Jake Blucker/Unsplash
LOGOΔΙΑΡΡΟΙΑ

100 χρόνια Hollywood Sign: Εννιά γράμματα, μία αυτοκτονία, αμέτρητοι θρύλοι

Ο graphic designer Κωνσταντίνος Μίαρης έχει εμμονή με τα γράμματα και αυτή τη φορά το μάτι του πέφτει στο «H» της θρυλικής πινακίδας του Hollywood, με αφορμή τα εκατοστά της γενέθλια.

Οι ανησυχίες αυτής της στήλης ως γνωστόν περιστρέφονται γύρω από θέματα που άπτονται της οπτικής επικοινωνίας του αθλητισμού, ωστόσο υπάρχουν και αμέτρητες ιστορίες σχετικές με άλλα πεδία που έχουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Μία από αυτές είναι και σημερινή.

Πρώτη, λοιπόν, logoδιάρροια για το νέο έτος με μια μικρή καθυστέρηση – η οποία ήταν αναγκαία για το χωροχρονικό μου γίγνεσθαι. Κι επειδή ο Αϊνστάιν τα είχε πει καλύτερα για τον χρόνο και τον χώρο, σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μια βουτιά στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο Hollywood το οποίο είχε επισκεφθεί αρκετές φορές. Άλλωστε παρόν και μέλλον δεν είναι παρά μια επίμονη ψευδαίσθηση όπως είχε πει κάποτε κι εκείνος…

Φέτος, η θρυλική πινακίδα του Hollywood θα γιορτάσει τα εκατοστά της γενέθλια και οι προετοιμασίες στο Λος Άντζελες για τη μεγάλη γιορτή έχουν ήδη ξεκινήσει. Το πλέον αναγνωρίσιμο σύμβολο της ποπ κουλτούρας κατασκευάστηκε στους λόφους της Santa Monica το 1923 από μια τοπική επιχείρηση ανάπτυξης ακινήτων και αποτελείται από λευκά γράμματα ύψους 13.7 μέτρων. Έχει μήκος 106.7 μέτρα και στην πρώτη της τοποθέτηση φαινόταν το εξής: HOLLYWOODLAND.

H άλλοτε βασανιστική και άλλοτε διασκεδαστική μου διαστροφή να εστιάζω σε λεπτομέρειες θα με οδηγήσει σε αυτό το άρθρο να ασχοληθώ μόνο με ένα από τα γράμματα της πινακίδας. Το μυστηριώδες «H». Η παράξενη ιστορία του «H» ξεκινά όταν για πρώτη φορά καταστρέφεται από τον Albert Kothe, επίσημο φροντιστή της πινακίδας εκείνη την εποχή. Ο Kothe θα προσκρούσει πάνω του υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες οδηγώντας ένα Ford Model A του 1928 χωρίς, ωστόσο, να τραυματιστεί. Έκτοτε, κατά τη διάρκεια των ετών το πολύπαθο γράμμα θα υποστεί κάθε είδους βανδαλισμό αλλά η φήμη του θα εκτοξευθεί το 1932 μέσα από ένα τραγικό γεγονός.

Τη νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου του 1932, η ταλαντούχα ανερχόμενη ηθοποιός Peg Entwistle ανέβηκε στο όρος Lee και έφτασε μπροστά από την πινακίδα. Οι έρευνες της εποχής έδειξαν ότι φτάνοντας μπροστά από τα γιγαντιαία γράμματα έβγαλε το παλτό της, το δίπλωσε και άφησε δίπλα του το πορτοφόλι της. Έπειτα ανέβηκε στη σκάλα συντήρησης του γράμματος «H» που βρίσκεται στην πίσω όψη του από όπου και έπεσε…

Το πτώμα της Peg βρέθηκε λίγο μετά και μέσα στο πορτοφόλι της υπήρχε ένα σημείωμα που έγραφε «Φοβάμαι, είμαι δειλή. Λυπάμαι για όλα. Αν το είχα κάνει πριν από πολύ καιρό, θα είχα γλυτώσει από πολύ πόνο. P.E.».

Η ταλαντούχα ηθοποιός είχε την τύχη να δουλέψει στα πρώτα της βήματα με την Dorothy Gish και την Laurette Taylor. Παρ’ όλ’ αυτά δεν κατάφερε να νικήσει την κατάθλιψη που την ταλαιπωρούσε. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι πιστεύεται ότι ήταν ο γάμος της με τον Robert Keith σε ηλικία 19 ετών. Χώρισαν αφού έμαθε ότι ήταν ήδη παντρεμένος και είχε έναν γιο. Το μοιραίο εκείνο βράδυ ήταν μόλις 24 ετών. Αρκετά χρόνια αργότερα η Bette Davis θα δήλωνε ότι η ιστορία της Peg ήταν αυτή που την ενέπνευσε ώστε να ασχοληθεί με την υποκριτική.

Εδώ και δεκαετίες οι θρύλοι και οι αλλόκοτες ιστορίες γύρω από το τραγικό περιστατικό δίνουν και παίρνουν. Αρκετοί δασοφύλακες της περιοχής έχουν αναφέρει ότι μια όμορφη ξανθιά γυναίκα ντυμένη με ρούχα της δεκαετίας του 1930 περιφέρεται λυπημένη γύρω από το πάρκο Griffith και εξαφανίζεται μόλις την πλησιάζουν (πάλι καλά θα πω εγώ). Οι περισσότερες μαρτυρίες που σχετίζονται με τη θέαση του φαντάσματος της Peg συνδέονται με τη μυρωδιά γαρδένιας.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται κουφά, εξίσου κουφό είναι και το γεγονός κατά το οποίο λίγο μετά την αυτοκτονία της, έφτασε στο σπίτι της ένα γράμμα από το Hollywood Playhouse που της πρότεινε να συμμετάσχει σε ένα θεατρικό έργο το οποίο πραγματεύονταν την ιστορία μιας γυναίκας που αυτοκτονεί. Εννοείται ότι στην όλη ιστορία έχουμε και μια σειρά ανεξήγητων οικογενειακών θανάτων αλλά δε θέλω να επεκταθώ για το καλό όλων μας.

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρω ότι το original «H» της πινακίδας έχει κάνει παγκόσμια περιοδεία ενώ ακόμα και σήμερα στη θέση που θα έπρεπε να βρίσκεται είναι τοποθετημένη μια ρέπλικα. Α, να πω επίσης ότι την ώρα που έγραφα για τη σκάλα και την Peg σκέφτηκα ότι η σχεδιαστική απεικόνιση του γράμματος «H» είναι όμοια με τη σχεδιαστική απεικόνιση μιας σκάλας. Άσχετο, το ξέρω. Απλά ήθελα να κάνω φινάλε με το άσχετο, το σχετικό και τη θεωρία της σχετικότητας του προλόγου.

BONUS:

H Lana Del Rey στο τραγούδι της “Lust for Life” αναφέρεται στην αυτοκτονία της Entwistle με στίχους όπως “Climb up the H of the Hollywood Sign” ενώ στο videoclip χορεύει με τον The Weeknd πάνω στο περιβόητο «H».