ORIGINALS

11 φορές που μας ντρόπιασε η Ελληνίδα μάνα

'Όταν έπαιρνε τηλέφωνο τους φίλους σου γιατί είχες αργήσει να γυρίσεις'.

Στον γυρισμό από Αστυπάλαια, καθόμουν με ένα φίλο σε έναν από τους διθέσιους καναπέδες στο κατάστρωμα του πλοίου. Ήμασταν ζαλισμένοι από το κούνημα και προσπαθούσαμε να βολευτούμε μήπως και κάποια στιγμή μας πάρει ο ύπνος, αλλά μάταια, αφού οι ανακοινώσεις άφιξης σε κάθε λιμάνι μάς ξυπνούσαν.

Λίγα λεπτά, αφότου φτάσαμε στη Νάξο μάς πλησίασε μία κυρία γύρω στα 45 με τον 15χρονο γιο της, ο οποίος την περνούσε σε ύψος και την ακολουθούσε διστακτικά, διατηρώντας ένα μέτρο απόσταση από εκείνη, παρόλο που τον έσερνε από το χέρι. Η μητέρα μάς ζήτησε αν μπορούσε τουλάχιστον ένας από τους δυο μάς να σηκωθεί, προκειμένου να καθίσει εκεί ο γιος της, ο οποίος είχε πυρετό. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου μας με τη μητέρα του, εκείνος δεν έβγαλε άχνα. Φαινόταν ταλαιπωρημένος, είχε το βλέμμα καρφωμένο στην μοκέτα του πλοίου και απλώς περίμενε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να σηκωθούμε και να ξαπλώσει στον καναπέ. Ενώ η μητέρα του μας μιλούσε, τον κοιτούσα και ένιωθα πως ήθελε να ανοίξει η γη να τον καταπιεί. 10% επειδή ήταν άρρωστος και 90% επειδή η μητέρα του είχε μπει στη διαδικασία να παρακαλέσει δύο άγνωστους μαντράχαλους να σηκωθούν, προκειμένου να κάτσει στη θέση τους ο άρρωστος γιος της.

Όσο τον έβλεπα ξαπλωμένο στον καναπέ, αφού προφανώς σηκωθήκαμε και οι δύο, προσπάθησα να θυμηθώ τις αντίστοιχες περιπτώσεις που οι μανάδες μας μάς έκαναν να νιώσουμε άθελά τους άσχημα όταν ήμασταν μικροί, ακόμα και αν σε κάποιες τελικά από αυτές βγήκαμε κερδισμένοι, όπως ο νεαρός στον καναπέ.

1> Όταν έπαιρνε τηλέφωνο τους φίλους σου γιατί είχες αργήσει να γυρίσεις

Σε μια εποχή χωρίς κινητά, αυτό αποτελούσε κομμάτι της σκληρής πραγματικότητας.

Βαθμός ντροπής: 9/10

2> Όταν τσακωνόταν με την μπροστινή της στην ουρά για μια θέση

Από την ουρά της τράπεζας μέχρι την ουρά στην εφορία. Δεν έχει σημασία. Η ντροπή ήταν η ίδια.

Βαθμός ντροπής: 8/10

3> Όταν τσακωνόταν με random δημόσιο υπάλληλο

Γιατί πολύ απλά είχε ξυπνήσει μέσα της κάποιος ρόλος από τους ‘Μικρομεσαίους’.

Βαθμός ντροπής: 8/10

4> Όταν έβαζε τις βαλίτσες σας πάνω στους καναπέδες του πλοίου, πιάνοντας θέσεις για 5 άτομα αν και ταξιδεύατε οι δυο σας

Αρχικά η ντροπή δεν ήταν τόσο μεγάλη, γιατί μέσα μας γνωρίζαμε ότι σε λίγη ώρα τη θέση της βαλίτσας, θα την παίρναμε εμείς και θα κοιμόμασταν αναπαυτικά. Η μεγάλη ντροπή ερχόταν μόλις κάποια άλλη κυρία διαμαρτυρόταν στην μητέρα μας ότι δεν μπορούσε να βρει θέση στο καράβι, ενώ αυτή είχε καλοβολευτεί και ξεκινούσε το ξεκατίνιασμα.

Βαθμός ντροπής: 8/10

5> Όταν κατσάδιαζε συμμαθητή σου, επειδή σε ‘χτύπησε’

Από όλους μπορείς να κρυφτείς, αλλά από την μανούλα με τίποτα. Ειδικά, κάθε φορά που γυρνούσες από το σχολείο με μια μελανιά ‘να’ στα χέρια ή στο πρόσωπο.

Βαθμός ντροπής: 8/10

6> Όταν τσακωνόταν με καθηγήτρια σου, επειδή σου έβαλε μικρότερο βαθμό από όσο άξιζες

Χωρίς να μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι εσύ θα έπρεπε να βλέπεις κάθε μέρα τη συγκεκριμένη καθηγήτρια μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ εκείνη το πολύ να την συναντούσε ακόμα μια φορά στο τέλος του επόμενου τριμήνου.

Βαθμός ντροπής: 7/10

7> Όταν έκανε παρατήρηση σε φίλο σου να μην τηλεφωνεί τα μεσημέρια στο σπίτι

Ενώ εσύ τηλεφωνούσες κάθε μεσημέρι στο δικό τους και δεν σου είπε ποτέ, κανείς, τίποτα.

Βαθμός ντροπής: 7/10

8> Όταν σε αποθέωνε μπροστά σε τρίτους, ενώ ήσουν παρών

 

Και σε παρότρυνε μάλιστα να αυτοαποθεωθείς: ‘Πες τους -άκη πόσο έγραψες στα Μαθηματικά’, ‘πες τους τι ζώνη έχεις στο καράτε’…

Βαθμός ντροπής: 7/10

9> Όταν έπρηζε τον κολλητό σου να φάει λίγο ακόμα

Στο έκανε η μητέρα του κολλητού σου και δεν ήθελες να κάνει η μητέρα σου στους άλλους, αυτά που δεν σου άρεσε να σου κάνουν.

Βαθμός ντροπής: 6/10

10> Όταν οι φίλοι σου σε περίμεναν στην είσοδο της πολυκατοικίας και με το που κατέβαινες έβγαινε στο μπαλκόνι και σου φώναζε: ‘-άκη ξέχασες τη ζακέτα σου’

Αυτό με τη ζακέτα από την πολλή χρήση έχει αναχθεί και λίγο στη σφαίρα του μύθου. Ωστόσο, υπήρχαν στιγμές που έβγαινε στο μπαλκόνι για να σου θυμίσει κάτι. Ή ακόμη χειρότερα θα στο φώναζε από το θυροτηλέφωνο (άλλη μία λέξη που αξίζει μια θέση στο ‘101 λέξεις που δεν χρησιμοποιείς πια‘).

Βαθμός ντροπής: 7/10

+1 Bonus> Όταν σχολιάζει στο προφίλ σου στο Facebook

Πρόκειται για new age είδος ντροπής και δεν έχει καμία σημασία το περιεχόμενο του σχολίου της. Αρκεί που σχολίασε οτιδήποτε κάτω από κάποιο post σου. Για αυτό όσο είναι καιρός, μπορείς να κάνεις block και εσύ την μητέρα σου στο Facebook.

Βαθμός ντροπής: 9/10