ORIGINALS

15 ποδήλατα που αγαπήσαμε περισσότερο από αυτά της Δημοτικής Αστυνομίας

Η επένδυση του Δήμου Αθηναίων μάς έκανε να αναρωτηθούμε. Και να θυμηθούμε τα δικά μας αγαπημένα ποδήλατα.

Δεκαπέντε ποδήλατα αγόρασε ο Δήμος Αθηναίων. Δεκαπέντε σε σύνολο. Για να τα καβαλούν οι Δημοτικοί Αστυνόμοι και να κάνουν τις βόλτες τους μέσα στην πόλη. Το γιατί είναι μόλις δεκαπέντε ομολογώ ότι δεν το αντιλαμβάνομαι. Προφανώς και δεν είναι μόνο 15 οι Δημοτικοί μας Αστυνόμοι που ξέρουν να κάνουν πετάλι.

Προσπερνώ την ειρωνική μου διάθεση για τον αριθμό των ποδηλάτων και τη χαμένη ευκαιρία να αλλάξει πραγματικά κάτι στην πόλη και περνώ στο προκείμενο.

 

Δεν πρόκειται να τα αγαπήσει κανείς αυτά τα 15 ποδήλατα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Τουλάχιστον όχι περισσότερο από αυτά τα ποδήλατα…

Τα ποδήλατα του Pacific Blue

 

Βασικά θα θέλαμε οι δικοί μας Δημοτικοί Αστυνόμοι να γίνουν σαν εκείνους του Pacific Blue. Να πω την αλήθεια θα θέλαμε την νεαρή Paula Trickey να τριγυρνά με το ποδήλατο και το σορτσάκι της στους δρόμους της πόλης. Ακόμα και για να μας κόψει κλήση.

Το Paperboy στο Game Boy

 

Φοβερό παιχνίδι. Για την εποχή. Έπαιρνες το ποδήλατό σου και μοίραζες τις εφημερίδες. Έπρεπε να στοχεύσεις και να ρίξεις την εφημερίδα σε σωστό χρόνο. Έπος.

Το Bicycle Race των Queen

 

Αγαπώ πολύ περισσότερο το “Fat bottomed girls” αλλά το νούμερο ένα ποδηλατικό τραγούδι που έχει βγει ποτέ, ο ύμνος κάθε ποδηλάτη είναι το Bicycle Race. Καθόλου τυχαίο ότι αυτά τα δύο πάνε παρέα μιας και κυκλοφόρησαν μαζί το 1978 σε ένα double A-Side single.

Το ποδήλατο που κάνεις με τα πόδια του άλλου

 

Βλαμένα παιδάκια ήμασταν μωρέ. Και κάναμε ποδήλατο ο ένας με τα πόδια του άλλου. Ωραίες εποχές. Ανέμελες.

Ο Butch, η Etta και το Sundance Kid

 

Η υπέροχη σκηνή από το Butch Cassidy and the Sundance Kid” με τον Paul Newman να παίρνει την Katherine Ross για μια βόλτα με το ποδήλατο υπό τους ήχους του “Raindrops keep falling on my head”.

Το αγωνιστικό ποδήλατο του Γιάννη Ταμουρίδη

 

Η συμμετοχή και ο τερατισμός του στο Paris Roubaix πριν ένα μήνα έβαλε άλλο ένα ορόσημο στην αγωνιστική ιστορία ενός εξαιρετικού Έλληνα ποδηλάτη. Η απόδοσή του αυτές τις ημέρες στο Giro επιφυλάσσει μάλλον άλλο ένα ορόσημο.

Το bicycle kick στο ποδόσφαιρο

 

Πήγα να πω συγκεκριμένο ψαλιδάκι, εκείνο του Rivaldo αλλά βλέπεις είμαι Παναθηναϊκός και Manchester οπότε Rooney.

Το ποδήλατο στον E.T.

 

Πάντα ήθελες ένα ποδήλατο να σε πάει στον ουρανό. Βασικά να πετάς ήθελες αλλά και με πετάλι να ανέβαινες στον ουρανό δεν θα ήταν και τόσο κακή ιδέα.

Το δίτροχο του Henry Miller

 

Από τους πλέον διακεκριμένους Αμερικανούς “γραφιάδες”, ο Miller εξέφραζε πάντα ανοιχτά την αγάπη του για το ποδήλατό του. Τι πιο grand από το “My bike and other friends“;

Το θαλάσσιο ποδήλατο

 

Πραγματικά πρέπει να βαριέσαι πάρα πολύ στην παραλία για να πάρεις ποδήλατο κι όχι ας πούμε κανό. Αλλά έχει κι αυτό τη χάρη του. Να βάλεις τα κορίτσια πίσω και να κάνεις πετάλι στον ωκεανό.

Τη βόλτα των Goonies

 

Το φημισμένο bike ride της παρέας των Goonies απέδιδε σε όλο της το μεγαλείο την κουλτούρα του ποδηλάτου στην παιδική ηλικία. Μία νοσταλγία για μία εποχή που το μόνο που σε ένοιαζε ήταν να κάνεις βόλτες και να μπλέκεις σε περιπέτειες.

Το παλιό σου BMX

 

Άσε τα mountain που έπαιρναν όλοι μετά από χρόνια. Η αρχή έγινε με BMX. Με ματωμένα γόνατα, κόντρα πετάλι και ατέρμονες προσπάθειες για άλματα 20 εκατοστών.

Το ποδήλατο του ΓΑΠ

 

Αυτό που του κόστισε δεκάδες αστεία για τις ικανότητές του. Ατύχημα που συγκρίνεται μόνο με την τούμπα του Κώστα Καραμανλή στην μπάλα. Βασικά, όχι του Καραμανλή είναι ανώτερη γιατί είναι και on camera.

Τα Freeday κάθε Παρασκευή στην Αθήνα

 

Τις προάλλες περπάταγα με ένα ποτό στο χέρι χαμηλά στην Ερμού. Είδα καμιά πεντακοσαριά ποδήλατα να περιμένουν να ξεκινήσουν για μια μεριά της πόλης. Ζήλεψα.

Το street art στην Penang

 

Αυτή η τοιχογραφία του Λιθουανού Ernest Zacharevic είναι μόλις μία από τις εξαιρετικές ζωγραφιές με τις οποίες κόσμισε τους τοίχους της George Town στην Μαλαισία. Μικρή ιδέα για τις δικές μας άχρωμες πόλεις.