ORIGINALS

17 αντρικοί λόγοι για να συγκατοικήσεις αύριο

Και 3 b-side λόγοι για να το ξανασκεφτείς. Όπου συγκατοίκηση, βάλε με άντρα. Ιδανικά, βάλε με πολύ καλό σου φίλο.

Η συγκυρία του να βλέπεις τα τελευταία σου 20s να συμπίπτουν με μια οικονομική κρίση που παρομοιάζεται το κραχ της Αμερικής το 1929 δεν είναι και ο πιο υγιής δρόμος προς την ωριμότητα. Αυτό δεν (πρέπει να) σημαίνει ότι θα μείνεις ακούνητος στο σπίτι των γονιών σου μέχρι να σταματήσει να “βρέχει”.

Η οικονομική και η κρίση στο πατρικό σου απειλούν να σου εξασφαλίσουν μια μετακόμιση, μια και καλή, σε ευαγή ιδρύματα που οι έγκλειστοι φοράνε κάτι ολόσωμες, στενές, άσπρες φόρμες. Υπερβολή; Μπορεί. Θες να το ρισκάρεις; Εγώ δεν το ρίσκαρα. Μπαίνω στον 6ο μήνα της συγκατοίκησης.

Το “να πας να μείνεις μόνος σου” ήταν, είναι και θα είναι ο σωστός δρόμος, όταν συνειδητοποιήσεις ότι η μητέρα σου μοιραία έχει γνωρίσει και τις 10 προηγούμενες γκόμενές σου. Το “μόνος”, όμως, ειδικά στην εποχή που ζεις, έχει ριζώσει στο ψυγείο και το “μαζί” φαίνεται μια προσωρινή, πλην βολικότατη ιδέα. Και ξέρεις τι λένε για τα προσωρινά.

Επειδή βλέπω μια μικρή ανησυχία, ένα unrest στο μάτι σου, θα σε ξαλαφρώσω τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν προτείνει τη συγκατοίκηση με τη φίλη/κοπέλα/γυναίκα που μπορεί κάποτε να παντρευτείς.

Εδώ μιλάμε για σένα, έναν κολλητό σου και ένα σπίτι που μπορείς να σας χωρέσει ψυχή τε και σώματι. Λόγοι υπάρχουν. 17, πρώτος αριθμός. Και ξέρεις τι λένε για τους πρώτους αριθμούς.

Το σπίτι στήνεται, γεμίζει, εξοπλίζεται πιο εύκολα

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, τέσσερα χέρια είναι πάντα πιο χρήσιμα από δύο.

Τα έξοδα κόβονται στη μέση

Είναι τόσο συγκλονιστικό όσο ακούγεται. Μισό νοίκι, μισό (μισείς, μισούμε) χαράτσι, μισά κοινόχρηστα, μισό νερό, μισό τηλέφωνο, μισά ψώνια. Για να μπορέσεις να ξεκλειδώσεις αυτό το μέγιστο bonus, είναι ζωτικής σημασίας το να μην διαλέξετε μια τρύπα για σπίτι σας. Για έναν ενοικιαστή, μια τρύπα μπορεί να είναι και παράδεισος. Για δύο ενοικιαστές, μια τρύπα είναι ό,τι και η αγάπη για τον Μπουκόφσκι. Ένας σκύλος από την κόλαση.

Πάμε πάλι. Τα έξοδα κόβονται στη μέση

Κρίση έχουμε, αν δεν τον τονιστεί αρκετά ότι με τη συγκατοίκηση “τα έξοδα κόβονται στη μέση” (τρίτη φορά), το χάσαμε το παιχνίδι. Για οικονομικά και αρκετά μεγάλα για να σας χωρέσουν σπίτια, φτιάχτηκε και το Student House. Όχι μόνο συγκρίνεις τιμές, τετραγωνικά και ευκαιρίες, αλλά βρίσκεις και συγκάτοικο. Πόσο καθόλου άσχημα;

Έχεις παρέα (σχεδόν) κάθε φορά που θες να έχεις παρέα

Θεωρητικά, εύχομαι και πρακτικά, ο συγκάτοικός σου είναι μες στους 3-4 καλύτερους σου φίλους. Αυτό δεν τον εξισώνει με ένα vending machine, που κάθε φορά που έχεις τα δικά σου, είναι εκεί για να σ’ ακούσει. Άνθρωπος είναι κι αυτός, βαριέται την κλάψα. Αλλά δεν παύει να είναι ένας “άνθρωπος εκεί”. Ακόμη και κλεισμένος στο δωμάτιό σου, το να ξέρεις ότι λίγο πιο πέρα υπάρχει κάποιος (μπορεί επίσης κλεισμένος στο δωμάτιό του), είναι κάτι.

Οι επικές μαζώξεις

Ένα σπίτι με δύο κολλητούς ενοικιαστές είναι η τέλεια βάση για συγκεντρώσεις. Το μάθαμε από τις ταινίες, από τις σειρές, από τα Φιλαράκια. Το μομέντουμ σε ένα σπίτι με δύο φίλους ευνοεί (και επιβάλλει) βραδινές μαζώξεις για Champions League, μαραθώνιους Friday Night Lights, beer pong, σάπισμα στον καναπέ, φιλοσοφίες για τις γυναίκες. Γενικά, σε δουλειά να βρισκόμαστε. Σε βαρεμάρα ποτέ.

Και οι δουλειές σπιτιού κόβονται στη μέση

Το συναίσθημα ότι δεν θα είσαι μια ζωή εσύ αυτός που μετά από μια επιδρομή στο σαλόνι σας, θα πρέπει να καθαρίσει τα πάντα, είναι συγκινητική και σου δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Τρως το φαγητό του

Δεν είναι τόσο εγωιστικό όσο ακούγεται, αλλά επειδή τα τάπερ πάνε κι έρχονται -Θεέ, τι άντρες θα μπορούσαν να αρνηθούν 12 κομμάτια απ’ το παστίτσιο της μαμάς;-, μπορείς να λύσεις το βασικό πρόβλημα της ημέρας με το φαγητό της μαμάς του συγκάτοικου. Την άλλη φορά, στέλνει εφόδια η δικιά σου.

Δεν είναι ούτε θα γίνει η μαμά σου

Φοβερή η υποστήριξη της μαμάς, όμως άλλο είναι το πρώτο άτομο που βλέπεις το πρωί να σου μιλάει για το αυτογκόλ του Γιούρκα με τη Λάτσιο κι άλλο να σε ρωτάει πού χάλασες όλο το μισθό αυτό το μήνα.

Δύσκολα θα κλειδωθείς απ’ έξω

Το να ξεχνάς τα κλειδιά είναι μέσα στις 3 αγαπημένες σου συνήθειες; Μην σκας, κάποιος θα υπάρχει πίσω να σου ανοίξει.

Προτεραιότητα στην καθαριότητα

Εδώ δεν σε παίρνει να τεμπελιάσεις να σκουπίσεις, να σφουγγαρίσεις, να πλύνεις το μπάνιο. Αν δεν το κάνεις, οι πράξεις σου θα έχουν effect και σε κάποιον άλλο, ο οποίος, όσο φίλος σου και να ‘ναι, δεν σκοπεύει να πεθάνει από επίθεση ανθρωποφάγων σκουληκιών στον ύπνο του.

Θα γίνεις καλύτερος στο να δίνεις

Τα λέμε και για τον πλανήτη. Αν εμείς (οι κάτοικοι) τον ταλαιπωρούμε λιγότερο, εμείς (οι κάτοικοι) είμαστε αυτοί που θα ζήσουμε καλύτερα πάνω του. Αντικατάστησε το ‘κάτοικοι’ με το ‘συγκάτοικοι’ κι έχεις την αλήθεια για το σπίτι σου (σας).

Θυμάσαι πώς είναι να γράφεις με μολύβι

Μια συγκατοίκηση μπορεί να πάει μόνο μπροστά αν τηρείται το πρωτόκολλο και ο ένας αφήνει στον άλλον σημειώματα (συνήθως για αγγαρεία, μη φανταστείς) πάνω στο ψυγείο. Αν ξεχάσουμε τις παραδόσεις, θα μας πάρει και θα μας σηκώσει.

Δυο-δυο, στο σουπερμάρκετ δυο-δυο

Το να πηγαίνεις στο σούπερμάρκετ για να βρεις ρολό χαρτί για την κουζίνα γίνεται αισθητά πιο απολαυστικό αν το κάνεις με παρέα. Κι επειδή δεν ξέρω πολλούς που ενθουσιάζονται με τα ψώνια στο σούπερμάρκετ, ξέρω σίγουρα κάποιον (εκτός από σένα) που ΠΡΕΠΕΙ να τα κάνει.

Θα έχεις να λες. Γενικά

Τους πρώτους μήνες της συγκατοίκησης -μήνες, όχι βδομάδες, όχι μέρες- νιώθεις ότι είσαι σε μόνιμες διακοπές. Βγαίνεις, αράζεις μέσα, φέρνεις κόσμο κιι έχεις μονίμως την αίσθηση ότι νοικιάζεις ένα σπίτι στην εξοχή. Η ρουτίνα της ιδέας του σπιτιού θα αργήσει να έρθει (εγώ στο 6μηνο δεν την έχω νιώσει ΚΑΝ) και πριν το καταλάβεις, πήρες το απόλυτο μη καλοκαιρινό boost. Φαντάζομαι ότι δεν έχει και τόση πλάκα ο πρώτος καιρός πηγαίνοντας να ζήσεις ΜΟΝΟΣ.

Η παρέα του, παρέα σου

Το να διευρύνεις τον κύκλο σου, μπαίνοντας σε αυτόν του συγκάτοικου είναι από τα μεγαλύτερα σιγουράκια της συμβίωσής σας. Το να είσαι ο άλλος, ο συγκάτοικος που δεν ξέρουν οι κολλητές του φίλου σου, έχει πάντα μια εγγενή γοητεία. Εντάξει, το γεγονός ότι μπορεί να δουν τον ξυπόλυτο ή out of bed εαυτό σου δεν είναι και τόσο γοητευτικό, αλλά θα έχεις την ευκαιρία να ξανακερδίσεις τις εντυπώσεις.

Ένα άλλοθι για μια βροχερή μέρα

Δεν χρειάζεται να υπεισέλθω σε προσωπικά παραδείγματα και θα το πω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ. Όταν είσαι μόνος (κι έχεις κάνει μ@#*ακία), δεν μπορείς να βγάλεις κανέναν τρελό. Όταν είστε δύο, μπορείτε να κάνετε θαύματα με δικαιολογίες και άλλοθι τύπου “να-ρώτα-και-τον-συγκάτοικό-μου”. Αυτά.

Χάνεις λίγο προσωπικό χώρο, κερδίζεις έναν φίλο

Έναν από τους καλύτερους εννοώ. Φίλοι ήσασταν και πριν.

Νταξ και 3 λόγοι για να το ξανασκεφτείς (λίγο)

1) Το ίντερνετ είναι πιο αργό απ’ ό,τι θα ήταν αν έτρωγες εσύ όλο το bandwidth.

2) Είναι κάποιες φορές που θες να είσαι τόσο μόνος, ώστε παίρνεις για θόρυβο ακόμη και την ανάσα κάποιου από την άλλη άκρη του σπιτιού.

3) Υπολείμματα (όχι του δικού σου) φαγητού στο νεροχύτη. I rest my case.

Σχόλια, επισημάνσεις και χαλασμένες φιλίες λόγω συμβίωσης και στο @illanastasiadis