ORIGINALS

31 πράγματα που έμαθα μετά από 5 χρόνια συγκατοίκησης

Τύφλα να έχει ο Joey με τον Chandler.

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να συγκατοικήσω. Όταν τον Απρίλιο του 2012 ο νυν συγκάτοικός μου (τον οποίο από εδώ και πέρα θα αποκαλούμε ‘Σ.’) πρότεινε να συγκατοικήσουμε, δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. Ένα μήνα αργότερα και αφού είδαμε το πολύ πέντε σπίτια, βρεθήκαμε να κάνουμε την πρώτη μας κοινή διανυκτέρευση σ’ ένα τριάρι πίσω από το άλσος Παγκρατίου. Πέντε χρόνια μετά, έχω σχεδόν ξεχάσει πώς είναι η ζωή χωρίς να συγκατοικείς με κάποιον.

Τον Απρίλη του ’12 ήμουν 28 χρονών. Ήθελα να φύγω από το πατρικό μου, αλλά δεν είχα σκεφτεί το ενδεχόμενο της συγκατοίκησης για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, δεν είχα σταθερό εισόδημα, αφού η σύμβαση εργασίας που είχα εκείνη την περίοδο έληγε μετά από τέσσερις μήνες, χωρίς καμία προοπτική ανανέωσης. Για να μείνω εντελώς μόνος, ούτε λόγος. Δεύτερον, δεν έβλεπα μεταξύ των κολλητών μου κάποιον με τον οποίο θα μπορούσα να συγκατοικήσω -με τον Σ. αν και είχαμε υπάρξει κολλητοί στην πρώτη μας δημοσιογραφική δουλειά αμέσως μετά το Πανεπιστήμιο, τελευταία βρισκόμασταν 2-3 φορές το χρόνο-, αφού είχα καταφέρει να καβγαδίσω με όλους, όσες φορές είχαμε πάει διακοπές για λίγες μέρες. Επομένως, δεν μπορούσα να φανταστώ να ζω μαζί τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αν και μόλις μπήκα στο σπίτι στο Παγκράτι, τα οικονομικά μου με έβγαζαν για το πολύ έξι μήνες, τον ερχόμενο Μάιο κλείνουμε με τον Σ. μια πενταετία συγκατοίκησης. Μια πενταετία που μου έμαθε κάμποσα πράγματα για εμένα, για εκείνον, για τη συγκατοίκηση και γενικότερα για τη ζωή:

> Ο ενθουσιασμός του πρώτου 24ωρου στο νέο σπίτι ισοδυναμεί με τον ενθουσιασμό που θα σου προκαλούνταν αν σε είχαν κάνει αποδεκτό σε δέκα απανωτά Erasmus.

> Η αξία του να γυρίζεις από βραδινή έξοδο σπίτι το πρωί και αν και δεν μένεις μόνος, δεν σε περιμένει κάποιος ξύπνιος, είναι ανεκτίμητη.

> Αν έχεις ανάγκη να μιλήσεις σε κάποιον δεν χρειάζεται να βγεις από το σπίτι. Μπορείς να πεταχτείς μέχρι το σαλόνι.

> Όταν μένεις για καιρό μόνος, σ’ ένα σπίτι προορισμένο για δύο, νιώθεις πολύ μεγαλύτερη μοναξιά από όση αν θα νοίκιαζες ένα σπίτι μόνο για σένα.

> Όταν ξεμένεις από καθαρά ρούχα, η ντουλάπα του συγκατοίκου είναι εκεί για σένα.

> Μπορείς να αντέξεις κοπέλα κολλητού σου την οποία δεν χωνεύεις. Την κοπέλα του συγκατοίκου σου, αν δεν την χωνεύεις, δεν την αντέχεις με τίποτα.

> Το Σαββατοκύριακο που είναι η σειρά σου ν’ ασχοληθείς με την καθαριότητα του σπιτιού, είναι ισάξιο με Σαββατοκύριακο στη δουλειά.

> Το Σαββατοκύριακο που είναι η σειρά του ν’ ασχοληθεί με την καθαριότητα του σπιτιού, είναι ισάξιο με Σαββατοκύριακο στις Μαλδίβες.

> Τα συντρίμμια που άφησε στο σπίτι ένα μαζικό πάρτι, δεν θα τα μαζέψεις μόνος.

> Συμφέρει να κάνετε κοινά ψώνια από το σούπερ μάρκετ, μόνο αν αυτός που τρώει περισσότερο είσαι εσύ.

> Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη μαγεία του να συζητάς με τον συγκάτοικό σου τα νέα της ημέρας, ενώ παρακολουθείτε το κανάλι της συνδρομητικής που δείχνει σε λούπα τα αθλητικά highlights.

> Έμαθα να μην κλείνω τις ταινίες που δεν μου άρεσαν στο 20λεπτο, μιας και μπορεί ν’ άρεσαν στον Σ.

> Όταν ο αριθμός των ποτηριών του σπιτιού έχει αρχίσει να μειώνεται δραματικά, έχει φτάσει η ώρα να ρίξεις μια ματιά πλάι στο κρεβάτι του συγκατοίκου σου.

> Έμαθα να κλείνω την πόρτα του δωματίου μου.

> Έμαθα να χτυπάω την κλειστή πόρτα άλλων δωματίων πριν μπω.

> Έμαθα να μην βλέπω το επόμενο επεισόδιο του ‘Friday Night Lights‘ -της σειράς που είχαμε κολλήσει τον πρώτο χρόνο- αν δεν μπορούσαμε να τη δούμε μαζί.

> Έμαθα όχι μόνο να είμαι ανεκτικός σε άλλα είδη μουσικής, αλλά και να μου αρέσει να τ’ ακούω.

> Η συγκατοίκηση αποτελεί πάντα ένα καλό θέμα συζήτησης για να σπάσεις τον πάγο σε μια νέα παρέα.

> Χωρίς κοινούς φίλους, δύσκολα μακροημερεύει μια συγκατοίκηση.

> Τα περιεχόμενο των τάπερ που φέρνει η μητέρα του Σ. στο σπίτι ανήκει και σε εμένα. Και το αντίστροφο.

> Είμαστε δύο και ο σπιτονοικοκύρης είναι ένας. Αυτό όλο και κάπου φαίνεται χρήσιμο.

> Έχεις κάποιον να πάρεις τηλέφωνο για να τσεκάρει αν όντως έχεις ξεχάσει το θερμοσίφωνο ανοιχτό.

> Το ίδιο ισχύει και για το κρέας που όντως ξέχασες να βγάλεις από την κατάψυξη.

> Η συγκατοίκηση είναι ιδανική για πάρτι-έκπληξη, αφού πάντα κάποιος έχει δεύτερο κλειδί του σπιτιού.

> Το δεύτερο κλειδί είναι καταλυτικής σημασίας και όταν θα κλειστείς απέξω.

> Όσα χρόνια και να συγκατοικείς, κάθε φορά που λες ‘σπίτι μου’, εννοείς το πατρικό σου.

> Τα βιβλία σου είναι και βιβλία του και το αντίστροφο.

> Δεν μπορείς να διανοηθείς πως ίσως μια μέρα χρειαστεί να γυρίσεις να μείνεις στο πατρικό σου.

> Δεν καταλαβαίνεις ότι μια καθημερινή σου συνήθεια είναι ενοχλητική, μέχρι να βρεθεί ο συγκάτοικός σου για να σου το πει.

> Ο άρρωστος ή ερωτικά απογοητευμένος συγκάτοικος είναι μια πολύ καλή δικαιολογία όταν δεν θες να φέρεις κάποιον στο σπίτι.

> Έμαθα πως δεν υπάρχει μονιμότερη συγκατοίκηση από την προσωρινή.