ORIGINALS

40 πρασινορετρό φωτογραφίες απ’ τα εγκαίνια του ‘Ελ. Βενιζέλος’ το 2001

Σημίτης, Κίμωνας Κουλούρης και Λαλιώτης. Πολύ Λαλιώτης.

Σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια, μεγάλες εκσυγχρονιστικές πρασινομορφές συγκεντρώθηκαν για να εγκαινιάσουν παρέα με άλλους πολιτικοοικονομικούς μεγαλοπαράγοντες, το νούμερο ένα αεροδρόμιο της χώρας. Σημίτης, Άκης και φυσικά ο πιο πολυφωτογραφημένος πολιτικός της γενιάς του, ο Κώστας Λαλιώτης, έκατσαν πίσω από τον Κωστή Στεφανόπουλο και απόλαυσαν την εκκλησιαστική ηγεσία της εποχής να ευλογεί γκισέδες και scanners χειραποσκευών.

Μαζέψαμε κάποιες απ’ τις πιο συγκινητικά καλτ φωτογραφίες εκείνης της ημέρας, προσθέσαμε και μερικές ακόμη από τις πρώτες μέρες του Ελ. Βενιζέλος, τις μέρες λίγο πριν τα εγκαίνια και σε καλούμε να κάνεις αυτό το ταξίδι νοσταλγίας μαζί μας.

Δες:

1.

 

2.

Αυτό δηλαδή που χρυσαφίζει στο πέτο του, δεν χτύπησε; Ωραία αρχή κάναμε.

 

3.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με Τζαννή Τζαννετάκη.

4.

 

5.

 

6.

Όσο κόστισε το αεροδρόμιο<κόστος περιεχομένου τσάντας της κυρίας στα δεξιά

 

7.

 

8.

 

9.

Σχεδόν αναγεννησιακό ενσταντανέ, ο Λαλιώτης δείχνει τα γήινα, ο Σημίτης τα επουράνια, θα μπορούσε να είναι και από εδώ:

(όχι δεν θα μπορούσε)

 

10.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο στους νεώτερους, αλλά η Δήμητρα Λιάνη ήταν επίσημη καλεσμένη σχεδόν παντού εκείνη την εποχή και αν δεν ήταν, τότε προέκυπτε μείζον ζήτημα, κυρίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα δεν υπάρχει καν εσωτερικό στο ΠΑΣΟΚ.

 

11.

 

12.

 

13.

 

14.

 

15.

 

16.

Μακέτο; Δεν νομίζω.

 

17.

Ελένη Αρβελέρ, Νίκος Κούρκουλος και Μαριάννα Λάτση.

 

18.

Βρες τον Πάχτα σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα.

 

19.

 

20.

Η φιλαρμονική της ΕΡΤ σολάρει μπροστά από σπουδαίο ρετροφουτουριστικό σκηνικό.

 

21.

 

22.

 

23.

8 μέρες πριν, στις 19 Μαρτίου, στα εγκαίνια έκθεσης για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η κάμερα αποθεώνει τον Κώστα Λαλιώτη και τον κατατάσσει ιστορικά εκεί που ανήκει. Στο πάνθεον των μεγαλύτερων Ελλήνων του 20ου αιώνα.

 

24.

 

25.

That look.

 

Σχεδόν έναν χρόνο πριν, στις 8 Ιανουαρίου 2000, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, επίσης υπέροχοι άνθρωποι επισκέφτηκαν το μέρος.

1.

 

2.

 

3.

Οι περισσότεροι βλέπουν τον Γιάννο να γελάει με κάτι που του δείχνει ο Λαλιώτης, οι πραγματικά μερακλήδες όμως βλέπουν τη Φώφη Γεννηματά να χαμογελά προς τη μεριά του Θάνου Ασκητή.

 

4.

 

5.

 

6.

Απ’ τις λίγες φορές που χρησιμοποιεί το χέρι του για κάτι άλλο, πέρα απ’ το να κόψει κορδέλα. Έκδηλη αμηχανία.

 

7.

 

8.

Το χέρι-ψαλίδι.

 

9.

 

Και αν αναρωτιέσαι “θα βλέπουμε για πολύ τον Λαλιώτη ακόμα;”, να σου πούμε όχι, αρκετά. Τώρα θα ανταμειφθείς για την υπομονή σου βλέποντας έναν άλλο μεγάλο σταρ εκείνων των ημερών, τον Κώστα Καραμανλή να επιθεωρεί(;) στις 21 Ιουλίου του 2000 την ολοκλήρωση των έργων με βλέμμα “εγώ θα το ‘κανα καλύτερο”.

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

6.

(Και πολύ κάτσαμε. Σαπάκι το μέρος.)

 

Και κλείνουμε με τον Κώστα Σημίτη να προλογίζει την πρώτη επίσημη πτήση που έγινε ποτέ απ’ το ‘Ελ. Βενιζέλος’. Πρόσεξε ότι την βίρτσουαλ ριάλιτι κορδέλα την κόβει ένα ταπεινό αεροπλάνο και όχι ο Κώστας Λαλιώτης με κάποιο γιγαντιαίο χρυσελεφάντινο ψαλίδι. Θλίψη.

 

Φωτογραφίες: Eurokinissi