ORIGINALS

5 βασιλιάδες που δολοφονήθηκαν στην τουαλέτα τους

Μύθος ότι υπάρχει μέρος όπου ακόμα και οι βασιλιάδες πάνε μόνοι τους.

Δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να ‘φύγεις’ το να σε βρίσκει το μαχαίρι του εχθρού όσο εσύ ανταποκρίνεσαι στο κάλεσμα της φύσης. Όταν όμως είσαι βασιλιάς, οι εχθροί είναι πολλοί, είναι παντού και εσύ οφείλεις να προσέχεις, γιατί ο θάνατος μπορεί να έρθει από ψηλά, αλλά μπορεί να έρθει και από χαμηλά, από τόσο χαμηλά που ούτε καν το φανταζόσουν.

Αυτοί οι πέντε βασιλιάδες που ακολουθούν την πάτησαν ακριβώς έτσι, βρίσκοντας τον θάνατο από χαμηλά, μέσα στην τουαλέτα τους, μέσα από τη λεκάνη τους, τη στιγμή που δεν είχαν ούτε τα μέσα (αλλά ίσως ούτε και τον χρόνο) για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Δες τι ακριβώς εννοούμε:

1. Ο δολοφόνος κρυβόταν κάτω απ’ τη λεκάνη

Ο Βασιλιάς Έντμουντ ο Β’ (πιο γνωστός ως ‘Έντμουντ ο Σιδηρόπλευρος’) έκατσε στον αγγλικό θρόνο μόλις για επτά μήνες, το 1016. Παρότι συγκέντρωσε στρατό για να αντισταθεί στον Κανούτο τον Μεγάλο, τον Δανό εισβολέα, δεν τα κατάφερε και μετά από την πολιορκία του Λονδίνου, αναγκάστηκε να παραδοθεί. Με τη Συνθήκη του Άλνεϊ που ακολούθησε, ο Κανούτος επέτρεψε στον Έντμουντ να κρατήσει κάποιες απ’ της κτήσεις του στο Έσσεξ με αντάλλαγμα την επίτευξη της ειρήνης.

Λίγο αργότερα όμως, ο Έντμουντ βρέθηκε νεκρός. Κάποιοι είπαν ότι πέθανε από φυσικά αίτια. Ωστόσο, σύμφωνα με την εκδοχή του Ερρίκου του Χάντιγκντον, ο θάνατός του ήταν κατά πολύ πιο ατιμωτικός. Τη στιγμή που αποφάσισε να απαντήσει στο κάλεσμα της φύσης και να καθίσει στη λεκάνη της τουαλέτας του, ένας δολοφόνος κρυμμένος στον λάκκο που υπήρχε από κάτω (ξερνάμε λίγο), πετάχτηκε και τον κάρφωσε δύο φορές με το μαχαίρι του. Ο δολοφόνος άφησε το μαχαίρι του καρφωμένο στο έντερο του βασιλιά και κατάφερε να διαφύγει χωρίς να συλληφθεί ποτέ.

 

2. “Τα ουρλιαχτά του ακούγονταν από χιλιόμετρα μακριά”

Ο βασιλιάς Έντουαρντ ο ‘Β δολοφονήθηκε το 1327 στο κάστρο του Μπέρκλεϊ, βάναυσα και αφού πρώτα είχε ζήσει μία δύσκολη ζωή.

Απ’ τα νεανικά του χρόνια ο βασιλιάς είχε αναπτύξει ερωτικό δεσμό με έναν φίλο του από την αυλή του παλατιού. Ο πατέρας, όταν ανακάλυψε ότι ο διάδοχος του θρόνου είχε έναν άντρα για εραστή του, εξόρισε τον δεύτερο με κατηγορία την “αδικαιολόγητη οικειότητα που είχε αναπτύξει με τον νεαρό πρίγκιπα Έντουαρντ”. Αυτός ο συγκεκριμένος εραστής, κάποια χρόνια αργότερα δολοφονήθηκε, με αποτέλεσμα ο βασιλιάς πια Έντουαρντ, ο οποίος δεν τον είχε ξεχάσει, να διεξάγει αρκετές μάχες ως αντίποινα.

Λίγα χρόνια αργότερα, η Ιζαμπέλα, η γυναίκα του Έντουαρντ, δυσαρεστημένη από τη συμπεριφορά του, συνωμότησε με τον εραστή της για να τον διώξουν απ’ τη βασιλεία της χώρας. Ο Έντουαρντ συνελήφθη και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο του. Λίγο καιρό αργότερα, ο έκπτωτος βασιλιάς θα δολοφονηθεί βάρβαρα στο μπάνιο του, όπου θα του εισάγουν το φυτό κνιφόφια στο παχύ έντερο ως τιμωρία για την ομοφυλοφιλία του. Λέγεται ότι οι κραυγές του ήταν τόσο δυνατές, τόσο φρικιαστικές, που έφτασαν μέχρι και τα αυτιά των χωρικών που ζούσαν χιλιόμετρα μακριά από το κάστρο.

 

3. Ο δολοφόνος κρυβόταν κάτω απ’ τη λεκάνη (ξανά)

Μια μέρα του 1076 ο Δούκας Γκάντφρεϊ (πιο γνωστός ως ‘Γκάντφρεϊ ο Καμπούρης’) μπήκε στο μπάνιο του και δεν ξαναβγήκε ζωντανός απ’ αυτό.

Ο Γκάντφρεϊ ήταν ένας στρατιωτικός ο οποίος πολεμούσε με το μέρος του Αυτοκράτορα Ερρίκου του Δ’ της Γερμανίας, οπότε είναι λογικό να πούμε ότι όλο και κάμποσους εχθρούς θα είχε. Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας άνθρωπος που ανησυχούσε αρκετά για την ασφάλειά του, αρκετά προσεχτικός, δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις για το ότι δεν προέβλεψε ότι ο θάνατός του θα ερχόταν μέσα από τη λεκάνη της τουαλέτας. Τη στιγμή που τελείωνε την ανάγκη του και σηκωνόταν όρθιος, ένα δόρυ τον βρήκε στο σημείο που φαντάζεστε, ένα δόρυ που κρατούσε κάποιος απ’ τους φρουρούς του, ο οποίος είχε δωροδοκηθεί για να τον δολοφονήσει. Και αυτός ο σιχαμένος είχε κρυφτεί μέσα στον λάκκο, κάτω απ’ την λεκάνη, όπως ακριβώς και ο δολοφόνος της προηγούμενης ιστορίας.

 

4. Ο 15χρονος βασιλιάς είναι γυμνός

Ο Βεντσεσλάβος ο Γ’ της Βοημίας ανέβηκε στον θρόνο το 1305, όταν ήταν ακόμη μόλις 15 χρονών. Ήταν ήδη βασιλιάς της Ουγγαρίας, είχε βλέψεις για τον θρόνο της Πολωνίας, αλλά για να μη φανεί και τελείως άπληστος, παραιτήθηκε του δικαιώματός του επί του θρόνου της Αυστρίας.

Κύριος…

Ήταν όμως και ο τελευταίος βασιλιάς της Βοημίας, καθώς δολοφονήθηκε το 1306, δίνοντας τέλος και στην πανίσχυρη δυναστεία των Πρεμυσλιδών, της οποίας ήταν και ο τελευταίος αρσενικός απόγονος. Παρά το γεγονός ότι η ιστορία τον αντιμετωπίζει ως έναν πολύ μορφωμένο άνθρωπο, δεν θα μπορούσε να μην τον περιγράψει και με μελανά χρώματα, εξαιτίας του πάθους του για το ποτό και τα γλέντια, για να μην πούμε και για τη διακυβέρνηση της αυτοκρατορίας που περνούσε σε δεύτερη μοίρα.

Όλα αυτά έδωσαν την ευκαιρία στον θανάσιμο εχθρό του, τον Τσαρλς Ρόμπερτ του Ανζού, ο οποίος βρισκόταν κάτω απ’ την προστασία του Πάπα, να συνωμοτήσει εναντίον του και να καταφέρει να του κλέψει τον θρόνο της Ουγγαρίας.

Το 1306, ο Βεντσεσλάβος έφτασε στην πόλη του Όλομουτς, όπου αποφάσισε να μείνει στο κυβερνητικό κτίριο της πόλης. Λέγεται ότι ο Λαντσλάβος ο ‘Κοντός’, βασιλιάς της Πολωνίας, φοβούμενος ότι ο μικρός βασιλιάς είχε αρχίσει τις δολοπλοκίες για να τον ανατρέψει, έστειλε ανθρώπους για να τον δολοφονήσουν. Ο Βεντσεσλάβος, λοιπόν, βρισκόταν στην τουαλέτα του, ένα δωμάτιο όπου οι ακαθαρσίες αδειάζονταν απευθείας σε μια λίμνη που βρισκόταν δίπλα στο κτίριο, όταν οι δολοφόνοι τον βρήκαν απροετοίμαστο και τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου.

Ήταν μόλις 16 χρονών.

 

5. Αυτό το μαχαίρι το έστειλε ο Θεός

Η ιστορία του Βασιλιά Εγλώμ είναι μία από τις πιο παράξενες που μπορείς να βρεις στη Βίβλο. Παρά το γεγονός ότι για πολλά βιβλικά πρόσωπα είναι εύκολο να μάθεις αρκετά πράγματα, αν ψάξεις στα βιβλία της Ιστορίας, για τον συγκεκριμένο ηγεμόνα ελάχιστα είναι γνωστά. Στο Ταλμούδ περιγράφεται ως ο εγγονός του Μπάλακ, βασιλιά των Μωαβιτών, ο οποίος προσπάθησε να καταστρέψει τους Εβραίους μέσω της μοιχείας…

Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, οι Εβραίοι είχαν πωληθεί ως δούλοι στον βασιλιά Εγλώμ, όταν και ο Θεός αποφάσισε να στείλει τον Εχούντ για να τους απελευθερώσει. Ο τελευταίος, αφού απότισε φόρο τιμής στον βασιλιά, μπήκε στο “ιδιαίτερο δωμάτιο του”, κρύβοντας κάτω απ’ τα ρούχα του ένα μαχαίρι διπλής όψης. Ο βασιλιάς Εγλώμ, ο οποίος περιγράφεται ως ιδιαίτερα ευτραφής, προσπάθησε να σηκωθεί από τη θέση του και εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο Εχούντ του κάρφωσε το μαχαίρι στην κοιλιά, σπρώχνοντάς το τόσο βαθιά, που στο τέλος εξαφανίστηκε.

Ο Εχούντ πρόλαβε να το σκάσει, με τους υπηρέτες του βασιλιά να θεωρούν ότι ο βασιλιάς ήταν ‘απασχολημένος’, καθώς μία πολύ άσχημη μυρωδιά ερχόταν απ’ το βασιλικό δωμάτιο. Και έτσι προτίμησαν να μην τον ενοχλήσουν. Την ίδια στιγμή, ο Εχούντ με τους άντρες του επιτέθηκε στη φρουρά του νεκρού πλέον βασιλιά, οι οποίοι δεν ήξεραν τι να κάνουν, καθώς ακόμα περίμεναν τον Εγλώμ να τους δώσει εντολές.

Μάταια προφανώς…