Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
POLICE NAVIDAD

6 φορές που η Ελληνική Αστυνομία έσωσε με αυτοθυσία τα αθηναϊκά Χριστούγεννα

Τα τελευταία 14 χρόνια, τα ΜΑΤ έχουν εμπλουτίσει τις αρμοδιότητές τους με μία ακόμη: τη φύλαξη του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με ιστορικούς, το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο της ανθρωπότητας εμφανίστηκε στη Γερμανία το μακρινό 1539 και άνηκε στον Μαρτίνο Λούθηρο. Κατά τις καταγραφές, τα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων, όμως, και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, αυτά αντικαταστάθηκαν από διακοσμητικά αντικείμενα.

Θα πίστευε, άραγε, ο Μαρτίνος Λούθηρος πως 500 χρόνια αργότερα θα υπήρχε μια χώρα, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη δική του, της οποίας τα σώματα ασφαλείας θα φυλούσαν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο; Κι όμως, αυτή η χώρα υπάρχει και είναι η Ελλάδα.

Τις τελευταίες ώρες, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται διμοιρίες των ΜΑΤ να στέκονται κυκλικά του χριστουγεννιάτικου δέντρου που έχει στηθεί εδώ και μέρες στην Πλατεία Συντάγματος εν όψει των γιορτών.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές πέρασαν γύρω από τους δρόμους της πλατείας στα πλαίσια της πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η παράδοση της φύλαξης των χριστουγεννιάτικων δέντρων της Πλατείας Συντάγματος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2008, όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας, έβαλαν φωτιά στο έλατο που είχε στηθεί στο κέντρο της πόλης. Οι εικόνες, μάλιστα, είχαν παίξει σε όλα τα μεγάλα δημοσιογραφικά μέσα του εξωτερικού.

Το δέντρο τελικά αντικαταστάθηκε και έκτοτε, αστυνομικές δυνάμεις το «προστατεύουν» κάθε χρόνο, υπό τον κίνδυνο νέας καταστροφής του. Οι φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί όλα αυτά τα χρόνια από τους φωτορεπόρτερ είναι ενδεικτικές του παράλογου αλλά και του σουρεαλιστικού του πράγματος. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Όταν οι άνδρες των ΜΑΤ φυλούν το χριστουγεννιάτικο δέντρο

δέντρο Εδώ βλέπουμε ένα μπαλόνι σε απόσταση βολής από το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Πλατείας Συντάγματος. Μη σας ξεγελάει το χαμόγελο, είναι μοχθηρό. Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

δέντρο Τα ΜΑΤ προστατεύουν τα χριστουγεννιάτικά δέντρα ακόμη κι αν μοιάζουν με σκαλωσιές. Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

δέντρο Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Πλατείας Συντάγματος είναι σε ασφαλή χέρια. Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

δέντρο Ο στολισμός των δέντρων όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο ιδιαίτερος. Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

δέντρο Ποιος είπε πως τα ΜΑΤ φυλάνε μόνο το έλατο της πλατείας Συντάγματος; Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Δέντρο Και κάτι από τη χθεσινή αποστολή που εξετελέσθη με επιτυχία. Και του χρόνου! Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi