ORIGINALS

6 πράγματα που δεν θα άλλαζες αν κέρδιζες το Τζόκερ

Και όμως υπάρχουν.

Όλοι σκεφτόμαστε τι θα αλλάζαμε αν μας έπεφτε ξαφνικά το Τζόκερ, πόσα πράγματα θα γίνονταν αυτόματα καλύτερα αν βρισκόμασταν με μερικά εκατομμύρια στην τσέπη. Νέα γειτονιά, νέο σπίτι -πιθανότατα με πισίνα, τζακούζι και 12 δωμάτια- το παλιό μας αυτοκίνητο θα το αλλάζαμε με κάποιο καινούργιο χωρίς καν να το σκεφτούμε και ποιος ξέρει πόσα πράγματα ακόμα.

Τι θα γινόταν όμως με αυτά που δεν θα θέλαμε να αλλάξουμε; Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο δύσκολο θα ήταν να συμφωνήσει ο νέος πλούσιος εαυτό σου, με τον προηγούμενο “οικονομικά σφιγμένο” εαυτό σου, στα πράγματα που θα έπρεπε να να μείνουν σταθερά, σε αυτά που το χρήμα δεν θα έπρεπε να αλλάξει;

Σκεφτήκαμε έξι απ’ αυτά, έξι πράγματα που δεν θα αλλάζαμε ακόμα κι αν μας έπεφτε το πολυπόθητο Τζόκερ και είμαι σίγουρος ότι με τα περισσότερα θα συμφωνήσεις κι εσύ.

1. Τον άνθρωπό μου

Χρειάζεται να το πούμε αυτό; Ναι, μάλλον χρειάζεται γιατί υπάρχει και αυτό το διαδεδομένο ανεκδοτάκι, όπου ένας τύπος κερδίζει το Τζόκερ και λέει στη γυναίκα του “φτιάξε βαλίτσες”, εκείνη του αποκρίνεται χαρούμενη “πού πάμε;”, κι αυτός απαντάει “δεν ξέρω πού θα πάω εγώ, αλλά εσύ σίγουρα στη μάνα σου”. Και αυτό το ανεκδοτάκι δείχνει τη λογική “τώρα που είμαι πλούσιος, θα βρω μία καλύτερη”. Ε, λοιπόν, υπάρχουν πράγματα που δεν εξαγοράζονται, και αν νομίζεις ότι το μπορείς, τότε πέφτεις θύμα του πλανεμένου σου εαυτού. Η αγάπη, η αφοσίωση, η τρυφερότητα που βιώνεις απ’ την/τον σύντροφό σου είναι υπεράνω χρημάτων, γενικότερα οι ανθρώπινες σχέσεις δεν γίνεται να οριστούν απ’ το ποσό που έχεις στην τσέπη σου, εφόσον θες να έχουν στον πυρήνα τους μια μεγάλη δόση αλήθειας. Τη γυναίκα σου, τον άντρα σου, την αφήνεις έξω από όλο αυτό. Άσε που, και καιροσκοπικά αν επιμένεις να το δεις, εντελώς εγωιστικά, πώς θα είσαι σίγουρος από εδώ και πέρα ότι κάποιος θα σε αγαπήσει για τον αληθινό σου εαυτό και όχι για τα χρήματα σου; Δες το κι έτσι.

 

2. Το διάβασμα

Σου αρέσει να διαβάζεις (ιστορία, λογοτεχνία, φιλοσοφία), δεν μπορώ να καταλάβω γιατί 5 εκατομμύρια ευρώ θα έπρεπε να σε τραβήξουν από εκεί και να σε πετάξουν στο ανούσιο χάσιμο χρόνου, βυθίζοντάς σε “απολαύσεις” πολύ πιο ακριβές, αλλά ταυτόχρονα πολύ πιο επιφανειακές. Το ίδιο θα λέγαμε και σε κάποιον που έχει κόλλημα με το σινεμά, τη μουσική, κοκ, με πράγματα που απαιτούν προσοχή και χρόνο, αλλά δίνουν πίσω σε αισθητικές απολαύσεις και εμπειρίες. Πώς γίνεται άνθρωποι να τα παρατούν όλα αυτά, όλα όσα τους έκαναν αυτό που είναι σήμερα (“αυτά τα πράγματα μετρούν”, που λέει και ο πρωταγωνιστής του High Fidelity), για να αρχίσουν τις συλλογές αυτοκινήτων, για να πούμε ένα παράδειγμα νεόπλουτου ξεπεσμού. Ίσα ίσα που τώρα, με περισσότερα χρήματα στην τσέπη σου, μπορείς να κερδίσεις ακόμη περισσότερο χρόνο για διάβασμα, αφού το 8ωάρο εργασίας το έχεις αφήσει για τους “κοινούς θνητούς”.

3. Την εργασία

Σε συνέχεια της προηγούμενης πρότασης, να εξηγήσω ότι μπορεί να παρατούσα τη συνηθισμένη μου δουλειά γραφείου, το βασανιστικό 8ωρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνέχιζα να εργάζομαι, απλά με διαφορετικούς όρους. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου ξαπλωμένο σε ένα κρεβάτι και να περιμένει να περάσει η μέρα, τρώγοντας και πίνοντας, μέχρι να με αρπάξει απ’ τα μαλλιά η κατάθλιψη της απραξίας. Πρέπει κάτι να κάνεις. Θα έχει να κάνει με κάτι καινούργιο στο οποίο θα επενδύσεις μέρος των χρημάτων σου, μία επιχείρηση ίσως; Πρόκειται να συνεχίσεις την προηγούμενη δουλειά σου αλλά πιο εκλεκτικά, δουλεύοντας λιγότερο, αλλά δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα; Δεν ξέρω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σταματούσα να δουλεύω.

Το ότι έχεις εξασφαλίσει την τροφή σου και με το παραπάνω, δεν σημαίνει ότι έχει κορεστεί και η δίψα σου για δημιουργία.

 

4. Τον τρόπο που ντύνομαι

Σίγουρα δεν θα άρχισα να κυκλοφορώ με γούνα, χρυσαφικά, σαν ράπερ που θέλει να κάνει επίδειξη με τα δαχτυλίδια του για τα λεφτά που έβγαλε μοιράζοντας ρίμες. Ούτε θα άρχιζα να κυκλοφορώ με κοστούμια, πανάκριβα παπούτσια και παλτά των 1.000 ευρώ, τη στιγμή που μια μέρα πριν κερδίσω το Τζόκερ, φορούσα απλώς ένα τζινάκι κι ένα t-shirt. Με λίγα λόγια δεν θα άλλαζα το στιλ μου -δεν του δίνω και πολύ σημασία έτσι κι αλλιώς. Ίσως απλώς να αγόραζα κάποια πιο ακριβά προϊόντα, αλλά πάνω σε αυτά που ήδη διαλέγω για να φοράω. Με λίγα λόγια μπορεί να αγόραζα ένα πιο ακριβό τζιν από πριν ή ένα πουκαμισάκι που θα κάνει κάποια ευρώ παραπάνω, αλλά μέχρι εκεί. No sir, δεν θα με δεις ποτέ με ρούχα που να φαντάζουν από μακριά “είμαι πλούσιος, είμαι κιτς, ληστέψτε με”.

5. Τον τρόπο που διαχειρίζομαι τα χρήματά μου

Το γεγονός ότι ξαφνικά θα έχω βρεθεί με κάποια εκατομμύρια στην τράπεζα, δεν θα με κάνει αυτόματα και ικανό, διορατικό επενδυτή, δεν θα αλλάξουν οι ικανότητές μου ως προς τη διαχείριση των χρημάτων μου. Και εφόσον δεν θα αλλάξουν οι ικανότητές μου με αυτόν τον μαγικό τρόπο, ταυτόχρονα δεν θα αλλάξω κι εγώ τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρίζομαι τα χρήματά μου. Λογικά η τράπεζα θα συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο ως προς τη φύλαξή τους, όπως συνέβαινε και όταν είχα 5 ευρώ στην άκρη και οποιαδήποτε κίνηση, επένδυση κτλ, θα γινόταν μετά από πολλή σκέψη και πιθανότατα, μετά από σοβαρές συμβουλές ειδικών. Δεν λέω ότι δεν θα ξόδευα περισσότερα λεφτά από πριν, λέω ότι δεν θα τα πετούσα αριστερά δεξιά σε όποιον μου υποσχόταν με παπατζιλίκια ότι θα τα δεκαπλασίαζε μέσα σε δύο μήνες.

 

6. Τους φίλους μου

Μιλήσαμε στην αρχή για τον “άνθρωπό μου”, τι γίνεται όμως και με τους φίλους, αυτούς που γνώριζες πριν ακόμα η τύχη σού χτυπήσει την πόρτα και σε κάνει εκατομμυριούχο; Τους κολλητούς απ’ το γυμνάσιο, το λύκειο, τη σχολή σου, τον στρατό ή τη δουλειά σου; Δεν τους παρατάς, ξέρεις ότι η σχέση σας θα δοκιμαστεί, ότι κάποιοι θα ζητήσουν δανεικά και αγύριστα, άλλοι ίσως απομακρυνθούν απ’ τη ζήλια κτλ, όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι. Το θέμα είναι να μην ξεκόψει κανείς μαζί σου γιατί όντως άλλαξες εσύ, έγινες ένας ανυπόφορος εγωπαθής επιδειξίας, διώχνοντας τους πάντες μακριά σου. Θέλει ισορροπία το πράγμα, για να μη χάσεις ό, τι είναι σημαντικότερο σ’ αυτή τη ζωή: τις αληθινές σχέσεις. Το σίγουρο είναι ότι από μόνος μου δεν θα τους άλλαζα, ίσα ίσα θα ήθελα να απολαύσουμε μαζί την πισίνα μου, το ελικόπτερό μου, ή το ελικόπτερό μου να προσγειώνεται στην πισίνα μου και όλα αυτά.

Έτσι κι αλλιώς, τι αξία έχει κάτι αν δεν το μοιράζεσαι;