Eurokinissi
SMALL TALK

Αυτός που δεν ντρέπεται

Ένας πρώην και ξεχασμένος που εδώ και χρόνια ζει μια ζωή εγκλωβισμένη σε ομοφοβικές, ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις.

Τι είναι η ντροπή; Οι ψυχολόγοι την περιγράφουν ως ένα συναίσθημα που ωθεί τους ανθρώπους να κρύψουν ή να αρνηθούν τις κακές τους πράξεις.

Την ντροπή μπορεί να έχει προκαλέσει μία τραυματική εμπειρία και ανεξάρτητα από την πηγή της, πρόκειται για έναν μοναχικό και απογοητευτικό δρόμο. Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία κοινωνία που μεγάλωσε και δεν κατάφερε (ακόμα) να αποτινάξει από πάνω της το «τι θα πει ο κόσμος» και έχει την ντροπή που θα νιώσει από την κοινωνική απόρριψη ως έναν από τους βασικούς άξονες της συμπεριφοράς της.

Στα αρχαία ελληνικά ονομάζεται αιδώς. Συχνά αναφέρεται η φράση «Αιδώς Αργείοι» – σε απλά ελληνικά σημαίνει «Ντροπή (σας) Αργείοι». Μία φράση που χρησιμοποιείται απαξιωτικά ως επίπληξη σε όσους λένε ή κάνουν πράγματα ντροπιαστικά.

Σε μία από τις πλέον εξελιγμένες κοινωνίες του σήμερα, σε αυτή των Ιαπώνων υπάρχει παραδοσιακά η τάση να παίρνουν πολύ προσωπικά την αποτυχία. Να ντρέπονται γι’ αυτή και να αναλαμβάνουν την προσωπική ευθύνη – κάτι βαθύ και ενσωματωμένο στην ιαπωνική κουλτούρα που διέπεται από την έννοια της ντροπής, όπου όλοι ενδιαφέρονται για το πώς φαίνεται η συμπεριφορά τους στους άλλους.

Τα παραπάνω είναι και λίγο θεωρητικά. Εδώ, σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε περιπτώσεις ανθρώπων που κινούνται διαφορετικά χωρίς να ντρέπονται για τίποτα. Το αντίθετο μάλιστα. Παίρνουν τη μοναχική saga τους και την περιφέρουν στα σόσιαλ, δείχνοντας έναν εκρηκτικό εαυτό, γεμάτο από unpopular opinions, νεύρα και «ψόφους».

Και τι κάνει αυτός που δεν ντρέπεται; Αυτός που δεν ντρέπεται, το 2017 δέχεται μήνυση από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών διά της Προέδρου Μαρίνας Γαλανού, αφού μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, πως: «Εύχομαι οι πρώτες αλλαγές φύλου να γίνουν στα παιδιά αυτών που ψήφισαν αυτό το αίσχος. Να δω με τι καμάρι θα κυκλοφορήσουν. ΥΓ.: Νομιμοποιήστε και τους παιδόφιλους, να ολοκληρώσετε τα εγκλήματα».

Αυτός που δεν ντρέπεται, τον Νοέμβριο του 2022, καταδικάζεται σε 10 μήνες φυλάκιση και 5.000 ευρώ χρηματική ποινή με αναστολή για την παραπάνω τρανσφοβική του ανάρτηση.

Αυτός που δεν ντρέπεται, τον Ιούνιο του 2020, βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο όταν γίνεται έξαλλος βλέποντας σε διαφήμιση γνωστής αλυσίδας σουπερμάρκετ έναν μπαμπά να φορά μακιγιάζ παίζοντας με την κόρη του. Και γράφει στο Facebook: «Ότι πιο χυδαίο, ρατσιστικό κ απαξιωτικό για τον πατέρα. Αν κ ψωνίζω από το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ πλέον μετά από αυτό τέλος οριστικό αν δεν την αποσύρουν.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ Κ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ».

Αυτός που δεν ντρέπεται, τον Ιούλιο του 2021, διαβάζει στην ανακοίνωση των οργανωμένων οπαδών της ομάδας, στην οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, να τον χαρακτηρίζει «σκουπίδι» που θα λεκιάσει την ιστορία της ομάδας έτσι και συνεργαστεί ξανά μαζί της.

Αυτός που δεν ντρέπεται, τον Ιανουάριο του 2021 στους εορτασμούς για την επέτειο του 1821 γράφει ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έχει θέση στους εορτασμούς και στη θέση του θα έπρεπε να είναι ο Νίκος Γκάλης. Ίσως, ενοχλεί το χρώμα δέρματος του Γιάννη.

Αυτός που δεν ντρέπεται, τον Οκτώβριο του 2022, ζητά να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΕ.

Αυτές όμως που ντρέπονται για αυτόν που δεν ντρέπεται βγάζουν ανακοίνωση και παίρνουν σαφείς αποστάσεις από την πολιτική επιλογή ενός ανθρώπου που ζει μια ζωή εγκλωβισμένη σε ομοφοβικές, ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις.

Ο Νίκος Καββαδίας είχε γράψει ότι «Εκτός από τη μάνα σου κάνεις δεν σε θυμάται». Κάποιοι δεν ντρέπονται ακόμα κι όταν φτάνουν τόσο κοντά στη διάψευση αυτής της τεράστιας οικουμενικής αλήθειας.