ORIGINALS

Ακούμε φωνές (από το ένδοξο παρελθόν)

Από αυτήν του Mortal Kombat μέχρι την άλλη, του μεταγλωττισμένου Σιρίλο από το Καρουζέλ ή του Δρακουμέλ, το ΟΝΕΜΑΝ συγκεντρώνει τις φωνές με τις οποίες μεγάλωσε (και άκουγε στον ύπνο του).

Ας είμαστε ρεαλιστές. Η αλήθεια είναι ότι ο μαυροντυμένος κακός μάγος με την γαμψή μύτη και την φαλάκρα που κυνηγάει τα Στρουμφάκια στον ελεύθερό του χρόνο λέγεται Γκαργκαμέλ και δεν έχουμε ιδέα πώς είναι η φωνή του (αν εσύ ως νήπιο έβλεπες τα πρωτότυπα Smurfs, μπράβο σου, αλλά είσαι ο μόνος).

Αντιθέτως, όπως συνέβη τόσο με τον Δρακουμέλ (όπως τον γνωρίσαμε-αγαπήσαμε) όσο και με τα μεταγενέστερα θύματα της μεταγλώττισης, οι φωνές τους είναι α) ελληνικές και β) πότισαν μέσα μας, σε σημείο που θα τις αναγνωρίζαμε ακόμα και με κλειστά μάτια, πίσω μας, σε μια ατέλειωτη ουρά στον Βασιλόπουλο.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι παρακάτω φωνές ανήκουν στους χαρακτήρες τους. Συγγνώμη Ακίνδυνε Γκίκα, ξέρουμε πόσες ώρες έχεις σπαταλήσει σε στούντιο ηχογραφήσεων και μεταγλώττισης, αλλά στο μυαλό μας (εκτός από κάτι μαγικό) είσαι χαρακτήρες. Και εσύ και οι άξιοι συνάδελφοί σου.

Η φωνή του Δρακουμέλ (από το 6.32 και μετά)

 

Μπορεί 20 χρόνια μετά να ακούγεται λίγο κατώτερη των περιστάσεων, αλλά η επήρειά της φωνής του Δρακουμέλ στις παιδικές μας ψυχές ήταν αυτή που έπρεπε. Τότε τον φοβόμασταν.

Θα μπορούσε να είναι και η φωνή: Δικαστή σε σήριαλ της ΕΡΤ 2 / Ημι-κομπάρσου στο Ρετιρέ του Γιάννη Δαλιανίδη / Του Μπαρμπα Στρουμφ

Η φωνή του Μανόλο

 

O μεγαλύτερος Έλληνας σπίκερ όλων των εποχών. Τα λάθη του ήταν (εκτός από μυθικά) όλη η ομορφιά των μεταδόσεών του και το ποδόσφαιρο ήταν σίγουρα διαφορετικά στα χρόνια του Μανώλη Μαυρομμάτη.

Θα μπορούσε να είναι και η φωνή: Τεράστιου επιστήμονα / Λογοτέχνη/ Μακρινού μας συγγενή που δεν έχουμε δει ποτέ από κοντά.

Η φωνή του Καραγκιόζη

 

“Ε ρε γλέντια”, με την υπογραφή του Ευγένιου Σπαθάρη. Μόνο.

Θα μπορούσε να είναι και η φωνή: Κανενός άλλου.

H φωνή του E A Sports

 

Μικρός νόμιζα ότι ο κύριος με την στιβαρή φωνή έλεγε πριν πέσουν οι τίτλοι κάθε παιχνιδιού (παιχνιδάρας) της συγκεκριμένης εταιρίας: “E A Sports, turn the game”. Μεγαλώνοντας, έμαθα ότι λέει “E A Sports, it’s in the game”. Πλέον, είδα το παραπάνω βίντεο και πίνω νερό στην υγειά της Φωνής, Andrew Anthony.

Θα μπορούσε να είναι και η φωνή: Ρομπότ / Του Αμερικάνου Κώστα Μπατή

H φωνή του Mortal Kombat

 

“Fatality”, “brutality”, “your soul is mine”, “Fight!”, “Finish Him!”, “Final Round”, “Flawless Victory” και η τέλεια φωνή για να ξεχάσεις κάθε ενδοιασμό και να συνθλίψεις το κορμί του αντιπάλου σου στο Mortal Kombat.

Θα μπορούσε να είναι και η φωνή: Του χειρότερού σου εφιάλτη.

H φωνή του Dance with the Devil

 

“The Gates Are Open” και τα ρέστα. Δεν υπάρχει πενταήμερη που να έλαβε χώρα το 2001 και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να μην χόρεψαν-εξευτέλισαν τους εαυτούς του με το Dance With The Devil των D-Devils. Η διαβολοφωνή που άνοιγε τις πύλες και τις μέτραγε προκαλεί ακόμα ανατριχίλα.

Θα μπορούσε να είναι και η φωνή: Του Βελζεβούλη / Του Mortal Kombat

H φωνή του Darth Vader

 

Κυρίες, κύριοι, από εδώ ο αξιοσέβαστος James Earl Jones. Πες τον και Darth Vader. Θα γυρίσει.

Θα μπορούσε να είναι και η φωνή του: Ντοκιμαντέρ για την σύγχρονη ιστορία του Χόλιγουντ, αν ποτέ γυριστεί κάτι τέτοιο.

Η φωνή του Σιρίλο

 

Όλα τα αγόρια που μεγάλωσαν στα 90s, βλέποντας τα μεσημέρια το Καρουζέλ στην κρατική τηλεόραση, μεγάλωσαν με role model τον ερωτοχτυπημένο και σταθερά χυλοπιτιασμένο Σιρίλο. Το παράδειγμα του άντρα που δεν το βάζει κάτω με τίποτα μέχρι να αποκτήσει την αγαπημένη του Μαρία Χοακίνα.

Η φωνή του μετά το ελληνικό ντουμπλάζ απλά απογείωνε αυτήν τη γλυκιά κακομοιριά.

Θα μπορούσε να είναι και η φωνή: Της συνείδησής μας.

Η φωνή του Big Brother

 

Δεν έχει τόση σημασία σε ποιον ανήκει η ιστορική φωνή του Big Brother (πολλοί από εμάς ξέρουν), αλλά το γεγονός ότι έχει συνδυαστεί με τις κορυφαίες τηλεοπτικές στιγμές του 21ου αιώνα, βλ. ξεσπάσματα Τσάκα, Πρόδρομου, ίντριγκες, θαψίματα, πάθη.

Θα μπορούσε να είναι και η φωνή: Του Θεού

Η φωνή του Αστυνόμου Σαϊνη

 

Θρυλική, ό,τι καλύτερο και πιο ταιριαστό συνέβη ποτέ σε φωνή και παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων. Η σχεδόν τσιριχτή φωνή του Σαϊνη ταίριαζε διαβολικά με το παρουσιαστικό του και την ντελικάτη-αδύναμη-κωμική φύση του.

Θα μπορούσε να είναι και η φωνή: Recurring χαρακτήρα στους Δέκα Μικρούς Μήτσους