24Media Creative Team
ΚΑΠΟΥ ΟΠΑ

Αν οι σειρές του Netflix ήταν όντως νεομαρξιστικές

Το 'Dark' και το 'Casa de Papel' μέσα από τα μάτια ενός σύγχρονου φιλελεύθερου δικαστή της Αριστεράς.

Έχει ήδη κυκλοφορήσει παντού η υπέροχη διαπίστωση νέου Έλληνα βουλευτή (κ. Μπογδάνου) ότι το Netflix “είναι το μεγαλύτερο, το δεινότερο εργαλείο νεομαρξιστικής προπαγάνδας στον πλανήτη”. Εμείς δεν το βλέπουμε έτσι, αλλά δεν έχει σημασία, γιατί θα προσπαθήσουμε να το δούμε κι έτσι. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις. Εμείς ναι.

Θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς αντιλαμβάνεται το περιεχόμενο πέντε πολύ γνωστών σειρών του Netflix ο μέσος νους που διακατέχεται από τις παραπάνω αντιλήψεις. Ο μέσος νους που ερμηνεύει το binge watching ως μία νεομαρξιστική σκευωρία.

Δες πέντε σειρές μέσα απ’ τα δικά του μάτια και προσπάθησε να τα κρατήσεις στη θέση τους:

1. Bojack Horseman

Καταθλιπτικός νεοαριστερός με δεξιά τσέπη, μαζεύει στην έπαυλή του άστεγο καταληψία αντιστρέφοντας το φιλελεύθερο επιχείρημα των πατριωτών “όποιος τους θέλει, να τους πάρει σπίτι του”. Φθηνή προπαγάνδα, ποτέ κανείς απ’ αυτούς δεν τους παίρνει σπίτι του, δεν πείθει κανέναν το αλκοολικό μαρξιστικό άλογο.

Οι αληθινές προθέσεις της σειράς θα αποκαλυφθούν εν καιρώ.

2. Dark

Επιστροφή στο παλιό, στο φθαρμένο. Αέναη ανακύκλωση προσώπων και πρακτικών. Όλα τα άσχημα της δεκαετίας του 1980, του 1950, του 1920, πασοκικές και φιλοβενιζελικές ιδεοληψίες κατατρέχουν ακόμη τους σημερινούς πολίτες, οι οποίοι ζουν ως θύματα εγκλημάτων και πολιτικών αιμομιξιών για τις οποίες οι ίδιοι δεν φέρουν καμία ευθύνη. Και όμως τις πληρώνουν.

Σειρά νεοσοβιετικής αισθητικής, όλα τα ρούχα των πρωταγωνιστών μοιάζουν σαν να έχουν βγει από την γκαρνταρόμπα γραφικού συγγενού μας που ζούσε το 1982 στην Ανατολική Γερμανία.

3. Casa de Papel

Επαναστατική γυμναστική απαίδευτων μέσα στον ναό της λίμπεραλ οικονομίας υπό τους ήχους ιταλικού παρτιζάνικου τραγουδιού. Θλίψη και κτηνωδία. Μπαχαλάκηδες, εξαγριωμένοι πολιτικορθάκηδες και βίγκαν αναρχικές με σατανικές κωλάρες στην υπηρεσία ενός μεταμοντέρνου ένοπλου αντάρτικου. Στον ρόλο του κακού, ποιος άλλος; Η αστυνομία.

Βρισκόμαστε σε ανοιχτό πόλεμο. Η απάντησις θα είναι σκληρή.

4. Unorthodox

Νεαρή κοπέλα παρασύρεται από φεμιναζί σειρήνες και αντί για τον δρόμο της οικογένειας και της προκοπής προτιμά να το σκάσει στο μεταναστολάγνο Βερολίνο και να ζήσει τη ζωή της σαν να της ανήκει. Αναρχομπάχαλες, λόατκι μουρλοακτιβίστριες, new left εστέτ και ισλαμολάτρες παρελαύνουν απ’ την οθόνη, όσο κι αν δεν βγάζουν κανένα νόημα οι λέξεις που μόλις έβγαλα απ’ το μυαλό μου. Αυτές παρελαύνουν σαν να βγάζουν.

Τερατώδες το ατόπημα του Netflix, να τα βάζει με τις παραδοσιακές αξίες του σεξισμού και της πατριαρχίας.

5. When They See Us

Ανθρώπινα δικαιώματα, εκδικητική κορεκτίλα και Black Lives Matter στα χειρότερά του. Τέσσερα αδίστακτα μελαψά κτήνη βιάζουν λευκή γυναίκα και ευτυχώς η έλλειψη οποιουδήποτε στοιχείου εναντίον τους δεν αποπροσανατολίζει τη δικαιοσύνη και τους χώνουν μέσα. Παρά τις εκκλήσεις του εκκολαπτόμενου νεορεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, δεν εκτελούνται και αφήνονται σταδιακά ένας ένας ελεύθεροι.

Υπόλογη η δικαιοσύνη. Ανώνυμα κομματικά τρολ και χρυσές ΜΚΟ εκατομμυρίων πίσω από την αθώωσή τους. Αιδώς!