QUIZ

BBL, WBU, FTS: Έχεις ιδέα τι σημαίνουν; Αν όχι, ρώτα το γιο σου

Τέσταρε τις γνώσεις σου πάνω στα πιο γνωστά ακρωνύμια του Ίντερνετ.

Όσο καλά και να γνωρίζεις έναν άνθρωπο ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πώς χρησιμοποιεί το Ίντερνετ. Ακόμα κι αν την ώρα που είναι online, μέσω οποιασδήποτε συσκευής, βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο, δεν μπορείς να ξέρεις αν γράφει ένα κείμενο, συμμετέχει σε παγκόσμιο πρωτάθλημα Football Manager ή κλείνει μια συμφωνία για να πουλήσει το δεξί του νεφρό στη Νικαράγουα. Δυστυχώς, από τη φράση ‘όσο καλά και να γνωρίζεις έναν άνθρωπο’, δεν αποκλείεται το παιδί σου.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των παιδιών ηλικίας 10-16 ετών στην Ελλάδα έχει καθημερινή πρόσβαση στο Ίντερνετ. Τι κάνουν, όμως, τα παιδιά online; Προφανώς και δεν βλέπουν μόνο ταινίες ή μαθαίνουν μόνο τα νέα της αγαπημένης τους ομάδας.

Είναι πολύ πιθανό την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσεις το pc σου να βρεις στο ιντερνετικό ιστορικό σου μια σειρά από ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου. Ιστοσελίδες, τις οποίες αν δεν έχεις επισκεφθεί εσύ, θα εύχεσαι να τις έχει δει η γυναίκα σου. Γιατί αν δεν της έχει δει ούτε η γυναίκα σου, τότε θα τις έχει δει το παιδί σου.

Κοίτα. Αν το ξανασκεφτείς δεν είναι τόσο παράλογο. Τα παιδιά ηλικίας 9-16 μπαίνουν συχνά σε τέτοια sites -κι εσύ στην ηλικία τους το ίδιο θα έκανες- προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τόσο το δικό τους όσο και του άλλου φύλου. Το θέμα είναι πώς μπορείς να προστατέψεις την online δραστηριότητα του παιδιού σου, ώστε από το Ίντερνετ να παίρνει πληροφορίες που το βοηθούν και δεν το βλάπτουν.

Κάπου εκεί έρχεται το Kids@Safety, η νέα καμπάνια της WIND, η οποία στοχεύει στην εκπαίδευση του γονέα, ώστε να προστατεύσει το παιδί του από ιντερνετικές κακοτοπιές. Μέσω της καμπάνιας η WIND δίνει διάφορες συμβουλές στους γονείς για ένα θέμα ταμπού. Συμβουλές που έχουν να κάνουν με θέματα όπως τα όρια που πρέπει να τίθενται σε ένα παιδί σχετικά με τη χρήση του Ίντερνετ ή την παρακολούθηση ενδεχόμενων αλλαγών στη συμπεριφορά του.

Ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσεις αν ξέρεις τι κάνει το παιδί σου online, είναι να μάθεις τον τρόπο που επικοινωνεί με τους ψηφιακούς του φίλους. Τη γλώσσα δηλαδή που χρησιμοποιεί. Για να σε βοηθήσουμε, δημιουργήσαμε το παρακάτω κουίζ με μια σειρά από ακρωνύμια που είναι πολύ διαδεδομένα μεταξύ των εφήβων στο Ίντερνετ.

Αν δεν τα πας καλά, μην αγχωθείς. Απλώς σκέψου πως ίσως δεν έχεις πλέον καλή επαφή με το τι κάνει το παιδί σου online και ότι έχει έρθει η ώρα να το προστατέψεις λίγο περισσότερο. Το Kids@Safety θα σου δείξει τον τρόπο.