ORIGINALS

Το αλφαβητάρι του καφέ που φτάνει στο φλυτζάνι σου

Μάθε τα στάδια που ακολουθεί ο καφές Nespresso από την καλλιέργεια μέχρι τη μεταφορά και την άλεση, για την απόλαυση του τελειότερου espresso στο φλυτζάνι σου!

Μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς καφέ; Όχι, αλήθεια, σκέψου ας πούμε να ξυπνούσες κάθε πρωί, να έπλενες τα δόντια σου, να ντυνόσουν, να πήγαινες στη σχολή ή στη δουλειά σου και να ξεκινούσες τις υποχρεώσεις σου χωρίς -κρατήσου- να έχεις πιει ούτε μια γουλιά καφέ.

Τρομακτικό, το ξέρω. Βασικά, το πιθανότερο είναι πως θα κατέληγες να κυκλοφορείς σαν ζόμπι μέχρι να αποκοιμηθείς στο πρώτο βολικό μέρος που θα συναντήσεις.

Κακά τα ψέμματα, ο καφές είναι μέρος της καθημερινότητας του Έλληνα. Δεν τον χρειαζόμαστε μόνο για να ξυπνήσουμε. Τον επιστρατεύουμε κι όταν καλούμε τους φίλους μας στο σπίτι, σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά, όταν επιστρέφουμε κουρασμένοι από το γραφείο. Τον αγαπάμε τον καφέ και τώρα που χάρη στη Nespresso μπορούμε να απολαύσουμε την αγαπημένη μας ποικιλία espresso παντού, όλες τις ώρες και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ποιος μας πιάνει.

Το Oneman, θέλοντας να τιμήσει την αγαπημένη συνήθεια του Έλληνα, ετοίμασε το δικό του αλφαβητάρι για τον καφέ, γεμάτο λέξεις από τα στάδια από τα οποία περνάει ένας καφές μέχρι να φτάσει στο φλυτζάνι σου.

 

Ένα αλφαβητάρι που φυσικά διαβάζεται με την συνοδεία ενός φλυτζανιού γεμάτο με τον αγαπημένο σου καφέ.

‘Αλεσμα

 

Δεν υπάρχει πιο ωραία εικόνα από τους φρεσκοκαβουρδισμένους κόκκους καφέ. Για να πάρουν όμως οι κόκκοι τη μορφή σκόνης, που είναι και η μορφή του καφέ που έχουμε συνηθίσει, απαιτείται η διαδικασία του αλέσματος. Μην το υποτιμάς το άλεσμα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδεικνύεται η γεύση και το άρωμα του καφέ. Όσο πιο λεπτά είναι αλεσμένος ο καφές, τόσο πιο μεστό θα είναι και το άρωμα.

Βραζιλία

Δεν θα μπορούσε να μπει τίποτα άλλο στο Β, ας μην είμαστε ιερόσυλοι. Μιλάμε άλλωστε για τη χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο και γι΄αυτό θα την ευχαριστούμε διαρκώς. Ή μάλλον, για να το πούμε και στη γλώσσα τους, Obrigado. Σε αντίθεση με τα μυστικά του ποδοσφαίρου, τα περισσότερα από τα οποία έχουν παραμείνει ακόμα καλά κρυμμένα από τη χώρα μας, τα μυστικά του καλού καφέ φροντίσαμε να τα μάθουμε με επιτυχία. Ευτυχώς.

Γεύση

Βανίλια, αμύγδαλο, κακάο ή φρούτων. Όποια κι αν είναι η αγαπημένη σου, είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα βρεις μια γεύση που να ταιριάζει με τα γούστα σου. Το να πάρει πάντως ο καφές σου μια έντονη, δυνατή και ωραία γεύση, είναι μια διαδικασία δύσκολη και απαιτητική.

Δημιουργία

Η δημιουργία ενός γευστικού και ποιοτικού χαρμανιού, είναι μια μορφή αλχημείας. Με πρώτη ύλη τον νωπό καφέ, η παρασκευή του σωστού χαρμανιού απαιτεί απόλυτη ακρίβεια στις αναλογίες, καθώς η εξαιρετική προέλευση μιας ποικιλίας δεν αρκεί. Χρειάζεται και η σωστή δόση από κάθε ποικιλία για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Φαντάζεσαι κι εσύ τύπους σαν τον Πανοραμίξ να ανακατεύουν υλικά σε μια μεγάλη χύτρα; Εγώ πάντως κάτι τέτοιο οραματίστηκα.

Επεξεργασία

Θα μπορούσα να έχω κόκκους καφέ στο πορτοφόλι μου και να τους μυρίζω όποτε έχω κακή διάθεση. Θα μπορούσα να τους έχω σε κολιέ στο λαιμό μου. Τους κόκκους του καφέ όπως τους έχεις μάθει όμως, δεν μπορείς να τους βρεις στη φύση, καθώς προέρχονται έπειτα από την επεξεργασία των κόκκων που βρίσκουμε στα κεράσια του καφέ. Υπάρχουν τρεις μέθοδοι επεξεργασίας, η υγρή, η ξηρή και η ημι-ξηρή, με την υγρή να είναι αυτή που απαιτεί την περισσότερη φροντίδα, προσφέροντας όμως και το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ζεστός

Καλός ο φραπές, γοητευτικό το φρέντο, όμως σαν την μυσταγωγία ενός ζεστού, αχνιστού φλυτζανιού espresso δεν έχει. Μόνο έτσι άλλωστε αναδεικνύονται όλες οι μυρωδιές ενός ποιοτικού χαρμανιού.

Η μεταφορά

 

Η ποικιλία ενός καφέ μπορεί να προέρχεται από πολλές γωνίες του πλανήτη. Δεν είναι μόνο η Βραζιλία, αφού η Nespresso προμηθεύεται τον καφέ της και από τις Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Κένυα, Ινδία και Αιθιοπία. Με καράβια, ο καφές ταξιδεύει για την Ελβετία, για να ελεγχθεί και να επεξεργαστεί. Τι νόμιζες, ο καφές που φτάνει στο φλυτζάνι σου είναι κοσμογυρισμένος και εξωτικός, δεν είναι κανένας τυχαίος.

Θυσίες

Η συγκομιδή των ώριμων κερασιών του καφέ μπορεί να γίνει μηχανικά. Ο πιο ασφαλής αν και δυσκολότερος τρόπος όμως, είναι η χειρωνακτική συγκομιδή, ώστε να εξασφαλιστεί η διαλογή των καλύτερων καρπών. Δύσκολη δουλειά, όμως χρειάζονται και θυσίες για το κορυφαίο αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι

Μπορεί οι εκλεκτές ποικιλίες καφέ να ταξιδεύουν από μακριά, όμως δεν προλαβαίνουν να ξεκουραστούν. Μεταφέρονται κατευθείαν στο εργαστήριο, όπου και  αξιολογείται η κατάστασή τους μετά το ταξίδι, αφού οι κόκκοι καφέ είναι πολύ ευαίσθητοι στην υγρασία και τις οσμές.

Καβούρδισμα

Για να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι το στάδιο του καβουρδίσματος, αν δεν γίνει σωστά μπορεί να καταστρέψει ακόμα και την εξαιρετικότερη ποικιλία καφέ. Ώπα παιδιά, προσοχή, δεν παίζουν με αυτά. Πριν το καβούρδισμα, ο κόκκος του καφέ είναι νωπός και πράσινος. Μετά τη διαδικασία αυτή, αποκτά μαύρο χρώμα και αφυδατώνεται. Κάθε ποικιλία καφέ απαιτεί ξεχωριστό καβούρδισμα, για να ξεδιπλώσει το ταλέντο της σε όλο του το μεγαλείο.

Λατρεία

Η σχέση του Έλληνα με τον καφέ αλλά και η σχέση όλων αυτών ανθρώπων που εμπλέκονται σε τόσα διαφορετικά στάδια ώστε να φροντίσουν να φτάσει ο καφές στο δικό σου φλυτζάνι σε υψηλή ποιότητα. Χωρίς αγάπη, δουλειά δεν γίνεται. 

Μυρωδιά

Όταν ήμουν μικρό παιδάκι και ο καφές ανήκε ακόμα στη λίστα με τα απαγορευμένα, συνήθιζα να τρυπώνω στην κουζίνα κάθε φορά που η μητέρα μου ετοιμάζε τον καφέ της, απλά για να πάρω μια μικρή μυρωδιά πριν αυτός καταλήξει στο φλυτζάνι της. Ακόμα και σήμερα όμως, η μισή απόλαυση του καφέ, είναι στην μυρωδιά του. Μια μυρωδιά που προκύπτει από επεξεργασία που χρειάζεται προσοχή, υπομονή και καλή γνώση όλων των τεχνικών.  

Nespresso

 

Λίγες λέξεις είναι τόσο έντονα συνυφασμένες με την απόλαυση του καφέ, όσο η Nespresso. Εκλεκτές ποικιλίες καφέ, μηχανές espresso, αξεσουάρ καφέ, προτάσεις δώρων, δεν υπάρχει κάτι σχετικό με καφέ το οποίο λείπει από μια Nespresso Boutique. Πάνω απ΄ όλα όμως, θα την ευχαριστούμε για το γεγονός ότι έχει μετατρέψει τη διαδικασία παρασκευής του καφέ σε μια γρήγορη, εύκολη και ευχάριστη διαδικασία. Για κάποιον που είναι ατόφια τεμπέλης και βαριέται μέχρι και να αλλάξει φίλτρο στην καφετέρια, αυτό είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση.

Ξηρή μέθοδος επεξεργασίας

Σε αντίθεση με την υγρή μέθοδο επεξεργασίας των κόκκων του καφέ, η ξηρή είναι γρηγορότερη, ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή. Οι καφέδες που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία είναι γνωστοί ως “μη πλυμμένοι” ή “φυσικοί”. Καταλαβαίνουμε όλοι γιατί προτιμάται η δεύτερη ονομασία.

Οξύτητα

Ένα από τα μυστικά του καλού χαρμανιού είναι η οξύτητα. Αναπτύσσεται αργά κατά την επεξεργασία του και σταδιακά μειώνεται, σε αντίθεση με τα αρώματα, τα οποία αγγίζουν τον βέλτιστο βαθμό γρήγορα και σταδιακά αποδυναμώνονται. Είπαμε, δεν είναι απλή η διαδικασία.

Ποικιλίες

 

Κάθε ποικιλία καφέ έχει διαφορετικές δυνατότητες και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για να φτάσει κάθε κάψουλα να προσφέρει διαφορετική γεύση και άρωμα, πρέπει οι δυνατότητες αυτές να επεξεργαστούν με τον σωστό τρόπο. Θέλει υπομονή και επιμονή, αλλά αξίζει τον κόπο.

Robusta

Μια από τις ποικιλίες καφέ που χρησιμοποιεί η Nespresso. Έντονος καφές, καλλιεργείται στις πεδιάδες, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε καφεΐνη και όταν αναμειχθεί με την ποικιλία Arabica, προκύπτει η πλούσια γεύση που όλοι γνωρίζουμε.

Συγκομιδή

 

Όταν οι καρποί του καφεόδεντρου, τα λεγόμενα και κεράσια καφέ, ωριμάσουν, έχει έρθει η ώρα να συλλεχθούν και να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς το φλιτζάνι σου. Η αρχή έγινε, πρέπει πλέον να κάνεις λίγη υπομονή. 

Ταξίδι

Όπως θα έχεις ήδη καταλάβει πια, ο καφές γυρίζει ολόκληρο τον κόσμο μέχρι να καταλήξει στο φλυτζάνι σου. Με αφετηρία κάποια εξωτική χώρα, ενδιάμεσο σταθμό στην Ευρώπη και τελικό προορισμό το φλυτζάνι, ο καφές ανήκει σίγουρα στην κατηγορία των κοσμοπολιτών.

Υπόσχεση εξαιρετικών γεύσεων

Τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια. Κάπως έτσι, κι ο υψηλής ποιότητας καφές της Nespresso μπαίνει στις ερμητικά σφραγισμένες κάψουλες καφέ από αλουμίνιο, όπου και μπορεί να διατηρήσει τα 900 αρώματα του φρεσκοαλεσμένου καφέ για 12 ολόκληρους μήνες.

Φυσική διαδικασία αφαίρεσης της καφεΐνης

Οι ποικιλίες της Nespresso χωρίς καφεΐνη, προκύπτουν με απόλυτα φυσικά τρόπο. Πριν το καβούρδισμα του νωπού καφέ, χρησιμοποιείται νερό ώστε να αφαιρεθεί η καφεΐνης χωρίς να αλλοιωθεί καθόλου η γεύση. Τόσο απλά.

Χαρμάνι

Κάθε ποικιλία καφέ καταλήγει στη δημιουργία διαφορετικού χαρμανιού, που όλα όμως ξεχωρίζουν για το ιδιαίτερο άρωμα και γεύση τους. Μετά από τόση αλχημεία άλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς.

Ψάχνοντας την τελειότητα

Το έδαφος, το νερό, ο ήλιος, η υπομονή και φροντίδα των καλλιεργητών φέρνουν σαν αποτέλεσμα τον κόκκινο καρπό, το κεράσι του καφέ, που περιλαμβάνει μέσα δυο κόκκους. Αναζητώντας τον τέλειο, ώριμο κόκκο, ξεκινάει μια διαδικασία που απαιτεί εστίαση στην λεπτομέρεια. Είναι μια διαδικαδία αναζήτησης του τέλειου, για να καταλήξει σε ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Ώρα να πιούμε επιτέλους τον καφέ

 

Μετά από τόσα στάδια επεξεργασίας, απαιτητική εργασία πολλών ανθρώπων και ατέλειωτα χιλιόμετρα, ο καφές της Nespresso βρίσκεται επιτέλους στο φλυτζάνι σου. Το να τον προμηθευτείς άλλωστε δεν είναι τόσο δύσκολο, αφού θα τον βρεις σε κάποια από τις μπουτίκ, την εφαρμογή στο κινητό ή το τηλεφωνικό κέντρο που λειτουργεί όλο το 24ωρο. Αφού έμαθες τα πάντα για τη διαδικασία που απαιτείται ώστε να φτάσει μέχρι εκεί, ήρθε η ώρα να τον πιεις. Καλή απόλαυση.