ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Γκιφ ή τζιφ;

Η ανθρωπότητα έχει διχαστεί. Αδέρφια δεν μιλιούνται. Φιλίες χρόνων έληξαν άδοξα. Πώς προφέρεται αυτό το διαολεμένο 'GIF';

Είναι πάρα πολύ διασκεδαστικό, χιλάριους που θα ‘λεγαν κι οι Αμερικάνοι, το πόσο φανατικά υπερασπιζόμαστε μερικές επιμέρους, άχρηστες γνώσεις μας σχετικά με τον κόσμο. Ή σχετικά με το ποια είναι η σωστή προφορά μιας λέξης. Δεκαετίες μετά το ασφυκτικό δίλημμα ‘Ντε Μπουρ ή Ντε Μπερ’ λοιπόν, οι δημοσιογράφοι του Oneman σηκώνουν την καυτή πατάτα από κάτω και καλούνται να δώσουν μια απάντηση σε ένα δίλημμα που τυραννά κόσμο και κοσμάκη.

Σε ένα δίλημμα που έφερε απέναντι ανθρώπους μεγαλωμένους με αξίες.

Σε ένα δίλημμα που έστειλε στην αρένα τους ξερόλες για να παλέψουν με τους εξυπνάκηδες.

Αυτές είναι οι οργίλες απαντήσεις μας.

Γκιφ ο Θοδωρής Δημητρόπουλος

 

Νιώθω πως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε bingo με τα έτοιμα επιχειρήματα των δύο πλευρών, οπότε αν και έχω σαφέστατη θέση υπέρ της μίας πλευράς, της σωστής, υπόσχομαι πως τα εγκλήματα των jiffηδων παραγράφονται και μπορούμε να ζήσουμε όλοι ειρηνικά στο ίδιο ίντερνετ, κι ας έχουν άδικο. Για τα gifs και για τα κόμματα δε χαλάνε φιλίες. Έτσι κι αλλιώς η μόνη σωστή απάντηση σε αυτό το δίλημμα (και σε πολλά άλλα) είναι μία: Γιελενχούλαχεϊ.

Γκιφ ο Κωνσταντίνος Αμπατζής

Πραγματικά, δεν έχω επιστημονική εξήγηση, πέρα απ’ το ότι α) έτσι το λέω από πάντα και β) έτσι είναι το φυσιολογικό στο μυαλό μου να προφέρεται μια λέξη που ξεκινάει από ‘g’ και είναι μονοσύλλαβη. Πάμε μερικά παραδείγματα. God (Γκαντ). (Gas) Γκας. (Got) Γκοτ. Gum (Γκαμ). Gun (Γκαν). Gut (Γκατ). Ναι υπάρχουν και τα Gym (τζιμ) και Gem (τζεμ) και μερικά ακόμη, αλλά ας πούμε ότι είναι απλά οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα γιατί δεν έχω άλλη εξήγηση. Και τώρα μερικές ελληνικές που ξεκινάνε από ‘γκ’ για να μπερδευτείτε, να ξεχάσετε ό,τι είπα και να δεχτείτε την απάντησή μου. Γκασμάς. Γκιλοτίνα. Γκιφ. Γκούφη. Γκαρνταρόμπα. Γκέγκε. Γκιφ. Γκολφ. Γκάιντα. Γκουσγκούνης. Γκιφ. Γκαραντί. Γκάζι. Γκίνια. Γκιφ.

Τζιφ ο Μάνος Μίχαλος

Δεν θέλω να ανοίξω λεξικά, να μπω στο google translate, να ψάξω για την ετυμολογία, να σκεφτώ τη ρίζα της λέξης και να κάνω νεοελληνική γλώσσα. Θέλω απλώς να πω αυτό που μου ακούγεται καλύτερα στο αυτί, δηλαδή “τζιφ”. Πιο εύηχο, πιο ελληνικό, πιο χαλαρό. Ξέρεις να κάνεις τζιφάκια; Καλύτερη ερώτηση, πιο to the point. Στην τελική δεν έχει καμία σημασία να ξέρεις πως το λες αν δεν ξέρεις τι είναι και είμαι σίγουρος ότι πολλοί αναγνώστες αναρωτιούνται τώρα τι μαλακίες λέμε εδώ στο ONEMAN. Τι να κάνουμε φίλε αναγνώστη, βρόμικες δουλειές και κάποιος πρέπει να τις κάνει.

Γκιφ ο Γιώργος Μυλωνάς

Φήμες (βλ. Ιωσηφίνα) λένε πως έχει βγει ο ίδιος ο δημιουργός του gif και έχει πει ότι το gif διαβάζεται τζιφ. Ε ΚΑΙ; Όταν ο Βασίλης ΤσΑρτας μετά από 15 χρόνια καριέρας θυμήθηκε ότι τον λένε Βασίλη Τσ(Ι)άρτα, τον πήρε κανείς στα σοβαρά;

Γκιφ. Σαν να βάζεις να πιεις ένα ποτήρι νερό.

Γκιφ ο Γρηγόρης Μπάτης

Αν θέλετε την πραγματική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γλωσσολόγο, ονοματολόγο Φώντα Σέμπρο από το SPORT 24. Ο Φώντας ξέρει πώς λέγεται κάθε παίκτης που παίζει από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι την Ισπανία και από την 3η κατηγορία της Κύπρου μέχρι την Αργεντινή. Ο Φώντας έχει μια εμμονή με τις προφορές των ονομάτων και κατά συνέπεια των λέξεων. Ο Φώντας έπρεπε να συμμετέχει σε αυτό το ερώτημα, αλλά δεν συμμετέχει. Αλλά εγώ φταίω γι’ αυτό, που άργησα να το προτείνω. Κι αφού λείπει η γάτα (Φώντας) και χορεύουν τα ποντίκια (εγώ), θα πω ότι δεν με νοιάζει πώς το προφέρουν στο Αμέρικα, αλλά πώς ηχεί καλύτερα στα αυτιά μου. Γκιφ. Γιατί η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols, γκε γκε και όχι τζε τζε…

Τζιφ για την αλητεία, η Έρρικα Ρούσσου

Αλήθεια δεν έχω ιδέα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω πιάσει τον εαυτό μου να προφέρει το gif είτε ως ‘τζιφ’ είτε ως ‘γκιφ’ και να λαγκάρει χαμηλώνοντας τη φωνή ώστε ο άλλος να μην ακούει τι λέω. Ωστόσο, έτσι για την αλητεία που θέλει τους αντιφρονούντες να μη θέλουν να αποδεχτούν την γνώμη του δημιουργών, θα διαλέξω τζιφ. Ναι, κόντρα για την κόντρα.

Κατά τα άλλα, ΑΦΗΣΤΕ ΗΣΥΧΟ ΤΟΝ ΤΖΕΪΚ ΓΚΙΛΕΝΧΑΛ.

Ευχαριστώ.

Γκιφ ο Αντώνης Τζαβάρας

GIF. Δηλαδή Graphics Interchange Format. Δηλαδή γκράφικς και όχι τζράφικς. Οπότε, Γκιφ. Κανονικά, κάπου εδώ θα έπρεπε να τελειώσει η κουβέντα. Στην πραγματικότητα, δεν θα έπρεπε να είχε καν αρχίσει, όπως δεν ξεκίνησε ποτέ debate για το αν είναι γκουγκλ ή τζουγκλ. Δυστυχώς, την άνοιξαν οι ίδιοι οι άνθρωποι που δημιούργησαν το συγκεκριμένο format, όταν αποφάσισαν να το προφέρουν Τζιφ επειδή έτσι λέγεται η αγαπημένη τους μάρκα φυστικοβούτυρου. Αλλά είναι απλώς ένα inside joke. Και τόσο λάθος όσο το φυστικοβούτυρο.

Τζιφ η Νάνσυ Κωστακόπουλου

“Και τόσο λάθος, όσο το φυστικοβούτυρο” λέει, θα τρελαθώ.

*αποχωρεί απο το chain mail φωνάζοντας ΤΖΙΙΙΙΙΙΦ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ*

Περνάει αυτό για απάντηση; Αλήθεια, δεν ξέρω τι άλλο να πω· εδώ αγνοούν την άποψη του  ανθρώπου, που το έφτιαξε, που φωτιά το βάζει και το καίει αν θέλει και περιμένετε να βγάλουμε άκρη;

Γκιφ ο Ηλίας Αναστασιάδης

“Γκιφ μας το είπανε, γκιφ σας το λέμε”, όπως θα έλεγε και ο αξεπέραστος Μανώλης Μαυρομάτης. Από μόνη της η πράξη να το προφέρεις ‘τζιφ’ καταδεικνύει μια ξερολοσύνη, ένα “εγώ ξέρω κι εσείς δεν έχετε ιδέα”. Γρήγορα γρήγορα λοιπόν, το θέμα γίνεται κοινωνικό και δεν ξέρετε πόσο το λατρεύω όταν ένα θέμα γίνεται κοινωνικό. Προφανώς και δεν είναι ‘βαζέχα’ η σωστή προφορά ενός ονόματος που θα μπορούσε να σημαίνει ‘σκωληκοειδίτιδα’ στα πολωνικά, βλέπε ‘Warzycha’, αλλά ποιοι είμαστε εμείς που θα καταλύσουμε τα ιερά και τα όσια ενός ολόκληρου λαού.

Προς τιμήν μου, άφησα την περιέργεια απέξω και δεν κλίκαρα ποτέ πάνω στον σπουδαίο χάρτη που μου ‘στειλε ο Μίχαλος άμα τη ανακοίνωση του σημερινού διλήμματος. Θες να μάθεις πώς προφέρει το ‘gif’ κάθε λαός της υφηλίου; Κι εγώ τώρα θα το κλικάρω.

Γκιφ ο Στέφανος Τριαντάφυλλος

 

Πόσες και πόσες φορές η λευκή οθόνη μπροστά στα μάτια σου, μοιάζει με τα κλάσματα του δευτερολέπτου πριν κάνεις την πρώτη βουτιά στη θάλασσα. Εκείνες οι μικρές κουκίδες χρόνου, που σκέφτεσαι ότι κάνεις αυτό που πρέπει (να βουτήξεις δηλαδή), αλλά το μετανιώνεις κιόλας. Και εύχεσαι να κάνεις έτσι ένα τσακ με το χέρι και να πατήσεις rewind, ή ακόμη και το pause, μόνο και μόνο για να πεις τι μαλάκας είμαι. Είναι ακριβώς η στιγμή που σε κυριεύει το ένστικτο. Το ίδιο και τώρα μπρος στην μέχρι πρότινος λευκή οθόνη, που έχει γεμίσει λέξεις, απλά επειδή ο Ηλίας άλλαξε το deadline και δεν μπορώ καμία σοβαρή ερμηνεία του γιατί το λέω γκιφ και όχι τζιφ, ενώ ξέρω ότι κανονικά πρέπει να το λέω τζιφ, αν και συνήθως καταλήγω να το λέω “γκιφ/τζιφ/όπως το λέτε εσείς οι νέοι”. Οπότε πες το ένστικτο. Ή απλά πες το “δεν ξέρω γιατί, δεν μπορούσα να σκεφτώ κάτι άλλο να γράψω”.

Γκιφ ο Γιάννης Μπαϊρακτάρης

Ένα δίλημμα που πραγματικά μπορεί να μας κάνει να βγάλουμε μαχαίρια. Μεταξύ μας, με ένα συγκεκριμένο άτομο έχω φτάσει πολύ κοντά σε αυτό σημείο. Είναι γκιφ λοιπόν, χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί πολύ απλά είναι το πιο λογικό, αυτό που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι, αυτό που σου έρχεται όταν δεις για πρώτη φορά τη λέξη. Αν ο δημιουργός του ήθελε να το λέμε τζιφ, ας το έγραφε ‘jif’ για να τελειώνει η ιστορία. Όχι όμως. Ήθελε να μας κάνει να ξεχάσουμε τα όσα ξέραμε και βγήκε και δήλωσε πως θέλει να το προφέρουμε τζιφ. Χωρίς κάποιο επιχείρημα, επειδή έτσι του αρέσει. Μέχρι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κλήθηκε να δώσει λύση στο παγκόσμιο ζήτημα. ‘Είναι γκιφ’ είπε ο πάντα κουλ Μπαράκ και τον στηρίζουμε.

 

Σαρωτικό, αδιαμφισβήτητο Γκιφ με 88%

Α γκρέιτ βίκτορι φορ δε γκιφ πάρτι. Οι τζιφαντιστές κατατροπώθηκαν.