ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Γύρο χοιρινό ή γύρο κοτόπουλο;

Μεσημέριασε, ώρα για κανά ντελίβερι. Και εντάξει, να φάμε γύρο, αλλά τι γύρο; Ένα ακόμα καίριο δίλημμα λύνεται από την ομάδα του ΟΝΕΜΑΝ.

Δύσκολα τα πράγματα όταν σε πιάνει η πείνα και πρέπει να δουλέψεις. Οδηγεί σε ατυχήματα ή δυσκολίες, όπως πχ εκείνη τη φορά που προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι είναι DC και τι είναι Marvel και καταλήξαμε να κάνουμε ολόκληρο ξεχωριστό θέμα για το πόσος χαβαλές γίνεται πίσω από τη δημιουργία ενός αιώνιου διλήμματος.

Αλλά τελοσπάντων, σήμερα είμαστε εδώ για φαγητό, και συγκεκριμένα σουβλάκια, και συγκεκριμένα γύρο! Αλλά τι γύρο; Κοτόπουλο ή χοιρινό; Στο τέλος μπορεί να μείνει μόνο ένας γύρος, και γι’αυτό είναι εδώ η συντακτική ομάδα του ΟΝΕΜΑΝ για να διαλέξει το ένα, το σωστό το ντελίβερι.

Ψήφισε κι εσύ τη δική σου προτίμηση:

Γύρο κοτόπουλο ο Πάνος Κοκκίνης

Γενικά με τον γύρο δεν τα πάω καλά. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ανακάλυψα, έστω και με 50 χρόνια καθυστέρηση, ένα θρυλικό σουβλατζίδικο στη Νέα Σμύρνη που τα φτιάχνει απλά και παραδοσιακά. Αλλά, εφόσον πρέπει ντε και καλά να διαλέξω, θα πάω με το κοτόπουλο. Μου κάνει πιο καθαρό ως γεύση. Άσε που τρελαίνομαι -χωρίς, το ξέρω, να υπάρχει λόγος- για την ροζ σος με την οποία το συνοδεύω. Ίσως επίσης να παίζει ρόλο ότι όταν μιλάμε για τυλιχτά με γύρο κοτόπουλο, αντέχω να φάω σχεδόν διπλάσια ποσότητα από τα αντίστοιχα με γύρο. Ναι, επειδή ακριβώς είναι πιο ‘υγιεινό’.

 

Γύρο χοιρινό ο Στέφανος Τριαντάφυλλος

Έχω την αίσθηση ότι ο γύρος κοτόπουλο είναι για τα ψητοπωλεία ότι το πεϊνιρλί για τα τυροπιτάδικα: ΠΡΟ-ΒΛΕ-ΨΙ-ΜΟΣ. Ναι, ναι: πίτα αλάδωτη, μαρούλι και σος. Άντε και πατάτες. Been there, done that (εκτός αν μιλάμε για γύρο κοτόπουλο από το Πίτταταϊμ στη Βούλα, ή την Αυλή στο Κουκάκι). Μια από τα ίδια, δηλαδή. Αντίθετα ο γύρος χοιρινός, είναι ο αληθινός, ο εκλεκτός, αυτός που ανέθρεψε γενιές και γενιές. Και δεν είναι τυχαίο ότι τον έναν τον λέμε “γύρο” και τον άλλον “γυροκοτόπουλο”. Θα πάω με γύρο. Γιατί αυτόν άρχισα να βάζω στα σουβλάκια μου. Αυτόν αγάπησα στις μερίδες. Αυτόν θα παραγγείλω αν δεν έχει κοντοσούβλι (κοντοσούβλι, ντομάτα, πατάτα, τυροκαυτερή – ΟΛΑ ΕΓΩ;) ο Καλύβας.

Προς σουβλατζίδικα: σας παρακαλώ σταματήστε τα λογοπαίγνια με το “γύρο”. Φτάνει. Σοβαρά.

Γύρο χοιρινό ο Χρήστος Χατζηιωάννου

Χτύπημα κάτω από τη μέση το σημερινό δίλημμα. Ειδικά για έναν άνθρωπο που όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν έπεσε ποτέ κάτω από τα δύο σουβλάκια στην παραγγελία και παίρνει με ευλάβεια ένα με γύρο χοιρινό κι ένα με γύρο κοτόπουλο. Εντάξει, καμιά φορά παίρνω με καλαμάκι αν είναι βράδυ και θέλω να είναι πιο στεγνά, ειδικά αν έχουν ωραίο καλαμάκι. Επί δέκα περίπου χρόνια έτρωγα τον γύρο κοτόπουλο του Πίτα Time στη Βούλα. Και πίστεψέ με δεν υπάρχει καλύτερος γύρος κοτόπουλο στην πλάση από αυτόν. Αλλά δεν γίνεται να τον έχεις παντού. Σε άλλα μέρη είναι στεγνός, σε άλλα μέρη είναι αδιάφορος, σε άλλα μέρη βαρετός. Ενώ με τον γύρο χοιρινό δεν μπορεί να κάνεις και πολύ λάθος. Ο γύρος χοιρινός είναι που φωνάζει “σουβλάκι”, ο γύρος με τη γεύση και την απαραίτητη λιπαρότητά του είναι που αναδεικνύει ένα καλό σουβλάκι. Συνήθως τα τυλιχτά μου τα παίρνω με ντομάτα, κρεμμύδι, μαγιονέζα. Αλλά ξέρω κι εγώ ο ίδιος ότι είναι αμαρτία να βάζεις μαγιονέζα στον χοιρινό γύρο. Σήμερα το βράδυ λέω να φάω με τζατζίκι. Με έξτρα τζατζίκι. Αλλά μην το πήξετε. Βασικά και μια μερίδα τζατζίκι έξτρα να κάνουμε εμείς ό,τι θέλουμε με αυτό.

ps: Στα παλιά μέρη σου Στέφανε το λένε γυροκοτοπουλάδα

 

Γύρο χοιρινό ο Στέλιος Αρτεμάκης

Έχω μια αρχή στη ζωή μου, αν είναι να κάνεις γουρουνιά να την κάνεις σωστά. Να εξηγηθώ. Με τους γύρους άστα να πάνε Αμα φτάσεις εκεί πέρα, τι σημασία έχει; Το μαχαίρι θα περάσει από πέτσες, πόδια, στήθη, ότι βρεθεί στο διάβα του. Ο γύρος και η καρδιακή προσβολή συνδέονται στατιτιστικά. Επιστημονικά πράγματα δηλαδή. Εγώ τρώω σουβλάκι (περιμένω μπράβο από τα καρντάσια μας) χοιρινό με πίτα. Για να μη με τρώει και τρέχω γυμναστήρια για να κάψω τη σαβούρα. Ενα κόμμάτι καθαρό ψητό κοτόπουλο το λένε και οι διατροφολόγοι. Αλλά, αν είναι να κάνεις τη γουρουνιά, να την κάνεις σωστά. Γύρο χοιρινό φίλε. Με τα κομμάτια τα ψαχνά και όλα του τα λίπια. Να στάζει ξύγκι ρε φίλε. Να ανοίγεις το πιτόγυρο από κάτω και να τρέχει το λίπος με το τζατζίκι και να το ρουφάς με το στόμα. Είναι θέμα αρχής.

Γύρο χοιρινό ο Ηλίας Αναστασιάδης

Ό,τι είπε ο Τριαντάφυλλος. Ο,ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ. Την πρώτη φορά που κάποιος μάστορας έστησε κι έναν γύρο κοτόπουλο δίπλα απ’ τον κανονικό γύρο, ένιωσα όπως τότε που το Football Manager έβαλε την επιλογή να βλέπεις το ματς που παίζει η ομάδα σου. Κινήσεις εντυπωσιασμού, χωρίς την παραμικρή ουσία. Ο χοιρινός γύρος είναι το μοναδικό προϊόν που μπορεί να βελτιωθεί (ναι, όσο χωράει βελτίωση σε τόσο ΠΟΠ περιπτώσεις) αν τύχει και στάξει ο τίμιος ιδρώτας του τυλιχτή πάνω του. Επίσης, αυτό που συμβαίνει με τον χοιρινό γύρο και το τζατζίκι θα έπρεπε να διδάσκεται στα Χημικά όλου του κόσμου. Όταν ευκαιρήσω να γράψω 800 λέξεις για κάτι εντελώς αχρείαστο, θα γράψω 800 λέξεις για τη σημειολογία και τη σημασία του λεπτοκομμένου χοιρινού γύρου και για όσα εννοούνται ή υπονοούνται από τα χιλιοστά του πλάτους του. Εκεί θα μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

Γύρο κοτόπουλο ο Χρήστος Δεμέτης

Γενικά είμαι υπέρ του καλαμακίου, ή μάλλον καλύτερα υπέρ του σουβλακίου. Ναι, έχουν δίκιο οι Σαλονικείς σε αυτό. Πάμε τώρα στο παρασύνθημα. Εφόσον δεν παίζει επιλογή καλαμακίου, θα ψηφίσω γύρο κοτόπουλο. Γιατί; 7 στις 10 φορές ο γύρος χοιρινού είναι τίγκα στα ξίγκια και στα λιπίδια. Γυμνάζεις το σαγόνι σου για να καταπιείς. Πέραν τούτο, ο συνδυασμός μαγιονέζας με κοτόπουλο και αλάδωτη πίτα είναι για μένα μια κλίμακα πάνω από τη λίγδα του σπορέλαιου και το τιμημένο τζατζίκι το οποίο προτιμώ με χοιρινή μπριζόλα εκτός σουβλακίου. Γούστα είναι αυτά. Ο τελευταίος παράγοντας που εξετάζεται είναι η μυρωδιά που μένει στο στόμα. Οκ, αν είναι να βγεις ραντεβού, καλό είναι να αποφύγεις τζατζίκια και κρεμμύδια ούτως ή άλλως. Και για να καταλήξω, στα συν του γύρου από κοτόπουλο, είναι το μαρούλι που παίζει συνοδευτικά στις περισσότερες σουβλακερί της πόλης. Υ.Γ. Αν δεν έχεις φάει πίτα με μπριζολάκι από την Αλεξανδρούπολη, με κέτσαπ και μουστάρδα included, δεν ξέρεις τι πάει να πει σουβλάκι πάντως.

Γύρο χοιρινό, ο Μάνος Χωριανόπουλος

Όταν ακούω γύρο κοτόπουλο, σκέφτομαι πάντα την παραγγελία “παιδικό”. Μη με ρωτήσετε γιατί. Αυτός είναι ο συνειρμός. Πας στο σουβλατζίδικο, για πίτα αλάδωτη, γύρο κοτόπουλο, σουβλάκι χωρίς κρέας και άλλα τέτοια. Θα σου δώσω μια συμβουλή. ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ.  Δεν θες ξίγκια, ανθυγιεινό φαγητό και λίπη. Δεκτό. Φάε κάτι άλλο. Αλλά ο γύρος είναι ένας. Ο άλλος με τα μαρούλια και τα σως, είναι απλώς κάτι που υπάρχει στα σουβλατζίδικα, για να καλύπτει την ανάγκη αυτών, που δεν θα έπρεπε να πηγαίνουν σε σουβλατζίδικα.

Γύρο ο Θοδωρής Δημητρόπουλος

Μέχρι πριν λίγες ώρες δεν είχα καν συνειδητοποιήσει πως υπάρχει άλλος γύρος εκτός από τον χοιρινό. Τον σερβίρουν σε όλα τα σουβλατζίδικα; Πώς τον ζητάς;

ΑΙΩΝΙΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΕΛΟΣ… ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ 75%

Ο αληθινός, ο εκλεκτός, αυτός που ανέθρεψε γενιές και γενιές. Τα είπε ο Τριαντάφυλλος, μας εξέφρασαν όλους. Πιάσε μια γύρο να το γιορτάσουμε.