QUIZ

12 μαθήματα ζωής που σου δίδαξε ο Harry Potter

"Ο χρόνος δεν θα πάει πιο αργά, όταν κάτι δυσάρεστο βρίσκεται μπροστά σου".

Έχουν περάσει 22 χρόνια από τη μέρα που ο Harry Potter πρωτοεμφανίστηκε στα βιβλιοπωλεία, προσθέτοντας άπειρα μηδενικά στον λογαριασμό της άσημης μέχρι τότε J.K Rowling. Τώρα, επτά βιβλία μετά και σχεδόν δέκα χρόνια μετά το τελευταίο της σειράς, ο μαγικός της κόσμος αποτελεί σημείο αναφοράς για την ποπ κουλτούρα. Για τα παιδιά μάλιστα, που μεγάλωσαν διαβάζοντας ή βλέποντας τις ταινίες, αποτελεί κάτι πιο βαθύ, καθώς μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο βρήκαν κάποια απ’ τα πρώτα αποφθέγματα που τους χτύπησαν στο μυαλό.

Τις πρώτες ατάκες που τους έκαναν να σκεφτούν κάτι πέρα από μαγείες και φαντάσματα, ατάκες σχεδόν μαθήματα ζωής.

Θυμηθήκαμε 12, και κάποια απ’ αυτά ίσως να είχαν περάσει κάτω απ’ το ραντάρ σου όταν διάβαζες τα βιβλία.

Ευκαιρία να τους ρίξεις τώρα μια ματιά:

1. “Για το καλά οργανωμένο μυαλό, ο θάνατος δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο η επόμενη μεγάλη περιπέτεια”.

Ο Albus Dumbledore το λέει αυτό στον Harry Potter στο 1ο βιβλίο της σειράς, στο o ‘Harry Potter και η Φιλοσοφική Λίθος’, τη στιγμή που ο Nicolas και η Perenelle, οι οποίοι έζησαν 600 χρόνια εξαιτίας αυτής της λίθου, αποφάσισαν να αναπαυτούν αιώνια.

 

2. “Ο χρόνος δεν θα πάει πιο αργά, όταν κάτι δυσάρεστο βρίσκεται μπροστά σου”.

Το σκέφτεται ο Harry καθώς φεύγει για το σπίτι του μετά από την τέταρτη χρονιά του στο σχολείο, ξέροντας ότι θα του λείψουν οι φίλοι του. Από το ‘Κύπελλο της Φωτιάς’.

 

3. “Αν θέλεις να μάθεις τι είδους άνθρωπος είναι κάποιος, ρίξε μια καλή ματιά στο πώς συμπεριφέρεται στους κατώτερούς τους, και όχι στους ίσους με εκείνον”.

Αυτήν την ατάκα την λέει στο ίδιο βιβλίο ο Sirius Black απευθυνόμενος στον Ron και την Hermione.

 

4. “Χρειάζεται πολλή ανδρεία για να αντισταθούμε στους εχθρούς μας, αλλά όχι λιγότερη και από όση χρειαζόμαστε για να αντισταθούμε στους φίλους μας”.

Και πάλι λόγια του Albus Dumbledore από τη ‘Φιλοσοφική Λίθο’. Τα απεύθυνε στον Neville Longbottom όταν αντιστάθηκε στον Harry, τον Ron και την Hermione που προσπαθούσαν να το σκάσουν απ’ το κοινό δωμάτιο του Gryffindor.

 

5. “Μη λυπάσαι τους νεκρούς, Harry. Λυπήσου τους ζωντανούς, και κυρίως εκείνους που ζουν χωρίς αγάπη”.

O Albus Dumbledore στον Harry λίγο πριν ο δεύτερος σκοτώσει τον Voldemort στους ‘Κλήρους του Θανάτου’.

 

6. “Δεν πρέπει να μείνεις στα όνειρα και να ξεχάσεις να ζήσεις”.

Ο Harry κοιτάζει στον καθρέφτη του Erised για να δει τον εαυτό του με τους γονείς του που δεν ζει πια, όταν ο Dumbledore τον πλησιάζει και του λέει αυτήν την ατάκα. Από τη ‘Φιλοσοφική Λίθο’.

 

7. “Είναι το άγνωστο που φοβόμαστε όταν κοιτάζουμε τον θάνατο και το σκοτάδι, τίποτα περισσότερο”.

Όταν ο Harry μαζί με τον Dumbledore περνούν απ’ τη λίμνη που τους είχε υποδείξει ο Voldemort, βλέπουν να αναδύονται πτώματα και τότε ο δεύτερος λέει αυτήν την ατάκα στον πρώτο. Από τον ‘Ημίαιμο Πρίγκιπα’.

 

8. “Έχεις φανταστεί ποτέ πόσο φοβούνται οι τύραννοι τους ανθρώπους που καταπιέζουν; Όλοι συνειδητοποιούν ότι, μια μέρα, ανάμεσα στα πολλά θύματά τους, σίγουρα θα υπάρξει κάποιος που θα σηκώσει το ανάστημα του και θα τους χτυπήσει πίσω”.

Και πάλι στο ίδιο βιβλίο και πάλι το ίδιο πρόσωπο το λέει αυτό στον μικρό μάγο, θέλοντας να του πει ότι η τυραννική συμπεριφορά του Voldemort, μια μέρα θα γυρίσει εναντίον του.

 

9. “Αλήθεια πιστεύεις ότι οι νεκροί που αγαπήσαμε κάποτε πραγματικά μας αφήνουν ποτέ; Νομίζεις ότι δεν τους ανακαλούμε στη μνήμη μας πιο ξεκάθαρα από ποτέ, κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα”;

Στον ‘Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν’, o Harry εκμυστηρεύεται στον διευθυντή του Hogwarts ότι τον κάνει να ντρέπεται το γεγονός ότι νόμισε πως είδε τον νεκρό πατέρα του. Και εκείνος τον παρηγορεί μ αυτά τα λόγια.

 

10. “Είναι οι επιλογές μας… που δείχνουν αυτό που πραγματικά είμαστε, πολύ περισσότερο από τις ικανότητές μας”.

Στην ‘Κάμαρα με τα Μυστικά’, αυτή τη φορά ο ήρωάς μας φοβάται ότι οι ικανότητές του, ίσως μια μέρα τον μετατρέψουν σε ‘κακό’. Ο Dumledore τον καθησυχάζει.

 

11. “Ναρκώνοντας τον πόνο για λίγο, θα τον κάνει πολύ χειρότερο όταν τελικά τον νιώσεις”.

Ο Harry είναι τραυματισμένος και εξουθενωμένος μετά τα όσα συνέβησαν κατά το ‘Τρίαθλο Μαγείας’ στο ‘Κύπελλο της Φωτιάς’. Του ζητάνε να θυμηθεί τους διαλόγους με τον Voldemort κατά τη διάρκεια του τουρνουά, αλλά ο Sirius διακόπτει και επιμένει να τον αφήσουν να ξεκουραστεί. Ο διευθυντής του Hogwarts διαφωνεί και διατυπώνει την παραπάνω ατάκα.

 

12. “Ας μπούμε μέσα στη νύχτα και ας κυνηγήσουμε αυτόν τον επιπόλαιο πειρασμό, την περιπέτεια”.

Ο Albus Dumbledore το λέει αυτό στον Harry Potter στο 6ο βιβλίο της σειράς, στον “Ημίαιμο Πρίγκηπα’, τη στιγμή που τον παίρνει απ’ το σπίτι των Dursleys για να επιστρέψουν πίσω στο Hogwarts.