ORIGINALS

Hasta la victoria, Τάσο Κάκο

Στα βραβεία του ΠΣΑΤ για το 2012, ο Τάσος Κάκος απέδειξε ότι είναι ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής εντός και εκτός γηπέδων.

Αυτό το θέμα δεν υπήρχε στο καθημερινό πλάνο του ΟΝΕΜΑΝ. Παρ’ όλ’ αυτά, ήταν θέμα ευθύνης και ταυτότητας του site να τοποθετηθεί μετά την στιλιστική εμφάνιση του 42χρονου διαιτητή από την Κέρκυρα στα βραβεία του ΠΣΑΤ για το 2012. Το γεγονός ότι ο ρέφερι κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου Διαιτητή από τον ΠΣΑΤ πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Εν αρχή ην το στιλ στη ζωή και το ποδόσφαιρο. Στο ταλαιπωρημένο, βασανισμένο, οπισθοδρομικό, μίζερο, μισερό ελληνικό πρωτάθλημα, ο Τάσος Κάκος είναι σαν την μύγα μες στο γάλα. Κι όχι λόγω του look ‘μουσάκι-ξυρισμένο κεφάλι’. Είναι ο ντουντίστικος (εκ του dude) τρόπος που μιλάει με τους παίκτες. Είναι ο ντουντίστικος (πάλι εκ του dude) τρόπος που του μιλάνε οι παίκτες. Είναι τα συγκριτικά λίγα λάθη που έχει κάνει σε σχέση με τους συναδέλφους του. Μα πάνω απ’ όλα είναι ο τρόπος που ντύνεται.

 

Στη βράβευση της Δευτέρας (14/1), ο πυροσβέστης Τάσος Κάκος ήταν η φλόγα που λείπει από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κοκάλινο μαύρο γυαλί, λευκό τζάκετ, παλαιστινιακό φουλάρι και T-shirt με τον Τσε Γκεβάρα. Μια εμφάνιση ωραίου, cool, φυσιολογικού τύπου, μια (χρωματικά) προσεγμένη επιλογή, ένα ντύσιμο που η αρτηριοσκληρωτική διαιτητική Ελλάδα δεν μας έχει παρουσιάσει ποτέ.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Κάκος εμφανίζεται σε ποδοσφαιρική εκδήλωση με μπλουζάκι (νομίζω, το ίδιο) με τον Τσε Γκεβάρα. Το είχε κάνει και την Κοπή Πίτας των Διαιτητών της Super League τον Φεβρουάριο.

 

Η σχέση του ρεφ με τον Τσε είναι γνωστή στο περιβάλλον του. Για τον ίδιο (και για εκατομμύρια άλλους), ο Τσε είναι συνυφασμένος με τους αγώνες, το επαναστατικό πνεύμα και την προσωπική του επανάσταση απέναντι στο άδικο. Ο ίδιος ο διαιτητής, άλλωστε, συμμετέχει και ως ποδοσφαιριστής σε φιλανθρωπικά ματς. Καλά, την πραγματική του επανάσταση την κάνει ενάντια στη μούχλα του ελληνικού ποδοσφαίρου, μην τα ξαναλέμε.

(εδώ στα βραβεία του ΠΣΑΤ το 2011)

Θα κλείσω με ένα ρητό που υπάρχει χαραγμένο σε μια σπηλιά, κάτω από τους καταρράκτες του Νιαγάρα, και έχει σχέση με τους απανταχού διαιτητές. ‘Μην φοβάσαι τον φιλότιμο καριερίστα διαιτητή’. Ο Τάσος Κάκος είναι ένας από αυτούς. Αν δεν γινόταν διεθνής, είχε δηλώσει ότι θα σταματήσει τη διαιτησία. Νοιάζεται για την υστεροφημία, γι’ αυτό ντύνεται και έτσι. Και για την υστεροφημία και γιατί αγαπά το στιλ (όποιο κι αν είναι αυτό).

Αυθεντικός. Ακόμη και στην προθέρμανση πριν από ένα ματς της Τβέντε για το Europa League (τον περασμένο Δεκέμβριο), που είχε προκαλέσει το γέλιο Ολλανδών δημοσιογράφων. Γατάκια Ολλανδοί.

Σχόλια και σεβασμός στον ρέφερι στο @illanastasiadis