UNSPLASH
ORIGINALS

Κάθε ανάμνηση που μετράει, έχει μέσα νερό βρύσης

Από το υποβρύχιο της γιαγιάς μέχρι το μπουγέλο, το πιο υποτιμημένο αγαθό βρισκόταν πάντα εκεί.

Πολύτιμο, το: Αυτό που η αξία του (πραγματική ή ηθική) είναι ανυπολόγιστα μεγάλη, εξαιρετικά επωφελής για κάποιον ή για κάτι, που έχει μεγάλη υλική αξία και γι’ αυτό πολύ υψηλή τιμή.

Αν τώρα που φρέσκαρες ξανά τον ορισμό του τι είναι πολύτιμο, σου ζητούσα να μου κατονομάσεις πέντε αγαθά που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, πάω στοίχημα ότι θα μου απαριθμούσες υλικά πράγματα όπως τα χρήματα, τα διαμάντια και ο χρυσός, ή άυλα όπως η οικογένεια, η αγάπη και η υγεία.

Πολύ δύσκολα όμως θα έβρισκε τη δική του θέση κάτω από την ομπρέλα του πολύτιμου, ένα αγαθό το οποίο βρίσκεται δίπλα μας από τα πρώτα μας δευτερόλεπτα σε τούτο τον κόσμο και δίχως αυτό, δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε ούτε μέρα. Μιλάω φυσικά για το νερό, το οποίο αν το σκεφτείς βρίσκεται και θα βρίσκεται εκεί, σε κάθε σημαντικό και ασήμαντο στιγμιότυπο της ζωής μας. Για να βρίσκεται όμως μέσα σε κάθε πτυχή της ζωής μας, σε κάθε σπίτι και σε άριστη ποιότητα, φροντίζει η ΕΥΔΑΠ, όσο κι αν έχουμε μάθει να το θεωρούμε κάτι δεδομένο.

 

Βρίσκω λοιπόν λίγο άδικη τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνει, σαν κάτι που πρέπει να το προσπερνάμε ως αναγκαιότητα. Όχι κύριοι, το νερό είναι ένας πιστός φίλος, τον οποίο έχουμε συνδέσει με όμορφες εικόνες που όλες μαζί συνθέτουν το ψηφιδωτό της ζωής μας. Και για να σε κάνω να το νιώσεις λίγο παραπάνω, είπα να σου φέρω ξανά στο μυαλό και κατόπιν στην καρδιά, ορισμένες εξ αυτών.

Το μπάνιο με το λάστιχο στο χωριό

UNSPLASH

Έχεις περάσει μια υπέροχη μέρα στη θάλασσα, παίζοντας με τα ξαδέρφια σου. Γεμάτος όμορφες εικόνες, αλάτι στο δέρμα και τα μαλλιά (η παγκόσμια μονάδα μέτρησης ευτυχίας για τα καλοκαίρια) και άμμο στις πατούσες, επιστρέφεις στο πέτρινο σπίτι του χωριού σου, γνωρίζοντας πως αν τολμήσεις και πατήσεις μέσα έτσι, η γιαγιά σου θα σου απαγορεύσει την πρόσβαση στα άχαστα κεφτεδάκια της για τουλάχιστον δύο μέρες. Παίρνεις το λάστιχο με το χλιαρό νερό και αρχίζεις να περιλούζεσαι, αισθανόμενος τα αλάτια και την άμμο να εγκαταλείπουν το σώμα σου. Πριν κλείσεις τη βρύση, πίνεις και μια γουλιά και ήσυχος πια, περπατάς θριαμβευτής προς το εσωτερικό του σπιτιού. Τα πόδια σου τα σκούπισες ή θα φωνάζει η γιαγιά;

Το υποβρύχιο της γιαγιάς

UNSPLASH

ΟΚ, σκούπισες τα πόδια και κέρδισες την είσοδο στο σπίτι. Εκεί, σε περιμένει η γιαγιά με μια δροσερή ανταμοιβή. Ένα ποτήρι βανίλια υποβρύχιο. Η βανίλια έχει παρασκευαστεί προσεκτικά στην κατσαρόλα, έχει πια κρυώσει κι όλα είναι έτοιμα για να φτάσει στη στιγμή της απόλυτης θέωσης: την προσγείωση σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Ειλικρινά, μπορείς να φανταστείς υποβρύχιο χωρίς το παγωμένο νερό; Μπορείς να φέρεις ξανά αυτή την υπέροχη εικόνα στη μνήμη σου χωρίς την παρουσία του παγωμένου νερού;

Το νερό της βρύσης στο σχολείο

UNSPLASH

Το πλαστικό παγουράκι νερού περνάει ανάμεσα από τα χέρια του συμμαθητή σου που ανέλαβε τον άχαρο ρόλο του τερματοφύλακα και καταλήγει στο αυτοσχέδιο τέρμα, το οποίο ορίζεται από δύο παραταγμένα φούτερ στο τσιμέντο. Έχεις μόλις σκοράρει το νικητήριο γκολ στο μεγάλο ντέρμπι με το διπλανό τμήμα, οι κολλητοί σου σε αγκαλιάζουν, χαμογελάς, είσαι ο ήρωας του δεύτερου διαλείμματος. Η ανταμοιβή σου δεν θα είναι όμως κάποιο κύπελλο, ούτε πριμ. Το μόνο που θα κερδίσεις, είναι μερικές θέσεις στην ουρά που θα σχηματιστεί στις σχολικές βρύσεις για το μεγαλύτερο έπαθλο όλων: το δροσερό νερό, που θα επαναφέρει τις ανάσες και τη δροσιά στο σώμα σου και θα σε βοηθήσει να επανέλθεις στην τάξη. Όσο πίνεις, νιώθεις τον ήλιο να σε χτυπάει στο πρόσωπο και για λίγο, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. Μέχρι και τέρμα δέχεσαι να κάτσεις στο επόμενο διάλειμμα.

Το λυτρωτικό μπουγέλο της αποφοίτησης

UNSPLASH

Η σχολική χρονιά έχει μόλις τελειώσει. Πριν αποχωριστείς προσωρινά τους φίλους σου, υπάρχει μια τελετουργία που πρέπει να ακολουθήσετε. Το παραδοσιακό κάψιμο των βιβλίων και βέβαια, το πιο διασκεδαστικό κομμάτι του έτους: το μπουγέλο. Με νερόμπομπες, με νεροπίστολα, με όποιο μέσο είναι διαθέσιμο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια βρύση σε κοντινή απόσταση για να γεμίζεις συνέχεια τα πυρομαχικά σου και μια δεύτερη μπλούζα για τη στιγμή της λήξης των εχθροπραξιών. Αλήθεια, υπάρχει ομορφότερη αίσθηση από το νερό που προσγειώνεται πάνω σου; ΟΚ, ίσως η αίσθηση της ελευθερίας που θα ακολουθήσει για τους επόμενους τρεις μήνες.

Το μπουκάλι με το παγωμένο νερό της βρύσης στο ψυγείο

UNSPLASH

Καλοκαίρι. Ζέστη, ανοιχτά παράθυρα, ιδρώτας, καρπούζι με φέτα στο μπαλκόνι. Ο καλύτερος φίλος σου όμως, είναι αυτό το γυάλινο μπουκάλι με το παγωμένο νερό στο ψυγείο, το οποίο φροντίζεις να είναι πάντα γεμάτο. Πιστός σύμμαχος κάθε φορά που αισθάνεσαι ότι ο καύσωνας θα κερδίσει, σε βοηθάει να γυρίσετε το παιχνίδι με κάθε παγωμένη γουλιά που κατεβαίνει από το στόμα σου.

Οι μπουγελόφατσες

Εντάσσονται κι αυτές στην κατηγορία του μπουγέλου, μόνο που έβρισκαν χρήση όλους τους μήνες του καλοκαιριού. Ξόδευες αρκετή ώρα πάνω από τον νιπτήρα για να τις γεμίσεις, χρειαζόσουν πολλές επαναλήψεις για να καταφέρεις όντως να βρέξεις κάποιον, όμως στο τέλος της ημέρας, αυτή η πλαστική μπάλα χαράς έκανε τέλεια τη δουλειά της. Εσένα ποια ήταν η αγαπημένη σου;

Το μπολ με το νερό του πρώτου σου κατοικίδιου

UNSPLASH

Η στιγμή που μπαίνει για πρώτη φορά στο σπίτι σου ένα κατοικίδιο, είναι μαγική. Μια σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης χτίζεται από την αρχή και ένα βασικό της θεμέλιο, είναι το δευτερόλεπτο που γεμίζεις το μπολάκι με νερό από τη βρύση, προσφέροντας στο ζωάκι σου για πρώτη φορά τη δροσιά. Σε έχει ήδη λατρέψει, να είσαι σίγουρος.