ORIGINALS

Κάθε γουλιά εσπρέσο κρύβει μια ιστορία αιώνων

Μία ιστορία που ξεκινά από το Τορίνο το 1884 και καταλήγει σε κάθε γωνιά του πλανήτη το 2016.

Ο εσπρέσο είναι ο καφές που πίνεται πιο γρήγορα από όλους. Από τη στιγμή που θα πιάσεις το ποτήρι που έχει σερβιριστεί μέχρι να τον νιώσεις στον ουρανίσκο σου, περνάνε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Η συγκεκριμένη ευκολία με την οποία πίνεται, του έχει δώσει άξια το προνόμιο να χρησιμοποιείται σαν παρομοίωση όταν αναφερόμαστε στις πιο σύντομες καθημερινές μας απολαύσεις.

Η ταχύτητα με την οποία καταναλώνεται δεν στερεί τίποτα από την ποιότητά του σε σχέση με τα άλλα είδη καφέ. Αντιθέτως η ποιότητα του αναλογικά με τα κυβικά του είναι πολύ μεγάλη. Δεν στερεί, επίσης, τίποτα από την ιστορία του.

Μία ιστορία που ξεκινά από το Τορίνο το 1884 και καταλήγει σε κάθε γωνιά του πλανήτη το 2016. Πάμε, όμως, να δούμε αναλυτικά τις χρονιές ορόσημα στην εξέλιξή του εσπρέσο.

1884, Τορίνο> Ο Angelo Moriondo πατεντάρει την πρώτη ατμοκίνητη μηχανή, expresso (sic), για την παρασκευή καφέ, εισάγοντας για πρώτη φορά τον όρο ‘εσπρέσο’ στην παγκόσμια ιστορία.

1901, Μιλάνο> Ο Luigi Bezzera βελτιώνει την μηχανή του Moriondo.

1903, Μιλάνο> Ο Desidero Pavoni αγοράζει την βελτιωμένη πατέντα του Bezzera και δύο χρόνια αργότερα κατασκευάζει την ‘Ideale’, την πρώτη μηχανή εσπρέσο που παράγεται για εμπορικούς σκοπούς.

1922, Τορίνο> Ο Leonetto Cappiello σχεδιάζει το πρώτο διαφημιστικό πόστερ για τον εσπρέσο, το οποίο απεικονίζει ένα τρένο ‘express’ κάνοντας τον παραλληλισμό με τον καφέ.

1930, Γαλλία-Γερμανία> Μηχανές εσπρέσο αρχίζουν να εξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

1939, Μιλάνο> Ο εμπορικός σύλλογος της πόλης έχει καταγεγραμμένες 22 εταιρείες παραγωγής μηχανών εσπρέσο.

1947, Μιλάνο> Ο Gaggia βελτιώνει ακόμα περισσότερο τις υπάρχουσες μηχανές, δημιουργώντας μια πατέντα που περιλαμβάνει χειροκίνητο μοχλό και ελατήρια.

1952, Λονδίνο> Το Moka Bar στο Soho είναι το πρώτο μαγαζί που χρησιμοποιεί τη μηχανή του Gaggia.

1961, Μιλάνο> Ο Ernesto Valente, πρώην συνεργάτης του Gaggia, κατασκευάζει την πρώτη μηχανή με ηλεκτρική αντλία και φέρνει τα πάνω κάτω στο χώρο του καφέ.

1963, Ιταλία> Ο όρος ‘espressista’ εισάγεται στα ιταλικά λεξικά, ενώ ταυτόχρονα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες τηλεοπτικές διαφημίσεις.

1971, Ιταλία> Τα καφέ και τα μπαρ με άδεια στη χώρα φτάνουν τα 118.029 από 84.250 που ήταν το 1956.

1983, Γερμανία> Η Krups γίνεται η πρώτη εταιρεία εκτός Ιταλίας που παρασκευάζει μηχανές εσπρέσο.

1986, Ελβετία> Δημιουργείται η Nespresso εμπνευσμένη από τον αυθεντικό εσπρέσο του Luiggi Bezzera και εισάγει ένα προτοποριακό σύστημα με κάψουλες στην αγορά. Σκοπός της είναι να μπορεί να απολαμβάνει κάθε άνθρωπος τον εσπρέσο του σε ποιότητα που μόνο ένας barista μπορούσε να φτιάξει μέχρι τότε.

1989, Ελβετία> Δημιουργείται το Nespresso Club για να προσφέρει υψηλού επιπέδου σέρβις σε όσους θέλουν να πιουν ποιοτικό εσπρέσο.

1990, ΗΠΑ> Ο εσπρέσο έχει πλέον διαδοθεί παντού. Τα εξειδικευμένα σημεία πώλησης καφέ στις ΗΠΑ έχουν φτάσει 585, ενώ 5 χρόνια αργότερα ο αριθμός εκτοξεύεται στα 3.600.

1994, Γαλλία > Ο George Clooney ανακαλύπτει τη Nespresso σ’ ένα σαλέ στο Chamonix στη νοτιοανατολική πλευρά των Άλπεων.

1996, Κόσμος> H Nespresso δημιουργεί την πρώτη ιστοσελίδα της στο ίντερνετ για να καλύψει τις ανάγκες των φίλων του καφέ σε όλο τον πλανήτη.

2005, ΗΠΑ> Τα καταστήματα έχουν φτάσει τα 21.400, ενώ μέσα στο παιχνίδι του εσπρέσο έχουν μπει για τα καλά αλυσίδες καταστημάτων πώλησης καφέ.

2015, Κόσμος> Ο George Clooney αποτελεί τον επίσημο πρέσβη της Nespresso σε όλο τον πλανήτη.

Σήμερα, Κόσμος> 30 χρόνια μετά την δημιουργία της Nespresso, έχει αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο πίνουν τον καφέ τους εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η κουλτούρα του καφέ έχει πλέον επαναπροσδιοριστεί από την αρχή, οι γεύσεις και οι τρόπο παρασκευής είναι τόσοι που καλύπτουν τις ανάγκες ακόμα και του πιο απαιτητικού ουρανίσκου.

Την επόμενη φορά που θα πιεις έναν εσπρέσο, να θυμάσαι ότι πίσω από αυτές τι λίγες γουλιές καφέ, κρύβεται μια συναρπαστική ιστορία που κρατάει πάνω από έναν αιώνα.