ORIGINALS

Κι αν το παιδί μου βγει Noiser;

Ένας δημοσιογράφος του Oneman μας καλωσορίζει στο μαγικό -και παράλληλο- σύμπαν των ελληνικών φαν κλαμπ.

Το πέρασμά μου από τον μαγικό κόσμο των μουσικών καναλιών στην Ελλάδα, σίγουρα μου έμαθε πολλά πράγματα. Όπως όλοι ξέρουμε όμως, στη ζωή δεν μαθαίνεις μόνο τα πράγματα που θες, αλλά και αρκετά πράγματα με τα οποία θα μπορούσες να ζήσεις άνετα και χωρίς να έχεις την παραμικρή ιδέα γι’ αυτά.

Θα μπορούσα να αντιμετωπίσω αυτό το θέμα επιφανειακά και να σου παρουσιάσω μόνο τις νέες τάσεις της ελληνικής μουσικής, οι οποίες πίστεψέ με δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρες. Θα μπορούσα να παραθέσω ονόματα όπως STAN, Boys and Noise, Ginno και πολλά ακόμα, για τα οποία δεν αισθάνομαι καθόλου περήφανος που τα γνωρίζω και να προσπαθήσω να στα συστήσω, να τα διακωμωδήσω και να νιώσω ότι έκανα το χρέος μου απέναντι σε σένα και την κοινωνία.

Αλλά όχι, δεν θα προσεγγίσω αυτό το θέμα τόσο ρηχά.

 

Αυτά τα παιδιά λοιπόν, χρειάζονται μια αναλυτική παρουσίαση, μήπως και μπορέσουμε επιτέλους να τα ψυχολογήσουμε και να κατανοήσουμε σε βάθος τους λόγους που τα έσπρωξαν στα φαν κλαμπ αυτά. Με λίγα λόγια, το άρθρο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα για κοινωνιολογικές μελέτες, έχετε την άδειά μου.

Η ονομασία

 

Τα παλιά, τα αθώα τα χρόνια, είχαμε τον Σάκη Ρουβά και τις φανατικές του θαυμάστριες, γνωστές ως “Ρουβίτσες”. Απλό όνομα, με συγκεκριμένη ετυμολογία και απόλυτα κατανοητό. Υπήρχαν ακόμη φαν κλαμπ άλλων σταρ, τα οποία δεν είχαν συγκεκριμένο όνομα. Είχαμε δηλαδή το φαν κλαμπ της Βίσση, αυτό της Βανδή, εκείνο του Ρέμου και πάει λέγοντας.

Δεν είχαμε όμως ούτε τις Βισσούλες, ούτε τις Βανδίτσες, ούτε τους Ρεμερς. Μέχρι που πριν από μερικά χρόνια, στη Μεγάλη Βρετανία εμφανίστηκε ένα boy band, ονόματι One Direction. Το συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από 5 εμφανίσιμα νεαρά αγόρια, δεν άργησε να γνωρίσει επιτυχία και να αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό, το οποίο πήρε το όνομα Directioners. Αυτό ήταν. 

 

Η μουσική σκηνή της χώρας μας, η οποία ως γνωστόν έχει να επιδείξει τεράστια παράδοση στην ποπ μουσική, αντέγραψε το μυστικό της επιτυχίας των One Direction κι έτσι άρχισαν να ξεπηδάνε διαρκώς συγκροτήματα και καλλιτέχνες νεαρής ηλικίας, με απαίσια εύκολα και πιασάρικα τραγούδια και ωραία εξωτερική εμφάνιση. Μόνο που μαζί με τους καλλιτέχνες, είπαμε να αντιγράψουμε και τα φαν κλαμπ και μάλιστα τόσο ξεδιάντροπα που κρατήσαμε και την κατάληξη -ers.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας μπήκαν οι Mairibooers, οι Staners, οι Ginners και οι Noisers. Δεν τηρήσαμε όμως ούτε τα προσχήματα και κολλήσαμε την κατάληξη -ers ακόμη και σε ελληνικά ονόματα. Έτσι, αποκτήσαμε τους Legakiers και τους Muroners και η λίστα θα συνεχίζεται όσο υπάρχουν νέοι και όμορφοι καλλιτέχνες της ποπ. Με λίγα λόγια, αν αποκτήσω μια μέρα φαν κλαμπ, τα μέλη τους θα λέγονται Abatziers, επειδή γιατί όχι, τι σημασία έχει να ακούγεται ωραίo, άλλωστε η μουσική που λατρεύουν νομίζεις ότι ακούγεται ωραία;

Πάρε λοιπόν το όνομα του αγαπημένου σου καλλιτέχνη, πρόσθεσε ένα -ers κι έχεις ένα ολοκαίνουριο φαν κλαμπ. Καλορίζικο.

Τα σημαντικότερα φαν κλαμπ

Πριν σου δώσω όμως οδηγίες για το πως θα δημιουργήσεις ένα νέο, ας γνωρίσουμε τα σπουδαιότερα και πιο αντιπροσωπευτικά φαν κλαμπ, με κατάληξη φυσικά σε -ers.

Mairibooers (ή booers)

 

Αντικείμενο λατρείας: Μαίρη Συνατσάκη

Οι Mairibooers άνοιξαν το δρόμο, καθώς αν δεν κάνω λάθος πρόκειται για το πρώτο ελληνικό φαν κλαμπ που εισήγαγε την trademark ονομασία σε -ers. Για συντομία τους αποκαλούμε και booers και έχουν ως αντικείμενο λατρείας τη Μαίρη Συνατσάκη. Επειδή γενικά αγαπάμε Μαίρη Συνατσάκη, τους δικαιολογούμε.

Ηλικία των φανς: 11-16 (και μερικοί 30ρηδες ως επίτιμα μέλη)

Τρόπος Λατρείας: Καταιγισμός μηνυμάτων στις εκπομπές της Μαίρης, δημιουργία ειδικών προφίλ λατρείας στα social media, σχόλια αγάπης στα δικά της προφίλ, δημιουργία βίντεο-αφιερωμάτων, παρουσία σε όλα τα event που παρουσιάζει.

Noisers

 

Αντικείμενο λατρείας: Boys and Noise

Δεν γνωρίζεις τους Boys and Noise; Μην ανησυχείς, δεν χάνεις κάτι. Υπάρχουν όμως μερικά παιδιά, κατά κύριο λόγο κορίτσια, τα οποία όχι μόνο τους ξέρουν, αλλά τους λατρεύουν. Αποκαλούνται Noisers και ζούνε για μια αγκαλιά από τα μέλη των Boys and Noise, ενός ελληνικού boy band το οποίο αποτελείται από τρία νεαρά αγόρια με παράξενο μαλλί.

Ηλικία των φανς: 9-17 (και μερικές μητέρες που ντρέπονται να το παραδεχτούν)

Τρόπος Λατρείας: Αγορά όλων των άλμπουμ τους, ποστάρισμα των τραγουδιών τους ΠΑΝΤΟΥ, δυναμική παρουσία σε κάθε συναυλία/εκδήλωση που εμφανίζονται και φυσικά καταιγισμός αγάπης στα social media της μπάντας.

Staners

 

Αντικείμενο Λατρείας: Ο STAN

Φαντάζομαι η ύπαρξη του STAN θα έχει φτάσει με κάποιο τρόπο στα αυτιά σου. Πρόκειται για τον pop καλλιτέχνη Στράτο Αντιπαριώτη, ο οποίος έγινε γνωστός μέσα από άσματα με γλαφυρούς τίτλους όπως “Με Στεναχωρεί” και “Παιχνίδια ερωτικά”. Τέτοια τραγούδια δικαιούνται ένα φανατικό φαν κλαμπ, κι αυτό δεν είναι άλλο από τους δυναμικούς Staners.

Ηλικία των φανς: 12-16

Τρόπος Λατρείας: Ουρλιαχτά και κλάματα στις συναυλίες του, παρουσία σε κάθε εκδήλωση που συναντάμε τον καλλιτέχνη, λατρεία στα social media και αφίσες στα παιδικά δωμάτια. Δεν λείπουν και τα διαρκή μηνύματα σε εκπομπές και σταθμούς με την απαίτηση “Βάλτε περισσότερο STAN, τον αγαπάμε!!!11!

Legakiers

 

Αντικείμενο Λατρείας: Ο Στέλιος Λεγάκης

Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο Στέλιος Λεγάκης και γιατί διαθέτει το δικό του φαν κλαμπ. Επιστρατεύω αυτή την περίπτωση επειδή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης της ονομασίας -ers σε ελληνικό όνομα. Έτσι, οι φαν του Λεγάκη λέγονται Legakiers, θυμίζοντας κάτι ανάμεσα σε οίκο του Game Of Thrones και Λετονό τριποντάκια.

Ηλικία των φανς: 8-16 (το σταματάω στα 16 γιατί ο ίδιος είναι 17 ετών, θα ήταν λίγο άβολο να έχει φαν μεγαλύτερους από αυτόν)

Τρόπος Λατρείας: Αφίσες και πανό, κλάματα σε συναυλίες, σχόλια στα social media, tribute video, γενικά οι Λεγάκιερς δεν πρωτοτυπούν, παρά το παράξενο όνομα, ακολουθώντας το τελετουργικό κάθε new age φαν κλαμπ.

Ginners

 

Αντικείμενο Λατρείας: Ο Ginno

Περάσαμε στις δύσκολες πίστες. Ο Ginno θυμίζει τους emo που διασταύρωναν τα ξίφη τους με τους κάγκουρες πριν από μερικά χρόνια και η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι το κομμάτι “Η Πριγκίπισσα Μου”. Φυσικά διαθέτει κι αυτός τους δικούς του αφισιονάδος, τους τιμημένους Ginners. Ginno, εκδρομές, ναρκωτικά χυμοί πορτοκάλι.

Ηλικία των φανς: 7-12

Τρόπος Λατρείας: Τα γνωστά πλέον, συναυλίες, social media, μηνύματα σε εκπομπές. Φαν κλαμπ που κερδίζει δεν αλλάζει.

Οι συνήθειες

 

Θεωρώ ότι πήρες μια γενική ιδέα του τρόπου σκέψης και δημιουργίας ενός φαν κλαμπ στην Ελλάδα του σήμερα. Αφού λοιπόν σου παρουσίασα τα βασικότερα φαν κλαμπ για να μπεις στο κλίμα, ήρθε η ώρα για μια πιο γενική ματιά στις συνήθειες και τις πρακτικές τους.

Διότι άνθρωπος είσαι, μπορεί μια μέρα να θελήσεις να φτιάξεις ένα φαν κλαμπ, γιατί να μην διαθέτεις το know-how;

Έτσι, τα μέλη των φαν κλαμπ συνηθίζουν να:

 

Είναι ΤΡΟΜΕΡΑ ενεργά στα social media. Κάνουν like σε ό,τι κι αν ανεβάσει το αντικείμενο της λατρείας τους μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, αφήνουν άβολα και υπερβολικά σχόλια λατρείας σε όλα τους τα ποστ, ενώ δεν διστάζουν να αφήσουν σχόλια και σε ποστ τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τον σταρ που λατρεύουν. Μια ανάλυση του νέου μνημονίου για παράδειγμα, είναι για μια booer η τέλεια ευκαιρία να γράψει το νηφάλιο σχόλιο “Μαιρούλα σε λατρεύω, είσαι όλη μου η ζωή, κάνε με follow αλλιώς θα φαρμακωθώ”.

 

Προσθέτουν στο nickname τους τις λέξεις booer, staner, noiser και ούτω καθεξής. Κάθε booer που σέβεται τον εαυτό του θα φροντίσει να χωρέσει αυτήν την ιδιότητα στο όνομά του/ης .Έτσι, αν λέγεσαι πχ Βίκυ και είσαι booer, έχεις τη δυνατότητα να μετονομαστείς σε vickybooer, booervicky,vickylovesboo, vickymairibooer, mairibooakivicky, ΘΕΕ ΜΟΥ, οι δυνατότητες είναι αμέτρητες. Το ζουμί είναι ένα: να καταλάβουν όλοι ότι ανήκεις στο φαν κλαμπ.

ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ. Πώς θα καταλάβεις ότι βρίσκεσαι κοντά σε ένα φαν κλαμπ; Μην ανησυχείς, θα τους ακούσεις. Τα μέλη ενός φαν κλαμπ θα φωνάξουν, θα κλάψουν, θα αγκαλιάσουν, θα εκδηλωθούν, με λίγα λόγια, δεν θα το κρατήσουν μέσα τους. Αν λοιπόν στα social media κάνουν θόρυβο με τη μεταφορική έννοια της λέξεις, στην πραγματικότητα κάνουν ΠΟΛΥ και αχρείαστο θόρυβο, περισσότερο και πιο ενοχλητικό ακόμα και από τους καλλιτέχνες που λατρεύουν.

 

Βρίσκονται παντού. Όταν το αντικείμενο της λατρείας τους πρόκειται να εμφανιστεί σε μια εκδήλωση, εκείνοι βρίσκονται στο χώρο ώρες ολόκληρες πριν. Όπου κι αν είναι αυτή η εκδήλωση, στην πόλη, στην επαρχία, στο κρύο, τη βροχή, στο βουνό ή τη θάλασσα, οι “οποιαδήποτε λέξη”-ers θα είναι εκεί για να ουρλιάξουν, να κλάψουν και να στηρίξουν. Ταυτόχρονα, θα κάνουν τα φανατικά τους σχόλια και στα social media για να δηλώσουν κι ένα διαδικτυακό “παρών”.

Φτιάχνουν βίντεο για τα ινδάλματά τους με την παραμικρή αφορμή. Έβγαλε το αντικείμενο της λατρείας τους νέο κομμάτι; Μπήκε φαντάρος; Απέχει τέσσερις μήνες από την ακριβή ημερομηνία των γενεθλίων του; Συμπλήρωσε δέκα ώρες ξύπνιος; Έβηξε; Αχ, ας φτιάξουμε μωρέ ένα βίντεο αφιέρωμα, στο οποίο θα εκφράσουμε με κεφαλαία γράμματα και χιλιάδες καρδούλες τη λατρεία μας. Η vickybooer το έχει αναλάβει ήδη.

 

Έχουν διαρκώς απορίες. Μην νομίζεις ότι το να είσαι πάντα στο σημείο όπου εμφανίζεται το είδωλό σου είναι εύκολο. Για να το καταφέρεις αυτό, εκτός, από το να τσεκάρεις κάθε δευτερόλεπτο τα social media, χρειάζεται να έχεις απορίες για τα πάντα και να μην διστάζεις να τις εκφράσεις. Όταν λοιπόν μια συναυλία ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει στις 17.30, γιατί να μην στείλεις μερικά μηνύματα στους διοργανωτές για να το εξακριβώσεις; Κι αφού έστειλες που έστειλες, γιατί να μην εκφράσεις και μερικές απορίες ακόμα, όπως τι νούμερο παπούτσια θα φορέσει ο καλλιτέχνης, πού θα πάει αφότου φύγει και τι έφαγε το μεσημέρι; Άλλωστε όλοι εργάζονται για να λύσουν τις δικές σου απορίες, αλίμονο.

Το μέλλον

 

Τα φαν κλαμπ σε -ers ξεπηδάνε με μεγαλύτερη συχνότητα κι από Αργεντίνους μπαλαδόρους κι έτσι πολύ σύντομα αναμένεται να έχουμε ακόμη περισσότερα, ελπίζω και με πιο ευφάνταστα ονόματα (ήδη προτείνω το Βαρουφάκερς). Δεν αποκλείουμε μάλιστα και τις συνεργασίες – βόμβες για τη δημιουργία των πρώτων αδελφοποιημένων υπέρ-φαν κλαμπ.

Τώρα που ξέρεις όμως, μη φοβάσαι τίποτα. Βρες αυτό που σε εκφράζει, πρόσθεσε ένα -ers και γίνε ο δημιουργός του δικού σου φαν κλαμπ. To Onemaners πώς σου φαίνεται;