Nephele Nomikou / SOOC
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Κυψέλες και καπνιστήρια: Οι μελισσοκόμοι στην Αθήνα

Η συγκέντρωση, οι καπνοί μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τα αιτήματα των μελισσοκόμων με πρώτο και κύριο τις ελληνοποιήσεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: SOOC PHOTOS

Μετά τους αγρότες οι οποίοι πήραν το δρόμο της επιστροφής, στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν την Πέμπτη (22/02) και οι μελισσοκόμοι και μάλιστα από τις 8 π.μ. ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Μάλιστα, προχώρησαν και σε προσωρινό αποκλεισμό της βασ. Αμαλίας με περίπου 40 μελισσοκομικά οχήματα.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της συγκέντρωσης, θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία, μαζί πάντα με τα μελισσοκομικά φορτηγά και τέλος, θα έχουν συναντήσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών με σκοπό να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το Σύνταγμα, ειδικά μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη γέμισε με κυψέλες ενώ οι μελισσοκόμοι δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν συμβολικά και το ίσως πιο χρήσιμο εργαλείο της δουλειά τους, το καπνιστήρι.

Τα αιτήματα των μελισσοκόμων

-Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).

-Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)

-Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.

-Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.

-Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.

-Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.

-Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Τι δηλώνουν οι ίδιοι

«Τα βασικά αιτήματα είναι οι ελληνοποιήσεις, δηλαδή ο διαχωρισμός των εισαγόμενων με των ελληνικών μελιών και η απονομή του ελληνικού σήματος. Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι η Πυροσβεστική διάταξη, η οποία μας απαγορεύει την είσοδο μας στα δάση», δήλωσε ο Γιώργος Σεντεμέντες πρόεδρος των επαγγελματιών μελισσοκόμων Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας.

«Θέλουμε τροποποίηση της σχετικής διάταξης. Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι η ελεύθερη κυκλοφορία μας στους παραδρόμους και οι μελισσοκόμοι να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα γιατί η μελισσοκομία εξασκείται στα δάση και στους κάμπους.

Το κόστος παραγωγής και το αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, για να μην αφήσουμε αυτή τη δουλειά γιατί το κόστος είναι δυσβάστακτο και είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να είμαστε μελισσοκόμοι».

Ως προς τις τιμές πώλησης του μελιού, αλλά και την κυκλοφορία νοθευμένων, δήλωσε: «Οι τιμές των ελληνικών μελιών όταν πωλούνται χονδρική και στο ράφι φτάνουν σε πολύ μεγάλες τιμές 13 – 14 ευρώ δεν ξέρουμε κιόλας αν είναι και πραγματικά ελληνικά, γιατί στην πίσω μεριά της ετικέτας με ψιλά γράμματα λέει Ελληνικό και Ε.Ε., Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είπε ότι: «Τους πρώτους που επηρεάζει είναι η μελισσοκομία γιατί το επάγγελμα που εξασκούμε είναι στο περιβάλλον.

Η φύση όταν τροποποιείται, όταν υπάρχουν ανομβρίες, βροχές πολλές κλπ που επηρεάζουν τη μελισσοκομία. Τα μελίσσια δεν μπορούν να συλλέξουν νέκταρ. Όταν βρέχει ακατάπαυστα πάλι δεν μπορούν να συλλέξουν νέκταρ.

Όταν δεν βρέχει τα φυτά δεν έχουν σταθεροποίηση. Σίγουρα τους πρώτους θα επηρεάσει στον αγροτικό τομέα και δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παρέμβαση. Οι άλλοι μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις, να ποτίσουν κτλ.

Εμείς δεν θα κάνουμε καμία παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Εμάς το προϊόν μας είναι απόλυτα φυσικό και το 90% του ελληνικού παραγόμενου προϊόντος του μελιού είναι από τα δάση, από την άγρια φύση δεν είναι από καλλιεργημένες καλλιεργήσιμες ανθοφορίες».