ORIGINALS

Με λένε Αμπατζή και μπήκα στο γκρουπ ‘Αμπατζήδες απανταχού’

Είμαστε πολλοί, είμαστε παντού, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.

Ήταν μια συνηθισμένη ημέρα στη δουλειά, όταν μια ειδοποίηση στο Facebook ήρθε να τα αλλάξει όλα. Την διάβασα, παραξενεύτηκα, χαμογέλασα και στη συνέχεια γύρισα όλο χαρά στον Ηλία και του ανακοίνωσα ότι μόλις με είχαν συμπεριλάβει στο γκρουπ ‘Αμπατζήδες απανταχού’. Ένα γκρουπ στο Facebook, όπως προδίδει και το όνομά του, μόνο με Αμπατζήδες, απανταχού.

Αρχικά, πόσο τέλειο όνομα για γκρουπ. Λες και ετοιμαζόμαστε για πόλεμο φάση. Επιβλητικό. Αμπατζήδες απανταχού. Έπος. Με τη συγκίνηση ακόμα έντονη μέσα μου, ο Ηλίας έμοιαζε πιο ενθουσιασμένος κι από μένα. “Να το κάνεις longread” φώναξε, προτείνοντάς μου να συναντήσω καμιά δεκαριά Αμπατζήδες (όχι συγγενείς μου προφανώς) και να τους παρουσιάσω.

Το προσπάθησα, δεν λέω. Επικοινώνησα με την αδερφή του δημιουργού του γκρουπ (και μακράν το πιο ενεργό μέλος του)  και τουλάχιστον 30 ακόμα Αμπατζήδες. Για ένα διάστημα αισθανόμουν ότι ζω σε απομακρυσμένο χωριό όπου όλοι είναι μακρινά ξαδέρφια μου. Όμως άκρη δεν έβγαζα. Αρκετοί δεν μου απάντησαν ποτέ, άλλοι δεν ήθελαν να μιλήσουν, η αδερφή του δημιουργού με πήγαινε από εβδομάδα σε εβδομάδα και την έπαιρνα τηλέφωνο στο σταθερό του παντοπωλείου που διατηρεί στον Πύργο Ηλείας για να την πιέσω. Μεγάλες στιγμές.

Εντέλει, οι συμμετοχές δεν μαζεύτηκαν για να δικαιολογήσουν longread, ο χρόνος περνούσε και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, με μόλις μία -συμπαθέστατη- Αμπατζή (από τη Μυτιλήνη κιόλας) να φωτογραφίζεται και ελάχιστους να απαντάνε στις ερωτήσεις μου. Αλλά πραγματικά, θα είναι τεράστιο κρίμα να μην γνωρίσεις κι εσύ τη μαγεία αυτού του γκρουπ, οπότε αποφάσισα να το προχωρήσω το θέμα έτσι κι αλλιώς, για να μην πάνε χαμένες κι οι φωτογραφίες της Φραντζέσκας.

Το γκρουπ

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι απανταχού Αμπατζήδες είναι 132. Μπορεί εμένα να με εντόπισαν στις αρχές του 2016, όμως όπως είδα, το γκρουπ υπήρχε ήδη από το 2011. Όσο για τον σκοπό της δημιουργίας του, όπως εξηγείται χαρακτηριστικά στην περιγραφή της ομάδας: “Άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό με επίθετο ΑΜΠΑΤΖΗΣ/ΑΜΠΑΤΖΗ είναι ευπρόσδεκτα μέλη στην πρωτότυπη ομάδα μας!! Για να μάθουμε που βρίσκονται ανά τον κόσμο οι ‘συγγενείς’ μας!! Ό, τι ιστορία γνωρίζετε για το όνομα ΑΜΠΑΤΖΗ να την μοιράζεστε μαζί μας”.

Προφανώς, όπως συμβαίνει με κάθε γκρουπ στο Facebook που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και στην περίπτωση των Αμπατζήδων, τα ποστ αφορούσαν κατά κανόνα οτιδήποτε άλλο εκτός από ιστορίες σχετικές με το επώνυμο και την καταγωγή μας. Για παράδειγμα, δες το τελευταίο ποστάρισμα:

“Γριά σας !!!!”

Πριν από αυτό, παρέλασαν άρθρα για τις πλαστικές σακούλες, με κάλεσαν στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό (η μοναδική φορά που σκέφτηκα να φύγω από το γκρουπ), αλλά και χιουμοριστικές ειδήσεις. Α, και αυτό:

 

Αλλά και αυτό:

 

Δεν ήταν όμως όλα τα ποσταρίσματα παντελώς άσχετα με το σκοπό του γκρουπ. Μερικοί Αμπατζήδες παλαιότερα αποφάσισαν να στείλουν ένα λινκ που εξηγεί την προέλευση του επωνύμου μας, το οποίο σημαίνει “κατασκευαστής ή πωλητής χοντρών μάλλινων ρούχων” εκ της τούρκικης λέξης Abaci.

 

Έχουμε ακόμα διάφορες χαιρετούρες:

 

Αλλά και μικρές αγγελίες:

 

Και μπόλικη ιστορία:

 

Είχαμε και intruders όμως, αλλά είμαστε ομάδα, δεν μας χαλάει ένα Τ. Έναν φίλο μου με άσχετο επώνυμο που έστειλε αίτημα να μπει στο γκρουπ πάντως, δεν τον έβαλαν ποτέ, τίμιοι, σαν την Μπιλμπάο, μόνο Αμπατζήδες, άντε μέχρι Αμπαζήδες το πολύ.

 

Και αστέρια (ανερχόμενα) έχουμε:

 

Ο κύριος αυτός δεν πιάνεται:

 

Μία από τις Αμπατζήδες

24MEDIA

(Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Και τώρα, ας γνωρίσουμε την μοναδική Αμπατζή που δεν είχε πρόβλημα, ούτε να απαντήσει, ούτε να φωτογραφηθεί για το θέμα των Αμπατζήδων απανταχού, την Δήμητρα. Παιδιά, η Δήμητρα, Δήμητρα τα παιδιά.

Κατάγομαι από τη Μυτιλήνη. Έχω τελειώσει τεχνολόγος ακτινολόγος και έχω σπουδάσει φωτογραφία. Είμαι 25 ετών”.

Το επώνυμο Αμπατζής έχει προέλθει από τη πλευρά του πατέρα μου. Γνωρίζω ότι Αμπατζάς ή Αμπατζής ήταν αυτός που εμπορευόταν τους αμπάδες ή αυτός που έφτιαχνε ύφασμα αμπά ή έραβε αμπάδες. Το εργαστήριο του αμπατζά λεγόταν αμπατζίδικο”.

Στο γκρουπ ‘Αμπατζήδες απανταχού’ με προσκάλεσαν κάποια ξαδέλφια μου. Δεν συμμετέχω ενεργά, ούτε έχω έρθει σε επαφή με άλλους Αμπατζήδες μέσω αυτού, όμως μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον”.

24MEDIA

Ο πιο διάσημος Αμπατζής που γνωρίζω είναι ο Πολύδωρος Αμπατζής, τέως Δήμαρχος Αντίσσης (Λέσβου), τον παππού μου Παύλο Αμπατζή που ήταν γιατρός-ακτινολογος στην Μυτιλήνη και τον πατέρα μου Πολύδωρο Αμπατζή, επίσης γιατρό ακτινολόγο στη Μυτιλήνη. Δεν γνωρίζω πολλούς Αμπατζήδες εκτός του οικογενειακού μου κύκλου”.

Στο σχολείο με έλεγαν καμιά φορά ‘χιμπατζή’, αλλά πιο πολύ τον αδερφό μου. Με έχουν πει Άμπα, Τζαμπατζή, και κάποτε με φωνάζανε και Αμπατζούλι. Δεν θα ήθελα να με λένε αλλιώς, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω κάποιο άλλο επίθετο τότε θα διάλεγα της μητέρας μου, Λαμέρα

Στηρίζω, με έλεγαν κι εμένα χιμπατζή στο σχολείο, και αμπατζούλι και τώρα με φωνάζουν Άμπα, γενικά είναι επώνυμο που σηκώνει πολλά παρατσούκλια. Αλλά όχι πολλές πλάκες, γιατί είμαστε ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ.