ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Μεσογείων ή Κηφισίας;

Το αληθινά μεγάλο οδικό δίλημμα φτάνει στην επίλυσή του. Η δημοσιογραφική ομάδα του ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει.

Ένας από τους μεγάλους, σταθερούς εφιάλτες: Η κίνηση στους δρόμους. Κίνηση που έχει γίνει συνώνυμη με κάποιους δρόμους περισσότερο από ό,τι με άλλους. Γι’αυτό και η δημοσιογραφική ομάδα του ΟΝΕΜΑΝ καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο διάσημους δρόμους της Αθήνας. Μεσογείων ή Κηφισίας;

Ψήφισε εσύ και δες μετά τι επιλέξαμε εμείς.

Κηφισίας ο Γιώργος Μυλωνάς

Ως γέννημα θρέμμα αμπελοκηπιώτης, το συγκεκριμένο δίλημμα γίνεται ακόμα πιο μεγάλο για μένα. Μεγάλωσα 5 λεπτά με τα πόδια από την Κηφισίας και σχεδόν 10 από την Μεσογείων. Οπότε για μένα η Κηφισίας είναι εκείνο το κομμάτι που ξεκινάει από την Αλεξάνδρας και φτάνει μέχρι τον Ερυθρό Σταυρό. Αντιστοίχως η “δική μου” Μεσογείων είναι από τον Πύργο των Αθηνών μέχρι το πάρκο της Χωροφυλακής. Στηρίζω την Κηφισίας, γιατί εκεί ήταν το “Άστρον” και το “Άνεσις”, τα πρώτα σινεμά που πήγαινα χωρίς τους γονείς μου. Εκεί φτιάχτηκε το θεόρατο Carreffour, που όταν πρωτοάνοιξε πήγαινα με τους φίλους μου όχι για ψώνια, αλλά για βόλτα. Με την Μεσογείων αντιθέτως, δεν είμαι τόσο εξοικειωμένος, ενώ το κομμάτι της που ανήκει στους Αμπελόκηπους πιστεύω ότι είναι το πιο άσχημο κομμάτι της Μεσογείων. Ψηφίζω Κηφισίας για ένα ακόμα λόγο. Γιατί έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους “Φίλους για πάντα” οι οποίοι τραγουδούσαν για την γωνία “Πειραιώς και Κηφισίας” που υπήρχε μόνο στη φαντασία τους.

Κηφισίας ο Μάνος Μίχαλος

Έχω βρεθεί να κινούμαι στη Μεσογείων, το πολύ 30 φορές σύνολο. Κάτι λέει αυτό. Λέει ότι για ένα νότιο, η άνοδος προς τα πάνω δεν είναι και το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί μέσα στη μέρα του και αν μάλιστα ανεβαίνει κάθε μέρα γιατί η δουλειά βρίσκεται όντως “προς τα πάνω” για 7 χρόνια, φτάνεις στο σημείο να αγαπάς ακόμα και την Κηφισίας. Διαφορετικά αυτός ο δρόμος δεν θα σου φερθεί καλά, θα σε λιώσει κάπου εκεί στο Φάρο, θα σε φέρει στα ανθρώπινα όρια υπομονής στο φανάρι που του Υγεία και κάθε μέρα θα είναι και μια νέα περιπέτεια. Όμως, για να τα λέμε όπως πρέπει η Κηφισίας έχει ένα χαρακτήρα, ξέρεις πάνω κάτω που είσαι, περιμένεις να φτάσει στο δαχτυλίδι του ΟΤΕ, γνωρίζεις ότι σε οδηγεί στο Μαρούσι, τη Κηφισιά και πάει λέγοντας. Η Μεσογείων που αλλού σε πάει εκτός από την ΕΡΤ; Η επιλογή δεν ήταν δύσκολη λοιπόν, έστω και αν προτιμούσα να με ρωτήσετε Βουλιαγμένης ή Παραλιακή, για να μυρίσουμε θάλασσα και όχι εταιρίες, νοσοκομεία και βόρειο άνεμο.

Μεσογείων ο Χρήστος Χατζηιωάννου

Τους τελευταίους μήνες έχω μάθει την Κηφισίας απέξω κι ανακατωτά. Και οφείλω να ομολογήσω ότι αν μου έλεγαν ότι συνέβη κάτι συνταρακτικό σε αυτή τη ζωή, σε έναν από τους δύο δρόμους, θα πόνταρα τα λεφτά μου στο δρόμο που οδηγεί στην Κηφισιά. Εκεί έχουμε ΟΑΚΑ, εκεί έχουμε τα Mall στα οποία σαν Αμερικανάκι σπεύδω, εκεί έχουμε μπελαλίδικα φανάρια στο Ψυχικό. Αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός ότι η Μεσογείων είναι μακράν πιο fun δρόμος. Στην Κηφισίας δεν έχει να βγεις, δεν έχει να φας, δεν έχει τίποτα. Με τρανή εξαίρεση το Ψυχικό αλλά και πάλι. Ενώ στη Μεσογείων είτε είσαι ψηλά προς Αγία Παρασκευή είτε είσαι στον πανίσχυρο Χολαργό, έχεις τρανές επιλογές. Βασικά, ο Χολαργός αποτελεί από μόνος του λόγο να ψηφίσω Μεσογείων. Με τα ποτά σου να τα πίνεις κοιτώντας το δρόμο. Με τα μαγαζιά να είναι γραπωμένα πάνω στο δρόμο. Ώπα. Κάτσε. Μου ήρθε. Η Μεσογείων έχει την καλύτερη γουρουνοπούλα πάσης Ελλάδος εκεί στο Χολαργό, στο τιτανοτεράστιο “Θάμα” που έχουμε αποθεώσει πολλάκις. Πηγαίντε εσείς Κηφισίας, να δω τι θα καταλάβετε.

Κηφισίας ο Κωνσταντίνος Αμπατζής

Είμαι παιδί των βορείων προαστίων. Σε αυτά μεγάλωσα, σε αυτά μένω και τώρα. Χρησιμοποιώ λοιπόν από μικρός την Κηφισίας, σχεδόν για όλες τις διαδρομές μου. Ξέρω τι βρίσκεται σε κάθε ύψος της, που είναι το κάθε κτίριο και σε ποιο σημείο πιάνει κίνηση. Ακόμα και το σχολείο μου μέχρι τα 15 βρισκόταν κυριολεκτικά πάνω στη Λεωφόρο Κηφισίας. Όταν χάζευα στο μάθημα, παρατηρούσα τα αυτοκίνητα που κινούνταν κατά μήκος του δρόμου, ενώ τις κοπάνες μας τις κάναμε στις καφετέριες και τα εμπορικά της λεωφόρου. Μεσογείων χίλια συγγνώμη, αλλά για μένα η Κηφισίας δεν είναι απλά ένας δρόμος, είναι η ρουτίνα μου, είναι οι αναμνήσεις μου, τα σχολικά μου χρόνια, οι πρώτες φοβισμένες διαδρομές με το αυτοκίνητο. Με τι μούτρα θα την διασχίσω το απόγευμα για να πάω στο σπίτι μου, αν δεν την επιλέξω στο δίλημμα;

Κηφισίας ο Πάνος Κοκκίνης

Αφού πρώτα συμφωνήσω με τον Μίχαλο όσον αφορά την ειδική προστιθέμενη αξίας της παραλιακής -επίσης της Βουλιαγμένης, της Αλίμου και των λοιπών νοτίων- διαλέγω, με μαύρη καρδιά, την Κηφίσιας. Όχι γιατί την θεωρώ σε οτιδήποτε ανώτερη από την Μεσογείων. Όχι γιατί μου αρέσουν καλύτερα τα κτίρια ή τα μαγαζιά που βρίσκονται επί της. Απλώς την συγκεκριμένη, τα επτά χρόνια που πήγαινα δουλειά στο Νέα Ηράκλειο, την έτρωγα στη μάπα εντός του αυτοκινήτου μου. Ήμουν δηλαδή εσαεί κολλημένος πάνω της (με την κακή έννοια) και εσαεί εκνευρισμένος, αλλά τουλάχιστον είχα air condition και ραδιόφωνο στο φουλ. Αντιθέτως η Μεσογείων, την οποία την γνώρισα τα πέντε χρόνια που πήγαινα από Καλλιθέα στον Γέρακα, με ‘γλέντησε’ μέσα σε μετρό και λεωφορεία. Ήταν πιο βάναυση η εμπειρία. Όπως και να’χει, Κηφίσιας πηγαίνω πλέον μόνο για κάτι πληρωμές από λογιστήρια. Και στην Μεσογείων επειδή είναι εκεί ο μηχανικός μου. Είμαστε δυο ξένοι, και με τις δυο, και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι για πολλά, πολλά χρόνια μετά. 

Κηφισίας ο Ηλίας Αναστασιάδης

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το τουλούμι βροχής που έφαγα από το κεφάλι μέχρι τις πατούσες, περιμένοντας ταξί στην Κηφισίας μετά από μια συντριβή της εθνικής επί Ιορντανέσκου στο Ολυμπιακό Στάδιο. Μίσησα αμέσως τη λεωφόρο με τις πολλές πρεσβείες και τα πολύ ακριβά για τα γούστα μου ως μαθητής λυκείου μαγαζιά. Μάλιστα, θεωρούσα ότι όποιοι μένουν κοντά στην Κηφισίας έχουν κάποιο πολύ σημαντικό πρόβλημα που δεν τους επιτρέπει να περάσουν πολύ χρόνο στο κέντρο ή στα νότια. Τέλος πάντων. Δουλεύοντας κάμποσα χρόνια στο Μαρούσι και πηγαίνοντας κάμποσες δεκάδες φορές να δω μπάσκετ στο ΟΑΚΑ, το άχτι μου με την Κηφισίας μαλάκωσε. Ήρθε εσχάτως και η ανακάλυψη του 550 που παίρνω απ’ τον γειτονικό μου Ευαγγελισμό και διασχίζει όλο το νομό Αττικής, και την έκανε πιο προσβάσιμη από ποτέ. Η Μεσογείων δεν μ’ αρέσει. Έχω κακές μνήμες ως φαντάρος από μια εξέταση-φιάσκο στο Φρουραρχείο και από μια συνέντευξη με τον Δημήτρη Καμπουράκη σε κάτι καφετέριες κάτω από το MEGA. Αρκούν.

ΑΙΩΝΙΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΕΛΟΣ… ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΜΕ 83,3%

Όλοι το τραβάμε το κανάλι με τους δρόμους, αλλά στα δύσκολα την Κηφισίας την προτιμούμε με άνεση. Καλές κούρσες.