ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μια βόλτα στις γειτονιές που γυρίστηκε το Top Boy

Το 2011 μάθαμε την ιστορία των Dushane και Sully, δύο εμπόρων ναρκωτικών με τη φιλοδοξία να ανέβουν όσο πιο γίνεται πιο γρήγορα -και φυσικά υψηλότερα- στην ιεραρχία του υπόκοσμου στο Ανατολικό Λονδίνο. Δώδεκα χρόνια μετά περπατήσαμε στα μέρη που έκαναν θρυλικό το Top Boy.

Ο Dushane και ο Sully, το πετυχημένο παράνομο δίδυμο της σειράς του Netflix Top Boy, γέμισε πέντε σεζόν διαπραγματευόμενο τη διακίνηση ναρκωτικών στο Λονδίνο. Περπατήσαμε στους δρόμους και στις γειτονιές που γυρίστηκε η σειρά του Ronan Bennett και ανακαλύψαμε πολλά: το πραγματικό κτίριο του Summerhouse, το Cafe Number One και την πιάτσα που γινόταν η διακίνηση των ναρκωτικών.

Number One Cafe

Στη γειτονιά του Fields βρίσκεται το θρυλικό Number One Cafe, εκεί που ο Dushane υποδεχόταν τον Sully και την Jaq. Σήμερα πολλοί λάτρεις της σειράς επισκέπτονται το καφέ σαν αξιοθέατο, όμως αυτό παραμένει ένα απλό λονδρέζικο στέκι γειτονιάς που σερβίρει αυγά με λουκάνικα και φασόλια, δίπλα σε μια εφημερίδα της Sun.

Ιδιοκτήτης του καφέ είναι ο Ozzy, με καταγωγή από την Τουρκία που έχει μεγαλώσει στη γειτονιά του Hackney. Μας εξιστορεί πως η παραγωγή του Top Boy στην αρχή τον προσέγγισε για μια σκηνή, αλλά αργότερα το καφέ μετατράπηκε σε σημείο αναφοράς για τη σειρά. Μία θαμώνας του μαγαζιού, καθώς τρώει το πρωινό της, απορεί με τον κόσμο που συρρέει μόνο για μερικές φωτογραφίες, την ώρα που μια νεαρή Γαλλίδα αποχωρεί από το μαγαζί.

Αργότερα μας αφηγείται ότι παίζει και η ίδια σε μια σκηνή στο δεύτερο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν που την παρουσιάζει να της κάνουν έξωση από το σπίτι.

Ο Ozzy μιλώντας για τη γειτονιά σχολιάζει ότι χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη και ένα αίσθημα κοινότητας, ενώ υπάρχει διάχυτη αποδοχή ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες και τις εθνικότητες της περιοχής. Σχετικά με τις πιάτσες των ναρκωτικών και του νεαρούς Λονδρέζους gangsters που σήμερα έχουν κάνει στροφή στο UK drill, μας αναφέρει ότι πράγματι από το 1990 μέχρι το 2010 στη γειτονιά υπήρχε διακίνηση. «Όλοι θέλανε να γίνουν σαν τον Αλ Καπόνε», λέει χαρακτηριστικά.

Ridley Road Market

Ένα χιλιόμετρο μακριά από το καφέ στο Dalston συναντά κανείς την Ridley Road Market, μια υπαίθρια αγορά με μικροπωλητές που πουλάνε κρέατα, ψάρια, λαχανικά και ρούχα. Η αγορά αυτή δε θυμίζει σε τίποτε τις αντίστοιχες του εμπορικού Λονδίνου, όπως είναι για παράδειγμα η Camden market, καθώς δε συναντάς σε κάθε γωνιά ένα διαθέσιμο POS και έναν καλοντυμένο υπάλληλο. Σε αυτά τα στενά της Ridley γυρίστηκαν οι σκηνές όπου η Jaq, ο Kieron και ο Jamie επέβλεπαν τη διανομή του εμπορεύματος. Σήμερα, σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν, λίγα στενά μετά το τέλος της οδού Ridley γίνεται ακόμη διακίνηση.

Στην ίδια περιοχή με το Number One Cafe βρίσκεται το σχολείο The Petchey Academy (που πηγαίνει ο Atch και ο Stefan) και ξεχωρίζει η μεγάλη του χαρακτηριστική μπλε πρόσοψη. Η φυλακή που βρίσκουμε τον Sully στον τρίτο κύκλο της σειράς είναι η Shepton Mallet. Σήμερα βέβαια δε λειτουργεί ως κατάστημα κράτησης, αλλά ως μουσείο. Αντίστοιχα, το σαλόνι ομορφιάς που διατηρεί η Shelley υπάρχει πράγματι, λίγο έξω από το Isle of Dogs, στην Canning Town και λειτουργεί με την επωνυμία “Kiki’s Nail Salon”.

Summerhouse – Samuda Estate

Το Summerhouse, εκεί που μεγαλώνουν πολλοί από τους ήρωες της σειράς, είναι εμπνευσμένο από ένα κτιριακό συγκρότημα στο Hackney, το De Beauvoir Estate στο δυτικό Λονδίνο. Τα γυρίσματα δεν πραγματοποιήθηκαν εκεί, αλλά σε δυο άλλα μπλοκ. Πιο συγκεκριμένα, όταν η σειρά έκανε την πρεμιέρα της το 2011 σε μετάδοση του Channel 4, οι σκηνές γυρίζονταν στο Heygate Estate στο Νότιο Λονδίνο. Η σειρά ολοκληρώνει τους πρώτους δυο της κύκλους το 2012 και το κανάλι αποφασίζει να διακόψει την παραγωγή.

Η μοίρα του κτιρίου ωστόσο, φαίνεται πως ήταν η ίδια που παρουσιάζει αργότερα ο επόμενος κύκλος. Το κτίριο μπήκε το 2014 σε σχέδια ανάπλασης, με σκοπό την ανέγερση νέων πολυόροφων πολυκατοικιών, και λίγο αργότερα κατεδαφίστηκε.

Έτσι όταν η σειρά επέστρεψε σαν παραγωγή του Netflix το 2019, έπρεπε να βρει ένα νέο κτήριο. Οι τελευταίες σεζόν που παρακολουθήσαμε γυρίστηκαν στο Samuda Estate, ένα μεγάλο μπλοκ κατοικιών του 1967, με τέσσερα κτίρια έξι ορόφων, στην περιοχή του Isle of Dogs. Το μπλοκ φιλοξενεί σήμερα 300 κατοίκους και ο περιβάλλοντας χώρος παραμένει ο ίδιος μέχρι και σήμερα, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ πολλοί από αυτούς που ζουν στο Samuda Estate συνεργάστηκαν με την παραγωγή.

Isle of Dogs, Canary Wharf και αναπλάσεις

Η οδός Wall και μια γέφυρα χωρίζουν την οικιστική περιοχή του Isle of Dogs, από τους πελώριους ουρανοξύστες που φιλοξενούν τα γραφεία γνωστών χρηματιστηριακών εταιριών, funds και πολυεθνικών.

Πολλά νέα κτίρια υψώνονται αυτήν την περίοδο στο πλαίσιο αναπλάσεων -αντίστοιχων με αυτά που παρουσιάζει η σειρά- καθώς η περιοχή του Canary Wharf έχει γίνει εμπορικά το κέντρο του χρηματιστηρίου. Γύρω από εκεί χτίζονται νέοι πολυτελείς ουρανοξύστες με πισίνες και υπόγεια γυμναστήρια, που φιλοξενούν κυρίως τους υπαλλήλους αυτών των γραφείων.