Κωνσταντίνος Μπαντούνας
SOCIAL MEDIA

Μια χαοτική, ακανόνιστη ταξινόμηση του ελληνικού Instagram

Συγκεντρώσαμε 30+1 λογαριασμούς από 100% pure Greek διαχειριστές, γνωστούς και λιγότερο γνωστούς που αξίζει (ή και όχι) να ακολουθήσεις.

Από το πρωί που ανοίγεις τα μάτια σου μέχρι και το βράδυ, λίγο πριν τα κλείσεις, έχεις περάσει τουλάχιστον 29 λεπτά στο Instagram (μέσος όρος παγκοσμίως για το 2023) αν και όλοι γνωρίζουμε ότι ο χρόνος που αφιερώνεις καθημερινά είναι πολύ περισσότερος.

Λίγο η βαρεμάρα που σε διακατέχει, λίγο η ανάγκη να μάθεις τι έχει συμβεί στον κόσμο (FOMO το λένε στην Αμερική, στην Ελλάδα το λέμε περιέργεια), λίγο να δεις τι ανέβασε το crush σου, λίγο τα challenge που σε θέλουν να ποστάρεις φωτογραφίες από το καλοκαίρι ενώ κοιμάσαι με την ηλεκτρική κουβέρτα στο 3, δεν θέλει και πολύ, το έπιασες το 2ωρο.

Σκέψου, για παράδειγμα, την πρώτη κίνηση που κάνεις σε κάθε διάλειμμα/κενό/ελεύθερο χρόνο που προκύπτει από αυτό που αποκαλείς δουλειά. Ανοίγεις το κινητό σου, αυτό κάνεις. Αντί να σηκωθείς και να περπατήσεις, να ξεπιαστείς, να κάνεις stretching, ένα διπλό, χαλαρό άξελ γύρω από το γραφείο σου, πέφτεις με τα μούτρα στην οθόνη. Τζάμπα σου στέλνουν e-mail από το HR, ποτέ δεν ακολουθείς το εγχειρίδιο Υγείας. Καρδούλες και reactions, ο σύγχρονος τρόπος δώσεις και να λάβεις επιβεβαίωση.

Όμως όχι, δεν είμαστε εδώ για να σε κρίνουμε γιατί και εμείς, από το ίδιο αυχενικό ταλαιπωρούμαστε μετά τις ατελείωτες ώρες που έχουμε περάσει και εξακολουθούμε να περνάμε στο Instagram. Εκτός από το ανούσιο πολλές φορές διαδικτυακό φλερτάρισμα, είναι το content, το περιεχόμενο που λένε και οι ειδικοί, αυτό που μας κρατάει βυθισμένους σε αυτή τη θάλασσα από ντοπαμίνη.

Για το content, λοιπόν, για τις χιλιάδες ασυναρτησίες και βίντεο που κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική -πολλές φορές σκοτεινή- πλευρά του Instagram γράφτηκε και αυτό το κείμενο. Για την ταύτιση, το γέλιο, την καταβύθιση στα 90s, τις καφρίλες και την εξάρτησή μας στην παράλληλη πραγματικότητα που ανοίγεται μέσω του κινητού μας.

Συγκεντρώσαμε 30+1 λογαριασμούς από 100% pure greek διαχειριστές, γνωστούς και λιγότερο γνωστούς που αξίζει (ή και όχι) να ακολουθήσεις αν δεν το έχεις ήδη κάνει. Δεν θα βρεις design, όμορφες εικόνες και τίτλους βιβλίων, μόνο ό,τι απασχολεί τον μέσο χρήστη, δηλαδή εσένα, που παρά τις εκκλήσεις των φίλων σου, συνεχίζεις να «βομβαρδίζεις» το group chat με καμένα memes.

@ergodotistigmh

Πονάς εσωτερικά μόλις πατήσεις το πόδι σου στο γραφείο, στο εστιατόριο, στην καφετέρια ή όπου αλλού εργάζεσαι για να βγάλεις το ψωμί σου; Η συνεννόηση με τον εργοδότη σου μοιάζει με αυτή που έχεις με το ταίρι σου; (δηλαδή καμία). Φαντασιώνεσαι πως κάποια στιγμή του πετάς τον καφέ στα μούτρα και κάνεις την τελευταία σου μεγάλη έξοδο όσο σε χειροκροτούν οι συνάδελφοί σου; Τότε ανήκεις εδώ. 

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους μισούν τον εργοδότη τους.

Ενεργός λογαριασμός από: Αύγουστο του 2023.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε: 

@technokaikimwlia

«Δεν είναι ζωή αυτή, μαρτύριο είναι», το πρώτο που διαβάζεις. Εκλεπτυσμένο χιούμορ, κάθε post περνάει από το φίλτρο της πολιτικής ορθότητας και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βρεις ούτε μία καφρίλα. Εντάξει, όχι, θα βρεις πολλές, όμως το Techno Kai Kimwlia είναι gia ligous.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους είναι καλημεράκηδες.

Ενεργός λογαριασμός από: Φεβρουάριο του 2020.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@rareandmore_greek_tv_90s_00s

Δεν ξέρουμε κατά πόσο χρειάζεται να εξηγήσουμε τι θα βρει κανείς στον λογαριασμό από τη στιγμή που όλα όσα πρέπει να ξέρεις, βρίσκεται τόσο στην ονομασία του λογαριασμού, όσο και στο bio: «Για όλους όσους έχουν ακόμα στην καρδιά τους τα 90’s και τα 00’s!! Όλα όσα αγαπήσαμε, είναι εδώ. Show, σειρές, εκπομπές, διαφημίσεις».

Σε ποιους απευθύνεται: Η απάντηση βρίσκεται ακριβώς από πάνω.

Ενεργός λογαριασμός από: Δεκέμβριο του 2017.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@manastigmh

H ιδιαίτερη σχέση που έχει η μάνα με το παιδί της, αναλύεται διεξοδικά -φροϋδικά θα μπορούσε να πει κάποιος-, μέσα από τα μηνύματα που ανταλλάσσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλα αυτά τα μηνύματα, συγκεντρώνονται στο #manastigmi. Θα γελάσεις, δεν θα κλάψεις και θα αναρωτηθείς: «μα καλά, όλες οι μάνες ίδιες είναι;».

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους ξεχνούν τα τάπερ.

Ενεργός λογαριασμός από: Οκτώβριο του 2022.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

 

@foititistigmh

Έχεις περάσει από αυτή τη φάση που, όσο και να ψάχνεις στα έγκατα του backpack σου, δεν βρίσκεις ούτε 20 λεπτά του ευρώ. Έχεις περάσει όμως κι από άλλες φάσεις ως φοιτητής και το μόνο σίγουρο, είναι ότι θα τις βρεις νοικοκυρεμένες στο συγκεκριμένο λογαριασμό.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους είπαν «θα βράσω μακαρόνια» πιο πολλές φορές και από το «θα διαβάσω».

Ενεργός λογαριασμός από: Σεπτέμβριο του 2023.

To repost που θέλουμε να κάνουμε:

@fifikos_

Κωνσταντίνου και Ελένης, GNTM, Παρά 5, Ντόλτσε Βίτα και ό,τι άλλο αξιόλογο ή «αξιόλογο» έχει περάσει από την ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα, γίνεται μία ακόμα στιγμή της καθημερινότητάς μας, πάντα με τη βοήθεια των χαρακτήρων που βλέπουμε στα memes. Δεν θα πλήξεις, είναι βέβαιο.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους αρέσουν οι επαναλήψεις. Τόσο στη ζωή τους όσο και στην τηλεόραση.

Ενεργός λογαριασμός από: Μάρτιο του 2020.

To repost που θέλουμε να κάνουμε:

 

@mimidia_eis_tin_ellinikin

Δεν υπάρχει περίπτωση, σε όποια χώρα και να έχεις γεννηθεί, να μην έχεις αντικρίσει τον ήλιο. Δεν υπάρχει περίπτωση, αν έχεις αυτή τη μαγική συσκευή που ονομάζουμε κινητό, να να μην έχεις δει έστω και ένα meme από τα Μιμίδια Είς Την Ελληνικήν. Είναι δεδομένο.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους έχουν smartphone.

Ενεργός λογαριασμός από: Ιούνιο του 2017.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@greek.paranoia

Θα έχεις πετύχει κάποιο από τα πολλά βίντεο του Greek Paranoia στο Facebook, αλλά δεν θα μπορούσε να λείπει και από τον μαγικό κόσμο του Instagram. Ούτε τα άτομα που βλέπουμε στα βίντεο θα μπορούσαν να λείπουν από τη σύγχρονη εποχή (για πολλούς λόγους), άσχετα αν μας έρχονται -κυρίως- από το παρελθόν.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους θέλουν να μάθουν το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Ανενεργός από: Οκτώβριο του 2022.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@gntmgrmoments

Δεν έχει σημασία αν είσαι φαν του GNTM, αν και η αλήθεια είναι ότι θα εκτιμήσεις περισσότερο τις πιο GNTM στιγμές του GNTM, από τον λογαριασμό gntmgrmoments. Μπορούμε να συνεχίσουμε να γράφουμε GNTM, αλλά θα σταματήσουμε εδώ.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους τρώνε πίτσα την ώρα που βλέπουν μοντέλα να φωτογραφίζονται.

Ενεργός λογαριασμός από: Απρίλιο του 2019.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@filio_godmother

Οι αγαπημένες σας ελληνικές σειρές (εντάξει, είναι γεμάτο από Κωνσταντίνου και Ελένης), σε έναν λογαριασμό. Η νονά Φιλιώ συνδυάζει διάφορες στιγμές των επεισοδίων με την επικαιρότητα ή την καθημερινότητα και, πώς να το κάνουμε, ταυτίζεσαι.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους βλέπουν Κωνσταντίνου και Ελένης μαζί με το μεσημεριανό τους.

Ενεργός λογαριασμός από: Μάιο του 2020.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@h_mama_ths_sooumpiz

Ζώδια, memes, λίγη μιζέρια, αρκετό ghosting και ακόμα περισσότερο stalking. Η mama ths sooumpiz συνδυάζει όλα τα παραπάνω και σερβίρει πικρές αλήθειες.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους θέλουν να μάθουν τον ωροσκόπο σου.

Ενεργός λογαριασμός από: Δεκέμβριο του 2018.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@ebolakailoipanoshmata

Ό,τι δεις σε αυτόν το λογαριασμό-διαμαντάκι, μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σε ένα από τα πολλά group chats που έχετε. Οι πιθανότητες να διαβάσεις «καφρίλα αυτό που έστειλες» είναι πολλές, όμως δεν σε νοιάζει, σωστά;

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους αντέχουν.

Ενεργός λογαριασμός από: Ιούνιο του 2019.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@tha.piw_hlwrinh

Μην πιείτε χλωρίνη, σε καμία περίπτωση. Α) γιατί δεν είστε ο Donald Trump και β) γιατί είναι επικίνδυνο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, όμως, είναι να ρίξετε μια ματιά στον συγκεκριμένο λογαριασμό. Α) γιατί δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε και β) γιατί θα βρείτε skatopostidia.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους καταπολέμησαν την COVID-19 με χλωρίνη.

Ανενεργός λογαριασμός από: Νοέμβριο του 2022.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

 

@fasoma__

Χείλη, γλώσσες και ρομάντζα. Η λύση απέναντι στη σύγχρονη (μάλλον διαχρονική) βαρβαρότητα, είναι μία: «φασωθείτε γιατί χανόμαστε».

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους πάνε στα πάρτι για συγκεκριμένο λόγο.

Ενεργός λογαριασμός από: Μάιο του 2023.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@anthrwpakos

Δεν είναι ο «Άλλος», δεν είναι καν ο Ανθρωπάκος του Βίλχελμ Ράιχ, του βιβλίου που διάβασες στα 19 σου και νόμιζες ότι τα βάζεις με το σύστημα. Είναι απλώς ένας λογαριασμός στο Instagram με μερικές ακόμα καφρίλες, από αυτές που έχεις ανάγκη και δεν το ξέρεις.

Σε ποιους απευθύνεται: Στους όχι και τόσο καλούς ανθρώπους.

Ενεργός λογαριασμός από: Σεπτέμβριο του 2019.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@anarxoaplitoc

Δεν είναι αυτό που νομίζεις, είναι πολλά περισσότερα. Στη χριστιανική εκκλησία του anarxoaplitoc θα βρεις το ταξικό μίσος να γίνεται meme, ό,τι πρέπει για σένα που αποφάσισες ένα πρωί να αφήσεις πίσω τις φιλελεύθερες ιδέες σου επειδή ερωτεύτηκες το λάθος(;) άτομο.

Σε ποιους απευθύνεται: Είπαμε, σε σένα που πρέπει να πείσεις το crush σου ότι, ξέρεις, δεν είσαι από αυτούς.

Ενεργός λογαριασμός από: Μάιο του 2020.

To repost που θέλουμε να κάνουμε:

 

@anarxiki_magissa

Στην παιδική χαρά της anarxikis magissas θα πετύχεις το σωστό greeklish στα σωστά memes, πολλές φορές με κάποιες δόσεις επικαιρότητας. Γνωστά πρόσωπα και γνωστές καταστάσεις παίρνουν την ευχή της Lana Del Rey και εκτοξεύονται στη στρατόσφαιρα του Instagram.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους δεν ξεχνούν και σε όσους θέλουν να μάθουν.

Ενεργός λογαριασμός από: Ιανουάριο του 2021.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@hoelographic_glittoris

Θα μπορούσε κάλλιστα ο διαχειριστής του λογαριασμού να έχει για βάση του το Οχάιο και να ανεβάζει ό,τι ανεβάζει από ένα κρεβάτι που καλύπτεται από γαριδάκια και αναψυκτικά. Παρ’ όλα αυτά, στη Χολογραφική Κλειτορίδα, θα βρεις (σπάνια) και ποστ με ελληνικό περιεχόμενο αν και το follow σου το δίνεις για τα memes που έρχονται κατευθείαν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους ξέρουν αγγλικά.

Ενεργός λογαριασμός από: Νοέμβριο του 2018.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@thelo_naseglipso

New entry στον κόσμο του Instagram που εστιάζει στην urban σαπίλα με έναν διαφορετικό, πιο ροζ τρόπο. Αγάπες, κοινωνικοί και όχι μόνο προβληματισμοί, επικαιρότητα και σάλια.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τι συμβαίνει γύρω τους.

Ενεργός λογαριασμός από: Νοέμβριο του 2023.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@090_greek_cult_tv

Αν γεννήθηκες στα 90s, τότε δεν έζησες τα 90s αλλά τα 00s (και αυτά όχι πολύ καλά). Οπότε, αν θες να μάθεις τα πάντα για την ελληνική τηλεόραση που δυστυχώς δεν πρόλαβες, αλλά και να κάνεις catch up με την επικαιρότητα, πατάς follow και το ρίχνεις στη μελέτη.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους ήταν μικροί όταν…

Ενεργός λογαριασμός από: Ιανουάριο του 2016.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

 

@escherichia.tsoli

Η δύναμη της ταύτισης, μαζί με βίντεο που όλο και κάπου θα έχεις πετύχει. Στο E.tsoli βάζουν μπροστά τη λέξη «όταν» και συνδυάζουν στιγμές της σουρεαλιστικής μας νοσοκομειακής καθημερινότητας με τηλεοπτικές στιγμές που έχεις φάει με το κουτάλι.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους θέλουν να δουν τη ζωή τους να περνάει μπροστά από τα μάτια τους.

Ενεργός λογαριασμός από: Μάρτιο του 2023.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@septic_interns

Οι «ειδικευόμενοι σε σήψη», είναι ειδικοί και στην ταύτιση, όπως ακριβώς και στο E.Tsoli. Κάνεις follow, βλέπεις τη ζωή σου ή τουλάχιστον ένα μέρος της μέσα από την οθόνη σου. Θα γελάσεις. Μπορεί βέβαια και να κλάψεις. Βασικά θα κλάψεις, γιατί θα έρθει η στιγμή που θα πας στο νοσοκομείο.

Σε ποιους απευθύνεται: Στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους ασθενείς.

Ενεργός λογαριασμός από: Απρίλιο του 2022.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@kamm1tv

Με σχεδόν 300k followers, δεν ξέρουμε αν χρειάζεται να γράψουμε κάτι. Παρ’όλα αυτά θα κάνουμε μια προσπάθεια: Ό,τι θα δεις στα KAMMENA, είναι ή θα γίνει viral.

Σε ποιους απευθύνεται: ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Ενεργός λογαριασμός από: Νοέμβριο του 2018.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@ancientmemes

Από τους στυλοβάτες του ελληνικού ίντερνετ. Τα ancient memes εξακολουθούν να εμφανίζονται μπροστά μας σε κάθε scroll και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό.

Σε ποιους απευθύνεται: Στους δεινόσαυρους που δεν γνώρισαν οπτικές ίνες.

Ενεργός λογαριασμός από: Αρχαιοτάτων χρόνων.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

 

@memes_ths_lyssas

Ακολουθεί την επιτυχημένη συνταγή, οπότε τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος. Tα memes ths lyssas φέρνουν στην οθόνη σου τις «αγαπημένες στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης» και τις γαρνίρουν με τις καθημερινές σου περιπέτειες.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους βλέπουν το γέλιο (χαχα) ως την καλύτερη μορφή θεραπείας.

Ενεργός λογαριασμός από: Μάρτιο του 2020.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε: 

@kalesapopseis

Καλό θα ήταν να κάνεις follow (αν δεν το έχεις ήδη κάνει) στις Καλές Απόψεις αν θες και εσύ να σχηματίσεις μια ολοκληρωμένη, καλή άποψη για κάποιο ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους πιστεύουν στην κοινή λογική.

Ενεργός λογαριασμός από: Φεβρουάριο του 2020.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

 

@the608leoforeio

Όλοι έχουν ανέβει σε αυτό το λεωφορείο και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι. Ένας λογαριασμός που δυστυχώς έσβησε νωρίς αν και είχε πολλά να δώσει.

Σε ποιους απευθύνεται: Στους ξένους celebrities.

Ανενεργός λογαριασμός από: Μάιο του 2023.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@11.trolley

Ναι, οι ομοιότητες με το @the608leoforeio είναι πολλές, όμως το ΤΡΟΛΕΪ 11 ΠΑΓΚΡΑΤΙ-ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ θέλει να γράψει τη δική του ιστορία. Να το εμπιστεύεστε. Τον λογαριασμό, για το τρόλεϊ όχι και τόσο.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους λατρεύουν τα ΜΜΜ της Ελλάδας μας.

Ενεργός λογαριασμός από: Δεκέμβριο του 2022.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@evagelatos3d

Είναι από τους λογαριασμούς που δεν ακολουθούν κανέναν και αυτό γιατί -δικαίως- αισθάνεται ανώτερο από τους άλλους χρήστες. Στο EVAGELATOS 3D θα βρεις όλες τις ομορφιές του Νίκου Ευαγγελάτου, του δημοσιογράφου που βρίσκεται παντού. ΠΑΝΤΟΥ.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους θέλουν να ζήσουν τη στιγμή.

Ενεργός λογαριασμός από: Μάρτιο του 2022.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

@voutsopostarisma

Τα σωστά memes πρέπει να έχουν και καλή αισθητική, ίσως και λίγο γκλίτερ. Στο voutsopostarisma το γνωρίζουν καλά και φροντίζουν σε κάθε τους ανάρτηση να μας προσφέρουν κι από λίγο. Τραπ, Μαζώ και αλήθειες.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους γουστάρουν που έχουν παρόμοια vibes.

Ενεργός λογαριασμός από: Ιανουάριο του 2022.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε:

Bonus: @deepfakegr

Ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο Instagram.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους έχουν αποδεχθεί ότι αργά ή γρήγορα θα δουν το πρόσωπό τους σε κάποιο βίντεο.

Ενεργός λογαριασμός από: Νοέμβριος του 2023.

Το repost που θέλουμε να κάνουμε: