123RF
ORIGINALS

Ναι, είχαμε και στο χωριό μας Black Friday

Μια ωδή σε παραδοσιακά ελληνικά έθιμα όπως το μπραντς και το χάλογουιν.

Κάθε φορά που ακούω την φράση “είχες και στο χωριό σου το τάδε” και “είχες και στο χωριό σου το δείνα”, σκέφτομαι ένα μυθικό αστείο του Θωμά Ζάμπρα. Όχι, δεν το είχα και στο χωριό μου, αλλά ήρθα εδώ, μου άρεσε και τώρα το κάνω. Κακό είναι;

Κάπως έτσι πάει η φάση και με τα ξενόφερτα έθιμα τα οποία έχουμε ξεσηκώσει στην Ελλάδα. Προφανώς και δεν μεγαλώσαμε με Black Friday και brunch, όμως τα είδαμε να συμβαίνουν, μας άρεσαν και τώρα τα εφαρμόζουμε και στην Ελλάδα. Πού είναι το κακό ακριβώς; Σίγουρα, δεν μαζευόμασταν κάθε Halloween μικροί και κόβαμε κολοκύθα, ούτε τρώγαμε οικογενειακά γαλοπούλα το Thanksgiving.

Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει απ’ το να εκμεταλλευόμαστε τις αφορμές αυτές για να διασκεδάσουμε και να ξεχαστούμε. Την παραπάνω λογική έρχεται να διακωμωδήσει εξαιρετικά και η διαφήμιση του Κωτσόβολου για τη Black Friday, με το ξεκαρδιστικό Κική Τσάλεντζ που είναι μάλιστα 3ο στα trends του YouTube στην Ελλάδα. Μιια ημέρα που ο Κωτσόβολος γιορτάζει με τον καλύτερο τρόπο, δίνοντας την ευκαιρία στους πελάτες του να αποκτήσουν προϊόντα από διάφορες κατηγορίες σε χαμηλότερες τιμές, προσφέροντας αμέτρητες επιλογές αγορών.

Όσο προετοιμάζεσαι και διαλέγεις τι θα αγοράσεις λοιπόν, μπορείς να διαβάσεις για μερικά ακόμη παραδοσιακά ήθη και έθιμα τα οποία ναι, τα είχαμε και στα χωριά μας. Ή και όχι, τι σημασία έχει;

Μπραντς, το

123RF

Η παράδοση: Κρατάει από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος ήταν φημισμένος για το γεγονός πως δεν μπορούσε να ξυπνήσει νωρίς, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να τρώει κάτι ανάμεσα σε πρωινό και μεσημεριανό, πριν ξεχυθεί στη μάχη.

Σήμερα: Η παράδοση έχει βρει χιλιάδες υποστηρικτές, οι οποίοι τιμούν τον Αλέξανδρο τρώγοντας τις αγαπημένους του ελληνικές λιχουδιές, τα πάνκεϊκς και τα εγκς μπένεντικτ.

Χάλογουιν, το

Η παράδοση: Ο άγιος Χάλογουιν ο μασκοφόρος, είχε απελευθερώσει την αρχαία Σπάρτη φορώντας την μάσκα του, με μοναδικό όπλο μια κολοκύθα, τρομάζοντας τους αντιπάλους τους.

Σήμερα: Tιμούμε την μνήμη του κάθε Οκτώβρη, ανταλλάσσοντας παραδοσιακές λιχουδιές και φορώντας παραδοσιακά τρομακτικά κοστούμια.

Μπλακ Φράιντεϊ, το

Η παράδοση: Την έχει εξηγήσει με τον καλύτερο τρόπο ο Κωτσόβολος στο διαφημιστικό του, τι άλλο να προσθέσουμε;

Σήμερα: Δημιουργούμε ευλαβικά ουρές έξω από τον Κωτσόβολο, προσπαθώντας να προλάβουμε την καλύτερη προσφορά.

Θενξ-γκίβινγκ, το

Η παράδοση: Οι ιθαγενείς της Κρήτης ζήτησαν τη συμφιλίωση με την υπόλοιπη χώρα, προσφέροντας μια τούρτα γεμάτη ρακή και στάκα.

Σήμερα: Μαζεύεται όλη η οικογένεια και τρώει παραδοσιακή γαλοπούλα, όπως ακριβώς την έφτιαχνε η γιαγιά.

Μπέιμπι σάουερ, το

123RF

Η παράδοση: Σε όλα τα ελληνικά χωριά, το πρώτο μωρό που γεννιόταν κατά τη διάρκεια φθινοπωρινής βροχής, γινόταν αυτόματα ο νέος δήμαρχος.

Σήμερα: Λίγο πριν τη γέννα ενός παιδιού, οι φίλες της μαζεύονται και της προσφέρουν δώρα για να καλοπιάσουν τους θεούς της βροχής.

Καλό μπλακ φράιντεϊ σε όλους και προσοχή στους δρόμους.