AP Photos
ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ

Ο μπασίστας των Nirvana θέλησε να ασχοληθούμε μαζί του, μας πλήγωσε βαθιά

Τι παθαίνουν οι rockstars όταν περνάνε τα 50;

Μόλις διάβασα τη δήλωση στήριξης του Krist Novoselic προς τον Trump, είπα από μέσα μου, “όχι και εσύ, σε εκλιπαρώ” και το μέσα μου, μού απάντησε “κι αυτός, κι αυτός”. Αναδύθηκε μέσα απ’ τα πνευμόνια και απλώθηκε μέχρι τον φάρυγγα μία στεναχώρια, μια μαυρίλα, ένα “γιατί Θεέ μου, γιατί;”. Αλήθεια στεναχωρήθηκα, δεν υπερβάλω, πρέπει να σκοτώνεις τα είδωλά σου όσο είναι νωρίς, το ξέρω, λάθος μου.

“Όμως για μισό λεπτό”, είπα όταν κατάλαβα ότι δεν είχα διαβάσει όλη τη δήλωση του πρώην μπασίστα των Nirvana. Και συνέχισα, λέγοντας πάλι από μέσα μου (τόσο ντροπαλός): “λες να κόψανε κάτι, μια πρόταση, δεν ξέρω τι, κάτι, και άλλο νόημα να δόθηκε σε αυτά που ήθελε να πει;”. Η συγκρατημένη αισιοδοξία μου κράτησε όσο μου πήρε για να διαβάσω αυτό το status που έγραψε στο Facebook, εκεί από όπου και ξεχώρισε η δήλωση που αρxικά είδα.

Όχι. Μια χαρά είχα καταλάβει. Διάβασε τη κι εσύ, στην περίπτωση που σου έχει ξεφύγει:

Το βασικό σημείο νομίζω είναι το “Ξέρω ότι οι περισσότεροι από εσάς δεν τον υποφέρετε, αλλά ο Trump τα πήγε απρόσμενα καλά με αυτήν την ομιλία του. (…) Τα social media και η τηλεόραση αναπαράγουν εικόνες λεηλάτησης και κοινωνικής διάλυσης. Συμφωνώ, ο Πρόεδρος δεν πρέπει να στείλει στρατό στις πολιτείες -αν και έτσι κι αλλιώς, δεν μπορεί να το κάνει νόμιμα- ωστόσο, ο τόνος της ομιλίας του ήταν ισχυρός και άμεσος”.

Για να συνεχίσει πιο κάτω, πιστός στη λογική του ισαποστάκια:

“(…) η βία και όχι οι διαδηλώσεις μοιάζουν σαν ένα ξεσηκωμό της αριστεράς . Φανταστείτε τι θα γινόταν αν οι αποκαλούμενες “πατριωτικές εθνοφρουρές” έκαναν κάτι τέτοιο; Αν συνέβαινε αυτό οι άνθρωποι της αριστεράς θα καλωσόριζαν την ομοσπονδιακή παρέμβαση. Οι περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν να κυριαρχήσει η ειρήνη στις κοινότητές τους και ο Πρόεδρος Trump “μίλησε” σε αυτήν την επιθυμία του. Ας αφήσουμε τις νομικές λεπτομέρειες που ελάχιστοι καταλαβαίνουν. Ο Trump είπε ότι θα σταματήσει τη βία και αυτό μιλάει σε πολλούς”.

Πώς το ‘λεγαν οι Nirvana στο ‘Dumb’; “Η καρδιά μου έσπασε, αλλά έχω λίγη κόλλα”. Νομίζω έτσι νιώσαν χιλιάδες άνθρωποι που μεγάλωσαν μαζί τους, τουλάχιστον αν κρίνω απ’ τις αναφορές σε Facebook και Twitter.

Δεν σου κρύβω ότι το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να τρέξω στο ίντερνετ (όχι πολύ μακριά δηλαδή από εκεί που ήδη βρισκόμουν) και να δω, αν ο Novoselic έχει “ιστορικό” τέτοιων δηλώσεων. Μπορεί να ξέρω τι έκανε μέχρι το ’94, αλλά από εκεί και μετά σπάνια έχει απασχολήσει -ή έχει απασχολήσει εμένα έστω.

Είδα ότι πάντα ήταν ιδιαίτερα δραστήριος πολιτικά, πάντα τοποθετούταν δημόσια, ήταν με την πλευρά των Δημοκρατικών στην αρχή -είχε στηρίξει πολύ τον Ομπάμα και τις δύο φορές-, αργότερα όμως, το 2016, πήγε με το μέρος ενός ανεξάρτητου προοδευτικού υποψηφίου. Ποτέ δεν τα έμπλεξε με τους Ρεπουμπλικανούς. Αυτή η έντιμη στάση του -σε σχέση με το παρελθόν της μπάντας, μην παρεξηγηθώ- ήταν και ο λόγος που ξένισε τόσο πολύ αυτή η δήλωσή του υπέρ του πορτοκαλί Προέδρου. Και αν ξένισε εμένα, που ελάχιστα γνώριζα για το τι έχει μέσα στο μυαλό του τόσα χρόνια, σκέψου πόσο θα ξένισε όσους τον παρακολουθούσαν, και ήξεραν την προοδευτική στάση του -για τα δεδομένα της Αμερικής τουλάχιστον.

Οι Nirvana δεν ήταν πολιτική μπάντα, σίγουρα. Έφεραν αρκετή απ’ την κληρονομιά των ανοιχτά πολιτικών punk groups της Ουάσινγκτον, αλλά σίγουρα δεν τους έχεις ταυτίσει με κάποια πολιτική κίνηση. Ξέρεις ότι ήταν αντιρατσιστές, αντι-ομοφοβικοί, έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις, το έχουν πει μέσα απ’ τα τραγούδια τους. Αυτή η στάση τους στα κοινωνικά ζητήματα, τους έχει ταυτίσει με τον προοδευτικό χώρο, όπως άλλωστε και η μουσική τους, ο αντισυμβατικός τρόπος που παρατηρούσαν τη ζωή, το attitude τους, η απόρριψη των κομφορμισμών εκείνης της εποχής. Καταλαβαίνεις τι λέω ή αν όχι, να στο πω απλά:

Πώς μπορεί κάποιος που “έλεγε” το ‘Smells Like Teen Spirit’ να κάνει δηλώσεις υπέρ του Trump; Τη στιγμή, μάλιστα, που όλη η Αμερική έχει πάρει φωτιά απ’ τη δολοφονία του George Floyd; Αυτό δηλαδή βρήκες να πεις; Αυτό ήταν το σχόλιο σου την στιγμή που ένας πλανήτης είναι ανάστατος, τα ζητήματα μίσους, ξενοφοβίας, ρατσισμού, διαφυλετικών διαχωρισμών, όλα έχουν πέσει στο τραπέζι; Εσύ αυτό διαλέγεις να σχολιάσεις; Και μάλιστα θετικά;

Ο Novoselic μετά απ’ αυτό το status, κλείδωσε το προφίλ του στο Facebook και έκλεισε το account του στο Twitter. Προφανώς δεν υπολόγισε τις αντιδράσεις, θα του έγινε πέσιμο. Σφοδρό. Και όταν αυτό έρχεται και από ανθρώπους που σε εκτιμούν, που σε έχουν ως παιδικό ήρωα, είναι ακόμη πιο σκληρό.

Ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε λόγω του χρώματός του από αστυνομικό. Σίγουρα θα έχει κάτι καλύτερο να πει ή να τον βάλουμε από τώρα στο γκρουπ ‘Εφηβικοί ήρωες που μας απογοήτευσαν με τις δηλώσεις τους: ο Morissey’; Εγώ λέω να περιμένουμε λίγο.