AP Photo/Ringo H.W. Chiu
ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ

Ο Elon Musk δεν ήταν ποτέ ο σωτήρας που περίμενες

Το πέρασμα από την αποθέωση στην απαξίωση είναι καμιά φορά ένας δρόμος στρωμένος με μερικά tweets.

Ο Elon Musk είναι ένας νέος (50 ετών) επιχειρηματίας και επενδυτής που γεννήθηκε στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής. Από πολύ μικρός ο Musk ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κομπιούτερ. Έμαθε μόνος του προγραμματισμό μόλις σε ηλικία 10 ετών, έβγαλε τα πρώτα του λεφτά από αυτό μόλις στα 12 του έτη. Στη συνέχεια σπούδασε στο Queen’s μετά στην Pennsylvania.

Πρώτο πτυχίο οικονομικά, μεταπτυχιακό στη φυσική και έναρξη διδακτορικού στην ενεργειακή φυσική. Άφησε όμως την ακαδημαϊκή καριέρα για τις επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή, μετά από διάφορες επιτυχημένες κινήσεις, ο Musk είναι μεταξύ άλλων ιδρυτής της Tesla και της SpaceX καθώς και o 40oς πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη, τουλάχιστον σύμφωνα με τη λίστα του Forbes. Ένα προφίλ που ταιριάζει πολύ σε αυτό του τεχνο-Μεσσία.

Και πάνω σε αυτό έστησε ο Musk όλη του τη δημόσια παρουσία. Ένας πετυχημένος entrepreneur τελείως διαφορετικός από όλους τους άλλους. Ένας επενδυτής που δεν σκέφτεται μόνο την τσέπη του αλλά έχει ένα όραμα για την ανθρωπότητα, ένα ώριμο που ξεκινάει και τελειώνει σε αυτόν και στη σκέψη του. Όπως δήλωσε κάποτε, θέλει να στείλει ανθρώπους στον Άρη μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια, ώστε μέχρι το 2040 να υπάρχει μια αποικία στον Άρη με πληθυσμό περίπου 80.000 κατοίκων. Η πρώτη πτήση προς τον Άρη θα γίνοταν/θα γίνει μέσα στο 2022, ενώ επανδρωμένα θα γίνει το 2024. Δεν είναι και ότι ανυπομονώ για αυτό.

AP Photos

Τα όρια μεταξύ science και science-fiction δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρα. Τα όρια του superhero και του villain επίσης. Η ύπαρξη του Elon Musk είναι ακριβώς η απόδειξη. Και για τα δύο. Γιατί αν έλεγα εγώ ότι μέχρι το 2040 θα έχουμε αποικία 80.000 ανθρώπων στον πλανήτη Άρη, είτε θα με είχαν χώσει κάπου βαθιά είτε θα ήμουν το πιο δυνατό όπλο των εκδόσεων αμφιβόλου επιστημονικής εγκυρότητας ‘ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ’. Η διαφορά μας είναι όμως μια και πολύ βασική: εμένα δεν μου βρίσκονται 24.4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Elon Musk είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Πολλοί όμως μπορούν να αμφισβητήσουν ότι το όραμα της ανθρωπότητας πρέπει να ταυτίζεται με το όραμα ενός entrepreneur. Γιατί η αλήθεια είναι ότι μέσα σε αυτή τη δεκαετία υπήρχαν περιπτώσεις που media και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης κρέμονταν από τα χείλη του, με τον ίδιο τρόπο που κρέμονταν από τα χείλη του Eric Hobsbawm ή του Noam Chomsky ή του Bill Gates ή φυσικά του Steven Hawking.

Βλέπετε ο Elon Musk διάβαζε πολύ sci-fi και, ενώ αυτό είναι πολύ καλό γενικά, μπορεί να υπάρξει ένα πρόβλημα όταν βλέπεις τον εαυτό σου ως sci-fi χαρακτήρα μέσα σε έναν καθόλου sc-fi κόσμο. Και αυτό το γεγονός ίσως και να το πλήρωσε με τον πιο τραγικό τρόπο ένας οδηγός Tesla, το καλοκαίρι του 2016, όταν επέλεξε να αφήσει την καινοτομία να κάνει τη δουλειά και ο ίδιος προτίμησει να βλέπει Harry Potter. Θα μου πείτε, όταν οδηγείς χειροκίνητα δεν κινδυνεύεις; Θα σας πω, ναι, αλλά κανείς δεν είπε ότι θα σώσει τον κόσμο επειδή έφερε έφτιαξε ένα χειροκίνητο αυτοκίνητο.

AP Photos

Όλοι αυτή η αποκαθήλωση του τεχνο-Μεσσία, ήρθε ευτυχώς από τα ίδια του τα social media και από τις δηλώσεις του. Βλέπετε δεν είναι και λίγες οι χοντράδες που έχει κάνει και κυρίως έχει πει ο Musk. Kαι στην προκειμένη δεν είναι μόνο ατάκες τύπου Special One ότι έχει τη mentality ενός σαμουράι. Δεν είναι ούτε αυτή η αηδία που έφτιαξε για αυτοκίνητο, όπως σας το παρουσιάσαμε και αλλού. Δεν είναι ούτε καν τα σκαμπανεβάσματα που φέρνουν τα μεθυσμένα του tweet στις μετοχές της εταιρείας του.

Είναι πώς είπε παιδόφιλο έναν διασώστη που έσωσε μια ποδοσφαιρική ομάδα που είχε εγκλωβιστεί στην Ταϋλάνδη, καθώς οι ομάδες των διασωστών τόλμησαν να αρνηθούν τη βοήθειά του η οποία εμπεριείχε ένα mini-υποβρύχιο φτιαγμένο από τη SpaceX.  Ομολογώ ότι αν ήμουν ο πατέρας ενός από τα εγκλωβισμένα παιδιά, ε, μάλλον δεν θα πήγαινα με την πρόταση του υπερσύγχρονου υποβρυχίου ενός δισεκατομμυριούχου που είναι ένα βήμα πριν βάλει την μπέρτα του.

Γιατί ο Elon Musk δεν ήταν ποτέ κάτι παραπάνω από αυτό. Δυστυχώς, όμως, παρουσιάστηκε διαφορετικά σε έναν πολιτισμό που ψάχνει εναγωνίως ένα όραμα, μια θετική αφήγηση του μέλλοντος και μια γνωστή περσόνα που κοιτάει προς τα εκεί αντί να κοιτάει μόνο την τσέπη του. Δυστυχώς, όμως, τα προβλήματα αυτού του κόσμου στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι δομικά και δεν λύνονται τόσο εύκολα. Και νομίζω ότι η περσόνα του Elon Musk και ο τρόπος που βγήκε αυτός στην επιφάνεια, είναι ένα από αυτά.

(Φωτογραφίες: AP Photos)