ORIGINALS

Ο επτάλογος της ημέρας αργίας

Η ημέρα αργίας είναι το δώρο του σύμπαντος στην τεμπέλικη πλευρά του εαυτού μας. Αξιοποίησέ το κατάλληλα.

Θεοφάνεια σήμερα και μετά από μία περίοδο με αρκετές ημέρες off, επιστρέφεις σε έναν κόσμο που πρέπει να περιμένεις αρκετές ημέρες για να δεις την επόμενη αργία. Στην αρχή σκέφτηκα να σας δώσω ένα καλεντάρι με τις φετινές αργίες αλλά ας μην είμαστε τέτοιοι. Ας δούμε πώς τα πήγαμε στην σημερινή αργία. Όχι για όλους. Αλλά για πολλούς από εμάς.

Οι ξένοι λένε ότι σαν λαός έχουμε πολλές αργίες. Καλά, αν δεις πόσα bank holidays σου πετάνε στα μούτρα οι φίλοι σου σε Αγγλία και Γαλλία, θα καταλάβεις ότι έχουν άδικο. Όπως και να ‘χει όμως τις πονάμε τις αργίες μας και τις τιμάμε όπως τους αρμόζει.

Ακολουθώντας τον παρακάτω επτάλογο:

Μην κάνεις στην αργία κάτι που μπορείς να κάνεις σε εργάσιμη

Για κάποιο λόγο λέγεται αργία να ξέρεις. Για να μπορείς περήφανα να μην κάνεις τίποτα. Ναι, το ξέρω ότι η γυναίκα σου σε παρακαλάει εδώ και 3 μήνες να κατεβάσεις ένα κουτί από το πατάρι. Αλλά δεν θα το κάνεις σε αυτή την άγια μέρα. Θα το κάνεις μια μέρα όταν γυρνάς από δουλειά. Ναι, μία ημέρα σαν τις άλλες 92 που δεν το έχεις κάνει.

Πήγαινε κι εσύ για καφέ με όλους

Βγάλε από πάνω σου το κόμπλεξ ότι είσαι πρόβατο και ότι δεν πρέπει κι εσύ να κάνεις αυτά που κάνουν όλοι. Είναι Χριστούγεννα; Θα φας. Είναι Πάσχα; Θα ξαναφάς. Είναι πρωτοχρονιά; Θα μεθύσεις (και θα φας). Στην αργία πάμε για καφέ. Σαν ορδές βαρβάρων που βαδίζουν προς την Ρώμη για να κολατσίσουν στα ανάκληντρα του Καίσαρα. Ένα τέτοιο ανάκληντρο θα βρεις κι εσύ σε Περιστέρι, κέντρο, Γλυφάδα, Κηφισιά.

Δώσε στη θέση σου στον καναπέ το σχήμα που πρέπει

Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα σε μία αργία από τη δυνατότητα να βάλεις την γκρι σου τη φόρμα και να λιώσεις άπειρες ώρες στον καναπέ. Η θέση σου είναι εκεί και σε περιμένει. Θα μπορούσες να λιώσεις στο κρεβάτι αλλά όχι. Αυτή είναι κυριακάτικη συνήθεια. Η αργία θέλει καναπέ και τηλεόραση. Να δεις όλες εκείνες τις εκπομπές (έστω και μαγνητοσκοπημένες) που δεν βλέπεις όταν είσαι γραφείο.

Μέτρα τις μέρες για την επόμενη αργία

Έλα, πες αλήθεια. Έχεις σκεφτεί ήδη σήμερα ότι η επόμενη αργία είναι την Καθαρά Δευτέρα. Προσωπικά προτιμώ να μην σκέφτομαι την επόμενη αργία και να δω πώς θα αξιοποιήσω το χρόνο μου μέχρι εκείνη την επόμενη αργία. Αλλά. Είναι αναπόφευκτο να μην χαζέψεις σε κάποια φάση της ημέρας με το βλέμμα στον απέναντι τοίχο και το θολωμένο σου μυαλό να σκέφτεται πότε θα ξανανιώσει την ηδονή της αιφνίδιας χαλάρωσης.

Φώναξε ότι δεν δουλεύεις στα μούτρα εκείνων που δουλεύουν

Δεν είναι κακία. Κι εκείνοι θα έρθει η μέρα που θα ξεκουραστούν. Η καζούρα δεν είναι κακό πράγμα σε αυτή τη ζωή. Κι όταν έχεις δουλέψει Χριστούγεννα, όταν έχεις κάνει πρωτοχρονιά στην σκοπιά, έχεις μάθει ότι αυτού του είδους η καζούρα είναι ό,τι καλύτερο. Ανέβασε λοιπόν άφοβα φωτογραφία εκδρομής στο Instagram, βάλε τσάτσικο status στο facebook, γέλα στα μούτρα των άλλων. Θα γελάνε κι εκείνοι στα δικά σου την επόμενη φορά που μια αργία θα σε βρει στο γραφείο.

Νιώσε άχρηστος σε αυτή τη ζωή

Δεν ξέρω αν σε πιάνει και εσένα αλλά κάτι τέτοιες μέρες που δεν δουλεύω, που αράζω από το πρωί μέχρι το βράδυ αδιαφορώντας για το τι γίνεται τριγύρω νιώθω εξ ολοκλήρου άχρηστος για την κοινωνία. Όχι ότι τις άλλες ημέρες είμαι χρήσιμος δηλαδή αλλά κατάλαβες. Είναι αυτή η μουργέλα, αυτό το σάπισμα που σε κάνει να νιώθεις ότι σε αφήνουν χαριστικά να είναι ακόμα στον πλανήτη γη.

Ασχολήσου τόσο όσο με τον λόγο της αργίας

Εντάξει, Φώτα είναι, δεν σου επέβαλε κανείς να πας να πιάσεις τον Σταυρό. Αν το πάρεις πατριωτικά και πεις ότι οι ημέρες αργίας βγήκαν για να πηδάς για τον Σταυρό, να σουβλίζεις και να πηγαίνεις στην παρέλαση, δεν θα τα πας και πολύ καλά. Ναι, φυσικά και θα τα κάνεις όλα αυτά όπως τα κάνεις κάθε χρόνο. Η ημέρα αργίας είναι για εσένα και την πάρτη σου, όχι για να κάνεις κάτι που σου έχει επιβάλλει η κοινωνία να κάνεις.

Έλα παιδιά, 56 μέρες έμειναν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα