Άκης Κατσούδας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Ράλλης Μπούρης έφερε τα αυτοκόλλητα Panini στην Ελλάδα

Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που βρίσκεται εδώ και δεκαετίες πίσω από την Panini Greece, την εταιρία που διαχειρίζεται, συγκεντρώνει και διανέμει αυτά τα μαγικά χαρτάκια στη χώρα μας. Μας εξήγησε τη μανία με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, τη μαγεία του να ανοίγεις το φακελάκι και πώς έδωσε 35 εκατομμύρια χαρτάκια στο Μουντιάλ του 2010.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ

Τα ρολά ασφαλείας ανεβαίνουν. Μπροστά μας απλώνεται μια σειρά από εκατοντάδες κιβώτια που είναι τακτοποιημένα στα ράφια της αποθήκης. Η πραμάτεια τους είναι πολύ διαφορετική από τη συνηθισμένη. Κι αυτό γιατί μέσα στα χάρτινα κιβώτια υπάρχουν χιλιάδες κούτες με άλμπουμ και αυτοκόλλητα Panini για το τρέχον Μουντιάλ στο Κατάρ. 

«Έχουμε περίπου δυο μήνες που τα παραλάβαμε και πάνε πολύ καλά. Δεν έχουμε σταματήσει ούτε μία στιγμή να τροφοδοτούμε τα μαγαζιά με αυτοκόλλητα. Μας έκανε πολύ εντύπωση που υπάρχει ακόμη τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο» εξηγεί ο Ράλλης Μπούρης, ο άνθρωπος που βρίσκεται εδώ και δεκαετίες πίσω από την Panini Greece, την εταιρία που διαχειρίζεται, συγκεντρώνει και διανέμει αυτά τα μαγικά χαρτάκια στην Ελλάδα. 

Από του χέρια του, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν περάσει εκατομμύρια αυτοκόλλητα. Όπως εξηγεί, το πρώτο μουντιαλικό άλμπουμ της Panini που έφεραν στην Ελλάδα ήταν το Argentina 1978. Ο πρώτος μεγάλος χαμός έγινε το 1986. Κι όλα αυτά εξαιτίας του Ντιέγκο Μαραντόνα. 

Η τρέλα για τον Ντιέγκο και ο Μανωλάς που τον παρακαλούσε για το αυτοκόλλητό του

«Κάθε φορά μας στέλνουν περίπου 1.000 αυτοκόλλητα για κάθε παίχτη. Στην περίπτωση του Μαραντόνα, το 1986,φτάσαμε να δώσουμε περισσότερα από 3.500. Τελείωναν και μας έστελναν γράμματα πώς έψαχναν μόνο αυτό. Τα κολλούσαν στα θρανία, στους τοίχους, στους πίνακες του σχολείου. Με έπαιρναν τηλέφωνο δάσκαλοι και μου έλεγαν πως είχαν γεμίσει όλο το σχολείο» προσθέτει.

Οκτώ χρόνια αργότερα είχε φτάσει η ώρα της Ελλάδας να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τελικά φάση του Μουντιάλ. Η ακραία ποδοσφαιρική φρενίτιδα που επικρατούσε σε ολόκληρη τη χώρα επηρέασε και την αγορά των αυτοκόλλητων της Panini. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνο το καλοκαίρι μόνο πούλησαν 4 εκατομμύρια φακελάκια. «Τεράστιο νούμερο για εκείνη την εποχή». 

Ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην εθνική Ελλάδος εκείνου του Μουντιάλ, που γύρισε πίσω με μηδέν βαθμούς και κανένα γκολ, ήταν ο Στέλιος Μανωλάς. Αυτός ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που απευθύνθηκε στον Ράλλη Μπούρη για να του βρει ένα χαμένο αυτοκόλλητο. Και όταν τα κατάφερε, για να τον ευχαριστήσει, του έκανε δώρο μια ποδοσφαιρική φανέλα του. 

Δεν ήταν, όμως, μόνο εκείνος. «Έχουν περάσει από εδώ ποδοσφαιριστές όπως ο Γιώργος Καραγκούνης, ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Μίμης Δομάζος. Ο τελευταίος μου είχε ζητήσει να βρούμε τα χαρτάκια του από τα πρώτα του χρόνια στον Παναθηναϊκό και την εθνική» συμπληρώνει. 

Στην αποθήκη βρίσκονται εκατοντάδες κουτιά που είναι γεμάτα με αυτοκόλλητα και χαρτάκια της Panini για το τρέχον Μουντιάλ στο Κατάρ.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, στα γραφεία της Panini Greece, εκεί δίπλα στα τεράστια κιβώτια με τα νέα αυτοκόλλητα της εταιρίας, υπήρχε ένα καλά φυλαγμένο αρχείο με χαρτάκια από περασμένα Μουντιάλ. «Αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί είναι πως εάν φτάσεις στο σημείο να σου λείπουν 50 χαρτάκια, μπορείς να στείλεις στην Panini και να σου τα δώσει εκείνη δωρεάν για να συμπληρώσεις το άλμπουμ σου». 

Τα αίτημα πολλαπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική. «Τότε συνέβη κάτι πρωτόγνωρο. Πουλήσαμε 7 εκατομμύρια φακελάκια με 5 φωτογραφίες το καθένα. Δώσαμε, δηλαδή, στην Ελλάδα 35 εκατομμύρια χαρτάκια. Ζητούσαμε συνέχεια έξτρα από το εξωτερικό. Η μεγαλύτερη ζήτηση ήταν για τον Καραγκούνη και τον Σαμαρά». 

Το 2014, οι πωλήσεις ήταν και πάλι υψηλές. «Η συμμετοχή της Ελλάδας σε μια τελική φάση είναι πάντα ένα σημαντικό συν. Ωστόσο, το Μουντιάλ είναι ο βασιλιάς όλων των διοργανώσεων» εξηγεί ο κ. Μπούρης, ο οποίος πέρα όλων των άλλων είναι και μανιώδης συλλέκτης των συγκεκριμένων άλμπουμ. 

Ο μεγαλύτερος συλλέκτης άλμπουμ Panini στην Ελλάδα

«Έχω καταλάβει όλες τις ντουλάπες τις δικές μου, του πεθερού μου, το υπόγειο. Κιβώτια ολόκληρα. Τα βάζω, μάλιστα, σε ειδικά σελοφάν για να μην έχουν πρόβλημα από την υγρασία».

Ανεβαίνοντας στο γραφείο του, το μάτι μας πέφτει πάνω στα δεκάδες μουντιαλικά άλμπουμ που είναι παντού απλωμένα στον χώρο. Όλα τα έχει συμπληρώσει ο ίδιος με τα χέρια του. «Όσα χρόνια κι αν περάσουν, αυτή η αγάπη δεν περνάει. Η μυρωδιά της κόλλας όταν ανοίγεις το φακελάκι είναι μοναδική. Να φανταστείς, με το που φτάνουν τα φορτηγά με τα αυτοκόλλητα, περιμένω να πάει βράδυ, να πάρω τρεις κούτες και να το συμπληρώσω», συμπληρώνει. 

Όπως παραδέχεται ο ίδιος, το σπίτι του είναι γεμάτο με 4.500 άλμπουμ. «Έχω καταλάβει όλες τις ντουλάπες τις δικές μου, του πεθερού μου, το υπόγειο. Κιβώτια ολόκληρα. Τα βάζω, μάλιστα, σε ειδικά σελοφάν για να μην έχουν πρόβλημα από την υγρασία». 

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται και μερικά που κοστίζουν μια ολόκληρη περιουσία. «Πριν από έναν μήνα πουλήθηκε το πρώτο τεύχος της Panini από Μουντιάλ, αυτό στο Μεξικό το 1970, για 24 χιλιάδες ευρώ. Ένα χαρτάκι του Πελέ μπορεί να πουληθεί σήμερα για περισσότερα από 5 χιλιάδες ευρώ. Και εγώ το έχω κολλημένο» λέει γελώντας. 

«Δυστυχώς δεν έχουν καμία αξία αυτά. Από τη στιγμή που κολληθεί πέφτει κατακόρυφα η τιμή του. Το ίδιο και με τα άλμπουμ. Θεωρείται παλιό. Για αυτό και οι μεγάλοι συλλέκτες δεν τα κολλάνε. Έτσι και εγώ από εδώ και πέρα, κρατάω ένα που το έχω κολλήσει και ένα με όλα τα αυτοκόλλητα στην άκρη, ξεχωριστά». 

Αρκετά από αυτά, τα οποία έχει τοποθετήσει ο ίδιος σε ειδική θυρίδα τράπεζας για να είναι προστατευμένα και ασφαλή, του έχουν προτείνει χιλιάδες ευρώ για να τα κάνουν δικά τους. Εκείνος, όμως, αρνείται πάντοτε. Άλλωστε πώς θα μπορούσε να δώσει τα άλμπουμ με τα οποία μεγάλωσε;