Instagram/Θανάσης Τσαλταμπάσης
ΚΑΠΟΥ ΟΠΑ

O Θανάσης Τσαλταμπάσης ως Μικρός Πρίγκηπας μοιάζει με τον Hellraiser

Τι έχουμε κάνει για να τα αξίζουμε όλα αυτά φέτος;

Τις προάλλες, μια γενική τοποθέτηση που μπορεί να αναφέρεται στην περασμένη Τετάρτη ή μια Πέμπτη πριν από δύο μήνες, η ταφόπλακα του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ χτυπήθηκε από κεραυνό.

“Θαύμα”, ψέλλισαν οι κάτοικοι του Φρίμπουργκ της Ελβετίας. “ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΔΙ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ”, βροντοφώναξε ο τρελός της περιοχής. Όλοι όμως συμφωνούσαν σε ΕΝΑ πράγμα. Ο κεραυνός δεν είναι κάποιο τυχαίο συμβάν. Κάπου, κάποιος το είχε προκαλέσει. Ο οιωνός που σημάδεψε το μέρος στο οποίο κοιμάται αιώνια ο συγγραφέας του διάσημου ‘Μικρού Πρίγκηπα’, ήταν ακριβώς αυτό. ΟΙΩΝΟΣ.

Τι να σήμαινε όμως; Λίγες μέρες μετά, είχαμε την απάντησή μας. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά ίντρεγουεμπζ δεν άφηναν περιθώριο παρερμηνείας. Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, ο σημαντικότερος Θανάσης της γενιάς του (υποθέτω, δεν ξέρω η αλήθεια είναι όλους τους Θανάσηδες εκείνης της γενιάς), θα ενσάρκωνε τον κλασικό εκείνο χαρακτήρα του Αντουάν του Ντε Σαιντ του Εξυπερύ, σε μια παράσταση που σίγουρα θα σπάσει ταμεία. Ή κάτι τέτοιο, δεν ξέρω τι λένε στα θεάτρα, δεν πάω, έχουν κόβιντ.

Το ζήτημα βέβαια και ο λόγος που συνδέουμε τον κεραυνό στον τάφο του Εξυπερύ (δεν υπήρξε κανένας κεραυνός μπάη δε γουεή, απλά θυμάμαι είχε σκάσει ένας κεραυνός στον τάφο του Τζέησον Βόρχις και είχε αναστηθεί σε μια δόση, μου φάνηκε καλή ιδέα και την μετέφερα), είναι πως στον κόσμο, στον απλό κοσμάκη δεν επετράπη να μείνει ΜΟΝΑΧΑ στην ανακοίνωση πως ο σπουδαίος Θανάσαρος θα ενσαρκώσει τον Μικρό Πρίγκιπα στην θεατρική σκηνή του Μικρού Χορν.

Όχι. Και τούτο γιατί την ανακοίνωση της νέας θεατρικής παράστασης του κορφαίου Θανάσαρου συνόδεψαν φωτογραφίαι. ΧΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΣΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΙ. Που τον δείχνουν να έχει μπει στο πετσί του Μικρού Πρίγκιπα. Στην ουσία του. Στην ψυχή του. Και να μας κοιτάει κατάματα, ουσιαστικά χωρίς φρύδια. Επειδή προφανώς σε κάποιον δεν έφτανε η ήδη ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΝΤΙΣΤΕΡΜΠΙΝΓΚ εικόνα του Αθανάσιου Τσαλταμπάση ως Μικρού Πρίγκιπα. Έπρεπε να ανέβει λέβελ. Έπρεπε να προστεθεί λίγο παραπάνω ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ για την γεύση, έπρεπε ΚΑΠΩΣ, με έναν ΚΟΛΑΣΜΕΝΑ μαγικό τρόπο να εγγυηθούν πως η εικόνα του Θανάση Τσαλταμπάση στον νέο του ρόλο θα ρίξει άγκυρα στους χειρότερους εφιάλτες μας.

“ΔΕΝ ΤΟΥ ΞΟΥΡΙΖΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΦΡΥΔΙΑ;”, ξεστόμισε ένα φωτισμένο μέλος της παραγωγής. “ΕΣΤΩ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΣΒΗΣΟΜΕ ΛΙΓΟ ΜΕ ΜΕΗΚΑΠΣ”, κατέθεσε ένα άλλο. ΛΑΜΠΡΗ ΙΔΕΑ, αναφώνησε όλη η παραγωγή μαζί.  Και έτσι, μετά από αυτήν την τεράστια σύμπραξη ιδεών, αυτό το πάντρεμα εμπνεύσεων, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης έγινε ο Μικρός Πρίγκηπας.

Αν ο Μικρός Πρίγκηπας έπαιζε στο Χελρέηζερ, δίπλα στον Πίνχεντ, εάν ο Μικρός Πρίγκηπας ήταν πρωτοξάδερφος του Φρέντι Κρούγκερ, ονειροδαίμονας πρώτης διαλογής σαναλέμε, εάν ο Μικρός Πρίγκηπας ήταν ο ντε φάκτο πρωταγωνιστής στον Πρίγκιπα του Σκότους του Τζον Κάρπεντερ.  Είναι υπέροχος. Είναι μοναδικός. Είναι ο πιο «έκανα τσίσα πάνω μου» Μικρός Πρίγκηπας που έχει γίνει ποτές. Και για αυτό και μόνο του οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο και ένα ζωηρό χειροκρότημα.  Του το οφείλουμε βασικά, έτσι ώστε να μην νευριάσει μαζί μας και έρθει στον ύπνο μας και μας ρουφήξει την ψυχή με καλαμάκι του φραππέ. Ειλικρινά, σε ευχαριστούμε 2020.

Σε άλλα νέα, την επόμενη εβδομάδα, ο Μέμος Μπεγνής θα ανακοινωθεί ως Παπα Στρούμφ στην μεγαλειώδη παραγωγή, ‘Τα Στρουμφάκια στον Έβδομο Κύκλο της Κολάσεως’.

ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ.