Eurokinissi
ORIGINALS

Οι 10 πιο σουρεάλ ατάκες Ελλήνων σχολιαστών στην Euroleague

Το μίνι αφιέρωμα περιέχει όλα τα 'ιερά τέρατα' της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Παρότι η φετινή Euroleague δεν έχει διανύσει ακόμη ούτε το 1/10 της μπασκετικής σεζόν, φαίνεται ότι έχει μετατρέψει τον διαγωνισμό ‘Ποια είναι η καλύτερη αθλητική διοργάνωση στην Ευρώπη’ σε παράσταση για έναν ρόλο. Από τις αρχές Οκτωβρίου και μετά, τόσο το Champions League όσο και το Europa League μετρούν τις απώλειες τους από το διαστημικό ξεκίνημα της κορυφαίας ευρωπαϊκής μπασκετικής διοργάνωσης.

Και τι δεν έχουν δει τα αθώα μας ματάκια στις 4 πρώτες αγωνιστικές της; Θεότρελα buzzer beaters σε συνταγή και εκτέλεση του Ντόγκους Μπαλμπάι, την Αρμάνι Μιλάνο να διδάσκει γρήγορο και αποδοτικό μπάσκετ, τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να βγάζει τρεις άσους από το μανίκι του (Βέστερμαν, Ουόλτερς και Ουόκαμπ), την ‘ελληνική’ Χίμκι να ξεκινάει μουδιασμένα και τη Μπάγερν να παραδίδει μαθήματα σέρβικης mentalite.

Βέβαια, το μπασκετικό προϊόν που σερβίρεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στο πιάτο μας δεν είναι τέλειο. Συνοδεύεται από μία ασυγχώρητη -για τα ελληνικά δεδομένα- παραφωνία. Όλοι οι Έλληνες σχολιαστές είναι υπερβολικά σοβαροί και υπερβολικά αψεγάδιαστοι για τα δικά μας γούστα. Διστάζουν να κάνουν ένα ριψοκίνδυνο σχόλιο, φοβούνται να ‘βαφτίσουν’ έναν παίκτη στα πρότυπα του ‘νονού’ Βαγγέλη Ιωάννου και επιμένουν στη στεγνή-σεμιναριακή ανάγνωση του παιχνιδιού.

Πού είναι οι ατάκες του Βαγγέλη Ιωάννου; Πού είναι οι αβίαστες εκρήξεις του Δημήτρη Χατζηγεωργίου; Πού είναι οι ροζ ιστορίες του Νίκου Παπαδογιάννη; Πού;

Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα ποτ πουρί από τις καλύτερες on air στιγμές των πιο γνωστών μπασκετικών speakers και τις αφήνουμε στην κρίση σας.

Νίκος Παπαδογιάννης vs αδέρφια Λαβρίνοβιτς

Ο Κριστόφ Λαβρίνοβιτς (για τον Νίκο Παπαδογιάννη Ξίστοφ) έχει στηθεί στη γραμμή των ελευθέρων βολών και ετοιμάζεται να εκτελέσει το ζευγάρι βολών που έχει κερδίσει. Επί τόπου, ο Νίκος Παπαδογιάννης ξεχνάει ότι περιγράφει ζωντανά έναν αγώνα Euroleague και κάνει βούκινο στους ακροατές του το ποιόν των αδερφών Λαβρίνοβιτς, οι οποίοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του είχαν κατηγορηθεί για τον βιασμό μίας νεαρής κοπέλας.

Η ατάκα που έγραψε ιστορία: “Την οποία νεαρή, εάν δεν κάνω λάθος, ο ένας από τους δύο αργότερα, την παντρεύτηκε κιόλας. Ωραία πράγματα”.

O χαρακτηρισμός που άντεξε στον χρόνο: “Καλόπαιδα περιωπής αυτοί οι Λαβρίνοβιτς”.

Ο παλαιστής Ντενίζ Κιλιτσλί

Την εποχή που η Αναντολού Εφές είχε ρόλο κομπάρσου στη Euroleague, o Βαγγέλης Αγγέλου είχε ως τρίτο ψηλό στην τουρκική ομάδα ένα βαρύ και άτεχνο κορμί, τον Ντενίζ Κιλιτσλί. Ο πάντα διαβασμένος Δημήτρης Χατζηγεωργίου που κάλυπτε τη μετάδοση του αγώνα Παναθηναϊκός-Εφές, επί 3 ολόκληρα λεπτά περνούσε τον Τούρκο ψηλό από γενεές δεκατέσσερις. Γίγαντα τον ανέβαζε, γνωστό παλαιστή τον κατέβαζε.  Εν τω μεταξύ, όση σχέση έχει ο Κιλιτσλί με το μπάσκετ, άλλη τόση έχει και με την πάλη.

Η ατάκα που έγραψε ιστορία: “Όου, όταν σου λέω εγώ για την πάλη, βέβαια δεν έχω καταλήξει ακόμη για ελληνορωμαϊκή ή ελευθέρα”.

Ο χαρακτηρισμός που άντεξε στον χρόνο: “Σε αυτά είναι εξαιρετικός ο Κιλιτσλί, στις μάχες δηλαδή κοντά στο καλάθι”. Αλησμόνητη κωλοτούμπα.

Φώτσηηηηηηηηηης

Στα playoffs της Euroleague 2013-2014, o Παναθηναϊκός χάνει 2-1 στις νίκες από την Τσσκα Μόσχας και 68-71 στο 4ο μεταξύ τους παιχνίδι. Μένουν 45 δευτερόλεπτα. Ο Διαμαντίδης έχει τη μπάλα στα χέρια και κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Σόνι Ουίμς χτενίζει τις επιλογές του. Ξαφνικά, ο Φώτσης απεγκλωβίζεται από τα σκριν, ζητάει ιπποτικά τη μπάλα και με κρύο αίμα σουτάρει από την κορυφή του τριπόντου. O ‘Batman’ ευστοχεί και ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου του δίνει προαγωγή σε Φώτσηηηηηηηηηηη.

Η ατάκα που έγραψε ιστορία: “Φώωωωωωτσηηηηηηηηηηηης, Φώωωωωτσης από τα 8 μέτρα”.

Ο χαρακτηρισμός που άντεξε στον χρόνο: “Η εμπειρία, η κλάση, το κρύο αίμα του Φώτση, αυτός ο απίστευτος αρχηγός της Εθνικής ομάδας ισοφαρίζει.”.

Το αεροπλανικό ζίου ζίτσου του Καμπάτσο

Ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου είναι ένας μπαρουτοκαπνισμένος σχολιαστής. Έχει μάθει να ελέγχει τα νευρά και τα συναισθήματά του μέσα από την έκθεσή του στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Κάθε φορά όμως που κάποιο αντίπαλο γκαρντ απειλούσε τη σωματική ακεραιότητα του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο ‘Χάτζι’ γινόταν ταύρος εν υαλοπωλείο. Ξεσπάθωνε. Όταν μάλιστα ο άγουρος -το 2015- Καμπάτσο σώριασε με μία επαγγελματική λαβή τον Δημήτρη Διαμαντίδη στο παρκέ του Παλάθιο ντε Ντεπόρτες, ο ‘Χάτζι’ τα είπε ένα χεράκι μέχρι και στο φίλαθλο κοινό της Ρεάλ.

Η ατάκα που έγραψε ιστορία: “Ο Καμπάτσο δεν κάνει να παίζει σε αυτό το επίπεδο. Απαγορεύεται τώρα κάποιος Καμπάτσο να χαλάει αυτό το παιχνίδι. Πέρασε για τρία δευτερόλεπτα να παίξει”.

Ο χαρακτηρισμός που άντεξε στον χρόνο: “Θεωρώ την ενέργεια αψυχολόγητη. Αυτό εδώ είναι μία αθλιότης”.

Ο Άγιος Γεώργιος Πρίντεζης

Ο Βαγγέλης Ιωάννου ακόμη κι όταν κοιμάται, σκέφτεται έξυπνα παρατσούκλια για τους παίκτες του μπασκετικού Ολυμπιακού. Τη σεζόν 2014-2015, ο Έλληνας speaker είχε ‘βαφτίσει’ τη μισή ομάδα των ερυθρόλευκων. O Έρικ Γκριν, ο Ματ Λοτζέσκι και ο Βαγγέλης Μάντζαρης είναι μερικές μόνο περιπτώσεις στις οποίες ο Βαγγέλης Ιωάννου εξάντλησε τη φαντασία και την ευρηματικότητα του. Τελευταίο του θύμα είναι ο Πρίντεζης, ο οποίος μετά το τρίποντο μαχαιριά στην καρδιά της Μπαρτσελόνα ξεφορτώθηκε την ανθρώπινη υπόστασή του και μετονομάστηκε σε Άγιο Γεώργιο Πρίντεζη.

Η ατάκα που έγραψε ιστορία: “ Αυτό δεν ξανάγινε. Είναι καλύτερο και από την Κωνσταντινούπολη. Είναι μοναδικό. Είναι πρωτοφανές.

Ο χαρακτηρισμός που άντεξε στον χρόνο: O Άγιος Πρίντεζης του Ολυμπιακού σε ένα μοναδικό φινάλε.

“Τεόντοσιτς τότε, Τεόντοσιτς τώρα, Τεόντοσιτς πάντα”

Το ρητό του Βαγγέλη Ιωάννου για την αγωνιστική διαύγεια του Μίλος Τεόντοσιτς καταρρίφθηκε μέσα σε 7 δευτερόλεπτα αφότου το ακούσαμε για πρώτη φορά από τα χείλη του Έλληνα σχολιαστή. Στο Final Four του 2016, η Τσσκα Μόσχας αντιμετώπιζε στον εμφύλιο ημιτελικό του τριημέρου τη Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Μίλος Τεόντοσιτς πέρασε ως αλλαγή στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου και με μία συγκλονιστικά άστοχη ραχαία πάσα πυροδότησε την έκρηξη του Βαγγέλη Ιωάννου. Στην αμέσως επόμενη φάση, ο Σέρβος ταχυδακτυλουργός έβαλε εν αγνοία του τον Έλληνα ‘Godfather’ στη θέση του.

Η ατάκα που έγραψε ιστορία: “Είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς τον βαθμό ωρίμανσης του Teodosic”. (O Teodosic παίζει πλέον στο ΝΒΑ)

Ο χαρακτηρισμός που άντεξε στον χρόνο: “Teodosic τότε, Teodosic τώρα, Teodosic πάντα”. (Όλα αλλάζουν και ο Teodosic μένει ίδιος.)

Ο ταχυδακτυλουργός Φραγκίσκος Αλβέρτης

 

Η μπασκετική εγκυκλοπαίδεια του Φίλιππου Συρίγου χωρίζει τους παίκτες της Euroleague σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στις πρώτες 1000 σελίδες, παρελαύνουν μπασκετικά ναυάγια κατηγορίας Ναβάρο και Ρέγιες, οι οποίοι ιδανικά θα έπρεπε να εμφανίζονται στο γήπεδο με μάσκα και βατραχοπέδιλα. Οι υπόλοιπες 100.000 είναι αφιερωμένες στη μπασκετική ευφυΐα, στα μακροβούτια και στα ζογκλερικά του Φραγκίσκου Αλβέρτη. Του μεγαλύτερου ταχυδακτυλουργού που είδε ποτέ στα παρκέ ο Φίλιππος Συρίγος.

Η ατάκα που έγραψε ιστορία: “Δεν είναι φάουλ, είναι η πονηριά του αρχηγού, παλιά του τέχνη κόσκινο”.

Ο χαρακτηρισμός που άντεξε στον χρόνο: “Είναι ο μεγαλύτερος ταχυδακτυλουργός που έχω δει στα γήπεδα του μπάσκετ”.      

Ο Φίλιππος Συρίγος εξανίσταται με τους ανθρώπους της Σιένα

Οι υπεύθυνοι της ιταλικής ομάδας δεν φημίζονταν για τη φιλοξενία τους. Έβρισκαν τις χειρότερες θέσεις του γηπέδου και τις παραχωρούσαν σαν να μην τρέχει τίποτα στους απεσταλμένους δημοσιογράφους. Δεν ήταν μάλιστα καθόλου λίγοι εκείνοι που επί χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια μπροστά στην ξεδιάντροπη συμπεριφορά των Ιταλών. Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε ο Φίλιππος Συρίγος, ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του και έκραξε φόρα παρτίδα τους ‘απολίτιστους’ Ιταλούς.

Η ατάκα που έγραψε ιστορία: “Αν θέλουμε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, η έδρα της Σιένα δεν είναι ούτε το 10% από αυτό που μπορεί να βιώσει κανείς στο ΟΑΚΑ ή στο ΣΕΦ”.

Ο χαρακτηρισμός που άντεξε στον χρόνο: “Στην πραγματικότητα, για παίκτες με την εμπειρία του ελληνικού πρωταθλήματος, η ατμόσφαιρα εδώ στη Σιένα είναι για γέλια”. (Το ξέσπασμα αυτό είναι αλήστου μνήμης)

Ο διάσημος ηθοποιός Γιάνις Μπλουμς

Ο ζεν πρεμιέ των αθλητικών μεταδόσεων (αναφερόμαστε πάντα στον Δημήτρη Χατζηγεωργίου) είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να ξεστομίσει μία ανούσια κινηματογραφική ατάκα ή αναφορά. Πίσω από το μικρόφωνό του, έχει παραδώσει μαθήματα σκηνοθεσίας σε διάφορους επιτήδειους που παριστάνουν τους σκηνοθέτες ενώ παράλληλα μας έχει συστήσει θρύλους του είδους όπως τον Άλφρεντ Χίτσκοκ (“Απίστευτο,συγκλονιστικό,συναρπαστικό, γρανγκινιολικό και χιτσκοκικό παιχνίδι”).Υπό την επήρεια λοιπόν της κινηματογραφικής μέθης, ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου μπέρδεψε τον Γιάνις με τον Ορλάντο Μπλουμς. Τι πιο λογικό;

Η ατάκα που έγραψε ιστορία: “O Ορλάντο Μπλουμς έχει παίξει δύο χρόνια αντίπαλος της Ζαλγκίρις ως παίκτης της Λιέτουβος Ρίτας, πριν πάει στη Μπιλμπάο”.    

Ο χαρακτηρισμός που άντεξε στον χρόνο: “Ορλάντο Μπλουμς” (Η επιτομή των σαρδάμ)

“Ματιασμένοι είναι, τι είναι αυτά που κάνουν;”

Αυτό είναι ίσως το πιο ψύχραιμο, νηφάλιο και ξεκαρδιστικό παραλήρημα που μας έχει χαρίσει ποτέ ένας Έλληνας speaker σε ζωντανή μετάδοση. Στο εκτός έδρας παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Μπασκόνια για την κανονική διάρκεια της Euroleague 2016-2017, o Δημήτρης Χατζηγεωργίου όσο κι αν προσπαθεί να διαχειριστεί το εφιαλτικό τέταρτο δεκάλεπτο των πρασίνων, στο τέλος λυγίζει. Νευριάζει με τη συγκέντρωση της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ, στήνει στον τοίχο τον Γκιστ για το παιδαριώδες του αντιαθλητικό φάουλ και στην κορυφαία -μέχρι σήμερα- στιγμή της καριέρας του αναρωτιέται εάν ο Καλάθης, ο Φελντέιν και η λοιπή συνομοταξία είναι ματιασμένοι.      

Η ατάκα που έγραψε ιστορία: “Είναι έμπειρος παίκτης ο Γκιστ, δεν μπορεί να πέφτει στην παγίδα του 22χρονου Ντιόπ”.

Ο χαρακτηρισμός που άντεξε στον χρόνο: “Ματιασμένοι είναι, τι είναι αυτά που κάνουν;”   

Παρά τις γραφικότητες και τους μελοδραματισμούς τους, είναι οι αγαπημένοι μας speakers. Και θέλουμε απλώς να αναλάβουν ξανά δράση τις Πέμπτες και τις Παρασκευές μας, για να τις απογειώσουν. Ένα ταλέντο που (δυστυχώς) είχαν μονάχα ο Φίλιππος Συρίγος και οι -μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού- διάδοχοί του.

Κεντρική Φωτογραφία: Eurokinissi