ORIGINALS

Οι 11 ιερές φιγούρες που παίζουν σε κάθε κάλαντα

Για την ακρίβεια, οι ιερές είναι 10. Η ενδέκατη είναι η πιο άξια μελέτης φιγούρα για την οποία ακούσαμε ποτέ σε βραδινό δελτίο ειδήσεων.

Μπορεί να μη θυμόμουν επακριβώς ποτέ λένε τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (νόμιζα ότι τα λένε ανήμερα, τελικά τα λένε μια μέρα πριν, ευχαριστώ τους συναδέλφους που με διόρθωσαν), αλλά υπήρξα κι εγώ παιδί, έχω κάνει τις γύρες μου στην Ηλιούπολη, έχω χτυπήσει κουδούνια ‘για να τα πω’.

Τέλος πάντων, το πεζοδρόμιο μάς δίδαξε τις κλασικές φιγούρες που λένε και που ακούνε τα κάλαντα, και σκεφτήκαμε ότι θα είχε πλάκα να φτιάξουμε μια λίστα με αυτές.

Προκαταβολικά χειροκρότημα γι’ αυτούς που κλέβουν τις εισπράξεις των παιδιών. Μιλάμε για αγνό, υπαρκτό σουρεαλισμό. Μιλάμε για σπάνια παιδιά, τους αξίζει ξεχωριστό κείμενο.

Η ομάδα κρούσης

Ο μπροστάρης-σολίστ

Ο πιο ζωηρός της παρέας, ή απλά αυτός που έβαλε το PS4 στο μάτι και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να το αποκτήσει. Δεν έχει καμία όρεξη να πει ολόκληρα τα κάλαντα, γι’ αυτό και το βιμπράτο του παίρνει την κατιούσα μετά το “ναααααα πω, να πω στ’ αρχοντικό-ό-ό σας…” Είναι εκεί για να πάρει τα λεφτά. Μόλις καταλάβει ότι η κουστωδία του δεν ακολουθεί στον ίδιο ζωηρό ρυθμό (τουλάχιστον μέχρι το “αρχοντικό σας”), ανεβάζει τους τόνους, γκαρίζει, κάνει τα πάντα για να τον θυμούνται αυτοί που του άνοιξαν ως το πιο νευρόσπαστο παιδάκι που τους χτύπησε φέτος για τα κάλαντα. Μέσα από το μπουφάν, φοράει το περιβραχιόνιο.

Αυτός που δεν μπορεί να λέει τα κάλαντα και να χτυπάει το τρίγωνο ταυτόχρονα

Εγώ δηλαδή. Εγώ και όλοι οι γαμάτοι τύποι που δεν μπορούν να κάνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα με το σώμα τους. Το παιδί αυτό δεν μπορεί να είναι ο μπροστάρης-σολίστ για προφανείς λόγους, αλλά επιστρατεύει έξτρα όπλα, όπως η οδοντοστοιχία ή τα κόκκινα μάγουλα. Ή κάτι χαριτωμένο τέλος πάντων. Είναι εκεί για το μπούγιο και για τη μοιρασιά στο τέλος. Συνήθως ο σολίστ είναι ο καλύτερος φίλος του και δεν θα τον άφηνε με τίποτα ξεκρέμαστο. Αλλά όχι και να τραγουδήσει/χτυπήσει το τρίγωνο ταυτόχρονα. Ένας είναι. Πόσα κομμάτια να γίνει; Είναι πάντα πιο ψηλός από τον μπροστάρη-σολίστ.

Ο lip syncάς

Αυτός που προσποιείται ότι τρεαγουδάει και ποντάρει στο ότι κανένας νοικοκύρης δεν θα κολλήσει το αυτί του στο στόμα του. Έχει ήδη πάρει ένα πενηντάρικο από τον νονό του το πρωί για τα χρόνια πολλά.

Ο ταμίας

Δεν είναι ξεχωριστός άνθρωπος, είναι ένας από τους τρεις πιο πάνω. Συνηθέστερα είναι ο μπροστάρης-σολίστ, σπανιότερα είναι ο lip syncάς. Σε κάθε περίπτωση είναι αυτός που έχει το τσαντάκι-μπανάνα ετοιμοπόλεμο και κρεμασμένο κάτω απ’ τον αφαλό. Δεν έχει τάσεις για αδικοπραξίες, είναι ο τελευταίος που θα έβαζε στην τσέπη ένα εικοσάρικο από το δρόμο.

Αυτός που κλέβει τα παιδάκια

Ρε μπαγάσες θα μας τρελάνετε; Μήπως είστε βαλτοί απ’ τα κανάλια για να γεμίζουν οι τρύπες στο δελτίο; Με όλο το συμπάθιο στα παιδάκια που παίρνουν τέτοια τρομάρα χριστουγεννιάτικο, αλλά βρίσκω τόσο γελοία την πράξη, που πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά. Ποιο είναι το προφίλ αυτών που κλέβουν τα παιδάκια; Ξέρωγω, δεν πρέπει να είσαι λίγο τοπικά σεσημασμένος για να κάνεις τέτοια βλακεία; Πρέπει. Θα ‘λεγα ότι πρόκειται για συνδεσμίτες, καφροχούλιγκαν, αλλά θα με πείτε αρνητικά προκατειλημμένο και θα χάσετε το δίκιο σας, οπότε το αφήνω.

Η ομάδα αναχαίτισης

Ο συγγενής ή ο γείτονας ή ο συγγενής γείτονας

Το σίγουρο χαρτονόμισμα. Δύσκολα θα είναι 5 ευρώ, αρκετά πιθανά τα 10, σχεδόν σίγουρα τα 20. Αν ο γείτονας-συγγενής τυχαίνει να σ’ έχει βαφτίσει και να παίρνει ακόμα μια υποτυπώδη σύνταξη στα χρόνια των Μνημονίων, το 50άρικο βγαίνει γλυκά απ’ την τσέπη και μπορείς να αφήσεις τα κάλαντα και το κρύο και να παίξεις στο σπίτι με τ’ αδέρφια σου. Οι γείτονες-συγγενείς χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες. Σ’ αυτούς που θέλουν να ακούσουν ολόκληρα τα κάλαντα και σ’ αυτούς που πληρώνουν με το που ανοίγει η πόρτα.  Μάντεψε ποιοι ήταν οι αγαπημένοι μας.

Ο ‘δεν πληρώνω, δεν πληρώνω’

Το καταλαβαίνεις με το καλημέρα. Το πόσο ενθουσιασμένος είναι που θα ακούσει τα κάλαντα θα ‘πρεπε να σε βάλει σε υποψίες. Το φορτωμένο τραπέζι πίσω του, το ίδιο. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μίνι σοκολατάκια υγείας από το σουπερμάρκετ, μικρά πεταλάκια για το γούρι, χαρτοπετσέτες, φάντες, κοκακόλες, ανοιγμένα κουτιά, κλειστά κουτιά. Ξέρεις ότι δεν θα πληρωθείς, αλλά μπορεί να μην σε πειράζει και τόσο. Ένα αναψυκτικό για τη συνέχεια είναι ό,τι πρέπει. Τι; Δεν αγοράζεις Play Station με αναψυκτικά; Τι κουβέντες είναι αυτές; Έχεις μια ζωή μπροστά για να ασχολείσαι με τα λεφτά. Μην είσαι υλιστής από τα 10. (Κι εγώ ξενέρωνα με τους ‘δεν πληρώνω’, μην κοιτάς που το παίζω κουλ τώρα που τα 40 είναι πιο κοντά απ’ όσο τα 20. Χρόνια, όχι ευρώ παιδιά).

Ο evil παππούς που κράζει απ’ το θυροτηλέφωνο

-Να φύγετε! Μας έχετε πρήξει από το πρωί! Άντε πια κωλόπαιδα, δεν έχετε μάνες να σας μαζέψουν; Ενοχλείτε τον κοσμάκη πρωί πρωί. Ανάγωγοι. Ρεμπεσκέδες. Έχετε βρωμίσει την πολυκατοικία με τα παλιοφυλλάδιά σας. Φύγετε γιατί θα καλέσω την αστυνομία.

-Μα, για τα κάλαντα ήρθ…

-… (ο ήχος του θυροτηλέφωνου που κλείνει)

Αυτός που δίνει δραχμές ή ξένα νομίσματα

Το θέμα εδώ είναι το εξής ένα: Το κάνει επίτηδες ή το κάνει κατά λάθος; Αν το κάνει κατά λάθος, θα ήταν φρόνιμο και χριστιανικό να επιστρέψεις, να του τα δώσεις πίσω και να ενημερώσεις κάποιο συγγενικό του πρόσωπο για το συμβάν. Μπορεί μια μέρα να δώσει τα κλειδιά της εξώπορτας σε κάνα κλεφτρόνι. Αν το κάνει επίτηδες, του αξίζει να του χτυπάς το κουδούνι για μια βδομάδα σε ώρες κοινής ησυχίας. Δηλαδή τι; Κορόιδεψες ένα παιδάκι; Πάρα πολύ έξυπνο. Το ΟΝΕΜΑΝ σου εύχεται να ζήσεις και να χαρείς πολλά εγγόνια -που θα μοιάζουν με τον Ντένις τον Τρομερό μετά από δεκαπέντε ρέντμπουλ.

Ο συγκινημένος που θέλει να το ακούσει όλο

Ένα απέραντο awwww. Του αξίζει να τα ακούσει ολόκληρα και δύο φορές. Η συγκίνηση στο μάτι του είναι όλα τα Χριστούγεννα.

Αυτός που κοιτάει απ’ το ματάκι, αλλά δεν ανοίγει

Τον νιώθω. Εννοώ, δεν θα το ‘κανα ποτέ αυτό στους μικρούς μας φίλους που βγήκαν για τα κάλαντα (το έχω κάνει), αλλά ζουν μεταξύ μας χιλιάδες άνθρωποι που έχουν θέμα (υποφέρουν) με το να ανοίγουν την πόρτα τους σε κάποιον που δεν ξέρουν. Επειδή αυτοί οι άνθρωποι είναι όντως χιλιάδες, οι κατασκευαστές προνόησαν και έβαλαν ένα ‘μάτι’ στην εξώπορτα για να δεις τι γίνεται έξω από το σπίτι σου. Οποιαδήποτε ομοιότητα αυτών των τύπων με τον Κακομοίρογλου του ΑΜΑΝ μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.