ORIGINALS

Οι 15 κλασικές φιγούρες που παίρνουν τηλέφωνο στα αθλητικά ραδιόφωνα

Ένας δημοσιογράφος του Oneman καταγράφει τους συνήθεις υπόπτους που μπορεί να κρύβονται στην επόμενη γραμμή.

Κάθε λάτρης των σπορ που σέβεται τον εαυτό του, αγαπάει και τα αθλητικά ραδιόφωνα, όπως τον Sport24 Radio. Θέλω να πω, 24 ώρες το 24ωρο εκπομπές σχετικές με τον αθλητισμό, μπορείς να σκεφτείς οτιδήποτε καλύτερο;

Καλές οι ενημερωτικές εκπομπές, χρήσιμα τα μαγκαζίνο, υπέροχες οι εκπομπές όπως η παρακάτω, στην οποία συμμετέχουν τα αδέλφια μας:

 

 

Έχω ρίξει άπειρα ξενύχτια, ακούγοντας προσεκτικά τις αναλύσεις ακροατών επί παντός του επιστητού. Δεν ντρέπομαι καθόλου να παραδεχτώ πως κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων, κοιμόμουν τα ξημερώματα, υπό τους ήχους κάποιου πονεμένου ακροατή αθλητικού σταθμού. Τους αναγνώριζα από τη φωνή, ήξερα τι ομάδα είναι και από που παίρνουν, ήταν σαν φίλοι μου.

 

Μπορεί να ήταν και ο Θανάσης από το Αιγάλεω που ανέλυε τις μεταγραφές της ΑΕΚ, ή ο Βαγγέλης από το Πέραμα που εξέφραζε την ενόχλησή του για τη συνέντευξη που παραχώρησε ο φροντιστής του Ολυμπιακού μερικά χρόνια πριν. Μικρή σημασία έχει. Αυτό που μετράει είναι ότι είχα εθιστεί, οι γραμμές των ακροατών ήταν το ναρκωτικό μου. Ζήλευα τους παραγωγούς, θεωρούσα πως έκαναν την καλύτερη δουλειά όλων των εποχών, επέστρεφα σπίτι νωρίτερα από την βραδινή μου έξοδο για να προλάβω να ακούσω λίγη από τη σοφία του αγνού φιλάθλου.

Αρκετά χρόνια μετά, χωρίς να έχω πάρει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ  τηλέφωνο να πω τη δική μου γνώμη, κι έχοντας περάσει πολύ πρόσφατα από τη θέση αυτού που σηκώνει το τηλέφωνο στον Sport24 Radio (όσο πιο κοντά έφτασα ποτέ στη δουλειά που ονειρευόμουν πριν μερικά χρόνια) ήρθε η ώρα να αποτυπώσω τις εμπειρίες μου σε ένα κείμενο -φόρο τιμής.

 

Κύριες, κύριοι, με περηφάνια σας παρουσιάζω τις 15 κλασικές φιγούρες που παίρνουν τηλέφωνο σε έναν αθλητικό σταθμό.

Αυτός που λέει κάθε μέρα τα ίδια

Ηλικία: 50-75

Συνηθισμένη θεματολογία: Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, οι εμμονές του Αναστασίου και ο Μαρινάκης. Κάθε μέρα, με αυτήν ακριβώς τη σειρά.

Οπαδός: Του Παναθηναϊκού ή της ΑΕΚ.

Τηλεφωνεί στην εκπομπή κάθε μέρα και οι παραγωγοί αναγνωρίζουν τη φωνή του σε δευτερόλεπτα. Έχει την κακή συνήθεια να επαναλαμβάνει διαρκώς τα ίδια με διαφορετικά λόγια. Η εμμονή και τα βέλη του πέφτουν συνήθως είτε στην αντίπαλη ομάδα, είτε στον προπονητή της δικής του. Δεν θα ησυχάσει αν δεν γίνει το δικό του, δεν θα αλλάξει ποτέ θέμα και θα εξαντλήσει όλο το διαθέσιμο χρόνο.

Ο σοφός γέροντας

 

Ηλικία: 65-85

Συνηθισμένη θεματολογία: Κάποια ανέκδοτη ιστορία από περασμένες δεκαετίες.

Οπαδός: Του Απόλλωνα Αθηνών.

Ξεκινάει πάντοτε με τη φράση “Ακούστε να σας πω, εγώ είμαι πολύ μεγαλύτερος από εσάς”. Στη συνέχεια, για να επιβεβαιώσει το ηλικιακό χάσμα, συνηθίζει να ρωτάει την ηλικία των παραγωγών. Άβολο. Αφού πιστοποιήσει ηλικιακά τη σοφία του, θα θυμηθεί μια τρομερά διδακτική ιστορία από έναν αγώνα του τοπικού πρωταθλήματος το μακρινό 1954. Φυσικά, θα κλείσει με την ατάκα “άλλα χρόνια τότε, έχει αλλάξει πολύ το ποδόσφαιρο”.

Αυτός που έχει εμμονή με τον προηγούμενο

Ηλικία: 20-65

Συνηθισμένη θεματολογία: Σκληρή επίθεση σε αυτά που υποστήριξε ο προηγούμενος.

Οπαδός: Οποιασδήποτε ομάδας δεν υποστηρίζει ο προηγούμενος.

Καλησπέρα, σχετικά με αυτό που είπε ο προηγούμενος”. Με το που ακούσεις αυτήν την ατάκα, να είσαι σίγουρος πως θα ακολουθήσει σκληρή, εμμονική κριτική με επί προσωπικού επίθεση στον προηγούμενο. Ποτέ κανείς δεν έχει συνεχίσει αυτή τη φράση λέγοντας “θα ήθελα να πω ότι συμφωνώ με όσα άκουσα και απλά πήρα για να υπερθεματίσω”. Αλλά μεταξύ μας, δεν θα είχε καθόλου πλάκα χωρίς τις φιλονικίες και τους τσακωμούς. Αθλητικό ραδιόφωνο όπου όλοι συμφωνούν μεταξύ τους είναι ένα βαρετό αθλητικό ραδιόφωνο.

Ο προηγούμενος

 

Ηλικία: 20-65

Συνηθισμένη θεματολογία: Εμπρηστικές απόψεις με στόχο να προκαλέσουν την αντίδραση των επόμενων.

Οπαδός: Οποιασδήποτε ομάδας, λίγη σημασία, αυτό που μετράει είναι η πρόκληση.

Ζει για τσακωμούς και φιλονικίες. Θα καταθέσει την άποψη πως ο Μέσι είναι δημιούργημα των ΜΜΕ, θα ανάψει τσιγάρο και απλά θα περιμένει τις αντιδράσεις. Μόλις ο επόμενος ακροατής ολοκληρώσει τον εξάψαλμο, θα ξαναπάρει για δευτερολογία με το επιχείρημα ότι “ο προηγούμενος φίλος μου επιτέθηκε προσωπικά”. Πόλεμος. Αυτά θέλει ο κόσμος.

Ο συνωμοσιολόγος

 

Ηλικία: 40-65

Συνηθισμένη θεματολογία: Θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την αθλητική και πολιτική επικαιρότητα.

Οπαδός: Βασικά των θεωριών συνωμοσίας.

Πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι ο νέος ιδιοκτήτης της Χαλ είχε έναν ξάδερφο ο οποίος ήταν Εβραίος και σύχναζε στη Λέσχη Μπίνλντεμπεργκ; Τι ρόλο έπαιξε σε όλα αυτά η Νέα Τάξη Πραγμάτων; O συνωμοσιολόγος φίλος μας, έχει έναν άνθρωπο μέσα στα πράγματα, ο οποίος του αποκάλυψε το παρασκήνιο που εμείς δεν γνωρίζουμε και πήρε τηλέφωνο για να το μοιραστεί μαζί μας. Μεγάλος φαν του Βαξεβάνη, βέβαιος πως η ιστορία θα τον δικαιώσει. Η ιστορία δεν τον δικαιώνει ποτέ.

Ο Αεκτζής

 

Ηλικία: 35-70

Συνηθισμένη θεματολογία: Ερχόμαστε.

Οπαδός: “Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ”.

Μέχρι την οριστική άνοδο της ΑΕΚ, γκρίνιαζε που τα μέσα δεν έδιναν την πρέπουσα προσοχή στην ομάδα του και προειδοποιούσε για τη στιγμή που θα επιστρέψει, κάνοντας λόγο για πρωτάθλημα, επιστροφή στο θρόνο και ανάκτηση της Πόλης. Τον τελευταίο μήνα γκρινιάζει για την επιστροφή του Τζιμπούρ. Όχι, ο Ηλίας Αναστασιάδης δεν ανήκει ακόμα σε αυτή την κατηγορία, για ηλικιακούς και μόνο λόγους. Υπομονή μερικά χρόνια ακόμα.

Αυτός που  επιτίθεται στο σταθμό και τους παραγωγούς

Ηλικία: 18-35

Συνηθισμένη θεματολογία: Σκληρή επίθεση στο κατεστημένο των δημοσιογράφων.

Οπαδός: Πρωτίστως της αλήθειας. Εν συνεχεία της ΑΕΚ.

Μπαίνει δυναμικά στη γραμμή με την ατάκα “θα έπρεπε να ντρέπεστε”. Συνεχίζει με το “εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε μεγάλη ευθύνη” και κλείνει με το “σας ενημερώνω πως δεν θα ξανακούσω ποτέ το σταθμό σας”. Την επόμενη ημέρα φυσικά θα ξαναπάρει για νέες καταγγελίες.

Ο οπαδός του Μαρινάκη

 

Ηλικία: 40-75

Συνηθισμένη θεματολογία: Υπεράσπιση και πλέξιμο εγκωμίου του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Οπαδός: Πλέον του Μαρινάκη, παλαιότερα του Κόκκαλη, γενικότερα του Ολυμπιακού.

Φίλος του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Τον αποκαλεί “ο πρόεδρος” και χρησιμοποιεί ατάκες φωτιά όπως “αν δεν υπήρχε ο πρόεδρος το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είχε μαραζώσει”. Θεωρεί όσους δεν υποστηρίζουν τον Ολυμπιακό εχθρούς της ομάδας και του Μαρινάκη προσωπικά. Πρόσφατα μετέφερε τα εκλογικά του δικαιώματα στον Πειραιά για να καταφέρει να στηρίξει το δίδυμο Μώραλη-Μαρινάκη.

Αυτός που ξέρει προσωπικά έναν παραγωγό

Ηλικία: 30-55

Συνηθισμένη θεματολογία: Προσπαθεί να κάνει τον παραγωγό να τον θυμηθεί.

Οπαδός: Δεν το έχει αποκαλύψει ποτέ, δεν έχει άλλωστε και σημασία.

Έλα ρε φίλε, είμαι ο Διονύσης από Νέα Σμύρνη, θυμάσαι που με είχες πετύχει στο Δήλεσι πριν 5 χρόνια και ήπιαμε μαζί ούζα;”. Spoiler: Ο παραγωγός δεν τον θυμάται ΠΟΤΕ. Επειδή όμως είναι ευγενικός, θα το παλέψει με όλες του τις δυνάμεις. Όταν πια συνειδητοποιήσει πως δεν πρόκειται να τον θυμηθεί ποτέ, θα ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση με ένα ψεύτικο “α, έλα ρε φίλε, φυσικά και σε θυμάμαι, τι γίνεται;”. Η άβολη συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τη μεταφορά χαιρετισμών από ανθρώπους οι οποίοι επίσης δεν λένε το παραμικρό στον παραγωγό.

Ο ειδικός στις μικρές κατηγορίες

 

Ηλικία: 40-65

Συνηθισμένη θεματολογία: Ανάλυση των τελευταίων αγωνιστικών του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος.

Οπαδός: Ομάδων όπως η Αναγέννηση Κρυονερίου, η Δόξα Καλυβίων και οι Τράχωνες.

Αγνός. Αυθεντικός. Ρομαντικός. Ο συγκεκριμένος φίλος δεν ασχολείται με Superleague, Champions League και αντίστοιχες mainstream διοργανώσεις. Αντίθετα, θα πάρει τηλέφωνο για να αποκαλύψει το νέο μεγάλο ταλέντο της Α’ Πειραιά, ένα 18χρονο δεξί μπακ από τον Έβρο, θα σχολιάσει το ντέρμπι της αγωνιστικής ανάμεσα στη Δόξα Μετσόβου και την Αναγέννηση Καϊμακτσαλάν και θα αφήσει αιχμές για το τρίτο γκολ του Παγκρατιακού. Μπορούμε να τον αποκαλέσουμε και τον χίψτερ των γραμμών.

Αυτός που διαλύει την κουβέντα

Ηλικία: 22-40

Συνηθισμένη θεματολογία: Οτιδήποτε διαφορετικό από όσα συζητούσαν οι παραγωγοί με τους ακροατές τις τελευταίες 3 ώρες.

Οπαδός: Συνήθως της ΑΕΚ.

Μια δίωρη εκπομπή κοντεύει να φτάσει στο τέλος της, το θέμα της συζήτησης για 1 ώρα και 55 λεπτά ήταν το ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αλλά ο συγκεκριμένος φίλος δεν μασάει. Όχι, ο Σάκης από τα Φιλαδέλφεια, πήρε για να εκφράσει τη γνώμη του για τα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ, τον καιρό, το τελευταίο τραγούδι του Kanye West. Σίγουρα για οτιδήποτε δεν είχε ακουστεί τις τελευταίες ώρες, ημέρες, εβδομάδες. Μόλις κλείσει το τηλέφωνο, έχεις ξεχάσει όλα όσα είχαν ειπωθεί μέχρι να αναλάβει αυτός το ρόλο του πρωταγωνιστή.

Ο ταξιτζής

 

Ηλικία: 30-60

Συνηθισμένη θεματολογία: Γενικού ενδιαφέροντος με ειδίκευση στις θεωρίες συνωμοσίες.

Οπαδός: Του Θύμιου Λυμπερόπουλου.

Σε κάθε εκπομπή θα πάρει τηλέφωνο ένας οδηγός ταξί, φυσικά μέσα από το ταξί, την ώρα που οδηγεί. Θα καταθέσει τη σοφία του, όσο επιβιβάζεται ή αποβιβάζεται ο πελάτης, με ηχητικό χαλί τα μαγικά παράσιτα του ασύρματου, θα τσακωθεί, θα παραπονεθεί ότι η δουλειά έχει πέσει. Θα είναι όμως πάντα εκεί, στις επάλξεις, από την πρωινή βάρδια μέχρι τις δύσκολες νυχτερινές ώρες.

Αυτός που δεν καταλαβαίνεις τι λέει

 

Ηλικία: 40-99

Συνηθισμένη θεματολογία: Ειλικρινά, δεν ξέρω τι να γράψω εδώ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΛΕΝΕ.

Οπαδός: Φαντάζομαι του Εδεσσαϊκού.

Όλα κυλάνε ομαλά, μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει να τηλεφωνήσει ο τύπος που κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τι λέει. Ο συγκεκριμένος τύπος, είτε αδιαφορεί για τους κανόνες του συντακτικού, είτε διαθέτει παράξενη χροιά, πάντως αυτά που λέει μπορούν να τα αποκωδικοποιήσουν μερικώς, μόνο οι παραγωγοί, έπειτα από χρόνια σκληρής εξάσκησης.

Αυτός που γύρισε από το γήπεδο

Ηλικία: 15-28

Συνηθισμένη θεματολογία: Οτιδήποτε, αρκεί να ανοίξει με την ατάκα “Καλησπέρα παιδιά, μόλις μπήκα σπίτι, ήμουν στο γήπεδο”.

Οπαδός: Οργανωμένος.

Προσφέρει την απαραίτητη γηπεδική πινελιά στην εκπομπή, από την οπτική γωνία του οπαδού. Μεταφέρει κλίμα, παρασκήνιο και μια φάση την οποία δεν πρόσεξε κανένας πλην εκείνου. Μερικές φορές ρωτάει τη γνώμη των παραγωγών για τις αμφισβητούμενες φάσεις, έτσι για χάρη της κουβέντας.

Ο τζογαδόρος

 

Ηλικία: 19-99

Συνηθισμένη θεματολογία: Μια και μοναδική: προβλέψεις και αποτελέσματα του στοιχήματος.

Οπαδός: Όποιας ομάδας έχει ποντάρει υπέρ.

Ο λεγόμενος και “γκουρού” του στοιχήματος. Δίνει προβλέψεις, ζητάει αυτές των παραγωγών και ρωτάει διαρκώς για τελικά σκορ αθλητικών αναμετρήσεων, από ποδόσφαιρο μέχρι κέρλινγκ. Έχει άποψη ακόμη και για το ντέρμπι παραμονής στη Σουηδία και γκρινιάζει διαρκώς για τον κουβά που τρώει, συνήθως από ένα παιχνίδι, το οποίο εκ των υστέρων χαρακτηρίζει στημένο.