Eurokinissi
RULES

Οι 31 κανόνες της καραντίνας

Μένουμε σπίτι, είμαστε υπεύθυνοι και προσπαθούμε να την παλέψουμε.

Δεν είναι εύκολο, είναι όμως απαραίτητο. Πολεμάμε τον κορονοϊό μένοντας σπίτι και βάζοντας τον εαυτό μας σε οικειοθελή καραντίνα, για να μην καταλήξουμε σε υποχρεωτική, όπως οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Κινέζοι. Για να δουλέψει όλο αυτό και να διατηρήσουμε και την ψυχική και σωματική υγεία μας, καταγράφουμε μερικούς βασικούς κανόνες.

Η καραντίνα είναι θέμα ψυχολογίας. Άλλοι την περνάνε και δροσίζονται, άλλοι την περνάνε και ζορίζονται.

Προφανώς, όσο περνάνε οι μέρες θα είναι και δυσκολότερο, οπότε υπομονή και ψυχραιμία.

Οι αρρωστοφοβικοί αυτές τις ημέρες περνάνε δύσκολα. Το ίδιοι και οι συγγενείς και οι φίλοι τους.

Σε εμποδίζει τίποτα από το να πίνεις τζιν τόνικ από τις 11 το πρωί, αραχτός στη λιακάδα;

Κοιτάς την κονσόλα του PS4. Σου χαμογελάει. Της σκας ένα μειδίαμα. Σου επιτρέπουμε να τα ξαναφτιάξεις με την συγκεκριμένη πρώην.

Οι παιχνιδομηχανές έχουν καταληφθεί από τα παιδιά. Μάλλον έφτασε η ώρα που πρέπει να βρεις νέες ασχολίες τον έλευθερο χρόνο.

Ποτέ το να φτιάξεις λίστα για το σούπερ μάρκετ και το να πάρεις πραγματικά όλα όσα χρειάζεσαι, δεν ήταν πιο σημαντικό.

Πήγαινε να ψωνίσεις στο σούπερ μάρκετ οργανωμένα και χωρίς πανικό. Μη πας την Κυριακή, άφησε τους υπάλληλους να ξεκουραστούν.

Η καραντίνα των γονιών σου είναι πιο σημαντική από τη δική σου. Κάνε εσύ τα ψώνια τους, πήγαινέ τους τα στην πόρτα και μην τους συναντήσεις.

Καραντίνα σημαίνει όχι ότι έχουμε να δούμε την μάνα μας εδώ και τρεις εβδομάδες, αλλά ότι έχουμε μια σοβαρή αιτία (την ασφάλειά της) για κάτι που έτσι και αλλιώς κάναμε ήδη.

Το να δουλεύεις από το σπίτι είναι μια ευκαιρία να δείξεις σε εσένα και το αφεντικό σου ότι είσαι εξίσου αποτελεσματικός και χωρίς να χτυπάς κάρτα.

Επίσης, αν δουλεύεις σε γραφείο και ξαφνικά τώρα από το σπίτι μέσω τηλεργασίας δεν έχεις τι να κάνεις, μάλλον δεν είναι τόσο χρήσιμη η καθημερινή σου δουλειά για την λειτουργία του γραφείου.

Ο Έλληνας δεν είναι φτιαγμένος για τηλεργασία. Και δεν χρειάστηκε καμία καραντίνα για να μου το αποδείξει αυτό. Όσα ψέματα κι αν λέμε στους εαυτούς μας.

Η καραντίνα είναι μια καλή ευκαιρία για αποταμίευση. Εκτός κι αν είσαι από εκείνους που περνάνε το χρόνο τους ψωνίζοντας online.

Η καραντίνα φέρνει αποταμίευση βέβαια, αρκεί η καραντίνα μη φέρει στάση πληρωμών.

Αν δεν βρίσκεις τι να κάνεις τον ελεύθερό σου χρόνο, ρώτα έναν 10χρονο. Έχουν πολύ μεγαλύτερη φαντασία από τη δική σου.

Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν άνθρωποι που ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να καταλάβουν πως το ‘social distancing’ -όπως έχει τεθεί από τους επιστήμονες και σημαίνει κοινωνική αποστασιοποίηση- είναι το ‘άλφα και το ωμέγα’ όποιας χώρας δεν θέλει να θρηνήσει θύματα.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αν βγαίνεις κάθε μέρα έξω για ένα καφέ, λίγο ψωμί, κάτι που ξέχασες από το σούπερ μάρκετ, ουσιαστικά δεν κάνεις αυτό που σου είπαν. Δεν μένεις σπίτι.

Προφανώς εδώ θέλουμε να θάψουμε κόσμο. Έλα όμως που επειδή δεν έχουμε αποτεφρώσεις και καύσεις νεκρών στην Ελλάδα, ακόμα και οι εν λόγω τελετές εξελίσσονται σε άκρως επικίνδυνες για τους παρευρισκομένους, όπως ενημερώνουν οι ειδικοί.

Φαινόμενα ‘πάω να κοινωνήσω’ (πολύ περισσότερο τα σχετικά debates) ή τα ‘πάω Φιλοπάππου, γιατί βαρέθηκα μέσα στο σπίτι’, πρέπει να εκλείψουν. Επιτέλους, ας βγούμε από το μενταλιτέ της παρτάρας μας -καθώς ενδέχεται να σκοτώσουμε κάποιον.

Δεν πρέπει να αναφέρονται ούτε ως χιούμορ τα ‘πιτζάμα πάρτι’ που από ό,τι μαθαίνουμε προγραμματίζουν διάφοροι. Τα μικροσωματίδια γίνονται επικίνδυνα, όταν συνυπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον ίδιο χώρο. Καταλαβαίνεις;

Να εύχεσαι ότι όσο ως χώρα πετάμε ‘χαρταετό’ και κάνουμε ό,τι κατέστρεψε την Ιταλία, οι Ασιάτες θα ‘χουν βρει τη θεραπεία. Αλλιώς δεν υπάρχει ελπίδα.

Υγείς και τετράπαχοι. Αυτό φιλοδοξούμε να είμαστε με το που τελειώσει η καραντίνα. Το πρώτο το ευχόμαστε. Για το δεύτερο καταβάλλουμε φιλότιμες προσπάθειες.

Καραντίνα σημαίνει ή καθόλου ή τουλάχιστον ανέπαφο delivery. Αν και ντρεπόμαστε πολύ να λέμε, σε ανθρώπους με τους οποίους μιλάμε κάθε μέρα, να χτυπούν την πόρτα και να μας τα αφήνουν απέξω. Πως θα τους αντικρίσουμε ξανά όταν τελειώσει όλο αυτό, ε πως;

Το να μιλαει το εγγόνι με τους παππούδες του μέσω skype, ενώ αυτοί μένουν από κάτω. Αυτό είναι ‘μένουμε σπίτι’.

Η καραντίνα μπορεί να φέρει κατάθλιψη. Ας φάμε

Καραντίνα μαζί με τη σύζυγο σημαίνει κίνδυνος για διαζύγιο. Αν περάσει χωρίς ‘απώλειες’, ο γάμος σου θα αντέξει.

Ωραία η ανεξαρτησία του να μένεις μόνος, αλλά ένας συγκάτοικος τέτοιες μέρες είναι πολύτιμος.

Δεν βγαίνεις από το σπίτι, αλλά προσπάθησε τουλάχιστον να κάνεις μπάνιο κάθε μέρα.

Προσπάθησε να ακούς τους ειδικούς και όχι τους φίλους και γνωστούς σου, ούτε αυτούς που βγαίνουν στην τηλεόραση.

Ανοίγουμε και κανένα βιβλίο ε, όχι μόνο σειρές και ταινίες.