RULES

Οι 74 κανόνες του να έχεις σκύλο

Νέα εποχή ανατέλλει στις σχέσεις του άντρα με το σκύλο του. Θέτουμε τους κανόνες της

Γιατί δεν πρέπει να του δίνεις Βυζαντινό όνομα, γιατί δεν πρέπει να του φέρεσαι σαν να είναι γάτα, γιατί δεν παίρνεις ποτέ pitbull. Ή τέλος πάντων σχεδόν ποτέ. Μετά το σημερινό δεν επιτρέπεται άγνοια των κανόνων του να έχεις σκύλο.

Ο σκύλος δεν είναι ούτε παιδί σου, ούτε υποκατάστατο για οποιαδήποτε δική σου έλλειψη ή ανάγκη. Ο σκύλος είναι φίλος, σύντροφος, παρέα, ισότιμο μέλος της οικογένειας.

Ο σκύλος δεν προσελκύει μόνο ωραία κορίτσια, αλλά και ευθύνες. Πολλές ευθύνες.

Του δίνεις ένα όνομα σκύλου. Επαμεινώνδας, Πάτροκλος και όλο το βυζαντινό συνάφι απορρίπτονται.

Το να τον έχεις κλεισμένο όλη μέρα σε ένα διαμέρισμα 50 τετ. μέτρων είναι εντελώς απάνθρωπο. Είσαι πραγματικά τόσο εγωιστής;

Μαζεύεις τα κακά του από δρόμους, πεζοδρόμια, πάρκα, χορτάρια, παρτέρια.

 

Δεν ξέρουμε αν είναι ο καλύτερος σου φίλος, αλλά θα βαρεθείς να διαπιστώνεις ότι είναι από τους καλύτερους.

Μην του φοράς ρούχα. Μην εκμεταλλεύεσαι ότι δεν έχει μιλιά.

Ποιες γάτες μωρέ;

Το σκύλι που δεν αντέχει χωρίς εσένα και το παίρνεις παντού μαζί δεν είναι επειδή σε αγαπάει, αλλά επειδή είναι το αφεντικό σου.

Κάθε φορά που τον αφήνεις πίσω, να θυμάσαι πως δεν θα σταματήσει ποτέ να πιστεύει πως δεν θα γυρίσεις. Κάθε φορά. Να γυρνάς.Τι εννοείς “δουλεύεις σαν σκυλί”; Ποιο σκυλί δουλεύει;

Ναι στη σκυλίσια ζωή!

Ο σκύλος είναι παιδί. Δεν είναι “σαν” τα παιδιά.

Αν θες να μάθεις πως νοιώθει όταν τον αφήνεις μόνο, κάτσε κλειδωμένος δύο μέρες μέσα σε ένα δωμάτιο και περίμενε κάποιον για να σου ανοίξει.

Σκύλος και παιδί, η απόλυτη “γκομενοπαγίδα”.

Όσοι κι αν το φροντίζουν μαζί μ’εσένα, θα είσαι πάντα ο μόνος που έχει στη ζωή. Σκέψου το πριν τον αποκτήσεις, μην το ξεχάσεις στην πορεία.

Όχι. Δεν θα είναι καλύτερα “εκεί που θα έχει περισσότερο χώρο, καθαρό αέρα, εξοχή, κτλ”. Πουθενά δεν θα είναι καλύτερα χωρίς εσένα.

 

Είσαι σίγουρος ότι είσαι έτοιμος να γίνεις πατέρας; Εντάξει, δεν είναι το ίδιο. Αλλά δεν απέχει και όσο πολύ πιστεύεις.

Μην ξεχνάς ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Πριν τον αποκτήσεις, σκέψου ποιος “χαρακτήρας” σου ταιριάζει, ποιες ιδιαιτερότητές του μπορείς να καλύψεις, ποιες συνήθειές του μπορείς να ικανοποιήσεις. Όσο ξεχωριστός είσαι εσύ, άλλο τόσο ξεχωριστός είναι και ο σκύλος. Δεν διαλέγεις ένα κυνηγόσκυλο για καναπέ, ούτε ένα πεκινουά για ορειβασία.

Ο σκύλος δεν είναι γάτα, άρα δεν είναι ανεξάρτητος. Όταν μένει μόνος του, πεισμώνει και στεναχωριέται. Θέλει την παρέα σου, ζει και αναπνέει για την παρουσία σου, αυτή είναι η ευτυχία του.

Η ράτσα δεν είναι αυτοσκοπός. Την ίδια ανάγκη για αγάπη και φροντίδα έχουν όλα τα σκυλιά, ανεξαρτήτου προέλευσης και pedigree. Αλλά αν ντε και καλά θέλεις να πάρεις σκυλί ράτσας, σκέψου πού ζεις και πόσο καλά μπορεί να εγκλιματιστεί ένα σκυλί στο δικό σου περιβάλλον. Με άλλα λόγια, πρέπει να είσαι πολύ κόπανος για να μένεις στο κέντρο της Αθήνας και να πάρεις ένα χάσκι, το οποίο θα υποφέρει τουλάχιστον τους 6 μήνες του χρόνου από τη ζέστη.

Δεν έχει σημασία αν είσαι άρρωστος, κουρασμένος, βαρεμένος, στεναχωρημένος. Ο σκύλος σου πρέπει να πάει βόλτα. Για να πάρει αέρα, για να κάνει ότι επιτάσσει η φύση, για να τρέξει, να ξεδώσει, να φλερτάρει, να χαζέψει. Εκτός βέβαια και αν είσαι τόσο τζιμάνι, που να τον έχεις εκπαιδεύσει να βγαίνει μόνος του έξω! Και να γυρνάει πίσω, μην ξεχνιόμαστε.Η βόλτα του σκύλου σου, κάνει καλό και στη δική σου υγεία.

Το αδέσποτο δεν θα σε αγαπήσει παραπάνω από ένα που σου ήρθε από φάρμα. Αλλά θα αγαπήσεις εσύ τον εαυτό σου λίγο περισσότερο.

Εκπαίδευσε τον σκύλο σου. Κυρίως για να μάθεις εσύ πώς πρέπει να του φέρεσαι και πώς όχι.

Υπάρχουν ήδη αρκετά αδέσποτα στους δρόμους. Αν είσαι άστατος χαρακτήρας πάρε καλύτερα κάτι που απαιτεί λιγότερη φροντίδα. Ένα φίδι. Ή ένα κάκτο. Ή τίποτα. 

Έχεις πολύ καλά στο μυαλό σου ότι δεν είναι λούτρινο. Και προσπαθείς το εν λόγω δεδομένο να το καταστήσεις σαφές και σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί του.

 

Πριν τον πάρεις φροντίζεις να έχεις ενημερώσει την πολυκατοικία. Δεν θέλεις να φέρεις προ εκπλήξεως τους κάθε-άλλο-παρά-φιλόζωούς γείτονες.

Δεν τον φιλάς στο στόμα όση οικειότητα και αν έχεις αποκτήσει μαζί του. Ειδικά εάν απέναντι βρίσκεται η κοπέλα σου.

Προς συμπλήρωση του από πάνω: Δεν τρώτε το ίδιο κομμάτι πίτσα. Για κανένα λόγο.

Δες πως φέρεται στο δικό του ο Raj στο Big Bang Theory (βλέπε σαν γκόμενα). Και, μετά, κάνε ακριβώς το αντίθετο.

Το τι ράτσα θα διαλέξεις λέει περισσότερα για σένα από ότι μπορείς να φανταστείς. Ειδικά αν διαλέξεις pitbull. Ειδικότερα αν διαλέξεις pitbull και δεν είσαι ράπερ ή security.

Ό,τι του δίνεις, σου επιστρέφει στο δεκαπλάσιο. Οπότε φρόντισε να τον αγαπάς και να τον φροντίζεις. Αλλιώς θα στο σμπαραλιάσει το σπίτι.

Δεν χτυπάς τον σκύλο σου. Χτύπα το κεφάλι σου στον τοίχο.

Μην τον σπρώχνεις να τσαμπουκαλεύεται με γάτες. Δεν είναι ωραία πράγματα αυτά.

Με έναν σκύλο, γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος.

Λάσι ή Ρεξ; Αυτά είναι διλήμματα.

Η φήμη ότι τάχα οι σκύλοι είναι λίγο χαζούληδες είναι άνανδρη. Άλλο αγνός και αγαθός, άλλο χαζούλης.

Το να χάνεις τον σκύλο σου πονάει τόσο διαφορετικά από το να χάνεις έναν άνθρωπο.

Δεν του δίνεις από το φαγητό σου. Εντάξει, εκτός κι αν βάλει το πρόσωπο στο τραπέζι και σε κοιτά με κάτι μάτια μεγάλα.

Ο ΣΠΑΖ είναι από τους ελάχιστους χρήσιμους συλλόγους σε αυτή τη χώρα

Αν του δίνεις κονσέρβες, μη διαμαρτύρεσαι για το χνώτο του.

Ο σκύλος δεν έρχεται με κάρτα αλλαγής. Δεν τον κάνεις δώρο. Τα λέει κι η Μαριλένα.

Το να έχεις σκύλο είναι δέσμευση, όχι αστεία.

 

Αυτοί που λένε ότι δεν είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μάλλον δεν είχαν ποτέ σκύλο. Ή άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν μπάσταρδα σκυλιά, δεν υπάρχουν ράτσες. Υπάρχουν μόνο τα σκυλιά.

Μη δίνεις χρήματα για να αγοράσεις σκύλο. Υιοθέτησε και δώσε στέγη σ’ ένα από το δρόμο.

Κάθε που μπαίνεις στο σπίτι, θα κουνάς περισσότερο την ουρά σου (κι ας μην έχεις), απ’ ό,τι αυτός/ή.

Μην κόβεται τα αυτιά και τις ουρές των σκυλιών ρε παιδιά. Για το Θεό δηλαδή(ς)..

Μην δίνεις γλυκά στα σκυλιά. Μην δίνεις γλυκά στα σκυλιά. Μην δίνεις γλυκά στα σκυλιά. Καλά, δώσε ένα κομματάκι.

Η εξοικείωσή σου με τις τρίχες όταν έχεις σκυλί, αγγίζει τα δεδομένα ενός κομμωτή.

Δεν υπάρχουν αφεντικά. Ούτε και τα σκυλιά έχουν αφεντικά, αλλά συντρόφους.

“Σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει”. Βασικά, κανένα σκυλί δεν δαγκώνει αν δεν το πειράξεις.

Να ξέρεις πως τα σκυλιά ακούνε σε υγρά σύμφωνα περισσότερο, οπότε μην το βαφτίσεις “Άκη”. Το “Λαέρτης” είναι καλύτερο.

 

Το σκυλί δεν είναι αξεσουάρ για να το δείχνεις στους φίλους σου.

Φρόντισε το και δείχνε του αγάπη.

Δεν φταίνε οι σκύλοι που γίνονται επιθετικοί, τα αφεντικά φταίνε που τους εκπαιδεύουν έτσι.

Ο σκύλος ξέρει δύο ρόλους. Είναι ή αφεντικό ή ακολουθος.

Κάθε (συνήθως μικρό) σκυλί που χαλάει τον κόσμο και γαυγίζει με κάθε ανάσα είναι απλώς ένα αφεντικό που έχει πάρει τη θέση του ιδιοκτήτη γιατί ο ίδιος απέτυχε στο ρόλο.

Κι ακριβώς επειδή ο ιδιοκτήτης του απέτυχε, θεωρεί χρέος του να “προστατεύεί” το μαλθακό μέλος της σχέσης.

Δεν κλαίει απ’τη χαρά του που σε είδε, αλλά γιατί δεν θα αποβάλει ποτέ το άγχος της εγκατάλειψης. Φρόντισε να μην του το αυξάνεις.

Δώσε του το χρόνο που χρειάζεται για να κάνει το ίδιο. Δεν θα σε ενοχλούσε αν ήταν “ικανοποιημένος”.

Για να σε αφήσει στην ησυχία σου πρέπει να έχεις φροντίσει για τη δικιά του. Για να είναι ήσυχος πρέπει να είναι σίγουρος.

Ο σκύλος δίνει αγάπη χωρίς να ζητάει ανταλλάγματα. Κάνε κι εσύ το ίδιο. Παίξε στο ίδιο γήπεδο με αυτόν, αγάπησέ τον χωρίς όρους και όρια.

Να θυμάσαι ότι ο μέσος όρος ζωής ενός ιδιόκτητου σκύλου είναι περίπου 12 χρόνια. Αν τον εγκαταλείψεις στο δρόμο, του στερείς μια δεκαετία. Γι’ αυτό, πριν τον πάρεις, σκέψου το πολύ, στύψε το κεφάλι σου, βγες στη σέντρα και στο πέναλτι και αφού σιγουρευτείς ότι μπορείς να αντεπεξέλθεις, τότε προχώρα.

Η απόκτηση ενός σκύλου είναι απόφαση ζωής. Τόσο απλά, αλλά και τόσο αυστηρά. Με έναν σκύλο κοντά σου, θα αλλάξει όλη σου η καθημερινότητα, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Δεν μπορείς να συμβιβαστείς με οτιδήποτε λιγότερο.

Μην αφήνεις από τα μάτια σου τον σκύλο σου, όταν ξέρεις ότι θα σκάσουν βεγγαλικά. Είναι ο μεγαλύτερος τρόμος για εκείνον και πολύ πιθανόν να τον χάσεις. Το καλύτερο είναι να αποφύγεις τέτοιου είδους συναπαντήματα.

Ποτέ μην παίρνεις τον σκύλο σου στην παραλία με ντάλα ήλιο, γιατί καίγονται τα πατουσάκια του. Επίσης, ποτέ μην τον αφήνεις καλοκαίρι μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί μπορεί να σκάσει από τη ζέστη. Και επειδή τα σκυλιά στην πλειοψηφία τους γουστάρουν τη θάλασσα, πήγαινέ τα για μπάνιο είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα.

Ο σκύλος θέλει χώρο για να κινείται, να εξερευνά, να τρέχει, να παίζει. Και χρόνο για να ασχολείσαι μαζί του, να κάνετε παρέα, να κάνετε πράγματα μαζί, να νιώθει την παρουσία σου όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν δεν έχεις ούτε χώρο ούτε χρόνο, τότε πάρε μια γάτα και μη μας ζαλίζεις.