ORIGINALS

Οι 8 Σκαρμούτσοι που δεν είναι Δημήτρης

Μετά την αγάπη που δείξατε στα πετρετζίκια που επινόησε το ΟΝΕΜΑΝ, ήρθε η ώρα για εκείνους τους Σκαρμούτσους που δεν 'ακούνε' το σαφράν στο ριζότο.

Μπορεί να το ‘χει το επάγγελμα. Μπορεί να μη φτάνουν οι εξωγήινες ονομασίες υλικών και φαγητών όπως το χρένο και το ξινολάπατο και να αποφάσισε ο θεός του Ρατατούη να βαφτίσει τους μάγειρες με ονόματα που γεννάνε συνειρμούς.

Πετρετζίκης. Πες το μία αργά. Πεεεεετρεεετζίιιιιιιικηηης. Το λες και γεμίζει ο στόμας σου. Δοκίμασε και με το ‘Σκαρμούτσος’. Τα ίδια και καλύτερα, αφού ταξιδεύει στον αέρα πιο βαρύ και τελεσίδικο απ’ το ‘Πετρετζίκης’.

Βέβαια, την εκφορά του ‘Σκαρμούτσος’ τη φαντάζεσαι απ’ το λαρύγγι ενός Διονύση Παπαγιαννόπουλου, ενώ για το ‘Πετρετζίκης’ μοιάζει να αρκεί ένας Ντίνος Ηλιόπουλος (με όλο το σεβασμό στον κορυφαίο ‘Δράκο’ του ελληνικού κινηματογράφου).

Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο πιο γνωστός Σκαρμούτσος στην Ελλάδα είναι ο σεφ Δημήτρης. Το ότι είναι καλός μάγειρας μπορεί να το επιβεβαιώσει ο Χρήστος που τον προκάλεσε να φτιάξει μια φριτάτα (χοχο). Το ότι είναι δικός μας άνθρωπος το καταλάβαμε από τότε που φορούσε μπλουζάκι Honest Tattoo στο Masterchef.

Καιρός να γνωρίσουμε και τους υπόλοιπους Σκαρμούτσους μιας πιο δίκαιης και ιδεατής κοινωνίας.

Ο σέντερ φορ Παντελής Σκαρμούτσος

Έπαιξε μπάλα τη δεκαετία του ’80 και άφησε εποχή στις μικρές κατηγορίες. Βρώμικος, φουνταριστός και με έφεση στο ψηλό παιχνίδι, διακρίθηκε με τη φανέλα της Δόξας Βύρωνα σημειώνοντας στην καλύτερη χρονιά του 17 γκολ και 3 σπασμένες μύτες αντίπαλων αμυντικών σε 34 ματς. Σε ένα από αυτά, έχοντας γυρίσει για να βοηθήσει την άμυνα σε ένα κόρνερ, ο Παντελής έσπασε κατά λάθος και μια μύτη συμπαίκτου, γεγονός που δε βγήκε ποτέ παραέξω, καθώς ο άτυχος αμυντικός φοβήθηκε να επιρρίψει την ευθύνη του τραυματισμού του στον ογκώδη και τρομακτικό φορ. (Στη γυναίκα του είπε ότι σκόνταψε σε μια πλάκα κι έπεσε με τη μούρη στο πεζοδρόμιο). Ο δε Σκαρμούτσος δεν έμαθε ποτέ για το κακό που έκανε απλούστατα γιατί δεν ήξερε ποιοι είναι οι συμπαίκτες και ποιοι οι αντίπαλοι σε κάθε αγώνα.

Πρότυπη ατάκα: “Άρχισαν τις καμινάδες από το 60′, έψαχναν το κεφάλι του Σκαρμούτσου”.

Το ψάρι, ο σκαρμούτσος

Από τότε που η Ελένη Μενεγάκη τα μπέρδεψε με τους λούτσους, τα εις -ούτσος ψαρικά έχουν αποκτήσει άλλη δυναμική στις συνειδήσεις μας. Πάρε για παράδειγμα τον σκαρμούτσο. Ψάρι του γλυκού νερού (αλλά να ένα ψάρι με το συμπάθιο) σε ψήνει αμέσως να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη και να το φέρεις στο τραπέζι σου. Συνοδεύεται από γλυκοπατάτα γιατί μπορεί, ενώ θέλει περισσή προσοχή στο καθάρισμα γιατί είναι γεμάτος κοκαλάκια που δεν πιάνει το μάτι. Η φράση “Είναι ένας σκαρμούτσος αυτός…” που χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον δύστροπο προέρχεται από το συγκεκριμένο ψάρι, ακριβώς λόγω αυτής της δυσκολίας του στο καθάρισμα.

Πρότυπη ατάκα: “Πήγαμε στην Καλαμαριά για ψαράκι, πληρώσαμε κάτι παραπάνω, αλλά φάγαμε δυο σκαρμούτσους άλλο πράγμα”.

Ο λοχίας Σκαρμούτσος

Δεν έχει μικρό όνομα. Κατάγεται από χωριό με δεκαέξι μόνιμους κατοίκους, όλοι οι συγγενείς του τον φωνάζουν στρατηγό και δεν παντρεύτηκε ποτέ. Στις άδειες από την υπηρεσία ταξιδεύει μέχρι το χωριό (ας το πούμε Σκαρμουτσοχώρι, ακούγεται εντάξει) και τρώει κάθε βράδυ δύο τηγανητά αυγά και δύο τόνους αντζούγιες στην ταβέρνα-ουζερί-καφενείο. Πίνει ρετσίνα και δεν πιστεύει στα αποσμητικά. Οι ανώτεροι απορούν με την αφοσίωσή του στη δουλειά και οι φαντάροι απλά δεν μπορούν να βγάλουν άκρη. Μια τυπική μέρα στο στρατό δηλαδή. Είχα έναν λοχία τελείως Σκαρμούτσο στο Διδυμότειχο που με έβαλε να του στρώσω το κρεβάτι δεκατέσσερις φορές. Δεν είχε ιδέα ποιος είναι ο σωστός τρόπος, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν είχα ούτε εγώ.

Πρότυπη ατάκα: “Σαράντα λεπτά γόπινγκ και διακόσιες κάμψεις πρωί πρωί. Μας τέντωσε πάλι ο Σκαρμούτσος”.

Το εργαλείο του μηχανικού

Ο σκαρμούτσος. Δίπλα στον κάβουρα. Δίπλα στο γαλλικό κλειδί. Δίπλα στην πένσα και δίπλα στο σφυράκι. Ως γνωστόν, υπάρχουν δύο τρόποι για να ξεριζώσεις ένα καρφωμένο καρφί. Ο πρώτος είναι να δεινοπαθήσεις με την πίσω μεριά ενός σφυριού και ο δεύτερος είναι να βγάλεις τον σκαρμούτσο από την εργαλειοθήκη. Φυλάσσεται μακριά από παιδιά και ευθύνεται για το ένα στα δύο δάχτυλα που λείπουν από χέρια μαστόρων, ξυλουργών και σιδεράδων.

Πρότυπη ατάκα: “Αυτό το καρφί έχει  μπει θεόστραβα στην τρύπα, βγαίνει μόνο με σκαρμούτσο”.

Ένας ποιητής που γεννήθηκε με λάθος όνομα

Πολλά χρόνια πριν γράψει για ασπάλαθους και νοτισμένους ουρανούς, ο ποιητής μας ήρθε στον κόσμο με το καταστροφικό για καλλιτέχνη Βλάσσης Σκαρμούτσος. Για να πουλήσει καμιά συλλογή το άλλαξε σε Υάκινθος Κατσαρές ή Πολυνίκης Περδίκης (ή σκέψου εσύ κάτι καλύτερο) και πώς να τον κακολογήσεις τον άνθρωπο; Φήμες λένε ότι τον έχει προσεγγίσει ήδη ο Θάνος Μικρούτσικος. Για καλό και για κακό, τα παιδιά στο Σταυρό του Νότου δεν έχουν κλείσει κάτι γι’ αυτόν τον Απρίλη.

Πρότυπη ατάκα: “Γιατί, ο Κακοσαίος που το ‘κανε Πλούταρχος ήταν κάνας χαζός νομίζεις”;

Θηλαστικό που φέρνει σε τυφλοπόντικα

Ο νεογέννητος σκαρμούτσος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην ακτινοβολία του φωτός, με συνέπεια να μη βγαίνει ποτέ στην επιφάνεια της γης κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Πρότυπη ατάκα: “Πήγα σε αυτό το φοβερό πάρκο στο Εδιμβούργο και νομίζω πως είδα έναν σκαρμούτσο κάτω από τις φυλλωσιές”.

Το επώνυμο του Javier Bardem αν γινόταν ποτέ Έλληνας

Μα τι Σκαρμούτσος…

Άνεμος

Καταλαβαίνεις ότι ο Δημήτρης Σκαρμούτσος δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να είναι άνεμος με τον τρόπο που ήταν ο Κεντέρης, αλλά για φίλτραρε το ξανά στο κεφάλι σου. Σε μια γλώσσα που οι άνεμοι είναι βαφτισμένοι γαρμπήδες, λεβάντες και μαΐστροι (και στρατηγοί καμιά φορά), ο άνεμος σκαρμούτσος θα μας πείραζε; Βορειοδυτικός με τα όλα του, η χαρά του ναυτικού, η χαρά του κάπτεν Ίγκλο.

Πρότυπη ατάκα: “Και εκεί μεσοπέλαγα που μας μαστίγωνε το κύμα, το γύρισε σε σκαρμούτσο και γλιτώσαμε από βέβαιο πνιγμό”.