ORIGINALS

Οι άγραφοι κανόνες του ελληνικού καλοκαιριού

Από την πραγματική διάρκεια του ελληνικού καλοκαιριού μέχρι το πώς παίζονται οι ρακέτες στο υψηλότερο επίπεδο.

Δεν χρειάζεται περιττές αναλύσεις επί αναλύσεων για το ελληνικό καλοκαίρι. Μπορεί, παραφράζοντας τον ποιητή, να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα χρειάζεται μόνο μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι για να ξαναφτιαχτεί, αλλά με το ελληνικό καλοκαίρι, τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά: ένα ποτήρι αγαπημένου Nescafe Frappé αρκεί για να το βάλει μπρος.

Κι αφού ζεσταθούν οι μηχανές, μπορούμε να πάρουμε μια πλάκα και να καθαρογράψουμε τους άγραφους νόμους του καλοκαιριού. Τι χρειάζεται εξάλλου; Διακοπές, θάλασσα και ένας Nescafe Frappé με πολλά παγάκια.

1. Το ελληνικό καλοκαίρι διαρκεί 10 μήνες το χρόνο

3 οι τυπικοί, προκαθορισμένοι από το χώρισμα του χρόνου σε τέσσερις εποχές, άλλοι 3 αυτοί που σου παίρνει να κατασταλάξεις σε ποιο νησί θα πας φέτος και άλλοι 4 που το σκέφτεσαι από το γραφείο, μετρώντας μεγαλόφωνα τις μέρες που απομένουν μέχρι την 1η Ιουνίου. Εντάξει, υπάρχουν και δύο μήνες του χρόνου που ασχολείσαι με τα Χριστούγεννα και το Πάσχα αντιστοίχως.

2. Είσαι αυτό που πίνεις στην παραλία

Οι κανόνες και οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Ναι στις νέες συνήθειες, ναι στα περίεργα, πολύχρωμα ποτά στην ξαπλώστρα αγναντεύοντας το πέλαγο, ναι σε όλους τους νεωτερισμούς και μεταμοντερνισμούς, αλλά ουαί κι αλίμονο αν λησμονήσουμε τα βασικά. Ξαπλώστρα, παραλία, χαλάρωση και ηλιοθεραπεία σημαίνουν κι ένα ποτήρι αγαπημένου Nescafé Frappé στο ένα χέρι. Κι ας λύνεις με το άλλο σουντόκου και διοφαντικές εξισώσεις.

3. To τάβλι γίνεται προσωρινά η όγδοη τέχνη

Μπορεί να παίζεις τάβλι όλο τον χρόνο (μπράβο, στηρίζουμε, δώσε το παράδειγμα), αλλά το καλοκαίρι το επίπεδο -τουλάχιστον στο μυαλό σου- ανεβαίνει. Το τάβλι δεν είναι ένα παιχνίδι πια. Το τάβλι σε θέλει σοβαρό, μετρημένο, επαγγελματία. Για χαβαλέ παίζεις τον χειμώνα στις καφετερίες. Το καλοκαίρι παίζεις για την υστεροφημία σου.

4. Οι ρακέτες δεν παίζονται με τα χέρια, παίζονται με το ύφος

Διαχρονική αλήθεια, χτισμένη καρφί-καρφί στα αμμουδερά τερέν της ελληνικής επικράτειας. Όλοι μπορούμε να πιάσουμε μια ρακέτα και να αλλάξουμε δυο μπαλιές. Αντιστοίχως, όλοι μπορούμε να πάρουμε μπογιές και να βάψουμε έναν πίνακα. Το πρώτο δεν μας κάνει απαραίτητα καλούς στη ρακέτα, το δεύτερο δεν μας κάνει ζωγράφους. Το παιχνίδι ξεκινά και τελειώνει στο ύφος. Αυτός που ξέρει ρακέτες είναι αυτός που πραγματικά διστάζεις να κοιτάξεις στα μάτια. Θα καταλάβεις όταν τον δεις, θα καταλάβει ότι κατάλαβες όταν σε δει.

5. Δεν νοείται επίσκεψη στην παραλία μικρότερη των 3 ωρών

Αλλιώς, όπως θα προέβλεπε και κάποιος μεγάλος προφήτης του καλοκαιριού, θα είναι σαν να έχεις πάει στη θάλασσα, αλλά δεν θα έχεις πάει. Πέρα από την πλάκα, αξίζει να επενδύσεις μια ολόκληρη ημέρα για κάθε απόβαση στην παραλία. Καλή παρέα να υπάρχει, και οι απαραίτητες ποσότητες Nescafé Frappé. Τα άλλα βρίσκονται.

6. Αγαπάμε τα κορίτσια ένα τσαφ περισσότερο το καλοκαίρι

Πάνε τέσσερα χρόνια από τότε που τοποθετήθηκε επί του θέματος το Oneman και ο Χρήστος Χατζηιωάννου. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε σχετικά.

7. Ακόμα και η ζωή στο γραφείο παλεύεται περισσότερο

Η κλασική παρηγοριά όσων ξεμένουν πίσω στις δουλειές και τα γραφεία τους τον Αύγουστο δεν είναι μια τυπική παρηγοριά στον άρρωστο, αλλά μια πραγματικότητα που κάνει το ‘καλοκαιρινό γραφείο’ να μοιάζει στ’ αλήθεια υποφερτό. Λιγότεροι συνάδελφοι, λιγότερες υποχρεώσεις, περισσότερες βόλτες μετά το γραφείο. Γενικότερα, το κλίμα είναι πολύ κοντά στο ‘διακοπές με λίγη δουλειά’, παρά στο ‘δουλειά μέσα στις διακοπές των άλλων’.

8. Δίαιτα από Σεπτέμβρη

Κρατήσαμε τον πλέον αυτονόητο άγραφο κανόνα του καλοκαιριού για το τέλος. Το ‘δίαιτα από Σεπτέμβρη’ είναι ένας διακριτικός τρόπος να πεις α) ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περιοριστείς στα καλοκαιρινά τραπέζια (απόλυτα υγιές) και β) ότι έχεις ένα υποτυπώδες πλάνο να ‘μαζευτείς’ από τη νέα σεζόν. Θεμιτά και τα δύο κι ας ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν θα αρχίσεις δίαιτα από κανέναν Σεπτέμβρη.