© George Vitsaras / SOOC
ΚΑΠΟΥ ΟΠΑ

Οι αθάνατες επιτυχίες του «σερίφη» Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Θυμόμαστε μικρές και μεγάλες αποστολές που στέφθηκαν με επιτυχία (περίπου) στην καριέρα του χαλκέντερου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για να τιμήσουμε την επιστροφή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά πάσης επισημότητας, ορκίστηκαν εχθές το απόγευμα οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;

Είναι η πέμπτη φορά μέσα σε είκοσι πέντε χρόνια που ο χαλκέντερος «σερίφης» γυαλίζει το όπλο του στη συγκεκριμένη καρέκλα, χωρίς να προβληματίζει ούτε τον ίδιον, ούτε κανέναν, ότι λίγο καιρό πριν είχε αποπεμφθεί από την ίδια κυβέρνηση, επειδή κρίθηκε ανίκανος να ελέγξει το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα. Αλλά να μην είμαστε αυστηροί – οι ευκαιρίες είναι για τους ανθρώπους, αρκεί να μη συχνάζεις στα Εξάρχεια. Ούτε στη Νέα Σμύρνη. Ούτε στο Κουκάκι, άμα έχεις ειδικά κανένα ύποπτο επίθετο, όπως Ινδαρές. Τυχαίο παράδειγμα.

«Τραβάμε γραμμή με το παρελθόν, όχι γιατί ξεχνάμε, αλλά γιατί ξεκινάμε και πάλι», δήλωσε με βλέμμα ατάραχο ο ίδιος κατά την παραλαβή του υπουργείου, δίνοντας το σύντομο αλλά γεμάτο σασπένς teaser που χρειαζόμασταν για τη νέα σεζόν του Νόμος και Τάξη.

«Ο αστυνομικός έχει στολή κι αποστολή», είπε και δυστυχώς σταμάτησε, ενώ θα μπορούσε να συνεχίσει με ακόμη πιο πιασάρικα στιχάκια, όπως «ο αστυνομικός κυκλοφορεί και οπλοφορεί, μην του μιλάτε και πολύ, γιατί δεν ξέρετε τι κρύβει κάτω από τη στολή». Και άλλα τέτοια, που κάνουν το αποδεδειγμένα ακριβοδίκαιο και άρτια εκπαιδευμένο σώμα ασφαλείας να τρίβει τα χέρια του, λίγο πριν ανοίξει το πράσινο και πατήσουν τη σούζα που θα ζήλευε και ο Βαλεντίνο Ρόσι.

Το βιογραφικό του Χρυσοχοΐδη περιλαμβάνει τέσσερις γάμους και μια μυθιστορηματική καριέρα που ξεκίνησε με την εξάρθρωση της 17Ν, για την ιστορία της οποίας μάλιστα είχε ακουστεί ότι το Χόλιγουντ ετοίμαζε ταινία, με τις έγκυρες πάντα πηγές να δείχνουν τον Τζορτζ Κλούνεϊ για τον ρόλο του μεγάλου Γκολντ Μάικ (κατά το Άιρον Μάικ).

Παρακάτω, μερικά αξέχαστα αλλά μικρά στιγμιότυπα, μερικά side stories αυτής της τρικυμιώδους υπουργικής καριέρας που αν ποτέ γίνει τελικά η ταινία (που το ευχόμαστε!), πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβει για να σπάσει τα ταμεία πιο γρήγορα και από τα κεφάλια διαδηλωτών σε πορεία για το Πολυτεχνείο.

Όταν «τέσταρε» την ετοιμότητα της Τροχαίας

Πίσω στο 2010, στα πρώτα χρόνια της καριέρας του ως υπουργού, ο Χρυσοχοΐδης βρέθηκε να καταδιώκεται από μπλόκο της Τροχαίας για ιλιγγιώδη ταχύτητα και επικίνδυνη οδήγηση επάνω στη διαχωριστική λωρίδα. Εκείνος σταματάει το όχημα, κατεβάζει το παράθυρο και –όπως θα δηλώσει αργότερα στα κανάλια– δίνει θερμά συγχαρητήρια στα όργανα που επιτελούν του έργο τους, εξηγώντας ότι ήθελε να ελέγξει εάν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Σε περίπτωση που του ζητούσαν άδεια-δίπλωμα, θα έλεγε λογικά ότι τα έφαγε ο σκύλος του.

Όταν δεν διάβασε το Μνημόνιο, γιατί «είχα άλλες υποχρεώσεις»

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν busy bro, προτού να είναι κουλ. Στις αρχές του 2012, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (διότι διαπερνά εποχές και κυβερνήσεις, σαν τις πανανθρώπινες αξίες), όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν γνώριζε το περιεχόμενο του κειμένου που υπέγραφε, εκείνος απάντησε χωρίς περιστροφές και με αυτή τη σπάνια ειλικρίνεια που διακρίνει τους φωτισμένους ανθρώπους: «όχι, γιατί απλούστατα είχα άλλες υποχρεώσεις κι είχα άλλα καθήκοντα».

Εξάλλου, το καλοκαίρι στην παραλία τι θα έκανε;

Όταν εισέβαλε η αστυνομία σε προβολές του Joker

Τον Οκτώβριο του 2019, επί δικής του υπουργίας, οι αστυνομικές δυνάμεις δείχνουν πιο έτοιμες από ποτέ να πατάξουν το σκοτεινό έγκλημα και οργανωμένα, το απόγευμα, εκεί που κανείς δεν το περίμενε, εισβάλλουν σε κινηματογραφικές αίθουσες που προβάλλεται το καινούργιο Joker, ψάχνοντας ανήλικους θεατές ανάμεσα στο κοινό, όπως απόρρητες πηγές τους είχαν πληροφορήσει ότι υπήρχαν. Η αποστολή ολοκληρώνεται χωρίς εκπλήξεις, παρά την επικινδυνότητα, και οι παραβάτες οδηγούνται δακρυσμένοι στη δικαιοσύνη.

Όταν απαγόρευσε την πορεία του Πολυτεχνείου

Τον πρώτο Νοέμβριο επί Covid, το 2020, σκεπτόμενος με σύνεση και υπευθυνότητα την ασφάλεια πολιτών αλλά και αστυνομικών, που για ακόμη μια φορά θα αναγκάζονταν να συγχρωτιστούν κοπανώντας τις ασπίδες τους, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποφάσισε να απαγορεύσει την πορεία για το Πολυτεχνείο, λέγοντας ότι «οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια».

Όταν ήταν με τη «μάνικα στο χέρι»

Ένας πραγματικός σερίφης αφήνει σπάνια το όπλο του, και αυτό μόνο για να πιάσει το άλλο όπλο του – τη μάνικα (κλείσιμο ματιού). Τον Αύγουστο του 2021, όταν η χώρα βρισκόταν παραδομένη στις φλόγες, ενώ η αντιπολίτευση εξαπέλυε ταυτόχρονα τα δικά της πυρά προς την κυβέρνηση, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε πώς την κρίσιμη νύχτα ήταν «με τη μάνικα στο χέρι».