ΚΑΠΟΥ ΟΠΑ

Οι μαθητές που προσπάθησαν -μάταια- να γίνουν viral στις Πανελλήνιες

Τώρα με έναν κρεμασμένο σταυρό στο στήθος, παλιότερα με γυαλί-τζαμαρία, μπλούζες Λίβερπουλ και μπαντάνες, πολλοί μαθητές έχουν κυνηγήσει να κλέψουν την προσοχή τις μέρες των Πανελληνίων. Σαν τον «Πανωλεθρία», κανείς.

Στο πρωτοποριακό και καθόλου χρησιμοθηρικό εκπαιδευτικό σύστημα που απολαμβάνουμε στη χώρα, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ο θεσμός με τον οποίο ξεκινά το μακρύ ταξίδι της επαγγελματικής καριέρας. Μέσα σε λίγες ώρες πρέπει να δείξεις τι αξίζεις. Ο ορθόδοξος δρόμος λέει ότι για αυτές τις κρίσιμες ώρες θα έχεις αφιερώσει μήνες μελέτης, αμέτρητα ξενύχτια πάνω απ’ τα βιβλία και όλη σου την ψυχική υγεία, βιώνοντας παράλληλα κρίσεις πανικού και εφιάλτες που οριακά θα ξεπεράσεις χρόνια αργότερα ξαπλωμένος σε κάποιο ντιβάνι.

Εκτός άμα είσαι ξύπνιος και δεις το έργο μεταφορικά, σαν απόφθεγμα για καλύτερη ζωή του Paulo Coelho.

Διότι το ταξίδι της επαγγελματικής καριέρας μπορεί να ξεκινάει τελικά προτού μπεις στην αίθουσα και παραλάβεις τη λευκή κόλλα. Μπορεί να ξεκινάει προτού μπεις καν στο σχολείο, σε εκείνο το σημείο ακριβώς όπου καταφθάνουν οι κάμερες πριν χτυπήσει το κουδούνι.

Γιατί να αφήσεις τα κόκαλά σου στα θρανία και τα μεταπτυχιακά, όταν μπορείς να γίνεις απευθείας διάσημος; Ένα κομμάτι της σπουδαίας ποπ κουλτούρας που κυκλοφορεί στο ίντερνετ; Το είχε κάνει το 1997 ο «πανωλεθρίας», το είχε κάνει ο πιο yolo μαθητής στην ιστορία με το επικό «βασικά δεν με πολυενδιαφέρει κιόλας». Άρα, όλοι μπορούν.

Ή τουλάχιστον κάτι τέτοιο φαίνεται να πιστεύουν όλο και περισσότεροι υποψήφιοι τα τελευταία χρόνια, κυνηγώντας μερικά λεπτά διασημότητας τις μέρες των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Τελευταίο παράδειγμα, ο μαθητής με τον κρεμαστό σταυρό στην Πυλαία που εμφανίστηκε σε περισσότερα από ένα δελτία ειδήσεων με την έναρξη των φετινών εξετάσεων.

«Μεγαλύτερος σταυρός, μεγαλύτερη ετοιμότητα»

Με έναν ξύλινο σταυρό κρεμασμένο στον λαιμό του, από εκείνους που κανονικά καρφώνονται στον τοίχο, εμφανίστηκε υποψήφιος Πολυτεχνίτης στο 1ο Λύκειο Πυλαίας έξω απ’ τη Θεσσαλονίκη, δικαιολογώντας την επιλογή του με ένα επιχείρημα που κανείς πραγματικά δεν περίμενε. «Το μέγεθος μετράει». Από τις δηλώσεις του φάνηκε δυσανάλογα συγκροτημένος για να είναι τόσο θρήσκος, «Ήταν μια πράξη που έκανα ασυνείδητα, δεν τη σκέφτηκα και πολύ».

Ναι, σίγουρα.

«Πήγα με τη νοοτροπία της Λίβερπουλ»

Μαθητής στην Αγία Παρασκευή εμφανίζεται στις Πανελλαδικές του 2023 με φανέλα Λίβερπουλ, λέγοντας ότι τη φόρεσε «για να έχω νοοτροπία νικητή». Τη σεζόν εκείνη, οι κόκκινοι της Αγγλίας τερμάτισαν πέμπτοι στη βαθμολογία, ελπίζουμε όχι με ανάλογη τύχη να χτύπησε τον υποψήφιο των Πανελλαδικών. Φαίνεται ειλικρινής, τον συμπαθούμε.

«Χθες έμαθα ποια ήταν η ύλη»

Πρέπει να αναγνωρίσουμε τουλάχιστον ένα πρωτογενές punchline σε αυτή την προσπάθεια: Επειδή ο φίλος ήθελε να ασχοληθεί με τουριστικά επαγγέλματα, εμφανίστηκε σαν τουρίστας. Πρωτογενές είπαμε, όχι πρωτότυπο. Με γυαλί-τζαμαρία, τσαντάκι και όλο το τυπικό outfit τσακαλάκου μαθητή ΕΠΑΛ, το παιδί αυτή ήταν το viral των Πανελληνίων του 2023. «Μαμά, άμα το βλέπεις αυτό, δεν περνάω πουθενά. Ξέρει κι η ίδια τι γίνεται. Ο Θεός βοηθός».

Ναι, αλλά πού είναι ο σταυρός;

Ο «cool» μαθητής του 2021

Ένα περφόρμανς με μερικά αυτοσχεδιαστικά στοιχεία και ξεκάθαρες επιρροές τόσο από τον ζαμάν φου μαθητή που έγινε viral το 2016 όσο και τον θρυλικό «πανωλεθρία», με ατάκες να αναπαράγονται αυτούσιες. Με μάσκα (ελέω πανδημίας) και μαύρη μπαντάνα, ο φίλος από την Καλαμάτα ισχυρίζεται ότι πήγε για να γράψει Χημεία, τον εξέτασαν στην Ιστορία και εκείνος απάντησε με Μαθηματικά.

Ευχόμαστε να έκανε ένα από τα δύο όνειρά του πραγματικότητα, τις ιχθυοκαλλιέργειες είτε τα πρόβατα, γιατί το πλάνο να τρελάνει το ίντερνετ δεν πολυπέτυχε, όπως φαίνεται στα σχόλια κάτω από το βίντεο.