Μάρκος Χουζούρης / Eurokinissi
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι πιο κλισέ εκφράσεις των ποδοσφαιρικών κληρώσεων

Τα λόγια που έχουμε βαρεθεί να ακούμε από προπονητές, αθλητές και αθλητικογράφους κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας μιας ποδοσφαιρικής κλήρωσης στην Ελλάδα.

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Βουλιαγμένης η κλήρωση του πρωταθλήματος της Super League για την αγωνιστική σεζόν 2022/23. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από όλες τις ομάδες της λίγκας, ενώ πριν από την έναρξη της διαδικασίας, βραβεύτηκαν οι καλύτεροι της χρονιάς. Μεταξύ άλλων, το βραβείο του καλύτερου παίκτη της περασμένης σεζόν έλαβε ο Aias Aosman του Ιωνικού, ενώ το καλύτερο γκολ της σεζόν και το βραβείο Fair Play απονεμήθηκε στον Sergio Araujo για το τέρμα του στο «Κλεάνθης Βικελίδης» το οποίο αφιέρωσε στον αδικοχαμένο φίλο του Άρη, Άλκη Καμπανό.

Το κλίμα ήταν ευχάριστό και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, αρκετοί χρήστες του Twitter και των social media επιδόθηκαν σε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα καταφέρει να βρει την πιο κλισέ έκφραση που έχει ακουστεί ποτέ σε ποδοσφαιρική κλήρωση στη χώρα. Εμείς, λοιπόν, τις συλλέξαμε και σας τις παραθέτουμε. Εσείς κρίνετε ποια θα πάρει το πρωτάθλημα.

Δεν παίζει ρόλο το πρόγραμμα

Πρόκειται για τον βασιλιά των κλισέ εκφράσεων που έχουν ακουστεί πριν ή μετά από μια κλήρωση. Ας τα βάλουμε, όμως, κάτω: προφανώς και παίζει ρόλο το πρόγραμμα. Ειδικά στην Ελλάδα. Αλλιώς είναι να ξεκινήσεις το πρωτάθλημα με πέντε εύκολα ματς με μικρομεσαίες ομάδες και αλλιώς με πέντε ντέρμπι. Γιατί όλοι ξέρουμε πως αν μια ελληνική ομάδα δεν τα πάει καλά στις πρώτες αγωνιστικές, ο προπονητής της ίσως να μη «προλάβει να βγάλει παρέλαση». Ουπς, άλλο ένα κλισέ.

Όλοι θα παίξουν με όλους

Μοιάζει με χρησμό της Πυθίας. «Όλοι θα παίξουν με όλους». Πράγματι όλοι θα παίξουν με όλους. Κάποιος θα νικήσει, κάποιος θα χάσει. Ίσως μερικά ματς να λήξουν και ισοπαλία. Και στο τέλος της χρονιάς κάποιος θα πάρει το πρωτάθλημα. Και οι υπόλοιπες ομάδες θα διεκδικήσουν τις εναπομείνασες θέσεις.

Είναι ένας μαραθώνιος. Δεν υπάρχουν εύκολοι και δύσκολοι αντίπαλοι

Πάμε ξανά: προφανώς και υπάρχουν εύκολοι και δύσκολοι αντίπαλοι. Δεν είναι το ίδιο, παραδείγματος χάριν, να παίζεις ντέρμπι στην κατάμεστη «Λεωφόρο Αλεξάνδρας» με το να αγωνίζεσαι στη Λιβαδειά, η ποδοσφαιρική ομάδα της οποίας ίσα – ίσα που μαζεύει χίλια άτομα σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι.

Η περιφέρεια θα κρίνει τον πρωταθλητή, όχι τα ντέρμπι

Αυτή είναι μια έκφραση που κρατάει από πολύ παλιά. Τότε που τον χειμώνα οι μεγάλες ομάδες της Αθήνας έτρεχαν μέχρι τον παγωμένη Καστοριά με το πούλμαν για να παίξουν μπάλα μέσα στα χιόνια. Και όπως ήταν λογικό, τις περισσότερες φορές έχαναν βαθμούς. Σήμερα, όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι ομάδες της Super League είναι μόλις 14, ενώ η μακρύτερη απόσταση είναι μέχρι την Κρήτη για λογαριασμό του ΟΦΗ. Και πάλι, όμως, υπάρχουν τα αεροπλάνα. Τεχνολογία.

Να δούμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά

Αυτή είναι η έκφραση που έχει μπει πια στο DNA κάθε Έλληνα προπονητή. Δεν αντιλέγουμε. Πράγματι το κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και ξεχωριστό. Αλλά δεν γίνεται να είσαι μια μεγάλη ομάδα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, να έχεις ντέρμπι που θα κρίνει το πρωτάθλημα την επόμενη βδομάδα και να έχεις το μυαλό σου 100% στο ερχόμενο εντός έδρας παιχνίδι με τον αδιάφορο Παναιτωλικό.

Θα το πάρει όποια ομάδα θα έχει διάρκεια

Μπαίνει στην ίδια κατηγορία με την έκφραση «το πρωτάθλημα είναι μαραθώνιος». Ισχύει. Όποια ομάδα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια, ανεξάρτητα από την κλήρωση, θα σηκώσει την κούπα. Αλλά είναι σαν να λέμε, όποια ομάδα έχει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές, θα πάρει το πρωτάθλημα. Είναι προφανές.

Να έχουμε ένα πρωτάθλημα χωρίς τραυματισμούς

Αυτό είναι ευχή όλων μας. Αλλά είναι μια ευχή παρόμοια με εκείνη περί «παγκόσμιας ειρήνης». Το ποδόσφαιρο είναι ένα σκληρό άθλημα και οι τραυματισμοί είναι μέσα στο παιχνίδι. Αυτές διαταράσσουν τις ισορροπίες μεταξύ των ομάδων, αυτές φέρνουν τα πάνω – κάτω σε μια σεζόν. Το θέμα είναι να μη συμβαίνουν σοβαροί τραυματισμοί που καταστρέφουν καριέρες αθλητών. Γιατί εκεί είναι το μεγάλο κρίμα.