ORIGINALS

Πέντε πράγματα απ’ τις διακοπές σου που τα κάνεις δύσκολα χωρίς λόγο

Υπάρχουν καταστάσεις που, αντίθετα με ο,τι πιστεύεις, δεν είναι καθόλου αυτονόητες.

Διακοπές το καλοκαίρι. Τι όμορφα που είναι να περνάς 10 μέρες ξαπλωμένος σε μια ξαπλώστρα χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα άλλο παρά μόνο το πότε θα ξαναβουτήξεις, τι θα φας μετά και πώς θα ντυθείς το βράδυ. Ένας μικρός Παράδεισος.

 Και από την άλλη η κόλαση που αφορά το πώς θα προετοιμάσεις όοολα αυτά που χρειάζονται προκειμένου να ζήσεις τις διακοπές σου. Ειλικρινά αυτή η κόλαση είναι καμιά φορά τελείως αναίτια. Θα μπορούσαν, σε μια άλλη παράλληλη πραγματικότητα, όλες οι συνεννοήσεις, τα κανονίσματα, οι προετοιμασίες να είναι περίπου 300 φορές πιο εύκολες. Εδώ, λοιπόν, μαζέψαμε πέντε από αυτές τις αναίτιες δυσκολίες που έχει η συνολική προετοιμασία πριν τις διακοπές. Μήπως και βάλουμε μυαλό αν τις δούμε γραμμένες.

Το κανόνισμα των αδειών

Είναι αυτή η ιερή στιγμή που μαζευόμαστε 10-15-20-35 άτομα και αρχίζουμε να πετάμε ημερομηνίες λες και μαζευτήκαμε πάνω από τον θείο μας και δοκιμάζουμε την τύχη μας σε κάποιο τυχερό παιχνίδι. “Εγώ θέλω 11-23 Αυγούστου και 25-27”, ο ένας. “Εγώ θέλω 25-30 Ιουλίου, 3-4 Αυγούστου και 13,5-24,9 Αυγούστου” ο άλλος. Και πετάγονται δεκάδες ημερομηνίες χωρίς ιδιαίτερο λόγο, γιατί δεν είναι κανείς εκεί για να τις καταγράψει και, ακόμα και αν υπάρχει -πιστέψτε με!- σταμάτησε να παρακολουθεί περίπου στις ημερομηνίες του τρίτου ανθρώπου που πετάχτηκε.

 Ξέρετε πώς θα ήταν πιο εύκολο; Aν απλά περιμέναμε τη σειρά μας πριν πούμε ποιες ημερομηνίες μας βολεύουν, ίσως και να είχαν όλα λυθεί πολύ νωρίτερα.

Η επιλογή του μέρους

Τον Απρίλιο ξεκινάς για Τζαμάικα. Ψάχνεις και είναι λίγο ανεδαφικός ως στόχος. Έρχεται ο Αύγουστος και καταλήγεις στην τελευταία επιλογή που είχες. Συνήθως είναι εκεί που είχες πάει και πέρσι. Και κλασικά θα βαριέσαι τη ζωή σου, αλλά τουλάχιστον αν έχεις κάνει ΚΟΝΕ με την Q θα΄χεις ‘τσιμπήσει’ 12 GB για κάθε φίλο ή φίλη που γράφτηκε στην υπηρεσία, οπότε το στριμάρισμα σειρών μπορεί να πάει σύννεφο”.

Γκούγκλαρες κάθε ξεχωριστή βραχονησίδα της Ελλάδας που μπορεί να γινόταν το μέρος που θα σε φιλοξενούσε για καμιά βδομάδα, όμως το χάωσες πάρα πολύ και βρέθηκες να έχεις ξεμείνει από ιδέες.

Τα πολλά νησιά της Ελλάδας θα έπρεπε να μας διευκολύνουν και όχι να μας δυσκολεύουν να βρούμε μέρος για διακοπές. Δεν συμβαίνει πάντα.

Το κλείσιμο των εισιτηρίων και του δωματίου

Και ξεκινάει τον Απρίλιο να σου λέει να αρχίσετε να ψάχνετε εισιτήρια και εσύ λες “από τώωωωρα; κάτσε να σουβλίσουμε το αρνί”. Και στο ξαναλέει τον Ιούνιο “ε μωρέ, νωρίς είναι ακόμα, ας το δούμε σε καμιά βδομάδα”. Και στο ξαναλέει 23 Ιουλίου και τότε αξιώνεσαι να αρχίσεις να ψάχνεις δωμάτια και…μάντεψε. Ζούμε σε τουριστική χώρα με εύκρατο κλίμα και είναι και καλοκαίρι. Δεν θα βρεις ή στην καλύτερη θα χρειαστεί πολύς κόπος και πολύς χρόνος για να το κάνεις.

Μάντεψε…ήταν τόσο πιο εύκολο τον Απρίλιο.

Το μεσανατολικό του ‘ποιος οδηγεί;’

Και αφού έχεις κοπιάσει, έχεις βρει ημερομηνίες, σκάει το τελευταίο πρόβλημα. Ξέρετε το πρόβλημα αυτό που ποτέ δεν υπολογίζεις ότι θα είναι πρόβλημα στην αρχή των προετοιμασιών σου. Ποιος θα οδηγήσει; Εδώ που τα λέμε η οδήγηση στις διακοπές δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Και κουραστική είναι (ειδικά αν έχεις μέσα παιδιά, σκυλιά ή μαντραχαλάδες φίλους) και δεν μπορείς να πιεις ποτό. Είναι μια ευθύνη που δεν θες στις διακοπές. Κοίτα όμως που δεν τη θέλει και κανείς. Αρχίζουν, λοιπόν, τα συνεργεία, η κούραση, τα “εγώ οδηγούσα πέρσι”. Όλα πάνε να καταρρεύσουν.

Ας εφαρμοστεί ένα σύστημα εκ περιτροπής ρε παιδί μου ή πάτε σε ένα μέρος που δεν χρειάζεται τόσο το αυτοκίνητο.

 Ποιος θα πάρει τι;

 Ως εκ θαύματος βρίσκεις τα πάντα. Έχεις κλείσει σε καλό δωμάτιο, καλή παρέα. Όλα καλά. Τελειώνει η τελευταία μέρα στη δουλειά και πέφτουν οι γραμμές από τα τηλέφωνα. Το τελευταίο πρόβλημα που έμενε είναι το ποιος θα πάρει τι. Ποιος θα πάρει το σαπούνι; Ποιος το υγρό φακών επαφής; Ποιος τα κρουασανάκια για τη διαδρομή; Ποιος το καπέλο με το ανεμιστηράκι πάνω; Σημαντικά ερωτήματα. Ικανά να πάρουν όλο το βράδυ και να ξεκινήσεις την επομένη το ταξίδι σου ως ακοίμητο ζόμπι. Εδώ που τα λέμε, ρε παιδιά, αν πάρετε και δύο σαπούνια δεν θα είναι και καμιά τραγωδία.

Όταν αρχίζει αυτή η φάση, και πρέπει να γίνουν πολλά, πάρα πολλά τηλεφωνήματα μέχρι επιτέλους να κανονιστούν όλα, εσύ έχεις το κεφάλι σου ήσυχο αν έχεις ΚΙΟΥ ΣΤΑΡ, γιατί σε χρεώνει ανά 1″ και ανανεώνεται μόνο του στο τέλος κάθε μήνα.

Αυτές ήταν, λοιπόν, πέντε καταστάσεις οι οποίες είναι -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- παντελώς αναίτια σύνθετες. Αλλά δεν χρειάζεται να περιπλέκουμε τα πάντα γύρω μας. Και ξέρετε μια καλή περίπτωση που μπορείτε να ξεμπλέξετε από την αρχή χωρίς να χρειάζεται να βουτήξετε στην παράνοια της αναίτιας πολυπλοκότητας; Η Q που απλά κάνει τα αυτονόητα. Εδώ που τα λέμε δεν χρειάζεται να τα κάνουμε όλα μπέρδεμα.