ORIGINALS

Έρευνα: Ποιο είναι το πιο συχνό όνομα πρωταγωνιστή σε σαπουνόπερα;

Αυτή την έρευνα δεν τη ζήτησε κανείς αλλά έγινε.

Υπάρχει ένα πλέγμα πραγμάτων που σημαίνει ελληνική ονοματοδοσία και ταυτόχρονα υπάρχει και κάτι βαθύτερο που λέει ότι κάποια ονόματα είναι πιο ‘αστικά’, ενώ κάποια άλλα πιο ‘λαϊκά’. Για παράδειγμα, στα μεγάλα σαλόνια (ή σε αυτά τα σαλόνια που θα ήθελαν πολύ να είναι μεγάλα), ταιριάζουν πολύ τα ονόματα των Βασιλέων των Ελλήνων: Παύλος, Κωνσταντίνος, Αμαλία, Σοφία ίσως και Φρειδερίκη. Από την άλλη, ονόματα όπως Σάκης, Λάκης, Μάκης, απολάμβαναν μεγάλο κύρος στα ’70ς ως πιο αλήτικα και εντός της τότε φάσης.

Τα τελευταία χρόνια  μάλιστα έχει αρχίσει να σπάει ο άγραφος κανόνας που έλεγε ότι το παιδί θα πάρει το όνομα του παππού του από την πλευρά του πατέρα, εκτός και αν αυτός ονομάζεται Αβρώνιχος, οπότε θα βολευόμασταν με τον Γιάννης του άλλου παππού.

Πρόκειται για μια προσπάθεια, κυρίως μεσοαστών νέων γονιών, να ξεφύγουν από τα πιο παραδοσιακά και επομένως χριστιανικά ονόματα, που με τη σειρά της οδηγεί σε μια κατάσταση όπου μέσα στις τάξεις των δημοτικών μπορεί να βρεις 3 Δανάες, 4 Νεφέλες και 2 Αντιγόνες και καμία Μαρία ή Ελένη.

Το ενδεικτικό εδώ είναι ότι αυτή η κατάσταση είχε να αρχίσει να διαφαίνεται ήδη από την ονοματοδοσία στους χαρακτήρες των σειρών, ανάλογα από το αν αυτές ήταν κωμικές ή δραματικές. Στις δεύτερες, που συνήθως αφορούν οικογένειες μεγαλοαστών επιλέγονται ονόματα από μια συγκεκριμένη γκάμα, σε αντίθεση με τις πρώτες που συνήθως αφηγούνται ιστορίες φτωχότερων και πιο λαϊκών στρωμάτων.

Λαϊκά ονόματα

Στις δραματικές σειρές, λοιπόν, δεν υπάρχουν ονόματα όπως Γιάννης, Βαγγέλης, Σωτήρης, Σούλα, Μηνάς, Θανάσης (μόνο ένας Νάσος), Βίβιαν, Παναγιώτης, Μαριλένα, Ναταλία, Φώτης και Φωτεινή.

Από την άλλη, στις κωμικές σειρές δεν υπάρχουν ονόματα όπως Χρύσα, Μάνος, Αμαλία, Ζωή, Ορέστης.

Σε σχέση με τον πραγματικό κόσμο

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα πιο συχνά αντρικά ελληνικά ονόματα είναι το Γιώργος για τους άντρες και το Μαρία για τις γυναίκες. Στις σειρές όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Σε μια λίστα 400 ονομάτων πρωταγωνιστών βρίσκουμε το Γιώργος μόνο δύο φορές. Το οποίο σημαίνει ότι από το περίπου 9% στον γενικό πληθυσμό, στις σειρές έχουμε μια εμφάνιση ανά 200 ονόματα (0,5%). Από την άλλη, οι Μαρίες από το 8,3%, εδώ έχουμε μόλις 5 από τη λίστα 400 ονομάτων (1,25%). Αυτό ακολουθεί τη λογική της επιλογής πιο σπάνιων ονομάτων (προφανώς και για λόγους ευκολίας στη διάκριση των χαρακτήρων).

Εδώ η λίστα με τα συχνότερα ονόματα σε δραματικές και κωμικές σειρές. Δεν υπάρχει ούτε ένα κοινό όνομα ανάμεσα στις λίστες των 10 συχνότερων.

Δραματικές Σειρές

Άρης- 7

Στέφανος- 6

Σοφία- 5

Πέτρος- 5

Δημήτρης- 4

Μαρίνα- 4

Κωμικές Σειρές

Αλεξάνδρα- 4

Βαγγέλης- 3

Θανάσης- 3

Μαίρη- 3

Μαριλένα- 3

Ναταλία- 3

Από αυτά συμπεραίνουμε ότι οι 6 στις 10 σειρές έχουν στους πρωταγωνιστικούς τους ρόλους κάποιον Άρη ή κάποιον Στέφανο ή και τους δύο. Ενώ από τις 20 σειρές που επιλέξαμε οι 16 είχαν μέσα κάποιον Στέφανο ή Άρη ή Σοφία.

Αντίθετα, στις κωμικές σειρές Στέφανο ή Άρη είχαν μόνο οι 2 στις 10. Το οποίο μάλλον σημαίνει ότι είμαστε μια χώρα που θέλει πολύ να είναι Στέφανος, χωρίς να θέλει ιδιαίτερα να είναι για παράδειγμα Βαγγέλης ή Θανάσης.

Υποκοριστικά

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι πώς διαχειρίζονται οι γραφιάδες των σειρών τα ονόματα που βγαίνουν από κάποια από τα βασικά.

Στις δραματικές σειρές βρίσκουμε 2 περιπτώσεις με το όνομα Κωστής, καμία με το όνομα Κώστας, ενώ στις κωμικές σειρές βρίσκουμε σε 3 περιπτώσεις το όνομα Μαίρη και καμία το όνομα Μαρία. Μαίρη μάλιστα δεν βρίσκουμε ούτε σε μια σειρά από τις 20 δραματικές.

Στις κωμωδίες υπάρχουν 2 Καίτες και καμία Κάτια και στις δραματικές σειρές δύο Κάτιες και καμία Καίτη.

Πηγή

Οι 20 δραματικές σειρές: Απαγορευμένη Αγάπη, Βέρα στο Δεξί, Γυναίκα χωρίς όνομα, Δίδυμα Φεγγάρια, Δικαίωση, Δύο μέρες μόνο, Έρωτας, Η ζωή της άλλης, Κλείσε τα μάτια, Κλεμμένα όνειρα, Λόγω Τιμής, Μαζί σου, Μια Στιγμή Δύο Ζωές, Μπρούσκο, Μυστικά της Εδέμ, Παρθένα ζωή, Τατουάζ, Το Παιχνίδι της Συγγνώμης, Φιλοδοξίες.

Οι 20 κωμικές σειρές: 50-50, Άκρως Οικογενειακόν, Βασιλιάδες, Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο, Δέκα λεπτα κήρυγμα, Είσαι το Ταίρι μου,  Ευτυχισμένοι μαζί, Η Νταντά, Η χειρότερη βδομάδα της ζωής μου, Η ώρα η καλή, Κάτι χωρισμένα παλικάρια, Κάτω Παρτάλι, Λατρεμένοι μου Γείτονες, Μοντέρνα Οικογένεια, Πίσω στο Σπίτι, Πολυκατοικία, Στο Πάρα Πέντε, Συμμαθητές, Το καφέ της Χαράς, Το σόι σου