Scott Kowalchyk/CBS via Getty Images
ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ

Πώς είναι να βλέπεις το Late Show του Stephen Colbert από μέσα

Ένα απόγευμα γεμάτο χειροκροτήματα, σταρ, αμερικάνικη τηλεόραση και μπόλικο κρύο.

Οι διαφορές της Αμερικής και ειδικά της Νέας Υόρκης με τον υπόλοιπο πλανήτη, είναι όπως φαντάζεσαι αμέτρητες. Μία από αυτές που δύσκολα σκέφτεσαι όμως, είναι ότι σαν τουρισμό στο «Μεγάλο Μήλο», εκτός από τα μουσεία και τα υπόλοιπα εμβληματικά αξιοθέατα, μπορείς να παρακολουθήσεις από κοντά και το γύρισμα κάποιου από τα πολλά και τρομερά δημοφιλή late night shows για τα οποία φημίζεται η αμερικάνικη τηλεόραση και αγαπάει να κλέβει η ελληνική.

Από το The Tonight Show του Jimmy Fallon και το Jimmy Kimmel Live, μέχρι το Late Show του Stephen Colbert, η θέση σου στις καρέκλες του κοινού είναι μόλις μια ηλεκτρονική αίτηση μακριά και εντελώς δωρεάν. Απλά συμπληρώνεις το show που σε ενδιαφέρει και τις αντίστοιχες ημερομηνίες και περιμένεις να δεις αν θα είσαι ανάμεσα στους τυχερούς που θα ζήσουν την εμπειρία από κοντά.

Εγώ υπέβαλλα αίτηση και για τα τρία παραπάνω shows και σχεδόν αμέσως, έλαβα επιβεβαιωτικό e-mail για την παρουσία μου σε αυτό με οικοδεσπότη τον πρώην παρουσιαστή του θρυλικού The Colbert Report, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου.

Οι οδηγίες στο mail, ήταν σαφείς: Να είστε εκεί το αργότερο στις 4 το απόγευμα, με μάσκες και πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς και κάποιο πανωφόρι, αφού ο χώρος κλιματίζεται και έχει πολύ κρύο (στη Νέα Υόρκη τις ίδιες ημέρες είχε ζέστη και υγρασία). Τα κινητά θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά καθ όλη τη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης, ενώ δεν θα μπορείτε και να σηκωθείτε από τη θέση σας.

Πράγματι, λίγο πριν τις 4, βρεθήκαμε στην Broadway street, έξω από το χώρο που με τις τεράστιες επιγραφές του ονόματος του superstar δημοσιογράφου δεν σου άφηναν περιθώριο αμφιβολίας για το αν έχεις βρεθεί στο σωστό σημείο (ΟΚ, καλό hint ήταν και η μεγάλη ουρά). Μετά τους απαραίτητους ελέγχους εισιτηρίων και πιστοποιητικών και τις οδηγίες που αναγράφονταν και στο mail, πήραμε την άδεια να μπούμε στο χώρο και η εμπειρία ξεκίνησε.

Το ζέσταμα

Φυσικά, μέχρι την ώρα της βιντεοσκόπησης του επεισοδίου που θα προβαλλόταν το ίδιο βράδυ στις 11.30, έπρεπε να μεσολαβήσουν πολλά. Αρχικά, έπρεπε να πάρουμε τις θέσεις μας στον χώρο και στη συνέχεια, να εκμεταλλευτούμε την τελευταία ευκαιρία να πάμε τουαλέτα ανά γκρουπ, πριν αρχίσει η διαδικασία και μείνουμε υποχρεωτικά βιδωμένοι στην καρέκλα μας (ή έστω όρθιοι μπροστά από αυτήν, όταν λαμβάναμε τη σχετική οδηγία.

Τα κινητά ήταν ήδη απενεργοποιημένα και το κρύο πράγματι θύμιζε τις ένδοξες ημέρες ελληνικές πλοίου τον Αύγουστο, όπου αν δεν φορέσεις φούτερ φτάνεις στο νησί με πνευμονία.

Μόλις οι θεατές ικανοποίησαν τις ανάγκες τους, ήταν η σειρά του κωμικού Paul Mecurio να αναλάβει να ζεστάνει το κοινό. Μερικά αστεία, αρκετές προτροπές να ξυπνήσουμε και να γελάμε δυνατά γιατί θα είμαστε κομμάτι του show και θα μεταφέρουμε την ενέργειά μας και στους τηλεθεατές και κουβέντα με μερικούς από τους παρευρισκόμενους, εκ των οποίων όσοι κάθονταν στην κάτω κερκίδα, τους σήκωνε και στη σκηνή και τους έκανε μερικές ερωτήσεις, σχολιάζοντας ανάλογα.

Εξάγοντας ένα πρόχειρο δημογραφικό συμπέρασμα, μπορώ να πω ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων είχαν επιλέξει να ζήσουν από κοντά μια αμερικάνικη εκπομπή ήταν τουρίστες εξ Αμερικής, ορμώμενοι από περιοχές όπως το Μίσιγκαν, το Σικάγο και άλλες πόλεις, εκτός της Νέας Υόρκης.

Ο Mecurio την έκανε πάντως τη δουλειά του, αφού το κοινό ζεστάθηκε αρκετά, πριν ακολουθήσει κι ένα μικρό λογύδριο από τον floor manager της εκπομπής, ο οποίος εξήγησε πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα μάς κουνάει τις κόλλες χαρτί που κρατούσε για να ξεσπάσουμε σε αυθόρμητη αποθέωση.

Η house μπάντα της εκπομπής, δηλαδή ο Jon Batiste μαζί με τους Stay Human, ανέλαβαν τη μουσική ψυχαγωγία μας. Μιλάμε για βραβευμένο με Grammy μουσικό ο οποίος αυτή την εποχή συμμετέχει σε γυρίσματα μιούζικαλ του Steven Spielberg, για να καταλάβουμε το μέγεθος των μουσικών που συμμετέχουν σε τέτοιες εκπομπές στις ΗΠΑ.

Και μετά τη μουσική, είχε έρθει η ώρα του σταρ της βραδιάς. Πριν ξεκινήσει όμως η μαγνητοσκόπηση της εκπομπής, βγήκε για μια σύντομη γνωριμία με το κοινό. Ο αέρας σταρ που έχει ο Colbert φάνηκε ακόμα και από τον τρόπο που έκανε την είσοδό του, μέσα σε αποθέωση.

Μάς χαιρέτησε, σημείωσε ότι του λείψαμε καθώς απουσίαζε μία εβδομάδα λόγω Covid, επανέλαβε πόσο σημαντικοί είμαστε για την επιτυχία της εκπομπής και δέχτηκε 3-4 ερωτήσεις από το κοινό. Αυτή που ξεχώρισα, ήταν το ποια είναι η αγαπημένη του εκκλησία στο Σικάγο(!), με τον παρουσιαστή να απαντάει ότι είναι το παρεκκλήσι ενός νοσοκομείου στο οποίο προσεύχεται συχνά.

Πλέον είχαμε προετοιμαστεί και είχε έρθει η ώρα για τη βιντεοσκόπηση της εκπομπής που προβαλλόταν το ίδιο βράδυ.

Η εκπομπή

Μέσα σε έντονες οδηγίες από τον floor manager για χαμό και αποθέωση, ο Stephen Colbert έκανε τη δεύτερη του είσοδο, αυτή τη φορά με τις κάμερες να γράφουν. Χαιρέτησε ξανά το κοινό και πραγματοποίησε τον μονόλογό του, με τη βοήθεια βίντεο που είχε ετοιμάσει η ομάδα του, σε ένα κλασικό μοτίβο τέτοιων show. Στη διαδικασία συμμετείχε και ο Jon Batiste με την μπάντα του, δίνοντας όποτε έπρεπε την κατάλληλη μουσική υπόκρουση στα λεγόμενα του παρουσιαστή.

Οι θεματικές που σχολίασε αφορούσαν κυρίως τα θέματα της επικαιρότητας και ο τρόπος που τα σχολίαζε ήταν αρκετά καυστικός, στρέφοντας τα βέλη του προς συντηρητικούς και Ρεπουμπλικάνους, με το κοινό να τον χειροκροτά, ενώ από την κριτική του δεν έλειψε και η απόφαση του CNN να ελαττώσει τα Breaking News.

Στη συνέχεια, είχε φτάσει η ώρα για τον πρώτο καλεσμένο, τον δημιουργό και πρωταγωνιστή της ταινίας του Hulu, Fire Island, Joel Kim Booster. Η ταινία αφορά στην ουσία ένα remake του κλασικού Περηφάνια και Προκατάληψη από μια gay οπτική, με τον Booster να αποτελεί ένα από τα πιο ανερχόμενα ονόματα του χώρου.

Η συζήτηση ήταν γρήγορη και αστεία, ενώ πριν ο καλεσμένος πάρει τη θέση του, ο Colbert είχε μια μικρή κουβέντα με κάποιο μέλος της ομάδας του, σε ένα τετ-α-τετ που έμοιαζε πάντως αρκετά στημένο. Παιχνίδια και ανταλλαγή δώρων δεν είχαμε κι έτσι μετά από περίπου ένα δεκάλεπτο, ο οικοδεσπότης αποχαιρέτησε τον πρώτο του καλεσμένο, υποδέχτηκε ξανά έναν συνεργάτη του για σύντομες διαβουλεύσεις και κάλεσε τον επόμενο μουσαφίρη του.

Αυτός ήταν ο έμπειρος δημοσιογράφος του CNN Jake Tapper, ο οποίος μάλιστα το 1997 έβγαινε για λίγο καιρό με την Monica Lewinsky, λίγο πριν ξεσπάσει το περιβόητο σκάνδαλο (το δώσαμε και το κουτσομπολιό). Αυτή η κουβέντα ήταν σαφώς πιο σοβαρή, αφού η ατζέντα περιελάμβανε τον νέο νόμο για την οπλοκατοχή αλλά και τη δίκη για τα όσα έγιναν στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021. Ούτε αυτή η κουβέντα πάντως κράτησε πολύ παραπάνω, φτάνοντας οριακά το τέταρτο.

Το εντυπωσιακό σε όλο το γύρισμα, ήταν το γεγονός πως δεν χρειάστηκε καθόλου να γυριστεί ξανά κάποιο κομμάτι της εκπομπής, αφού σχεδόν όλο το πήγαν σερί και η μόνη φορά που έγινε κάτι στημένα ήταν όταν χρειάστηκε να γυριστούν 2-3 πάσες για διαφημίσεις. Πλέον, ήταν η σειρά του μοντάζ να ετοιμάσει το τελικό show, που θα έπαιζε λίγες ώρες μετά στην τηλεόραση (το γύρισμα ολοκληρώθηκε στις 7 και η εκπομπή προβάλλεται στις 11.30).

Το ποιον καλεσμένο θα πετύχεις πάντως, είναι εντελώς τζόγος, αφού δεν υπάρχει τρόπος να το γνωρίζεις. Απλά θα πω ότι την επόμενη ημέρα, καλεσμένος στο στούντιο βρέθηκε ο Robert De Niro. Εντάξει, δεν μπορείς να τα έχεις και όλα.

Συνολικά, ήταν μια εντυπωσιακή εμπειρία που αξίζει να τη ζήσεις μία φορά και με άφησε με ένα συμπέρασμα που λίγο-πολύ το περίμενα. Οι Αμερικανοί ξέρουν να κάνουν πολύ καλά τηλεόραση.