Unsplash
ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ

Πώς πέρασα την καραντίνα παριστάνοντας το μυρμήγκι στο Facebook

Σχεδόν 2 εκατομμύρια άτομα είναι μέλη σε ένα γκρουπ του Facebook που δεν φανταζόσουν ποτέ ότι θα δημιουργηθεί.

Η καραντίνα που περάσαμε ανάγκασε τον κόσμο να ασχοληθεί με πράγματα που πολλές φορές η καθημερινότητά του δεν του επέτρεπε. Είτε οι πολλές ώρες στο γραφείο, είτε οι αρκετές υποχρεώσεις εντός και εκτός σπιτιού, μας κρατούσαν μακριά από αγαπημένες ασχολίες, όπως το διάβασμα, η παρακολούθηση ταινιών, ακόμη και το χάζεμα -χωρίς νόημα- με τις ώρες.

Κάπου εκεί μέσα σε όλο αυτόν τον χαμό της καραντίνας, ένας χρήστης του Facebook αποφάσισε να κάνει κάτι “δημιουργικό” και να φτιάξει ένα γκρουπ, στο οποίο έδωσε το λακωνικό όνομα “A group where we all pretend to be ants in an ant colony”. Σε μια γρήγορη μετάφραση μιλάμε για ένα γκρουπ όπου όλοι παριστάνουμε τα μυρμήγκια.

Ναι, πολύ καλά διάβασες. Όχι μόνο υπάρχει αυτό το (κλειστό) γκρουπ, αλλά μετράει ήδη σχεδόν 2 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, τα οποία αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Προσωπικά, όταν το πρωτοείδα γέλασα. Λέω δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το πράγμα. Στη συνέχεια, προκλήθηκε το δημοσιογραφικό (και όχι μόνο) ενδιαφέρον. Τι μπορεί να κάνουν τόσα άτομα μέσα σε ένα τέτοιο γκρουπ, χωρίς κανένα απολύτως σκοπό;

Η καραντίνα βλέπεις μας έδωσε άπλετο χρόνο. Έτσι, κάθε μέρα χιλιάδες άτομα ξεκινούσαν τα σχόλια στο γκρουπ. Το κεντρικό concept ήταν πολύ απλό άλλωστε. Τώρα, όσον αφορά το πώς γίνεται το παιχνίδι, είναι επίσης αρκετά απλό. Ένας χρήστης ανεβάζει μια φωτογραφία ενός μυρμηγκιού, το οποίο κάνει κάτι. Μπορεί να σηκώνει ένα φύλλο, μπορεί να δέχεται επίθεση από κάποιο έντομο, οτιδήποτε. Μόλις ανέβει η φωτογραφία, αμέσως πυροδοτείται ένα κύμα σχολίων από κάτω της.

Οι χρήστες σχολιάζουν μπαίνοντας στο ρόλο ενός μυρμηγκιού και δίνοντας μια οδηγία στα αγγλικά, όπως για παράδειγμα “LIFT” ή “BITE”. Κάτι σαν διαδραστικό παιχνίδι, το οποίο όμως δεν είναι καν παιχνίδι, γιατί δεν οδηγεί πουθενά.

Προφανώς και αν δεν το έχεις ξανακούσει μέχρι τώρα όλο αυτό, θα είσαι σε φάση “τι στο διάολο διαβάζω”. Και είναι απόλυτα λογικό. Την πρώτη φορά που περιέγραψα σε άνθρωπο τι είναι αυτό που κάνω όσο είμαι κλεισμένος σπίτι, έσκασε στα γέλια.

Ωστόσο, μιλάμε για κάτι πραγματικά εθιστικό, το οποίο έχει κάνει τόσα άτομα να το δοκιμάσουν. Και δεν είναι και λίγοι οι Έλληνες χρήστες που έχουν μπει στο γκρουπ. Όταν σου πετιέται στην αρχική σου σελίδα μια φωτογραφία ενός μυρμηγκιού που προσπαθεί να σηκώσει κάτι, σου βγαίνει αυτόματα η ανάγκη να το βοηθήσεις. ΤΙ; ΟΧΙ;

Το συγκεκριμένο γκρουπ που όλοι παριστάνουν τα μυρμήγκια μάλιστα, έχει πάρει διαστάσεις ειδικά στις ΗΠΑ, με πολλά αμερικανικά δίκτυα να μεταδίδουν την “είδηση”. Σύμφωνα με NBC News, το οποίο μίλησε και με ψυχολόγους σχετικά με το θέμα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως μπορεί να λειτουργήσει και θεραπευτικά.

Όπως έγραψαν “Το γκρουπ με τα μυρμήγκια είναι ένα ασφαλές μέρος για ένα άτομο. Μπορεί να ασχοληθεί με κάτι πέρα από τον κορονοϊό, να γράψει σχόλια που δεν αφορούν πολιτική ή κάποιο άλλο θέμα που θα διχάσει. Αυτό το παιχνίδι ρόλων είναι μια απόδραση”.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά την επιτυχία του συγκεκριμένου γκρουπ και τον κόσμο που “τράβηξε”, αμέσως ξεκίνησαν κι άλλοι να δημιουργούν αντίστοιχα γκρουπ. Εκτός από μυρμήγκια, πλέον μπορείς να βρεις στο Facebook γκρουπ, όπου ο κόσμος παριστάνει όποιο ζώο μπορείς να φανταστείς. Από αγελάδες μέχρι γάτες.

Καταφέραμε να το τερματίσουμε πάλι.