ΚΑΠΟΥ ΟΠΑ

Πρέπει να μιλήσουμε για τον κίνκι αλγόριθμο του Threads

Το Threads έχει μπει εδώ και λίγο καιρό στη ζωή μας, όμως το μόνο που έχει καταφέρει, είναι να γεμίσει το feed μας με σοφτ πορν.

Το Threads δεν είναι σαν το Temu, δεν εμφανίζεται μπροστά σου χωρίς να το θέλεις και δε γεμίζει την αρχική σου με «στριγκάκια από δίχτυ αντίθεσης», φωτιστικά που μοιάζουν με μανιτάρια και ρούχα που, σε ένα παράλληλο σύμπαν, ίσως προκαλούν αυτανάφλεξη ή, στην καλύτερη περίπτωση, δερματικά λόγω κακογουστιάς. To Threads έχει να κάνει με τις επιλογές σου. Αν θέλεις το έχεις, αν δεν θέλεις, απλώς σβήνεις το app. Μη ξεχνάς ότι έχεις και εσύ δικαίωμα στην ιντερνετική αυτοδιάθεση.

Η μέρα μου στο υπέροχο αυτό μέσo κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνησε με ένα απόφθεγμα του Carl Jung. Ο διανοουμενισμός, λέει, είναι μια κάλυψη του φόβου για την άμεση εμπειρία. Χωρίς να είμαι ειδικός και χωρίς να έχω δει το Poor Things, έχω άποψη και θα συμφωνήσω με τον συντηρητικό, κατά τα άλλα, Ελβετό ψυχολόγο και ψυχαναλυτή.

Ακριβώς από κάτω, στο επόμενο «νήμα» δηλαδή, μια ιδιαίτερα γενναιόδωρη Ιταλίδα με μαύρο φόρεμα, αποφάσισε να δείξει τα πάντα, κυρίως από τη μέση και πάνω, χορεύοντας στην τουαλέτα της. Δεν είμαι νέος στα social media, έχουν δει πολλά τα μάτια μου, οπότε το μίνι αυτό κλιπ, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν άλλη μια μέρα στη δουλειά -ή στο TikTok θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος. Το καλό με το Threads, είναι ότι μπορείς να κάνεις φίλους. 

Threads

Στο αμέσως επόμενο νήμα, ένας Έλληνας τράπερ (θα έχετε μάθει για τη φωτογραφία ενός που έδειξε τα γεννητικά του όργανα) μοιράστηκε μία από τις σκέψεις του οι οποίες μοιάζουν αρκετά με τα κομμάτια του: δεν έχουν και δε βγάζουν κανένα νόημα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα και αφού είχα κλείσει το κινητό μου, αναρωτήθηκα πώς στο καλό σχηματίστηκε η συγκεκριμένη τριπλέτα. Πώς ένας ψυχαναλυτής, μία Ιταλίδα και ένας τράπερ, χωρίς να μπαίνουν σε μπαρ, βρέθηκαν στο feed μου ενώ η σχέση μου με το Threads είναι, αν όχι κακή, τουλάχιστον αδιάφορη.

Ο χρόνος που έχω περάσει στο νέο παιχνίδι του Mark Zuckerberg είναι ελάχιστος, άσχετα αν δημιούργησα λογαριασμό από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του στην Ελλάδα. Ο αλγόριθμος, με λίγα λόγια, δε γνωρίζει πολλά για μένα, δεν του έχω δώσει τροφή, κατεύθυνση ή την κατάλληλη προσοχή. Για ποιο λόγο, λοιπόν, μία γλυκύτατη κυρία θηλάζει το μωρό της στην οθόνη μου;

Ο μπερδεμένος, πορνογραφικός αλγόριθμος του Threads

Threads

Όλα ξεκίνησαν από μία συζήτηση στο γραφείο, μεταξύ του ύπνου και του ξύπνιου, στο μικροσκοπικό κενό που προκύπτει από το βαριέμαι και σκοτώστε με. Ναι, σε αυτή τη δημιουργική ώρα που κάποιοι έχουν το θράσος να αποκαλούν “brainstorming’”. Όλοι μας, όσοι έχουμε λογαριασμό στο Threads τέλος πάντων, μιλήσαμε για την εμπειρία μας και όλοι μας, είχαμε κάτι να πούμε για τον αλγόριθμο που σίγουρα έχει λατρέψει ο φίλος σας από το χωριό.

Βάζοντας κάτω τα κινητά μας, λοιπόν, συγκρίναμε το περιεχόμενο που εμφανιζόταν εκείνη τη στιγμή στην οθόνη μας. Αρκετό γυμνό, πρόστυχα (πιπέρι) χαϊκού και το τι προτίθεται να μας κάνει η κυρία στην άλλη άκρη της οπτικής ίνας και πολλές, υπερβολικά πολλές αερολογίες από άτομα που δεν ακολουθούμε -πόσοι τράπερ υπάρχουν στη χώρας μας;

Διάλειμμα για διαφημίσεις: Η Hanksworlddd με ενημέρωσε πως το πορνό είναι δηλητήριο, στα αγγλικά φυσικά. Μία άλλη χρήστης, ήταν κάπως πιο επιθετική.

Threads

Και αυτή είναι τέλεια πάσα, καλύτερη και από κάθετη του Toni Kroos, για να μιλήσουμε για τα πολλά bots στο Threads. Το Χ, το Facebook και το Instagram, είμαστε σίγουροι ότι ζηλεύουν και ζηλεύουν διότι ο αλγόριθμός τους, δουλεύει -δυστυχώς για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που «τσιμπάνε» εύκολα μόλις δουν την κάθε Hanksworlddd- πολύ καλύτερα.

Threads

Τι υποστηρίζει η Meta

Το Threads προσφέρει μια μοναδική εμπειρία περιήγησης (ναι, καλά), συνδυάζοντας αναρτήσεις από λογαριασμούς που ακολουθούν οι χρήστες μαζί με προτεινόμενο περιεχόμενο από άγνωστους δημιουργούς. Να ένας άγνωστος δημιουργός:

Threads

Ο επικεφαλής του Instagram, Adam Mosseri, μίλησε για τον αλγόριθμο, τονίζοντας τη σημασία της προβολής αναρτήσεων από τυχαίους λογαριασμούς που οι χρήστες δεν ακολουθούν. Η στρατηγική αυτή ενθαρρύνει τους χρήστες να διευρύνουν το δίκτυό τους και να διαφοροποιήσουν την κατανάλωση περιεχομένου. Για να το λέει, έτσι θα είναι. Ορίστε, μάλλον αυτό εννοεί ο Adam Mosseri:

Threads

Ο αλγόριθμος Threads στοχεύει να πετύχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της κατάταξης των αναρτήσεων και της ανακάλυψης περιεχομένου. Ενώ ο αλγόριθμος δεν δίνει μεγάλη προτεραιότητα στην κατάταξη αναρτήσεων από λογαριασμούς που ακολουθούνται, συνιστά ενεργά αναρτήσεις από άγνωστους λογαριασμούς. Με την ενσωμάτωση αυτής της προσέγγισης, το Threads εξασφαλίζει μια δυναμική και ελκυστική ροή για τους χρήστες, δελεάζοντάς τους να εξερευνήσουν περιεχόμενο πέρα από το υπάρχον δίκτυό τους.

Τι μπορείς να κάνεις αν θέλεις να κρατήσεις «καθαρό» τον αλγόριθμό σου

Τίποτα. Το Threads σχεδιάστηκε για να φέρει κοντά τον κόσμο του X, του Onlyfans και του TikTok και έτσι, το περιεχόμενό του, η μίξη από ανούσιες παρεμβάσεις, σέξι χαϊκού και αποκαλυπτικές πόζες, δεν θα αλλάξει. Όμως μπορείς να αλλάξεις εσύ. Ο διανοουμενισμός, άλλωστε, είναι μια κάλυψη του φόβου για την άμεση εμπειρία. Πιο άμεση εμπειρία από το Threads, ειδικά μετά τους αμέτρητους θηλασμούς που θα εμφανιστούν μπροστά σου, δεν υπάρχει.