ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ

Πρώτη δημοπρασία στο eBay

Για την ακρίβεια από τη δημιουργία λογαριασμού μέχρι την πρώτη κερδισμένη δημοπρασία. Σε μόλις δύο εβδομάδες

Αν στο Amazon μπορείς να βρεις τα πάντα, από δαχτυλίδια αρραβώνων για την καλή σου μέχρι kit για να φτιάξεις το δικό σου κρασί (που φυσικά δε πίνει κανένας), φαντάσου τι υπάρχει στο eBay.

Εκεί έχεις τον κάθε “νοικοκύρη σε απόγνωση” αυτού του πλανήτη να προσπαθεί να ξεφορτωθεί τη σαβούρα του, την ίδια στιγμή που ο ψηφιακός του γείτονας -εξίσου απελπισμένος- προσπαθεί να την αγοράσει στην καλύτερη τιμή.

Που στη δική μου γελοία περίπτωση αυτό μεταφράστηκε στα ανταλλακτικά ενός laptop που α) είχα αγοράσει πριν καμιά πενταετία, β) είχα ξεμερδίσει με τα άνοιξε κλείσε, γ) είχα κόψει μεντεσέδες και καλώδια για να πετάξω την οθόνη, γ) το είχα συνδέσει στην τηλεόραση δ) το είχα για να βλέπω Breaking Bad με τηλεχειριστήριο ένα ασύρματο ποντίκι.

Και που ε) όταν συνειδητοποίησα ότι θα πρέπει να στάξω κάνα 800άρι για να το αντικαταστήσω με κάτι ισάξιο ήταν ώρα να του φερθώ όπως πρέπει. Να το φτιάξω.

Η Wendy Lulu, η Becky και ο/η/το Rain

Οι πρώτες αναζητήσεις για ανταλλακτικά με έφεραν στο Alibaba, να στέλνω email για να μάθω τιμές. Μπίζνεσμαν. Μιλούσα με Κίνα. Η Saralee (επίθετο Pan) μου έδωσε προσφορά ογδόντα δολάρια για το πάνελ της οθόνης. Η Wendy Lulu (άντε βρες ποιο είναι το επίθετο και ποιο είναι το όνομα) ζήτησε εκατόν τριάντα με δωρεάν μεταφορικά. Η Becky Shi Wang από το newwangshi.com τα ίδια χωρίς μεταφορικά.

 

Κάτι άλλο που βρώμαγε ήταν ότι υπήρχαν μόνιτορ των ογδόντα ευρώ και μόνιτορ των διακοσίων πενήντα. Ή το ένα ή το άλλο. Τίποτα ενδιάμεσο. Μέχρι που ο/η/το Rain, καλά να ‘ναι εκεί στη Shenzen που βρίσκεται, μου άνοιξε τα μάτια. Χωρίς καν να τον/την/το ρωτήσω.

High copy απομίμα ογδόντα ευρώ. Ορίτζιναλ διακοσίων πενήντα ευρώ. Χωρίς μεταφορικά. Ο θεός να μου κόβει χρόνια να του/της/του τα δίνει. Ήμουν έτοιμος να πετάξω πολλά λεφτά. (Γι’ αυτό όταν ακούς για πολύ φτηνές επισκευές λάπτοπ κράτα μικρό καλάθι). Ευτυχώς που καμιά λύση δεν ταίριαζε ακριβώς σε αυτό που χρειαζόμουν.

Γιατί, βλέπεις, μια οθόνη λάπτοπ δεν έχει μόνο lcd panel. Έχει μεντεσέδες, καπάκια, καλώδιο οθόνης, ηλεκτρονική πλακέτα, web cam, καλώδιο webcam, πλαστικά, σετ ελάσματα, βίδες, ροδέλες. Και εγώ δεν είχα τίποτα από αυτά. Τα είχα πετάξει. Και τώρα έπρεπε να τα αγοράσω για δέκα περίπου ευρώ το τεμάχιο.

Από το Alibaba στο eBay

Κάπως έτσι βρέθηκα από τους κινέζους του Alibaba, στους κινέζους του eBay. Για να δω ότι τα “Wendy”, τα “Becky” και τα “Rain” είχαν γίνει “luckyfeng” και “liustar”.  Ήταν οι ίδιοι τύποι, μπορούσες να το καταλάβεις από τις φωτογραφίες. Τα ίδια προϊόντα, οι ίδιες τιμές. Δε χρειαζόταν καμία φωτογραφία για να το καταλάβεις. Το επιπλέον ψάξιμο ήταν μάταιο.

Με το plan B να αποδεικνύεται μεγάλο φιάσκο μία λύση έμενε. Να γυρίσω όλα τα ebay του κόσμου, για να βρω ένα ίδιο ή παραπλήσιο μοντέλο που κάποιος να το πουλάει φτηνά γιατί του κάηκε, ξέρω ‘γώ, η μητρική,  που να έχει τα ανταλλακτικά που θέλω, που να κερδίσω τη δημοπρασία φτηνά, που να μην είναι απατεώνας που… καλύτερα να περιμένω να κερδίσω το Τζόκερ.

 

Το πρώτο φιάσκο

Το πρώτο κομμάτι που χτύπησα δεν ήταν καν το ίδιο μοντέλο. Δεν ήξερα καν αν μου κάνουν τα ανταλλακτικά “Ίδια μάρκα, ίδιες διαστάσεις οθόνης, ίδια εποχή,” φανταζόμουν, δεν μπορεί, θα κάνει. Δεν ήμουν σίγουρος αλλά μπήκα ούτως ή άλλως. Με λίγο παραπάνω από δεκαοχτώ ευρώ.

Ο p***g τα έκανε τριάντα, λίγο μετά τα ανέβασε στα τριάντα πέντε, στο μεσοδιάστημα έψαχνα να δω αν κάνουν τα ανταλλακτικά, ξαναέδωσα τριάντα έξι, κάπου εκεί κατάλαβα ότι μόνο το πάνελ της οθόνης ήταν κοινό, και κάπου εκεί άρχισα να παρακαλώ το θεό κάποιος να προσφέρει παραπάνω .

Και ξέρεις τι; Ο θεός με άκουσε. Ο b***4 έβαλε σαράντα οχτώ για να καταλήξει τελικά στον e***n με σαράντα εννιά.

Και αφού ο θεός άκουσε το δούλο του, την επόμενη φορά υποσχέθηκα στον εαυτό μου να είμαι πιο προσεκτικός. Στην επόμενη δημοπρασία, το μοντέλο ήταν αυτό που έπρεπε, η περιγραφή ήταν αυτή που έπρεπε, η τιμή ήταν αυτή που έπρεπε.

Κατάστρωσα και σχέδιο για να κερδίσω στη δημοπρασία. Θα περίμενα την τελευταία στιγμή και αν η τιμή ήταν λογική θα πάταγα συνεχώς το bid. Βλέπεις αυτοί που είχαν έως και χίλιες θετικές αξιολογήσεις δεν το είχαν σκεφτεί,  τα κόκκινα και πράσινα αστεράκια που είχαν δίπλα στα username τους δε σήμαιναν και τίποτα.

 

Και, όντως, δεν πήραν ανάσα. Εγώ πατούσα το bid μέχρι να πονέσει ο υπολογιστής, έδωσα  πέντε διαδοχικές προσφορές στα τελευταία εκατόν είκοσι δευτερόλεπτα και φυσικά  τη δημοπρασία κέρδισε με μισό ευρώ παραπάνω ο h***t έχοντας κάνει μία και μοναδική προσφορά την προηγούμενη μέρα.

 

H παράγκα του eBay

Και ενώ, ήδη από την προηγούμενη δημοπρασία, είχα αρχίσει να υποπτεύομαι διάφορα πράγματα για fake λογαριασμούς, μούφα username και εικονικές προσφορές, αυτό τα ξεπερνούσε όλα. Να χάσω από προσφορά που έγινε μια μέρα πριν. Απαράδεκτο. Χάκερ το λιγότερο.

 

Από τα αυτιά μου έβγαιναν ατμοί και το μυαλό μου επεξεργαζόταν θεωρίες συνωμοσίας Οι σιωνιστές ηγέτες, η CIA και ο Putin δεν ήταν τίποτα μπροστά στον h***t, το άρχοντα του eBay, τον σκοτεινό user, τον Κάπο της μαφίας των μαντράδων των υπολογιστών, που έχει βαλθεί να εξαφανίσει όλα τα μεταχειρισμένα δεκατεσσάρια Asus από την παγκόσμια αγορά, για να ανεβάσει τις τιμές των ανταλλακτικών.

Πως αλλιώς να χωρέσει το μυαλό ότι ένα σακουλάκι μεταχειρισμένες βίδες έκανε δέκα λίρες στο eBay της Αγγλίας. Ένα καλώδιο δώδεκα. Άσε που όλοι αυτοί που είχαν συμμετάσχει στη δημοπρασία είχαν username με πέντε χαρακτήρες και τρεις αστερίσκους στο μέσο. Ε, που το βάζεις αυτό;

Το ότι λίγο πιο πάνω είχε ένα κουτί “ΝΑ” που εξηγούσε ότι για λόγους ασφαλείας τα username εμφανίζονται με πέντε ψηφία και τρία wildcards δεν είχε καμία σημασία. Εδώ κάποιος μου πήρε το χρέπι μέσα από τα χέρια, με μια προσφορά που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα.

Και όχι μόνο. Λίγο μετά τη δημοπρασία, επικοινώνησε μαζί μου ο ιδιοκτήτης για να μου πει πως ο h***t ακύρωσε την αγορά και αν ενδιαφερόμουν να διαπραγματευτεί μαζί μου μια νέα τιμή.

Eγώ όχι μόνο ενδιαφερόμουν, όχι μόνο άρχισα κατευθείαν τα παζάρια για την τιμή αλλά ήμουν τόσο εκστασιασμένος που του υποσχέθηκα ότι θα καταγγείλω τον h***t στο eBay γιατί -με τη μεγάλη μου εμπειρία διέκρινα πως- είναι γνωστή φάτσα στις δημοπρασίες.

Πως κερδίζεις μια δημοπρασία στο eBay

Η ανάγκη είναι ο καλύτερος δάσκαλος λένε. Και μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τον marcodeo2010, που  θεωρούσε ότι τα ενενήντα ευρώ που ζητούσε για κάτι που μόλις πριν λίγες ώρες πουλήθηκε τριάντα έξι ήταν μια λογική τιμή, αναγκάστηκα να ψάξω και να μάθω για μια πατέντα του eBay που ονομάζεται proxy biding.

Αν π.χ. σε ενδιαφέρει κάτι που έχει τιμή εκκίνησης τα δύο ευρώ και εσύ θεωρείς δεκαοχτώ ευρώ είναι μια καλή τιμή να πληρώσεις κάνεις ένα μεγάλο bid στα 18 ευρώ. Αν κάποιος κάνει ένα bid στα δυόμιση ευρώ το σύστημα αυτόματα θα βάλει τρία ευρώ εκ μέρους σου. Αν βάλει πέντε το σύστημα θα βάλει πεντέμισι ευρώ.

Το μικρότερο δυνατό δηλαδή για να κερδίσεις χωρίς να ξεπερνάει τα δεκαοχτώ που του είπες. Αν, φυσικά, βάλει κάποιος άλλος βάλει δεκαεννιά το σύστημα απλά θα σε ειδοποιήσει ότι δεν είσαι ο highest bider.

Δες το ανάποδα τώρα. Τα συνεχόμενα bids είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξετρυπώσεις κάποιον που κάνει proxy biding. Αν εσύ θες να κερδίσεις πρέπει να κάνεις μια γερή προσφορά και να έχεις το νου σου. Γκέγκε;

H καταγγελία

Μια λεπτομέρεια για κλείσιμο. Δε με τιμάει, το email το έγραψα, έβαλα και συνημμένα screenshot για να αποδείξω τους ισχυρισμούς μου για στημένες δημοπρασίες.

 

Ευτυχώς πριν πατήσω send είδα ότι και το δικό μου username εμφανιζόταν ως m***e. Ευτυχώς.

Σχόλια, διαφωνίες, προτάσεις στο @artemoo ή από κάτω