ORIGINALS

Πώς μπορείς να βοηθήσεις στο Μάτι ένα χρόνο μετά

Μιλήσαμε με το Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς, για τις ανάγκες και τους τρόπους που μπορείς να προσφέρεις.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται (23/7) από την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε. Ήταν 23η Ιουλίου του 2018. Μια ημέρα που ξημέρωσε φυσιολογικά και που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο λάθος μπορούσε να εξελιχθεί. Γύρω στης 12:00 το μεσημέρι η πρώτη εστία φωτιάς εμφανίζεται στα Γεράνια Όρη και γρήγορα εξαπλώνεται και κατακαίει την Κινέττα. Σύντομα η μανία της φωτιάς εξαπλώνεται.

Παράλληλα, μια νέα εστία φωτιάς εμφανίζεται στην Πεντέλη και όλοι ψάχνουν να δουν αν η κάπνα στην περιοχή είναι από νέα εστία φωτιάς η έρχεται από την Κινέττα. Σύντομα η φωτιά φτάνει στην Καλλιτεχνούπολη και τίποτα δεν μοιάζει ικανό να την σταματήσει. Μόνο η Θάλασσα. Η κατάληξη γνωστή σε όλον τον πλανήτη πια. Η πύρινη λαίλαπα μπαίνει μέσα σε σπίτια, καίει αυτοκίνητα και ανθρώπους ζωντανούς. Το Μάτι δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο.

Η τραγωδία ήταν τεράστια. Η κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και απλών εθελοντών που θέλησαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο εκείνο το διάστημα, ήταν συγκινητική. Ακριβώς ένα χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά, επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Ευάγγελο Μπουρνούς, προκειμένου να μάθουμε τι ανάγκες έχουν αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι, αλλά και πώς μπορεί να βοηθήσει όποιος επιθυμεί.

Από τη στιγμή που οι άνθρωποι δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους δεν έχει ξεπεραστεί τίποτα. Οι άνθρωποι θέλουν να επανέλθουν στην κανονικότητα. Μπορεί να έχουν γίνει πολλά πράγματα, αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά, από το σημείο να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να λειτουργήσουν και πάλι οι οικισμοί. Θα πρέπει να γίνει η ανάπλαση των οικισμών σύμφωνα με πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες. Το μικρότερο διάστημα που απαιτείται για κάτι τέτοιο είναι τα τρία χρόνια. Και έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να ολοκληρωθεί το πλάνο επιστροφής μας στην κανονικότητα.

Οι ΜΚΟ μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ και μας έχουν προσφέρει πολύ μεγάλη βοήθεια σε είδος ή με παροχή υπηρεσιών. Προσωπικά, ζητάω να μην δίνουν χρήματα, αλλά το αποτέλεσμα της χορηγίας. Με τα χρήματα υπάρχουν υπόνοιες για το πώς το διαχειρίζεσαι και πού το κατευθύνεις. Ιδίως στις μεγάλες χορηγίες ζητάω να μου δώσουν το αποτέλεσμα της χορηγίας. Εμείς κάνουμε τις μελέτες, τους λέμε τι θέλουμε και στη συνέχεια το αναλαμβάνουν εκείνοι.

Γίνεται δουλειά εδώ και ένα χρόνο. Όμως, επειδή τα σπίτια των κατοίκων φτιάχνονται με δημόσια αρωγή κι όχι με χορηγίες, οι διαδικασίες που έπρεπε να ξεπεραστούν ήταν πολύπλοκες, έπρεπε να προηγηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις, να αναρτηθούν οι πράξεις αναδάσωσης και πολλά άλλα. Μπορώ να σας πω ότι ο κάθε ένας αποτελεί και μια διαφορετική περίπτωση.

Στο σύνολο του πλαισίου παροχής βοήθειας, οι βασικές ανάγκες των κατοίκων που αφορούν την σίτιση, την ένδυση, τη στέγασή τους, έχουν καλυφθεί. Εκείνο που πιθανώς να έχουν ανάγκη οι εγκαυματίες, που η αποθεραπεία τους κρατάει πολύ μεγάλο διάστημα, είναι κάποια επιθέματα και κάποια πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα, όπως ελαστικά ρούχα για να μη δημιουργηθούν ουλές, τα οποία δεν τα χορηγεί η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Αυτά είναι εξειδικευμένα πράγματα, τα οποία αφορούν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και για τα οποία δεν έχω ακριβή στοιχεία. Μπορούμε να τα βρούμε, όμως, με τους ενδιαφερόμενους σε μια συνεργασία με διάφορες κινήσεις κατοίκων.

Κάποιος που θέλει να βοηθήσει, θα πρέπει να στοιχηθεί στις διαδικασίες που έχουμε δρομολογήσει. Υπάρχουν προτεραιότητες για τους ανθρώπους που ζουν εδώ και πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κάθε βοήθεια εξετάζεται κατά περίπτωση. Όποιος ενδιαφέρεται επικοινωνεί με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στο 22940 22222 ή με το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου στο 22943 21001 και από εκεί και πέρα αναλόγως ποια είναι η διαθεσιμότητά του, αξιοποιείται.

Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τις δενδροφυτεύσεις στους δημόσιους, δημοτικούς χώρους, μένει να γίνει μια ανάπλαση του τοπίου εντός των ιδιωτικών εκτάσεων, τις οποίες πάμε πιο πίσω γιατί πριν επέμβουμε στον περιβάλλοντα χώρο, πρέπει πρώτα να αποκαταστήσουμε τα σπίτια. Δεν είναι λειτουργικό να φυτέψουμε κάτι μέσα σε ένα σπίτι που είναι καμένο.