ORIGINALS

Ρωτήσαμε 5 ταξιτζήδες αν θα χρεοκοπήσουμε

Το Oneman ζητά να μάθει την ωμή αλήθεια από τους πραγματικούς γνώστες της.

Το Oneman εγκαινιάζει τη στήλη Ταξίμετρο με περισσή χαρά και ενθουσιασμό. Κάθε εβδομάδα θα φιλοξενούμε τις απαντήσεις πέντε ταξιτζήδων πάνω σε θέματα επικαιρότητας, αθλητισμού, αγάπης, μίσους, σχέσεων και φαντασίας. Πάνω κάτω σε όσα ειδικεύονται δηλαδή.

~~~

Εδώ και αρκετό καιρό, τριβελίζει το μυαλό μας η ιδέα του ποιος τελικά μπορεί να μας πει υπεύθυνα τι συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο, με επιχειρήματα και αποδείξεις. Να έχει το θάρρος της γνώμης του και να μην δοκιμάσει να μας παρουσιάσει την αλήθεια αμπαλαρισμένη με ένα σωρό κορδέλες, φρου φρου, και αρώματα. Προβληματιστήκαμε για αρκετό καιρό με αυτό το θέμα, ώσπου μία μέρα συνέβη το εξής: Κάποιος (ο Ηλίας πρέπει να ήταν αυτός) σκέφτηκε να βγούμε στην ταράτσα, να πέσουμε να πάρουμε αέρα μήπως μας κατέβει καμιά καλή ιδέα. Και βγήκαμε. Και αρχίσαμε να μιλάμε περί ανέμων και υδάτων. Ώσπου:

Αίφνης, ένα κορνάρισμα ακούστηκε από την αντιπέρα όχθη της Συγγρού και μας ανάγκασε να κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά τους δύο παράδρομους της. Ήταν γεμάτη από ταξί.

*ντραμς και μουσική επιφοίτησης*

‘Μα, πώς δεν το είχαμε σκεφτεί νωρίτερα;’ Ποιος ξέρει καλύτερα τι συμβαίνει σε αυτόν τον κόσμο από τους ταξιτζήδες; Ποιος μπορεί να μας πει τι γίνεται, τι έγινε και τι θα γίνει αν όχι αυτοί οι τρομεροί τύποι που πάντα, έχουν τουλάχιστον μία ιστορία να μας πουν (αναλόγως τη διάρκεια της κούρσας); Κανείς.  Μαζί με τον Κωνσταντίνο (τον Αμπατζή) λοιπόν, αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς την αλήθεια και να βγούμε στη Συγγρού. Για να τη μάθουμε. 

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου –  Watkinson

Στο πρώτο μας Ταξίμετρο, ο Αλέξης που κρύβεται πίσω από τις διαπραγματεύσεις έχει την τιμητική του. Άραγε θα καταφέρει να μην χρεοκοπήσει τη χώρα; Οι κύριοι Αλέξανδρος, Τάσος, Γιώργος, Κώστας και Δημήτρης τραβούν χειρόφρενο και μας απαντούν.

 

κύριος Αλέξανδρος, ο αγανακτισμένος

Εγώ δεν πιστεύω κανέναν. Ούτε τον Τσίπρα, ούτε κανέναν. Η κατάσταση είναι χάλια, μόνο να μας κλέβουν ξέρουν. Τόσο που ανέβασαν το ΦΠΑ πλέον δεν μας μένει τίποτα“.

 

κύριος Δημήτρης, ο σοφός

Εσείς πιστεύετε δηλαδή, ότι δεν έχουμε χρεωκοπήσει; Δεν θα καταφέρει τίποτα γιατί απλούστατα όλα αυτά που πάει να διαπραγματευθεί, είναι ήδη συμφωνημένα. Απλά ξέρετε τι κάνουνε; Παίζουν το ποντίκι με τη γάτα μόνο και μόνο για να μας δουλεύουνε. Άλλα λένε και στο τέλος, άλλο γίνεται. Το καλό σενάριο είναι το φετινό καλοκαίρι να είναι όπως το περσινό. Πολύ φοβάμαι όμως, ότι θα είναι χειρότερο. Είχαμε μία βαριά βιομηχανία, τον τουρισμό και η τωρινή κυβέρνηση, αντί να κάνει το οτιδήποτε για να την κρατήσει ζωντανή με διαφόρους τρόπους, πήγε και αύξησε τα εισιτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους. Αν εσείς αυτό το λέτε ανάπτυξη, εγώ το λέω καταστροφή. Νόμισμα ελπίζω μόνο να μην αλλάξουμε. Γιατί θα έχουμε να πληρώνουμε τα χρέη μας σε δραχμή και αυτό θα είναι ακόμα πιο επώδυνο“.

κύριος Τάσος, ο σίγουρος

Θα χρεοκοπήσουμε. Σύντομα θα πάμε στη δραχμή. Θα το διακινδυνέψουν και θα μας ρίξουν στη δραχμή. Κανένα άλλο νόμισμα και αηδίες. Εγώ προβλέπω ότι εντός ολίγου θα πάμε και σε οικουμενική κυβέρνηση. Με ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι. Λογικά θα χωθεί μέσα εκεί και ο Λεβέντης. Δεν θα αντέξουν οι άλλοι και πολύ“.

Υ.Γ: Δεν ήθελε να φωτογραφηθεί.

 

κύριος Γιώργος, ο απηυδισμένος

Πάμε προς το χειρότερο. Διαπραγματευόμαστε τρίχες. Το μόνο που κάνουμε είναι να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα ορισμένων. Πρέπει να εξαφανιστούν αυτοί οι 300, μπας και διαπραγματευτούμε σωστά. Αν και, όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική, ασχολούνται για να τα οικονομήσουν. Χίλιες φορές να πάμε στη δραχμή. Δεν θα βγει να μου πει ο άλλος στο φούρνο ‘ένα πεντακοσάρικο η τυρόπιτα’, όπως τώρα. Γιατί αν μου το πει, θα τη φάει στο κεφάλι. Ήταν η ισοτιμία τότε τέτοια, που το ένα ευρώ, έγινε ένα κατοστάρικο. Ας γίνει ισοτιμία ένα ευρώ μία δραχμή, για να μην μπορέσουν οι διάφοροι επιτήδειοι να επωφεληθούν. Με ευρώ δεν πρόκειται ποτέ να έρθουμε στα ίσα μας“.

 

κύριος Κώστας, ο αγαπημένος μου

Αν θα τα καταφέρει ή δεν θα τα καταφέρει, δεν παίζει πια τόσο ρόλο. Εγώ βλέπω ότι ο κόσμος έχει παγώσει. Είναι δύσκολες οι καταστάσεις. Αυτό που βιώνουμε τώρα, δεν το έχουμε ξαναδεί. Δεν ξέρω αν έχουν μαζευτεί τα χρήματα, δεν ξέρω αν κάποιοι τα έχουν μαζέψει κάποιοι άλλοι. Το θέμα είναι ότι η οικονομία έχει πάθει ασφυξία. Εγώ προσωπικά, δεν πιστεύω τίποτα πλέον. Αυτός, θα κρεμαστεί μόνος του. Δυστυχώς. Λόγω της δουλειάς που κάνουμε, βλέπουμε και συζητάμε με πολύ κόσμο και ξέρεις πού καταλήγουμε; Ότι όλους μας έχουν κοροϊδέψει. Μας έταξαν ΕΝΦΙΑ, δέκατο τρίτο μισθό, πράγματα που δυστυχώς, δεν. Δεν τα είδαμε ποτέ“.

Υ.Γ.: Ελπίζω την επόμενη φορά που θα τον συναντήσω, να δεχθεί να φωτογραφηθεί.

 

Κάνε like στη σελίδα του ONEMAN στο Facebook και διάβασε πρώτος κάθε καινούργιο μας θέμα